Menselijk groeihormoon (MHG): hoe werkt het in ons lichaam

Menselijk groeihormoon (MHG): hoe werkt het in ons lichaam Menselijk groeihormoon (MGH) is misschien wel het meest fascinerende hormoon in ons lichaam. Het bestaat uit een keten van 191 aminozuren. Menselijk groeihormoon laat botten, spieren en haren groeien, vet verdwijnen, rimpels en afzetting in bloedvaten verdwijnen. Mits je er genoeg van hebt! MGH heeft een belangrijke invloed op de werking van tal van lichaamsfuncties en is om die reden in synthetische vorm erg populair bij sporters. Train je als een gek en ben je toch niet vooruit te branden, of doe je aan krachttraining en zie je geen spiergroei, dan heb je waarschijnlijk te weinig van dit "wonderhormoon". Menselijk groeihormoon wordt aangemaakt door de cellen van de hypofyse, een klier die zich in onze hersenen bevindt. Als je 's avonds gaat slapen, wordt je hypofyse wakker.

Menselijk groeihormoon, gangmaker in ons lichaam

Menselijk groeihormoon - ook wel somatropine genoemd - is een natuurlijk hormoon dat de groei van weefsels en organen stimuleert en dus als een krachtige gangmaker fungeert. Groeihormoon wordt geproduceerd door de de hypofyse in de hersenen en heeft een aantal belangrijke functies. De bekendste functie van het groeihormoon is het bevorderen van de lichaamsgroei- en ontwikkeling tijdens de jeugd. Aanvankelijk dacht men dat de aanmaak van menselijk groeihormoon hoofdzakelijk beperkt bleef tot de kinderjaren. Inmiddels weten we dat het lichaam gedurende het hele leven groeihormoon blijft produceren maar de hoeveelheid neemt af naarmate de mens ouder wordt.

De betekenis van hormonen

Tal van klieren in ons lichaam scheiden hormonen af. Zij regelen door middel van deze hormonen allerlei processen.
Hormonen zijn chemische stofjes die boodschappen doorgeven in het lichaam. Ze worden via het bloed en andere lichaamsstoffen naar organen in het lichaam gebracht om hun specifieke werk te doen. Als de aanmaak of afgifte van een hormoon verstoord is, kunnen bepaalde processen in het lichaam ontregeld raken. Het ontbreken van een hormoon wordt ook wel een hormoondeficiëntie genoemd.

Groeihormoon bij volwassenen

Groeihormoon heeft ook op volwassen leeftijd een aantal belangrijke functies:
  • het is belangrijk voor de ontwikkeling en het onderhoud van spierweefsel en organen en draagt ook bij tot het bevorderen van sterke botten (botdichtheid);
  • het helpt ook de lichaamsstofwisseling (metabolisme) te reguleren door vet te verbranden, spiermassa op te bouwen en het bloedsuikerniveau op peil te houden;
  • ook wordt de werking van het hart-en vaatsysteem beïnvloed door groeihormoon;
  • minder bekend is dat groeihormoon ook invloed heeft op ons welbevinden, het wel of niet “lekker in je vel zitten”.

Stimulans voor meerdere groeifactoren

Het groeihormoon oefent zijn werking voor een groot deel uit door het stimuleren van verschillende groeifactoren. De belangrijkste en bekendste daarvan is de Insuline-like Growth Factor 1 (IGF-1). Samengevat zijn de belangrijkste positieve effecten van groeihormoon en IGF-1:
  • opbouw van de spieren;
  • versterking van de botten;
  • instandhouding en versterking van de hartfunctie
  • afname van de hoeveelheid vet;
  • regulatie van de hoeveelheid vocht in ons lichaam

Al deze effecten worden bereikt door de invloed van het groeihormoon op verschillende stofwisselingssystemen van het lichaam. Het bevordert de vorming van eiwit en collageen (bindweefsel) en zorgt voor het vasthouden van calcium, fosfaat en stikstofverbindingen, stoffen die nodig zijn voor de groei. Zoals al gezegd bevordert het ook de afbraak van vetten in het lichaam.

Aanmaak groeihormoon tijdens de slaap

De afgifte van groeihormoon is niet gelijkmatig verspreid over een etmaal maar geschiedt met pieken. De grootste hoeveelheid groeihormoon wordt s´nachts geproduceerd en dan vooral zo´n twee uur na het inslapen. Het beste tijdstip om synthetisch geproduceerd groeihormoon toe te dienen is dan ook´s avonds voor het slapen gaan. Op deze manier wordt de natuur het beste nagebootst.

Tijdens je slaap ga je door een aantal fasen, die elkaar steeds afwisselen. Tijdens een van die fasen produceren je hersenen trage maar krachtige elektrische pulsen. Dat is de fase die vooraf gaat aan de fase dat je droomt. Tijdens die fase, die Amerikaanse onderzoekers de slow wave sleep (SWS) noemen, maak je groeihormoon aan. Dat gaat in pulsjes - en het eerste pulsje komt al voordat je slaapt, in de ontspannen toestand voordat je naar bed gaat. Van alle groeihormoon die het lichaam dagelijks produceert komt zeventig procent vrij tijdens de slaap.

MGH, de afkorting voor synthetisch menselijk groeihormoon

In 1981 ontwikkelde het Amerikaans farmaceutisch bedrijf Genentech het eerste synthetische menselijk groeihormoon en later werden er verbeterde processen ontwikkeld voor het creëren van MGH. Onderzoekers gaven het groeihormoon in synthetische vorm subcutaan- onder de huid, via injectie- aan patiënten die een tekort hadden. Na toediening van synthetisch groeihormoon nam de botdichtheid toe en verbeterden de hersenactiviteit, het geheugen en de stemming.

Menselijk groeihormoon populair bij sporters

In de sportwereld wordt groeihormoon gebruikt om de prestaties te verbeteren in sporten waar een grote spiermassa vereist is. Uithoudingssporten maken er bovendien gebruik van omdat groeihormoon de vetverbranding stimuleert en de daardoor uitputting van het glycogeen uitstelt.

In 1995 gaven medische experts van het IOC (Internationaal Olympisch Comité) toe dat groeihormoon de rol had overgenomen van testosteron en andere steroïden, en dat het gebruik ervan een gevaar vormde voor de sport. De atleten wisten dat het de sterkste steroïde was die beschikbaar was, en dat er geen manier bestond om het gebruik ervan op te sporen.

Groeihormoon is overigens niet de enige materie die niet wordt opgespoord bij dopingcontroles. Datzelfde geldt ook voor andere natuurlijke hormonen die door ons eigen lichaam worden aangemaakt. Daarom is het zeer moeilijk om bij dopingcontroles uit te maken of de gehaltes die in bloed of urine aangetroffen worden, van eigen lichaamsproductie afkomstig zijn, dan wel van buiten zijn toegediend.

Menselijk groeihormoon als middel voor spiervorming

Menselijk groeihormoon (MGH) wordt al jaren door bodybuilders gebruikt om de fysieke ontwikkeling te bevorderen. Normaal gesproken stopt het lichaam met de productie van nieuwe spiercellen na de pubertijd. Het aantal cellen dat men voor de rest van zijn leven heeft is genetisch bepaald en het enige wat men kan doen is de cellen in afmeting laten toenemen door gewichtstraining of gebruik van steroïden. Maar MGH bezit kennelijk het vermogen om nieuwe spiercellen te laten groeien. Als bodybuildingmiddel zou MGH zorgen voor een toename van de zuivere spiermassa, verkort het de herstelperiode tussen trainingen en verbetert het de algehele prestaties

Menselijk groeihormoon als middel voor gewichtsverlies

Normaal gesproken levert de pancreas na het eten een hoeveelheid insuline die nodig is om koolhydraten om te zetten in glucose. Het lichaam slaat dan deze glucose op in vetcellen en gebruikt het voor energievoorziening. Menselijk groeihormoon nu, dwingt het lichaam ertoe om eerst de energie van de vetreserves aan te spreken. Dit zou resulteren in aanzienlijk gewichtsverlies. Aangezien menselijk groeihormoon het lichaam dwingt om vet te verbranden voor energie betekent dit dat men zelfs tijdens inactieve periodes gewicht verliest.

Menselijk groeihormoon vertraagt veroudering

Met het ouder worden neemt de aanmaak van menselijk groeihormoon in het lichaam af. Dit betekent dat het lichaam minder goed in staat is om beschadigde cellen te repareren. Het ouder worden wordt immers veroorzaakt door celbeschadiging. De toediening van menselijk groeihormoon zou het lichaam weer in staat stellen om de beschadigde cellen te repareren die de oorzaak zijn van het ouder worden. Enkele van de meest opvallende verschijnselen die gepaard gaan met ouder worden, en die door gebruik van MHG kunnen worden vertraagd zijn:
  • rimpelvorming;
  • botontkalking (osteoporose);
  • geheugenverlies.

Slaap, nog altijd de meest natuurlijke oppepper

Sporters die hun sport serieus willen beoefenen, hun gezondheid voorop stellen en niet op gebruik van sysnthetische middelen willen terugvallen, is voldoende rust nog altijd het meest optimale middel om te herstellen. Tijdens de slaap vindt herstel plaats van lichaam en geest. Kennelijk is dat toch niet vanzelfsprekend voor iedereen. Want hoe komt het dan dat zovele sporters minder dan acht uur per dag slapen? Juist sporters zouden beter moeten weten. Er staat voor hen veel op het spel.

De slaap, gekenmerkt door een wisseling van verschillende slaapfasen, zorgt gedurende de hele nacht voor een onafgebroken stroom van positieve biochemische reacties in het lichaam. Een aanvankelijke periode van lichte slaap wordt gevolgd door diepe slaapfasen. Tijdens die diepere slaapfases vindt er een piek plaats in de afgifte van groeihormoon.

Meer weten over groeihormoon?

Sporters die meer willen weten over de effecten van groeihormoon tijdens de slaap, zullen daarover ongetwijfeld meer details kunnen vinden op sites als Gezondheidsplein.nl die medische thema's als dit vaak op een heel begrijpelijke manier voor de leek beschrijft.

Doe er je voordeel mee!
© 2008 - 2024 Serkozy, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Veroudering voorkomen - Menselijk GroeihormoonHGH of Menselijk Groeihormoon is één van de krachtigste wapens in de strijd tegen veroudering. Je kan het laten injecter…
Groeihormoon en groeihormoonbehandelingGroeihormoon en groeihormoonbehandelingGroeihormoon: groeihormoonbehandeling en groeihormonen kopen. Waartoe dient het groeihormoon en hoe maakt het lichaam de…
Effecten van groeihormoonEffecten van groeihormoonKrachttraining, met name van de grote spiergroepen zoals rug- en bovenbeenspieren, zorgt voor een verhoogde productie va…
Opwekkers van groeihormonen: ornithine en archinineOpwekkers van groeihormonen: ornithine en archinineDe opwekkers van groeihormonen (GH) zijn voedingsstoffen die de aanmaak van groeihormonen in het lichaam stimuleren. Het…

Koude- en warmteletselsWarmte- en koudeletsels komen regelmatig voor. Bedenk maar eens hoevel verschillende manieren brandblaren of brandwonden…
Serkozy (1.241 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.