InfoNu.nl > Sport > Diversen > Het Internationaal Studenten Badminton Toernooi (ISBT)

Het Internationaal Studenten Badminton Toernooi (ISBT)

Het Internationaal Studenten Badminton Toernooi, kortweg ISBT is een grootschalig badmintontoernooi dat door studenten wordt georganiseerd. Jaarlijks doen aan de vele (inter)nationale ISBT-toernooien vele nationale en internationale studenten mee. Bij de ISBT-toernooien draait het niet alleen om badminton, maar zorgen de spectaculaire feesten en diners voor een grootschalig evenement.

Wat is het ISBT

Het ISBT is een bekend begrip bij studerenderen badmintonners. Het ISBT wordt meerdere keren per jaar georganiseerd in zowel Nederland als andere (Europese) landen. Deze toernooien zijn bedoeld voor alle nationale en internationale studenten studerend aan een universiteit of hogeschool. Bij elk ISBT toernooi zijn er ongeveer 230 deelnemers uit verschillende landen. Een ISBT duurt gemiddeld 3 a 4 dagen. Overdag worden er badmintonwedstrijden gespeeld, meestal met partners die je nog niet kent (de commissie maakt de teamindeling pas tijdens het toernooi bekend). Elke avond vindt er na de gespeelde wedstrijden een diner plaats met een grootschalig feest. De deelnemers aan het ISBT toernooi slapen vaak nabij de sportlocatie en worden gebracht naar de locatie waar het diner en het feest plaatsvindt.

In Nederland wordt het bekendste ISBT georganiseerd door de studenten badmintonvereniging D.B.V. DIOK uit Enschede. Dit toernooi vind plaats van omstreeks 28 december tot 1 januari. Een grootschalig Oud en Nieuw feest kan dan niet ontbreken.

Voor wie is het ISBT

Het ISBT is een badmintontoernooi georganiseerd voor en door studenten. Iedere student, of net afgestudeerde student mag deelnemen. Er wordt gespeeld in 4 categorieen:
  • A = Nationale spelers (veren shuttles)
  • B = Hoge regionale spelers (veren shuttles)
  • C = Lage regionale spelers (veren shuttles)
  • D = Recreanten en beginners (nylon shuttles)

Dat er gespeeld wordt in vier verschillende categorieen houdt in dat de toernooien voor ieder niveau toegankelijk zijn. Iedere deelnemer speelt dan ook op zijn/haar niveau zonder kans te lopen vroegtijdig te worden uitgeschakeld.

Er wordt gespeeld in het enkelspel, mannendubbels, vrouwendubbel en mixdubbelspel. De commissie van het ISBT deelt de teams voor de dubbelspellen willekeurig in. De bedoeling is om zoveel mogelijk nationale en internationale studenten te koppelen tot dubbel- of mixpartners.

Het gehele toernooi wordt gespeeld volgens het Zwitsers laddersysteem. Het is dan ook niet mogelijk om vroegtijdig in het toernooi uitgeschakeld te worden.

Toernooien

De toernooien worden verspreid door het gehele jaar georganiseerd door Nederlandse badmintonverenigingen en badmintonverenigingen uit het buitenland. Het is dan ook mogelijk om deel te nemen aan zoveel ISBT-toernooien als je zelf wilt. De meest bekende ISBT-toernooien zijn:

  • ISBT-Enschede (Nederland)
  • ISBT-Tonsberg (Noorwegen)
  • ISBT-Berlin (Duitsland)
  • ISBT-Limerick (Ierland)
  • ISBT-Tilburg (Nederland)
© 2010 - 2019 Muisje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Speedminton, wat is dat voor sport?Speedminton, wat is dat voor sport?Speedminton is een levendige racketsport waarbij het allemaal veel sneller en spectaculairder toegaat dan bij de gangbar…
Studeren in ZwedenDe Scandinavische landen Zweden, Noorwegen en Finland staan in de top 3 van de meest populaire landen om te studeren. En…
Studenten OV-chipkaartStudenten OV-chipkaartVeel jongeren weten niet waar of hoe ze hun studenten OV-chipkaart kunnen activeren, in dit artikel zul je er meer over…
Het spectaculaire badmintonBadminton bestaat al heel lang en men denkt dat deze sport uit India afkomstig is. Daar werd namelijk de sport Poona ges…

Reageer op het artikel "Het Internationaal Studenten Badminton Toernooi (ISBT)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Muisje
Gepubliceerd: 06-01-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!