Groeihormoon, het sportvriendelijke slaapmutsje

Groeihormoon, het sportvriendelijke slaapmutsje Groeihormoon (MHG) heeft een belangrijke invloed op de werking van tal van lichaamsfuncties en is om die reden in synthetische vorm erg populair bij sporters. Groeihormoon wordt aangemaakt door de cellen van de hypofyse, een klier die zich in onze hersenen bevindt.

Groeihormoon, een lichaamseigen katalysator

Groeihormoon - ook wel somatropine genoemd - is een natuurlijk hormoon dat de groei van weefsels en organen stimuleert. Groeihormoon wordt geproduceerd door de de hypofyse in de hersenen en heeft een aantal belangrijke functies. De bekendste functie van het groeihormoon is het bevorderen van de lichaamsgroei- en ontwikkeling tijdens de jeugd. Aanvankelijk dacht men dat de aanmaak van groeihormoon hoofdzakelijk beperkt bleef tot de kinderjaren. Inmiddels weten we dat het lichaam gedurende het hele leven groeihormoon blijft produceren maar de hoeveelheid neemt af naarmate de mens ouder wordt.

De betekenis van hormonen

Tal van klieren in ons lichaam scheiden hormonen af. Zij regelen door middel van deze hormonen allerlei processen.
Hormonen zijn chemische stofjes die boodschappen doorgeven in het lichaam. Ze worden via het bloed en andere lichaamsstoffen naar organen in het lichaam gebracht om hun specifieke werk te doen. Als de aanmaak of afgifte van een hormoon verstoord is, kunnen bepaalde processen in het lichaam ontregeld raken. Het ontbreken van een hormoon wordt ook wel een hormoondeficiëntie genoemd.

Groeihormoon bij volwassenen

Groeihormoon heeft ook op volwassen leeftijd een aantal belangrijke functies. Het is belangrijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van spierweefsel en organen en draagt ook bij tot het bevorderen van sterke botten (botdichtheid). Het helpt ook de lichaamsstofwisseling (metabolisme) te reguleren door vet te verbranden, spiermassa op te bouwen en het bloedsuikerniveau op peil te houden. Ook wordt de werking van het hart-en vaatsysteem beïnvloed door groeihormoon. Minder bekend is dat groeihormoon ook invloed heeft op ons welbevinden, het wel of niet “lekker in je vel zitten”.

Het groeihormoon oefent zijn werking voor een groot deel uit door het stimuleren van verschillende groeifactoren. De belangrijkste en bekendste daarvan is de Insuline-like Growth Factor 1 (IGF-1). Samengevat zijn de belangrijkste positieve effecten van groeihormoon en IGF-1:
  • opbouw van de spieren;
  • versterking van de botten;
  • instandhouding en versterking van de hartfunctie
  • afname van de hoeveelheid vet;
  • regulatie van de hoeveelheid vocht in ons lichaam

Al deze effecten worden bereikt door de invloed van het groeihormoon op verschillende stofwisselingssystemen van het lichaam. Het bevordert de vorming van eiwit en collageen (bindweefsel) en zorgt voor het vasthouden van calcium, fosfaat en stikstofverbindingen, stoffen die nodig zijn voor de groei. Zoals al gezegd bevordert het ook de afbraak van vetten in het lichaam.

Aanmaak groeihormoon tijdens de slaap

De afgifte van groeihormoon is niet gelijkmatig verspreid over een etmaal maar geschiedt met pieken. De grootste hoeveelheid groeihormoon wordt s´nachts geproduceerd en dan vooral zo´n twee uur na het inslapen. Het beste tijdstip om synthetisch geproduceerd groeihormoon toe te dienen is dan ook´s avonds voor het slapen gaan. Op deze manier wordt de natuur het beste nagebootst.

Tijdens je slaap ga je door een aantal fasen, die elkaar steeds afwisselen. Tijdens een van die fasen produceren je hersenen trage maar krachtige elektrische pulsen. Dat is de fase die vooraf gaat aan de fase dat je droomt. Tijdens die fase, die Amerikaanse onderzoekers de slow wave sleep (SWS) noemen, maak je groeihormoon aan. Dat gaat in pulsjes - en het eerste pulsje komt al voordat je slaapt, in de ontspannen toestand voordat je naar bed gaat. Van alle groeihormoon die het lichaam dagelijks produceert komt zeventig procent vrij tijdens de slaap.

MGH, de afkorting voor synthetisch menselijk groeihormoon

In 1981 ontwikkelde het Amerikaans farmaceutisch bedrijf Genentech het eerste synthetische menselijk groeihormoon en later werden er verbeterde processen ontwikkeld voor het creëren van MHG. Onderzoekers gaven het groeihormoon in synthetische vorm subcutaan- onder de huid, via injectie- aan patiënten die een tekort hadden. Na toediening van synthetisch groeihormoon nam de botdichtheid toe en verbeterden de hersenactiviteit, het geheugen en de stemming.

Menselijk groeihormoon populair bij sporters

In de sportwereld wordt groeihormoon gebruikt om de prestaties te verbeteren in sporten waar een grote spiermassa vereist is. Uithoudingssporten maken er bovendien gebruik van omdat groeihormoon de vetverbranding stimuleert en de daardoor uitputting van het glycogeen uitstelt.

In 1995 gaven medische experts van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) toe dat groeihormoon de rol had overgenomen van testosteron en andere steroïden, en dat het gebruik ervan een gevaar vormde voor de sport. De atleten wisten dat het de sterkste steroïde was die beschikbaar was, en dat er geen manier bestond om het gebruik ervan op te sporen.

Groeihormoon is overigens niet de enige materie die niet wordt opgespoord bij dopingcontroles. Datzelfde geldt ook voor andere natuurlijke hormonen die door ons eigen lichaam worden aangemaakt. Daarom is het zeer moeilijk om bij dopingcontroles uit te maken of de gehaltes die in bloed of urine aangetroffen worden, van eigen lichaamsproductie afkomstig zijn, dan wel van buiten zijn toegediend.

Menselijk groeihormoon als middel voor spiervorming

Menselijk groeihormoon (MGH) wordt al jaren door bodybuilders gebruikt om de fysieke ontwikkeling te bevorderen. Normaal gesproken stopt het lichaam met de productie van nieuwe spiercellen na de pubertijd. Het aantal cellen dat men voor de rest van zijn leven heeft is genetisch bepaald en het enige wat men kan doen is de cellen in afmeting laten toenemen door gewichtstraining of gebruik van steroïden. Maar MGH bezit kennelijk het vermogen om nieuwe spiercellen te laten groeien. Als bodybuildingmiddel zou MGH zorgen voor een toename van de zuivere spiermassa, verkort het de herstelperiode tussen trainingen en verbetert het de algehele prestaties

Menselijk groeihormoon als middel voor gewichtsverlies

Normaal gesproken levert de pancreas na het eten een hoeveelheid insuline die nodig is om koolhydraten om te zetten in glucose. Het lichaam slaat dan deze glucose op in vetcellen en gebruikt het voor energievoorziening. Menselijk groeihormoon nu, dwingt het lichaam ertoe om eerst de energie van de vetreserves aan te spreken. Dit zou resulteren in aanzienlijk gewichtsverlies. Aangezien menselijk groeihormoon het lichaam dwingt om vet te verbranden voor energie betekent dit dat men zelfs tijdens inactieve periodes gewicht verliest.

Menselijk groeihormoon vertraagt het verouderingsproces.

Met het ouder worden neemt de aanmaak van menselijk groeihormoon in het lichaam af. Dit betekent dat het lichaam minder goed in staat is om beschadigde cellen te repareren. Het ouder worden wordt immers veroorzaakt door celbeschadiging. De toediening van menselijk groeihormoon zou het lichaam weer in staat stellen om de beschadigde cellen te repareren die de oorzaak zijn van het ouder worden. Enkele van de meest opvallende verschijnselen die gepaard gaan met ouder, en die door gebruik van MHG kunnen worden vertraagd zijn rimpelvorming, osteoporose (botontkalking) en geheugenverlies.

Slaap, nog altijd de meest natuurlijke oppepper

Sporters die hun sport serieus willen beoefenen, hun gezondheid voorop stellen en niet op gebruik van sysnthetische middelen willen terugvallen, is voldoende rust nog altijd het meest optimale middel om te herstellen. Tijdens de slaap vindt herstel plaats van lichaam en geest. Kennelijk is dat toch niet vanzelfsprekend voor iedereen. Want hoe komt het dan dat zovele sporters minder dan acht uur per dag slapen? Juist sporters zouden beter moeten weten. Er staat voor hen veel op het spel.

De slaap, gekenmerkt door een wisseling van verschillende slaapfasen, zorgt gedurende de hele nacht voor een onafgebroken stroom van positieve biochemische reacties in het lichaam. Een aanvankelijke periode van lichte slaap wordt gevolgd door diepe slaapfasen. Tijdens die diepere slaapfases vindt er een piek plaats in de afgifte van groeihormoon.

Meer weten over groeihormoon?

Sporters die meer willen weten over de effecten van groeihormoon tijdens de slaap, zullen daarover ongetwijfeld meer details kunnen vinden op sites als Gezondheidsplein.nl die medische thema's als dit vaak op een heel begrijpelijke manier voor de leek beschrijft.

Doe er je voordeel mee!
© 2008 - 2020 Serkozy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Effecten van groeihormoonEffecten van groeihormoonKrachttraining, met name van de grote spiergroepen zoals rug- en bovenbeenspieren, zorgt voor een verhoogde productie va…
Groeihormoon en groeihormoonbehandelingGroeihormoon en groeihormoonbehandelingGroeihormoon: groeihormoonbehandeling en groeihormonen kopen. Waartoe dient het groeihormoon en hoe maakt het lichaam de…
Veroudering voorkomen - Menselijk GroeihormoonHGH of Menselijk Groeihormoon is één van de krachtigste wapens in de strijd tegen veroudering. Je kan het laten injecter…
Vijf tips om Buikvet te verbrandenVijf tips om Buikvet te verbrandenBuikvet is iets waar veel mensen mee te kampen hebben. Door het doen van buikspieroefeningen kun je buikvet verbranden.…

Verantwoorde toepassing supercompensatieVerantwoorde toepassing supercompensatieSupercompensatie ofwel koolhydraatstapeling heeft te maken met het feit dat ons lichaam probeert ontstane veranderingen…
Lichamelijke inspanning en verbrandingLichamelijke inspanning en verbrandingBij elke lichamelijke inspanning, bij alles wat we doen, zoals ademhalen, lopen, fietsen of denken, is energie nodig. En…

Reageer op het artikel "Groeihormoon, het sportvriendelijke slaapmutsje"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Serkozy
Laatste update: 19-03-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!