Sporten met hartslagmeter: voordelen en tips

Sporten met hartslagmeter: voordelen en tips Een hartslagmeter maakt al jaren deel uit van de trainingsgewoonten van de topsporter. Maar ook de niet-professionele sporter heeft stilaan begrepen dat aan de hartslagmeter enorme voordelen verbonden zijn. De sporter kan zijn maximale hartslag bepalen door middel van de hartslagmeter en aan de hand van de persoonlijke hartslaggegevens zijn trainingsinspanningen aanpassen. De hartslagmeter kan ervoor zorgen dat je blessures vermijdt en dat je fysieke vooruitgang maakt. Interessant is bovendien dat je kan berekenen bij welke hartfrequentie je het beste fysieke resultaat kan neerzetten. Wat zijn de voordelen van sporten met hartslagmeter en welke tips zijn hierbij interessant?

Wat is je normale hartslag?

Gemiddelde hartslag

De gemiddelde hartslag van een persoon met een normale fysieke conditie ligt in een rusttoestand tussen de 60 en de 80 slagen per minuut. Sommige topsporters hebben een hartslag van minder dan 40 slagen per minuut. Wanneer je in een hevige inspanning bent, kan je hartslag oplopen tot 210 of zelfs tot 240 slagen per minuut. Ook bij hevige stress kan je hartslag dit hoge aantal bereiken.

Fysieke conditie

Hoe meer je beweegt en fysieke inspanningen levert, hoe minder je hart hoeft samen te trekken om je bloed naar je spieren te pompen. Je gemiddelde hartslag is dan ook een goeie indicator voor je algemene fysieke conditie. Precies daarom is het trainen met een hartslagmeter interessant: als je je hartslag tijdens je fysieke inspanning kan volgen, luister je als het ware naar je lichaam.

Werking hartslagmeter

Een hartslagmeter bestaat uit een borstband en uit een ontvanger die je aan je pols kan bevestigen. De borstband bevat elektroden die het elektrische signaal van je hart opvangen. De ontvanger op je pols ontvangt die gegevens en zet die om in bruikbare informatie. Op het scherm van je polsontvanger kan je onder meer je huidige hartslag aflezen, net als je persoonlijke limieten en je energieverbruik. Sommige hartslagmeters beschikken ook over een geheugen om de gegevens van je inspanningen te analyseren.

Hartslagmeter: voordelen

Resultaten sportinspanning

Je kan je hartslagmeter gebruiken om meer te weten te komen over het resultaat van je inspanningen en trainingen. Het resultaat van een inspanning hangt af van drie factoren: het aantal keren dat je inspanningen levert, hoe lang je die inspanningen levert en de intensiteit van je inspanningen. Het is vooral op het vlak van de intensiteit van je inspanning, of anders gezegd de belasting, dat een hartslagmeter van pas kan komen.

Blessures vermijden

Een van de gevaren van iemand die enthousiast met sportieve inspanningen begint, is dat hij te snel te hard gaat trainen. Train je te hard, dan ben je achteraf helemaal uitgeput. Ook verhoog je zo de kans op blessures. Als je te voorzichtig bent en te lichtjes traint, dan zal je geen echte fysieke vooruitgang maken. De hartslagmeter kan je helpen bij het bepalen van de intensiteit van je inspanning.

Trainen met hartslagmeter: tips

Trainingszones

Je kan de effectiviteit van je inspanning controleren door middel van de zogenaamde trainingszones. Dat zijn gebieden waarbij je het beste fysiek resultaat bereikt en toch niet helemaal uitgeput bent geraakt. Je kan je juiste trainingzone alleen maar bepalen als je je hartslag in toestand van rust en je maximale hartslag kent. De maximale hartslag wordt berekend door je leeftijd af te trekken van 220. Je rusthartslag is het aantal slagen per minuut als je volledig in rust bent. Op basis van deze informatie kan je vijf trainingszones onderscheiden, die gaan van lichte intensiteit tot heel grote intensiteit.

Hartslagvariabiliteit

Een ander interessant gegeven van je trainingen is de variatie van je hartfrequentie. Dit wordt ook wel de hartslagvariabiliteit genoemd. Dat is de tijd tussen twee hartslagen, bijvoorbeeld tussen je hartslag in je opwarmingsfase en je hartslag in de fase van je maximale inspanning. De hartslagmeter kan berekenen wat je meest veilige en effectieve trainingszone is. Deze zone ligt tussen de 65 en de 85% van je maximale hartslag. Als je traint tegen de bovengrens van deze zone, dan kan je opmerkelijke vooruitgang boeken op het vlak van je fysieke conditie in het algemeen en je cardiovasculaire gezondheid in het bijzonder.

Lees verder

© 2009 - 2020 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Haal het maximale uit je training met een hartslagmeterHaal het maximale uit je training met een hartslagmeterIedere keer dat je hart een pompbeweging maakt, wordt dit de hartslag genoemd. Gemiddeld heeft een volwassen persoon een…
Hardlopen met een hartslagmeter, hoe te beginnen?Hardlopen met een hartslagmeter, hoe doe je dat? Welke hartslag moet je aanhouden voor het verbeteren van je conditie, w…
Inspanningsfysiologie; hoe zwaar is sporten?De zwaarte van de kan op verschillende manieren uitgedrukt worden. De zwaarte van inspanning is niet alleen afhankelijk…
Lopen met hartslagmeter voor beginnersEr zijn verschillende manieren om tijdens je hardlooptraining je vorderingen bij te houden: a.Op tijd iedere keer dat…

De voor- en nadelen van hardlopenDe voor- en nadelen van hardlopenVoor een gezonde levensstijl is het belangrijk dat we voldoende bewegen. Daarom zou iedereen geregeld aan sport moeten d…
Gezondheidsrisico's bij beginnende hardloperGezondheidsrisico's bij beginnende hardloperWéér een goed voornemen: eindelijk beginnen met hardlopen. Maar begin wel voorzichtig en gebruik je gezond verstand. Her…

Reageer op het artikel "Sporten met hartslagmeter: voordelen en tips"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 31-03-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Special: Hartzaken
Schrijf mee!