Ethias Polderscross Kruibeke 2020, live tv en livestream

Ethias Polderscross Kruibeke 2020, live tv en livestream De zevende editie van de Polderscross wordt verreden op zaterdag 3 oktober 2020. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Bazel (België), wat een deelgemeente is van Kruibeke. Deze cyclocross wordt live op tv uitgezonden. Ook is de Polderscross via een livestream op het internet te zien. Deze Vlaamse cyclocross is een onderdeel van de wedstrijdserie 'Ethias Crossen'. Er staan weer veel prominente deelnemers op de startlijst van de Ethias Polderscross Kruibeke 2020.

Datum in 2020: 3 oktober

Er was vanwege het coronavirus enige onzekerheid over de datum waarop deze cyclocross in 2020 verreden zou worden. Oorspronkelijk stond deze veldrit gepland op10 oktober. Op de uiteindelijke kalender, na alle herzieningen, heeft deze cross echter 3 oktober als datum gekregen.

Historie: Poldercross

De eerste editie van deze veldrit werd verreden in januari 2014. Deze wedstrijd was toen nog maar een nationale B-cross, waaraan geen profs mee konden doen. Die eerste editie werd gewonnen door Kevin Eeckhout. De tweede editie van de Poldercross werd verreden in oktober 2014. In de tussentijd had deze wedstrijd een grote sprong voorwaarts gemaakt, zowel qua financiën als qua sportieve prestige. Het werd een A-cross, zodat ook de profs van start konden gaan in de cyclocross. De tweede editie van de Poldercross had een erg sterk deelnemersveld. De wedstrijd werd gewonnen door het Belgische supertalent Wout van Aert. Tweede werd Sven Nys op 15 seconden achter Van Aert. Derde werd Klaas Vantornout op 38 seconden.

In 2015 pakte Wout van Aert wederom de zege in de Poldercross. Tweede werd Michael Vanthourenhout. Op de derde plek eindigde Laurens Sweeck. In 2016 won Michael Vanthourenhout deze cyclocross. Wout van Aert eindigde dat jaar op de tweede plek in de Brico Poldercross Kruibeke. In 2017 won de Nederlander Mathieu van der Poel de veldrit van Kruibeke, voor de Belg Wout van Aert. In 2019 ging de zege naar Eli Iserbyt.

Geen Poldercross in seizoen 2018-2019, wel het BK veldrijden

In het seizoen 2018-2019 werd er geen Poldercross Kruibeke georganiseerd. Het organisatiecomité van deze veldrit organiseerde in die winter het Belgisch kampioenschap veldrijden in Kruibeke en focuste zich daar volledig op. In het seizoen 2019-2020 is de Poldercross Kruibeke echter weer terug op de veldritkalender.

Polderscross of Poldercross?

Oorspronkelijk heette deze wedstrijd de 'Poldercross'. Later is er echter een kleine naamswijziging doorgevoerd. De officiële naam is sindsdien de 'Polderscross', dus met een is middenin de naam. Doorgaans wordt deze veldrit door velen nog altijd de Poldercross genoemd.

Kruibeke en Bazel

Kruibeke ligt in de provincie Oost-Vlaanderen, nabij de rivier de Schelde. Kruibeke is de hoofdplaats van de gelijknamige gemeente. De gemeente Kruibeke telt circa 16.000 inwoners. De beroemdste inwoner uit de geschiedenis van dit gebied is zonder twijfel Gerardus Mercator (1512-1594). Hij is één van de belangrijkste, invloedrijkste en bekendste cartografen (landkaartenmakers) aller tijden.

In de gemeente Kruibeke liggen drie belangrijke woonkernen: Kruibeke, Rupelmonde en Bazel. De veldrit van Kruibeke (de Poldercross) vindt plaats in en bij Bazel, wat een dorp is van ruim 5000 inwoners. Nabij het parcours ligt het prachtige kasteel van Wissekerke, een waterburcht die grotendeels uit de 15e eeuw stamt. Dit kasteel was lange tijd een woonhuis van de familie Vilain XIIII. Deze adellijke familie leverde bijna anderhalve eeuw lang de burgemeesters van Bazel, wat toen nog een onafhankelijke gemeente was.

Locatie: parcours Polderscross 2020 (kleigroeve)

De veldrit wordt in 2020 in de kleigroeve van Argex. Men heeft deze veldrit men opzet verhuisd naar dit privéterrein omdat dit beter dan het oorspronkelijke parcours af te sluiten is in deze coronacrisis, om er zo zeker van te zijn dat er geen toeschouwers bij deze cross zullen komen. Door voor dit parcours te kiezen is deze veldrit in 2020 grotendeels een 'weidecross'.

Brico Cross werd Ethias Cross

De Poldercross behoorde sinds het seizoen 2016-2017 tot de zogenaamde 'Brico Crossen'. Dit is een serie veldritten die allen door het bedrijf Brico werden gesponsord. Met ingang van 2019 is Ethias de nieuwe hoofdsponsor van deze serie. De naam van de wedstrijdserie is daarom veranderd in Ethias Crossen. Bij alle zes Ethias Crossen zijn punten te verdienen voor de UCI Wereldranglijst Veldrijden. Er wordt echter niet een apart klassement opgemaakt van alleen de Ethias Crossen (zoals er wel aparte klassementen bestaan voor bijvoorbeeld de Superprestige Cyclocross en de DVV Trofee Veldrijden).

Programma Polderscross 2020 (Ethias Cross Kruibeke) op 3 oktober

 • 16u15: Dames Elite
 • 17u30: Heren Elite (profs) en beloften

Deelnemers: startlijst Polderscross Kruibeke op 3 oktober 2020

Deelnemers herenwedstrijd

Welke deelnemers staan op zaterdag 3 oktober 2020 op de startlijst van de veldrit in Kruibeke? Op de deelnemerslijst staan veel prominente coureurs, zoals Toon Aerts, Eli Iserbyt, Michael Vanthourenhout, Thibau Nys en Laurens Sweeck. Hieronder vindt u de complete startlijst met rugnummers. Een aantal grote namen ontbreken op de startlijst van deze cyclocross, zoals Mathieu van der Poel en Wout van Aert. Zij focussen zich in deze periode niet op het veldrijden, maar nog op het wegwielrennen.

Deelnemers Ethias Polderscross Kruibeke 2020: startlijst met rugnummers heren elite (profs) en beloften
1. SWEECK Laurens
2. AERTS Toon
3. ISERBYT Eli
4. VANTHOURENHOUT Michael
5. KAMP Ryan
6. VANDEBOSCH Toon
7. NYS Thibau
8. HAAR Lars van der
9. KESSEL Corné van
10. ORTS Felipe
11. MEISEN Marcel
12. POEL David van der
13. MEEUSEN Tom
14. AERTS Thijs
15. BENOIST Antoine
16. ADAMS Jens
17. AERNOUTS Jim
18. SWEECK Diether
19. VANTHOURENHOUT
20. BAESTAENS Vincent
21. VANDEPUTTE Niels
22. GODRIE Stan
23. SOETE Daan
24. LOOCKX Lander
25. CLEPPE Nicolas
26. HEIJDEN Maik van der
27. MEIN Thomas
28. MEER Gosse van der
29. BEKAERT Yentl
30. VRACHTEN Arne
31. BELLENS Jarno
32. KUYPERS Gerben
33. SIEBENS Gianni
34. FERDINANDE Anton
35. GOEMAN Andreas
36. DEJONGHE Len
37. CORTJENS Ryan
38. WUYTS Mathijs
39. WYSEURE Joran
40. LOOVEREN Joachim van
41. ALDERWEIRELD Robin
42. UYTDEWILLIGEN Ingmar
43. LEMMENS Sander
44. VERVOORT Wout
45. BAERS Arne
46. GEERTS Siebe
47. CLARYSSE Elio
48. MEEUSSEN Witse
49. BUSSCHE Wannes van den
50. SALOMEZ Ydris
51. VLEUTEN Lukas van der
52. COMPERNOLLE Kenneth van
53. CLAUWAERT Maarten
54. QUINTELIER Gianni
55. LAEVENS Justin
56. LAURYSSEN Yorben
57. VERSTRYNGE Emiel
58. PEMEN Dolf
59. CAMPENHOUT Jetze van
60. VERMEIREN Gianni
61. VERHEYEN Thomas
62. HAVERE Detlev van
63. TEIRLINCK Jens
64. VELDE Matthias van de
65. BLOM Kenneth
66. PEIRENS Yente
67. HUYBS Ward
68. MEELBERGHS Pieter
69. PEERS Nick
70. VELDE Mats van der
71. EYNDE Vince van den
72. KEIRSBILCK Berne van
73. HOFTEN Levi van
74. ALVARADO Salvador
75. RUTS Andy
76. D'HOLLANDER Senne
77. EHLERT Marco
78. GOOSEN Wouter
79. LAAK Stef ter
80. UPTEGROVE Pete
81. KARS Hugo
82. DAVID Nicky
83. VELDE Thomas van de
84. LEE Jardi van der
85. BROECK Arno van den
86. LAETHEM Kevin van
87. BOCK Yoni de
88. BOCK Jelle de
89. ANANIE B. Ugo

Deelnemers Poldercross: startlijst dameswedstrijd

Wie staan op de startlijst met rugnummers van de cyclocross voor de dames op 3 oktober 2020? Prominente deelnemers aan deze Ethias Polderscross zijn onder meer Sanne Cant, Lucinda Brand, Laura Verdonschot, Denise Betsema, Marion Norbert Riberolle, Manon Bakker, Loes Sesl, Maud Kaptheinsen Europees kampioene veldrijden Yara Kastelijn.

Locatie: parcours Ethias Cross Kruibeke op 3 oktober 2020

De Poldercross Kruibeke 2020 wordt op zaterdag 3 oktober 2020 verreden in de Kruibeekse polders. De lengte van het parcours van deze Ethias Cross (Polderscross) is circa 2645 meter. De start en de finish zijn nabij sporthal de Dulpop.

Live op tv - Veldrit Kruibeke (Ethias Cross): welke zender en hoe laat?

Let op: latere live tv-uitzending

Deze Ethias Cross in Kruibeke wordt in 2020 weer live op tv uitgezonden door de commerciële Vlaamse zender VTM. De uitzending van de Poldercross begint op 3 oktober om circa 16u00 op VTM. De start van de Poldercross voor dames elite is om 16u15, de start van de cyclocross voor heren elite (profs) is om 17u30. (Men kiest voor zo'n latere tv-uitzending omdat op die middag veel wielerliefhebbers naar de Giro d'Italia 2020 kijken.)

Ook veldrijden op 3 oktober 2020 bij EurosportNL (tv)

Eurosport heeft eveneens de live-uitzendrechten (live tv en stream) voor de Ethias Crossen. Het Nederlandse Eurosport zendt bij deze cyclocross de herenwedstrijd live op tv uit. Hoe laat begint bij hen de live tv-uitzending van deze cyclocross? Die begint op 3 oktober om circa 17u25.

De dameswedstrijd van deze cyclocross is bij hen niet live op tv te zien, maar wel is die wedstrijd wat later (na de herenwedstrijd) integraal bij hen op tv te zien. Bovendien is de dameswedstrijd van deze cyclocross wel via de livestream bij hen live om 16u15 te zien.

Historie: Poldercross live op tv

De eerste twee edities van deze veldrit werden nog niet live op tv uitgezonden. De derde editie van deze veldrit was in 2015 wel live op tv te zien (en online per livestream). De cross werd dat jaar live op tv (en via de stream) uitgezonden door Telenet Play Sports. Helaas konden toen alleen abonnees van die dienst live op tv (of online via een livestream) naar de Poldercross kijken.

Sinds 2016 wordt de Poldercross, tot vreugde van veel Vlaamse veldritfans, live op tv uitgezonden door VTM. Deze commerciële tv-zender zit bij bijna alle Vlaamse tv-kijkers in hun zenderpakket. Helaas voor veel Nederlandse veldritfans is de zender VTM in de meeste Nederlandse huiskamers niet op tv te ontvangen. Deze cyclocross is gelukkig echter ook online te zien via eens livestream. (Meer info over die livestream van deze Ethias Cross: zie verderop.) Daarnaast is deze Polderscross sinds 2019 deels (alleen de herenwedstrijd van deze cross) live te zien bij Eurosport.

Veldrijden live op tv

Welke andere veldritten in de periode na deze cross live op tv (en via een livestream) uitgezonden? Op zondag 11 oktober kan men live kijken naar de Superprestige Cyclocross Gieten.

Livestream Polderscross Kruibeke 2020 (3 oktober)

Livestream VTM bij Ethias Cross (Poldercross)

De Ethias Poldercross Kruibeke is live te bekijken via een livestream van VTM. Met die livestream kunnen veldritfans op 3 oktober de Poldercross 2020 live bekijken op de computer of smartphone. Deze livestream van de cyclocross van Kruibeke begint net als de tv-uitzending van deze cross om circa 16u00. Met deze livestream kan men bij de cyclocross van Kruibeke dus de dameswedstrijd en de herenwedstrijd live bekijken. Op de livestream is de herenveldrit vanaf 17u30 te zien.

Gratis livestream veldrijden op 3 oktober 2020

Om die livestream van de Ethias Cross te gebruiken dient men op de middag van 3 oktober in te loggen op de site van VTM. Dit inloggen kan onder meer met een account van Medialaan. Zo'n account kan men gratis aanmaken. Dit is onder meer mogelijk via de website van VTM. (Medialaan is namelijk het moederbedrijf van VTM.) Indien men echter niet zo'n profiel wil aanmaken en toch deze livestream van de cyclocross wil bekijken, dan is daar een andere prima optie voor. Dan kan men namelijk deze gratis livestream van de Vlaamse cyclocross ook bekijken door op de site van VTM in te loggen met uw Facebook-account.

Als men ingelogd is op die site, kan men via de programmagids gratis de livestream van de Poldercross Kruibeke bekijken. De livestream van deze Vlaamse cyclocross is niet geo-restricted. Hierdoor kunnen ook veldritliefhebbers in Nederland en andere landen de cross van Kruibeke via deze livestream kunnen bekijken. Ook de overige veldritten die het predicaat 'Ethias Cross' dragen, zijn via een livestream op de website van de VTM te bekijken.

Livestream Eurosport (3 oktober 2020)

Er wordt ook een livestream van deze veldrit verzorgd door Eurosport op 3 oktober 2020. Op hun stream worden live de dameswedstrijd en de herenwedstrijd van deze cyclocross uitgezonden. Zo'n stream bevindt zich op de Eurosport Player en is alleen voor abonnees van die app te bekijken. Anno 2020 zenden zij veel veldrijden live uit via hun stream. Zo zijn ook de wereldbeker veldrijden en het WK cyclocross via een stream bij hen te bekijken. Eveneens zijn diverse manches van de Superprestige Veldrijden en de Rectavit Cyclocross Classics via een stream live bij hen te zien.

Livestream Ethias Cross Kruibeke via HLN (Poldercross)

Het is ook mogelijk om op zaterdag 3 oktober de veldrit van Kruibeke via een livestream van de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws (HLN) te bekijken. Hun livestream van deze Ethias Cross Kruibeke bevindt zich op die zaterdagmiddag op hun website. Ook dit is een gratis livestream. Via hun gratis livestream is zowel de heren- als de dameswedstrijd van deze cyclocross te bekijken. HLN biedt bij elke Ethias Cross zo'n gratis livestream aan. HLN is al langer een grote mediapartner van deze wedstrijdserie; voorgaande jaren boden zij ook een gratis livestream aan van elke Ethias Cross.

FloBikes livestream cyclocross Kruibeke 2020 (Poldercross)

Er wordt op 3 oktober 2020 ook een livestream van de veldrit van Kruibeke geproduceerd door FloBikes. Dit mediaplatform is een onderdeel van het Noord-Amerikaanse bedrijf FloSports, dat heel veel sport per livestream uitzendt, waaronder elke Ethias Cross en dus ook de veldrit van Kruibeke. Om die livestream van de veldrit van Kruibeke te kunnen bekijken, dien men wel een abonnement op die dienst te hebben. Zij bieden ook bij veel andere veldritten een livestream aan. Het is echter geen grote aanrader voor liefhebbers van het veldrijden uit België of Nederland om bij hen een vast abonnement te nemen. Vaak is een livestream van FloBikes bij een veldrit namelijk geo-restricted (en als gevolg daarvan dus geo-blocked in veel landen). Zij hebben bij veel veldritten namelijk slechts de uitzendrechten om in een beperkt aantal landen een livestream aan te bieden. Zowel hun livestream van de Superprestige Cyclocross als van de Wereldbeker Veldrijden is bijvoorbeeld voor kijkers in België 'geo-blocked'. Bij FloBikes worden ook veel wegwielerwedstrijden per livestream aangeboden. Bij zo'n livestream van een wegkoers geldt dit praktische probleem nog vaker: Flobikes heeft dan alleen de uitzendrechten voor een livestream in Canada (of soms ook de USA). Het gevolg is dat kijkers uit Europese landen zo'n livestream niet mogen bekijken, ook niet als ze een vast abonnement op die dienst hebben. Op de dag van de veldrit van Kruibeke wordt bijvoorbeeld ook de wegwielerwedstrijd Giro d'Italia per livestream door FloBikes uitgezonden. Hierbij geldt ook weer: die livestream mag alleen in Noord-Amerika bekeken worden. Voor abonnees uit Nederland en België is die livestream van de Giro 'geo-blocked'.

Uitslag Polderscross 2020

 1. Toon Aerts (Bel)
 2. Laurens Sweeck (Bel) op 2 sec
 3. Eli Iserbyt (Bel) op 1'11"
 4. Lars van der Haar (Ned)
 5. Thibau Nys (Bel)

Voorgaande editie: uitslag Ethias Polderscross Kruibeke 2019

 1. Eli Iserbyt (Bel)
 2. Toon Aerts (Bel)
 3. Quinten Hermans (Bel)
 4. Michael Vanthourenhout (Bel)
 5. Jens Adams (Bel)
© 2019 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Veldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamVeldrit: Ethias Cross Beringen 2020 live op tv en livestreamOp zaterdag 17 oktober wordt de Ethias Cross Beringen verreden. De veldrit in Beringen wordt live op tv uitgezonden. Ook…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Veldrit: Berencross Meulebeke 2021 live op tv en livestreamVeldrit: Berencross Meulebeke 2021 live op tv en livestreamIn oktober 2021 wordt in Meulebeke de vijfde editie van de Berencross verreden. De hoofdsponsor van deze wedstrijd is Et…
Veldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamVeldrit: Ambiancecross Dendermonde 2020 live tv & livestreamOp zondag 27 december 2020 wordt de 'Charles Ambiancecross' verreden. Het parcours van deze veldrit bevindt zich in Dend…

Wielrennen: de gemengde ploegentijdritWielrennen: de gemengde ploegentijdritVoordat het onderdeel in 2019 werd ingevoerd, lag het idee al enige tijd op de plank, maar kwam het er telkens niet van:…
Remco Evenepoel: programma 2020, uitslagen & erelijstRemco Evenepoel: programma 2020, uitslagen & erelijstRemco Evenepoel is een wielrenner die in de twee jaar dat hij bij de junioren actief was (2017 en 2018), een onuitwisbar…
Bronnen en referenties
 • http://competitie.dewielerbond.be/OnlineInschrijven/2015_VoorinschrijvingCyclocross.aspx?Disc=18
 • http://www.polderscross.com/images/2015/Affiche_Polderscross_2015_site_link.jpg
 • http://www.playsports.be/tv-gids/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kasteel_Wissekerke

Reageer op het artikel "Ethias Polderscross Kruibeke 2020, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!