InfoNu.nl > Sport > Diversen > De symboliek achter de Mascottes van Olympische Spelen 2008

De symboliek achter de Mascottes van Olympische Spelen 2008

Voor iedere gekleurde ring binnen het Olympische logo hebben de Chinesen een losse mascotte gemaakt die gezamenlijk ‘Fu Wa’ heten of terwijl: de vijf vriendjes. Ze worden gepresenteerd als de nationale geluksbrengers. Het gaat hier niet om zomaar een paar gekleurde varianten op één mascotte. Voor iedere kleur is een symbolisch karakter in het leven geroepen... Daarnaast is het eigenlijk maar de vraag of deze geluksbrengers tot op heden wel zo veel geluk hebben gebracht voor China. Wat dat betreft is 2008 een raar jaar voor China. Daarover verderop meer in dit artikel. Nu eerst een beschrijving van de figuurtjes. Ze werden in 2005 al gepresenteerd aan het grote publiek deze ‘Fu Wa’, de vijf vriendjes die een ieder van geluk zal voorzien. De vijf vriendjes staan voor de vijf belangsrijkste werelddelen (uitgezonderd Antartica en Oceanië). China wil zo symbolisch de banden versterken met deze continenten.

Huanhuan staat voor de Olympische Vlam

(Vuur)

Binnen de Fuwa vriendjes staat Huanhuan centraal als grote broer. Hij is het kind van het vuur en symboliseert naast het Olympische vuur, ook de passie en gedrevenheid die de deelnemers hebben voor hun sport. Doordat hij in het middelpunt staat, staat hij ook voor de kern van de personificatie van de ‘Olympische sportsgeest’. Terwijl hij iedereen inspireert om harder te rennen, hoger te springen en sterker te worden, is hij ook een open en uitnodigend figuur. Waar de schittering van zijn haar (of vlam) ook verschijnt, de uitnodigende warmte van Peking 2008, en de oprechte geluks- en succeswensen door de Chinese bevolking, is duidelijk voelbaar.

Het ontwerp van de vurige vlammen op zijn hoofd zijn overgenomen van de beroemde Dunhuang muurschilderingen, met een vleugje van de Chinese gelukstekens. Huanhuan is een extraverte en enthousiast figuur. Hij blinkt uit in alle balsporten en vertegenwoordigt de rode Olympische ring.

Beibei de Vis

(Water)

In de traditie van de oude Chinese cultuur en de kunst staat de vis symbolisch voor voorspoed en succes. Maar daarnaast ook voor een goede oogst. Beibei is de geluksbrenger van voorspoed en succes voor alle deelnemers van de Olympische Spelen. De vis staat binnen de Chinese cultuur ook bekend voor ‘overvloed’ bijvoorbeeld nóg een goed jaar en een goed leven. Water is belangrijk voor transporten maar ook voor drinkwater en als water om de gewassen te besproeien. De bijna op ornamenten lijkende watergolflijnen die je terug vindt op het blauwe figuurtje zijn afkomstig van beroemde Chinese schilderingen van vroeger. In de Fuwa groep vrienden staat Beibei voor zachtaardig en oprecht. Omdat Beibei goed is in de watersporten, vertegenwoordigt ze de blauwe ring.

Jingjing de Panda

(Bos)

Jingjing is erg grappig en maakt alle kinderen aan het lachen. En daarom brengt hij overal waar hij komt geluk en plezier. Dit figuurtje is een vrolijke verschijning met een charmante, onschuldige uitstraling. Hij heeft een vrolijk dansende houding en een schitterende golvende zwarte en witte vacht. De panda is de grootste nationale schat van China en inmiddels een beschermd dier. Hij is in de gehele wereld populair. Op zijn hoofd draagt hij een lotus. Die vorm is afkomstig van porseleinen beschilderingen uit de Song-dynastie. Deze staan symbool voor de weelderige natuur van China en de harmonie tussen mens en de natuur.

Jingjing werd gekozen om de behoefte aan de 'giften' (en opbrengsten) uit de natuur te beschermen. Op deze manier kunnen ook de volgende generaties van de schoonheid van de natuur genieten. Jingjing is een charmante, naïeve optimist. Hij staat voor kracht(sporten) en daarmee vertegenwoordigt hij de zwarte Olympische ring.

Yingying de Antilope

(Aarde)

Zoals je van een antilope mag verwachten, is Yingying snel, behendig en kan hij met gemak grote afstanden overbruggen. Hij staat symbool voor de uitgestrekte gebieden binnen het Chinese landschap. De antiloop is brenger van gezondheid en geeft de kracht aan het lichaam in harmonie met de natuur.

De vliegende houding van Yingying verwijst naar een unieke soort die voorkomt in Qinghai in Tibet. Dit was één van de eerste beschermde dieren in China. Door het selecteren van deze Tibetaanse antiloop geeft China zijn betrokkenheid bij een ‘groen’ Olympische spelen aan. Op het hoofd draagt hij verschillende decoratieve stijlen uit de Qinghai-Tibetaanse en Sinkiang cultuur. Ook zijn er tradities van de West Chinese cultuur in verwerkt. Yingyiung is goed in atletiek en daarnaast een scherpe en erg alerte jongen. Hij vertegenwoordigt de gele Olympische ring.
Bron: Ninushkina, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: Ninushkina, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Nini de Zwaluw

(Lucht)

De kinderen van Peking spelen elk jaar in de lente en zomer met hun mooie vliegers op de wind die boven Peking waait. Ze houden vaak vele competities onderling of in groter wedstrijdverband. De zwaluw met haar gouden vleugels is de populairste afbeelding voor deze vliegers. Het figuurtje Nini is gebaseerd op deze grote traditie van de vliegende ontwerpen. Haar gouden vleugels symboliseren de oneindigheid van de hemel. Wanneer ze langs de hemel vliegt verspreidt ze haar ‘veelgeluk’ wensen overal en voor iedereen: natuurlijk ook voor alle deelnemende supporters. 'Zwaluw' wordt ook uitgesproken als ‘van’ in het Chinees. Yanjing is een eerdere naam van Peking als oude stad. Binnen de Fuwa is Nini net zo onschuldig en opgewekt als een zwaluw. Zij is erg goed in gymnastiek en turnen en vertegenwoordigt daarmee de groene Olympische ring.
Wanneer je alle namen van de ‘Fu Wa’ samenvoegt krijg je:
Bei jing huan ying ni wat betekent: Beijing (Peking) heet u welkom!

Bijgeloof

De Chinezen zijn erg bijgelovig en 2008 is een heftig jaar voor de Chinezen. Nu gaan er theorieën op over de mascottes en juist het óngeluk wat ze zouden brengen.

Yingying de Antilope:
Met de verwijzingen naar Tibetaanse antilope, de vele ongeregeldheden in en rondom Tibet. Voor het eerst in jaren waren er opstanden te betreuren. Deze antilope is ook een symbool in het Tibetaanse boeddhisme.

Huanhuan staat voor de Olympische Vlam:
Nog nooit waren er zoveel demonstranten in de hele wereld op de been om de tour van het Olympische vuur te hinderen en soms zelfs te voorkomen dat de vlam aan kwam in bepaalde steden. De protesten hangen samen met de situatie in Tibet. Ook werd er aandacht gevraagd voor mensenrechten in het algemeen in China.

Jingjing de Panda:
Het gebied wat door de verschrikkelijke aardbeving werd getroffen is het leefgebied van de panda en zal ernstige gevolgen hebben voor deze zwart witte (knuffel)beer.

Nini de Zwaluw:
Zij staat symbool voor de vliegers van de kinderen. In een populair vliegergebied vond een verschrikkelijk treinongeluk plaats waarbij meer dan honderd mensen omkwamen. Waaronder ook veel kinderen.

Beibei de Vis:
Helaas kreeg China dit jaar ook nog eens met overstromingen te maken. Daarmee kon er aan elke figuurtje een ramp gekoppeld worden.

Hopelijk wordt de rest van 2008 rustig en verlopen de Olympische spelen succesvol.
© 2008 - 2019 Hoptunaa, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
De olympische ringenDe olympische ringenDe olympische vlag heeft vijf ringen in vijf verschillende kleuren. Wie is de bedenker hiervan en waarom staan er vijf g…
De Olympische VlagDe olympische vlag met haar vijf gekleurde ringen spreekt tot de fantasie en ze wakkert vaak heel wat emoties aan, wanne…
Roberto Sighel: vijf Olympische SpelenRoberto Sighel is een Italiaanse oud-langebaanschaatser. Hij heeft maar liefst aan vijf Olympische Winterspelen deelgeno…
Bronnen en referenties
  • http://en.beijing2008.com/80/05/article211990580.shtml Zomerwebblog NOS - Wouter het Zwart (10 juni 2008) voor het 'bijgeloof' aandeel
  • Afbeelding bron 1: Ninushkina, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "De symboliek achter de Mascottes van Olympische Spelen 2008"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Hoptunaa
Laatste update: 18-06-2008
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!