Frank Vandenbroucke (VDB): leven, carrière & boeken

Frank Vandenbroucke (VDB): leven, carrière & boeken De Belg Frank Vandenbroucke was een van de meest controversiële wielrenners van het internationale wielrennen. Als jonge profrenner boordevol talent maakte hij een zwierige intrede in het peleton. Na zijn legendarische overwinning in Luik-Bastenaken-Luik van 1999 volgden de tegenslagen elkaar echter op. Maar ook al was zijn carrière er een van weinige ups en vele downs, steeds bleef de charismatische Vandenbroucke immens populair. Frank Vandenbroucke had een unieke stijl, beschikte over een onmetelijk talent en zat als gebeeldhouwd op zijn fiets. Ondanks het uitblijven van prestaties op de fiets bleven mensen naar de koers gaan om het fenomeen Frank Vandenbroucke in levende lijve aan het werk te zien. "VDB" was inmiddels een tot de verbeelding sprekend begrip geworden in het wielrennen. Over het turbulente leven van de wielrenner werden inmiddels verschillende boeken geschreven. In Senegal kwam er echter een triest einde aan het leven van deze flamboyante wielrenner.

Frank Vandenbroucke: het begin

Jeugd

Frank Vandenbroucke werd in 1974 geboren in het Belgische Moeskroen. Vandenbroucke deed al op jonge leeftijd aan sport. Van jongs af aan bleek Vandenbroucke over een groot fysiek talent te beschikken. Zo werd hij onder meer Belgisch kampioen in de atletiek. Maar Vandenbroucke groeide op in een familie waar vooral wielrennen de gemoederen beroerde. Zo was Jean-Luc Vandenbroucke, de broer van zijn vader, al een relatief succesvol wielrenner geweest in de jaren 70 en 80. Later werd Jean-Luc ook sportief directeur van de Belgische wielerploeg Lotto. Daarnaast was ook de echtgenoot van Franks zus, Sebastien Six, professioneel wielrenner. Het was dan ook vrij logisch dat de jonge Frank de stap zou zetten van de atletiek naar het wielrennen.

Wielrenner

In de jeugdcategorieën van het wielrennen won hij het Belgisch kampioenschap zowel bij de nieuwelingen als bij de junioren. Bij de junioren haalde hij ook de bronzen medaille op het wereldkampioenschap in Athene. Als 19-jarige maakte Vandenbroucke de overstap naar het profwielrennen, meer bepaald bij de Lotto-ploeg van zijn oom Jean-Luc Vandenbroucke. De piepjonge profrenner schudde in de Ronde van de Middellandse Zee (1994) meteen het peleton wakker door met veel brio de rit op de steile Mont Faron te winnen. De neo-prof maakte grote indruk: hij zat als gegoten op zijn fiets, reed met veel présence door het peleton en ontwikkelde enorm veel kracht voor een renner van zijn leeftijd.

Bijnaam "Bimbo d' Oro"

De ambitie van Vandenbroucke was mateloos en hij wilde zo snel mogelijk belangrijke wedstrijden rijden en winnen. Hij zei dan ook meteen ja toen Mapei, op dat moment de sterkste wielerploeg van de wereld, hem een lucratief contractvoorstel deed. De jonge renner behaalde heel wat successen bij de Italiaanse ploeg, waar zijn ploegmaats hem inmiddels de bijnaam "Bimbo d'Oro" (de Gouden Baby) hadden gegeven. Maar in de Mapei-ploeg waren er meerdere kopmannen en daar kon de jonge lefgozer zich niet mee verzoenen. Hij wilde een ploeg waarin hij de enige kopman zou zijn en alle renners in zijn dienst zouden rijden. De Franse ploeg Cofidis willigde zijn wensen in.

1999: het wonderjaar van VDB

Nieuwe ploeg

Vandenbroucke verzamelde vrienden rond zich om bij zijn nieuwe ploeg Cofidis te komen rijden en begon overweldigend aan het seizoen 1999. Voordat de klassiekers eraan kwamen had hij al een vijftal koersen gewonnen en hij bulkte dan ook van het zelfvertrouwen. Dat kwam tot uiting in zijn flamboyante stijl: hij verfde zijn haar eerst rood, dan wit, en besteedde aandacht aan elk detail van zijn outfit en zijn fiets. Intussen was er sprake van een rivaliteit met de toenmalige nummer 1 van de wereld Michele Bartoli, die in de E3-prijs van Harelbeke zijn eigen kansen had opgeofferd om Vandenbroucke in het verlies te rijden. Vandenbroucke stak het incident in zijn mouw en beloofde weerwraak.

Luik-Bastenaken-Luik

Na een tweede plaats in de Ronde van Vlaanderen was Vandenbroucke gebrand om te scoren in Luik-Bastenaken-Luik. Twee dagen voor de start in Luik verklaarde hij doodleuk dat hij zou winnen en dat hij iedereen zou los rijden op de laatste helling van de dag, de Saint-Nicolas. Meer nog, Vandenbroucke voorspelde zelfs de plek op die berg waar hij dat zou doen, namelijk aan het huis met huisnummer 256. De dag van de wedstrijd ontspon er zich een onvergetelijke strijd met Bartoli op de steile helling van La Redoute, waar Vandenbroucke van zijn tegenstander wegspurtte. De toon was gezet en Vandenbroucke liet zich inlopen om zijn voorspelling van Saint-Nicolas te kunnen uitvoeren. Na een splijtende demarrage stormde hij solo naar de meet. De pers kwam superlatieven tekort om de overwinning te beschrijven. Vandenbroucke was VDB geworden, "Veruit De Beste", en zijn legendarische zege in Luik-Bastenaken-Luik zou nog jaren nazinderen. Intussen waren er echter verdachtmakingen gerezen in verband met dopinggebruik. VDB gaf een persconferentie waarop hij alles ontkende, werd depressief en verdween daarna enkele maanden uit de belangstelling.

Vuelta

In het najaar stoomde hij zich opnieuw klaar om te schitteren in de Ronde van Spanje (de "Vuelta") en het wereldkampioenschap in Verona. In die Vuelta werd VDB verliefd op het Italiaanse fotomodel Sarah en beloofde haar de bloemen van de ritzege. Vandenbroucke hield woord en won in de laatste week van de Vuelta twee ritten. De manier waarop hij de rit naar Avila won was fenomenaal. Vandenbroucke, met witgeverfd haar en een flashy zonnebril, had op weg naar de meet op alle beklimmingen gedomineerd. Op de laatste helling van de dag demarreerde hij met een zelden geziene explosiviteit en vernederde zijn tegenstanders. Het maakte hem twee weken later tot topfavoriet voor het wereldkampioenschap. Door een valpartij brak hij echter zijn beide polsen en werd hij pas zevende. De ontgoocheling van het gemiste wereldkampioenschap was het begin van een jarenlange periode van onstabiliteit voor de renner.

VDB 1999: de documentaire

De Vlaamse documentairereeks "Belga Sport" maakte een beklijvende documentaire over het "enfant terrible" van het Belgische wielrennen en zijn wonderjaar 1999. De documentaire Frank Vandenbroucke - Gevallen voor Sarah beeldt op treffende wijze de hoogtes en laagtes uit van VDB in 1999, hét cruciale jaar in de loopbaan en misschien ook wel het leven van Vandenbroucke. Hij behaalt in 1999 zijn grootste successen, wordt voor het eerst in verband gebracht met doping, en ontmoet Sarah, de vrouw van zijn leven.

Na 1999: de eeuwige comeback

Vandenbroucke had een onstabiel privé-leven en was verslaafd geraakt aan drugs. Hij kampte regelmatig met depressies en zocht heil bij een psycholoog. In 2002, toen hij alles weer op orde leek te hebben, vond de politie doping en drugs in zijn huis. Een lange gerechtelijke procedure begon en Vandenbroucke kreeg een dopingschorsing van zes maanden. Na zijn schorsing begon hij veelbelovend aan het seizoen 2003. Zijn supporters kalkten op de hellingen van de Ronde van Vlaanderen de woorden: "VDB is God, God is terug". Bijna maakte VDB die woorden waar in de Ronde van Vlaanderen, waar hij strandde op de tweede plek. Dit werd de laatste echte glansprestatie van een uitzonderlijk talent.

Einde carrière en overlijden

Sindsdien beloofde hij elk jaar een comeback maar door huwelijksperikelen, knieproblemen en een aanslepende rechtszaak lukte het hem nooit. Depressies brachten hem tot zelfmoordpogingen in 2004 en 2007. Na die laatste zelfmoordpoging kwam er een einde aan zijn huwelijk. VDB schreef een autobiografie met de veelzeggende titel: Ik ben God niet en lanceerde in 2009 een nieuwe poging tot comeback bij de ploeg van zijn boezemvriend Nico Mattan. Maar intussen was duidelijk geworden dat zijn carrière als profwielrenner stilaan uitgedoofd was. Uiteindelijk stierf Frank Vandenbroucke tijdens een vakantie op 12 oktober 2009 in Senegal. Hij werd 34 jaar.

Belangrijkste overwinningen Frank VDB

1994

1 rit in de Ronde van de Middellandse Zee

1995

 • Parijs-Brussel
 • Grand Prix Cholet Pays de Loire
 • 1 rit in de Ronde van Luxemburg

1996

 • Ronde van de Middellandse Zee + 1 rit
 • Ronde van Oostenrijk + 3 ritten
 • Tropheo Laigueglia
 • Grand Prix Plouay
 • Grote Scheldeprijs
 • 3 ritten in de Ronde van het Waalse Gewest

1997

 • Trofeo Matteotti
 • Ronde van Keulen
 • Ronde van Luxemburg + 1 rit
 • 3 ritten in de Ronde van Oostenrijk

1998

 • Parijs-Nice + twee ritten
 • Gent-Wevelgem
 • Ronde van het Waalse Gewest + 2 ritten
 • Ronde van Galicië + 1 rit
 • Prueba Villafranca de Ordizia

1999

 • Grand Prix de la Marseillaise
 • 1 rit in de Ruta del Sol
 • 1 rit in Parijs-Nice
 • 1 rit in de Driedaagse van De Panne
 • Omloop Het Volk
 • Luik-Bastenaken-Luik
 • Puntenklassement + twee ritten Ronde van Spanje

2000

 • Zilveren medaille Belgisch kampioenschap wegrit
 • Ploegentijdrit Ster van Bessèges

2002

Grote Prijs Lucien van Impe

2004

Grote Prijs Marcel Kint

2005

 • Grote Prijs Marcel Kint
 • Bronzen medaille Belgisch kampioenschap tijdrit

2009

 • 1 rit in de Boucles d'Artois
 • Belcanto Classic

Boeken over VDB

Over het leven van Frank Vandenbroucke zijn anno 2019 al meerdere boeken geschreven. De unieke persoonlijkheid en de tragische levenswandel van VDB hebben tal van schrijvers geïnspireerd. Er zijn diverse boeken uitgebracht over het leven van de charismatische wielrenner. Naast de welbekende autobiografie "Ik ben God niet" is er onder meer een biografie met de eenvoudige titel "VDB, de biografie", die uitgebracht werd in samenspraak met de moeder van de overleden wielrenner.

Boeken

 • Ik ben God niet - Frank Vandenbroucke
 • VDB, de biografie - Stijn Vanderhaeghe
 • VDB Forever (hommageboek) - Stijn Vanderhaeghe
 • VDB Forever, Mijmeringen over Frank Vandenbroucke - Stefaan Van Laere
 • VDB en Mattan - Nico Mattan
 • VDB In Memoriam - (Huldeboek met getuigenissen van vrienden, familie en kennissen)
 • Gesprek met een overleden wielergod: VDB - Jean-Pierre Van Rossem
 • Monoloog van iemand die het gewoon werd over zichzelf te praten (fictie) - Dimitri Verhulst

Film

In 2018 kwam er een film uit die gebaseerd werd op het hierboven vermelde boek van Dimitri Verhulst. "Engel" is de titel van de film die geïnspireerd is op de laatste dagen van de wielrenner in de badplaats Saly in Senegal. Op de film kwam echter kritiek van enkele familieleden van de overleden wielrenner, die vonden dat de film een erg eenzijdig beeld schetst van de persoonlijkheid van de wielrenner. Die kritiek werd dan weer gecounterd door de maker van de film, Koen Mortier. De regisseur beweerde dat het verhaal van de film louter fictief is en niet de pretentie heeft een 'biopic' van wielrenner Frank Vandenbroucke te zijn.

Lees verder

© 2019 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met SBS6 en Dr FrankAfvallen met SBS6 en Dr FrankVeel Nederlanders leven dagelijks in strijd met hun overtollige kilo's. Het SBS 6 speelt daarop in met het programma De…
Lenen in Zwitserse frankenLenen in Zwitserse frankenSteeds meer mensen sluiten een lening af in Zwitserse Franken. Dit komt omdat de Zwitserse Frank een erg stabiele munt i…
Frank Sinatra: geschiedenis van 'The Voice'Frank Sinatra: geschiedenis van 'The Voice'Frank Sinatra, oftewel 'The Voice'. Wie heeft niet van deze legendarische Amerikaanse zanger gehoord? Met wereldberoemde…
Miep Gies, de redster van Anne Frank's dagboekMiep Gies is een naam die bij velen wellicht geen belletje doet rinkelen. Het verhaal dat ze bekend gemaakt heeft is er…

Wielrennen: de gemengde ploegentijdritWielrennen: de gemengde ploegentijdritVoordat het onderdeel in 2019 werd ingevoerd, lag het idee al enige tijd op de plank, maar kwam het er telkens niet van:…
Remco Evenepoel: programma 2020, uitslagen & erelijstRemco Evenepoel: programma 2020, uitslagen & erelijstRemco Evenepoel is een wielrenner die in de twee jaar dat hij bij de junioren actief was (2017 en 2018), een onuitwisbar…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Eric HOUDAS, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Frank_Vandenbroucke_(wielrenner) (bronnen geraadpleegd op 10/12/2018).
 • https://wielerverhaal.com/2018/02/23/god-uit-ploegsteert-voor-altijd-in-ons-hart-%E2%99%A5-vdb/
 • https://www.youtube.com/watch?v=aUGI4eBY_LQ
 • https://www.nrc.nl/nieuws/2009/04/24/oorlog-op-de-fiets-in-luik-bastenaken-luik-11717526-a1044379
 • https://www.demorgen.be/film/dimitri-verhulst-verfilming-engel-baseert-zich-op-de-dood-van-wielrenner-frank-vandenbroucke
 • https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20180807_03652054
 • http://jeanpierrevanrossem.com/gesprek-met-een-overleden-wielergod-vdb/
 • http://www.uitgeverijkannibaal.be/vdb-de-biografie
 • https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20141009_01312002
 • http://hetiskoers.nl/waarom-ik-zo-van-wielrennen-hou-luik-bastenaken-luik-1999/
 • https://www.nieuwsblad.be/cnt/gs529gk5t (bronnen geraadpleegd op 05/02/2019).

Reageer op het artikel "Frank Vandenbroucke (VDB): leven, carrière & boeken"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 26-01-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Special: Topwielrenners
Bronnen en referenties: 12
Schrijf mee!