InfoNu.nl > Sport > Diversen > ASO (Amaury Sport Organisation); organisator Tour de France

ASO (Amaury Sport Organisation); organisator Tour de France

De Amaury Sport Organisation, kortweg de A.S.O., is een Frans bedrijf dat is gespecialiseerd in het organiseren van grote sportevenementen. De ASO is vooral bekend van het organiseren van de Tour de France en de rally Parijs-Dakar.

De ASO

De ASO werd opgericht in september 1992 en organiseert tegenwoordig vele sportevenementen in en buiten Frankrijk. De ASO is onderdeel van de Franse mediagroep Editions Philippe Amaury (EPA), waaronder verder onder meer de toonaangevende Franse sportkrant L'Équipe, de krant Le Parisien en de tijdschriften France Football en Vélo Magazine vallen. Tevens heeft de EPA een eigen tv-kanaal (l'Equipe TV).

Evenementen

Hoewel de ASO vooral bekendheid geniet van het organiseren van de Tour de France en Parijs-Dakar, maar organiseerd nog vele andere koersen, waaronder vooral veel wielerwedstrijden.

  • Wielrennen; Ronde van Frankrijk, Parijs-Nice, Dauphiné Libéré, Ronde van de Toekomst, Ronde van Qatar, Ronde van Burkina Faso, Ronde van Picardië, Parijs Roubaix, Luik-Bastenaken-Luik, Parijs-Tours, Waalse Pijl, Critérium International, Tour de l'Avenir, Ronde van Oman en de Classique des Alpes Juniors.
  • Auto- en motorsport; Parijs-Dakar en de Silk Way Rally
  • Atletiek; Marathon van Parijs, Marathon van Barcelona
  • Golf; Open Frans kampioenschap
  • Paardensport Recontres Internationales des Disciplines Équestres
  • Overig; Merrell Oxygen Challenge

Tour de France; conflict met de UCI

Als organisator van vele belangrijke wielerwedstrijden heeft de ASO een belangrijke rol in het profwielrennen verworven. De ASO raakte echter in de jaren 2006 en 2007 vaak in conflict met de internationale wielerbond UCI. De verschillende inzichten in met name het aanpakken van dopingproblemen waren hiervoor de voornaamste reden. De ASO wou zelf meer inspraak hebben in het te voeren beleid en besloot op 27 juli 2007 zelfs de samenwerking met de UCI vanaf 2008 te stoppen.

De organisatie ging dopingcontroles uitvoeren in samenwerking met het Wereld Anti Doping Agentschap, de WADA, en Franse dopinginstanties. Door de ruzie tussen de UCI en de ASO kregen ploegen die voor veel moeite en geld een belangrijke ProTour-licentie hadden verkregen, niet meer autmatisch toegang tot de Tour de France. Dit leidde onder meer tot het niet deelnemen van de Belgisch/Zweedse Unibet-formatie in de Tour van 2007, omdat de organisatie geen ploegen mee wou laten rijden die gesponsord werden door een gokbedrijf en tevens waren er andere Franse ploegen die in aanmerking kwamen voor de wildcards.

In 2009 werd het conflict weer bijgelegd en sindsdien worden dopingcontroles weer door de UCI uitgevoerd. De door de ASO georganiseerde wedstrijden vormen echter geen onderdeel meer van de ProTour. Hiervoor in de plaats is de zogeheten 'Historische kalender' gekomen, waarop 11 wielerkoersen staan die worden georganiseerd door de ASO, RSC Sport (oa Ronde van Italië) en Unipublic (Ronde van Spanje). Samen met de wedstrijden van de ProTour vormen deze wedstrijden de wedstrijden voor de UCI World Calendar.

Verplaatsen Parijs-Dakar

De jaarlijkse Rally van Parijs naar Dakar, die al sinds 1979 werd gehouden en van de hoofsteden van respectievelijk Frankrijk naar Senegal ging, werd in 2008 op het laatste moment afgelast, omdat er een grote terroristische dreiging van Al-Quaida uit zou gaan. Sinds 2009 wordt de rally gehouden in Zuid-Amerika, met als start- en finishplaats het Argentijnse Buenos Aires.
© 2010 - 2018 Appelflap, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wielrennen: UCI World Tour 2012Wielrennen: UCI World Tour 2012Op dinsdag 17 januari zal het wielerseizoen 2012 officieel van start gaan. In Australië zal dan de eerste UCI World Tour…
UCI WorldTour: wielrennen kalender 2018De UCI WorldTour is de Champions League voor wielrenners. Het zijn de wedstrijden waar de grootste teams en grootste ren…
Tourheld: Lucien Petit-BretonDe Fransman Lucien Petit-Breton was de eerste renner die erin slaagde om twee maal de Tour de France te winnen.
Ronde van Qatar: afzegging editie 2017Ronde van Qatar: afzegging editie 2017De Ronde van Qatar is vijftien keer verreden. Deze rittenwedstrijd op de weg is één van de vroegste wielerwedstrijden in…
Belangrijkste wielerwedstrijden in 2016Belangrijkste wielerwedstrijden in 2016Het wielerseizoen van 2016 op de weg start in Europa in februari en loopt door tot november 2016. Er zijn diverse wedstr…

Reageer op het artikel "ASO (Amaury Sport Organisation); organisator Tour de France"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Bezemer, 07-07-2015 11:36 #1
Valpartijen. Het vormen van treintjes per ploeg dient tot 4 man beperkt te blijven tot aan 3 km van de finish. Bij smalle wegen dient er geen treintjes te zijn. Ook kan een ploegen estafette grotere afstanden overbrugd worden dit op de laatste of voorlaatste dag! Renners die betrokken zijn of tegengehouden zijn bij valpartijen dienen afgeleverd te worden aan de staart van het peleton. Ook dient er met bijv röntgen gecontroleerd worden op botbreukscheuringen waarbij die genen die afstappen vervangen mogen worden.
vr gr Dik Bezemer

Infoteur: Appelflap
Laatste update: 15-10-2010
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Reacties: 1
Schrijf mee!