InfoNu.nl > Sport > Diversen > Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, Brazilië

Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, Brazilië

Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, Brazilië De Braziliaanse grootstad Rio de Janeiro mag in 2016 de Olympische Spelen organiseren. De keuze voor de gaststad van het grootste sportevenement van de wereld was een beetje verrassend. Gaststad Rio de Janeiro zorgt op die manier voor een première, want het is de eerste keer dat de Olympische Spelen in een Zuid-Amerikaans land plaatsvinden. Naast de Olympische Spelen van 2016 organiseerde Brazilië ook al het wereldkampioenschap voetbal in 2014. Het economische groeiland Brazilië, met het toeristische Rio de Janeiro als paradepaardje, beleeft dus drukke tijden.

Olympische Spelen 2016 Rio de Janeiro

Rio de Janeiro, Brazilië

Het congres van het Internationaal Olympisch Comité in het Deense Kopenhagen kwam eigenlijk met een verrassende keuze op de proppen. Rio de Janeiro was immers geen favoriet om de Spelen te organiseren. Een favorietenrol was eerder weggelegd voor Madrid, en daarnaast het Amerikaanse Chicago.

Feesten in Rio

Bovendien werd de kandidatuur van Chicago ondersteund door de immens populaire Amerikaanse president Barack Obama. Maar het lobbywerk van Obama mocht niet baten: op vrijdag 2 oktober 2009 koos de IOC voor het exotische Rio de Janeiro. Na de bekendmaking van die keuze brak er een groot feest los in de straten van Rio de Janeiro.

Rio de Janeiro: karnaval, voetbal en samba

Copacabana en Ipanema

Rio de Janeiro is een Braziliaanse grootstad die gelegen is aan de kust van de Atlantische Oceaan. Rio de Janeiro is gelegen aan een wondermooie baai en staat vooral bekend om haar prachtige stranden, met Copacabana en Ipanema als meest gekende namen. Er heerst het hele jaar door een warm klimaat waardoor het dan ook een ideale bestemming is voor zonnekloppers. Aan de magnifieke baai van Rio de Janeiro heb je de keuze uit een brede waaier aan uitstekende hotels, zoals bijvoorbeeld het Marriott of het Sofitel.

Karnaval

Bovendien is Rio in heel de wereld gekend voor het wereldberoemde karnaval. Nergens anders ter wereld wordt er zo uitgebreid carnaval gevierd, nergens anders wordt er zo uitbundig gefeest als in Rio. Voeg daar nog de grote traditie van de sambadans aan toe, en je kan wel raden wat voor een exotisch sfeertje er in de stad hangt. Bovendien wordt er altijd wel een partijtje voetbal georganiseerd op een van de parelwitte stranden.

Gaststad Rio de Janeiro: vol tegenstellingen

Luxehotels vs. sloppenwijken

Toch is er ook een keerzijde aan de medaille van Rio als gaststad van de Olympische Spelen. Rio is een grootstad waar de criminaliteit hoogtij viert dankzij drughandel en georganiseerde misdaad. Daarbij komt nog dat het een stad van extremen is op het vlak van armoede. Behalve de luxueuze hotels aan de mooie strandboulevards heeft de stad ook sloppenwijken, die haast even beroemd zijn als de stranden.

Rijk en arm

De zogenaamde "favelas" zijn krottenwijken die tegen de heuvels gebouwd zijn en waar een heleboel mensen in grote armoede leven. Die kritiek op de heersende criminaliteit en de schrijnende armoede in de krottenwijken heeft de leden van het Internationaal Olympisch Comité dus niet kunnen weerhouden van hun keuze voor Rio. De twijfels werden onder meer weggenomen doordat Rio de Janeiro de Panamerikaanse Spelen in 2007 toch ook op een succesvolle manier heeft weten te organiseren.

WK Voetbal in 2014 in Brazilië

Economie

Anderzijds kan de organisatie van het wereldkampioenschap voetbal in 2014 in Brazilië als een opstapje beschouwd worden voor de Olympische Spelen van 2016, en tegelijk een goede oefening in organisatie. Die Olympische Spelen kunnen een grote economische boost betekenen voor het land, met tal van sporters, journalisten én toeristen die een hotelkamer zullen nodig hebben.

BRIC-landen

Bovendien maakt Brazilië deel uit van de opkomende economische groeilanden (de zogenaamde BRIC-landen: Brazilië, Rusland, India en China) die zich alsmaar sterker manifesteren in de wereldeconomie. Met die sterkere economische positie kan de organisatie van de Olympische Spelen een goede stimulans zijn.

Lees verder

© 2009 - 2019 Verdanov, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
OKT Volleybal 2016 voor dames in JapanOKT Volleybal 2016 voor dames in JapanDe Nederlandse vrouwen werden tweede tijdens het EK Volleybal 2015 in Rotterdam. Ook behaalden de Nederlandse Volleybald…
Programma Olympische Spelen 2016 in Rio: RugbyProgramma Olympische Spelen 2016 in Rio: RugbyVan vrijdag 5 augustus 2016 tot en met zondag 21 augustus 2016 worden de Olympische Zomerspelen 2016 voor het eerst geho…
Olympische Spelen 2016 Atletiek: De 100 meter sprint vrouwenOlympische Spelen 2016 Atletiek: De 100 meter sprint vrouwenDe Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro vinden plaats van 5 augustus 2016 tot en met 21 augustus 2016. Tijdens de tw…
Programma Olympische Spelen 2016 in Rio: GolfProgramma Olympische Spelen 2016 in Rio: GolfGolf is één van de sporten die beoefend wordt tijdens de Olympische Spelen 2016. Golf is daarmee terug op het programma…
Speelschema en poule-indeling voetbal Olympische Spelen 2016Speelschema en poule-indeling voetbal Olympische Spelen 20162016 is voor veel voetballiefhebbers een belangrijk voetbaljaar. Zo staat er na het EK 2016 in Frankrijk, georganiseerd…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Eacuna, Pixabay
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Rio_de_Janeiro_(stad), (geraadpleegd op 26/06/2016).

Reageer op het artikel "Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro, Brazilië"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Verdanov
Laatste update: 26-06-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Special: Exotische bestemmingen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!