Sportdranken, welke en wanneer?

Sportdranken zijn dranken die bedoelt zijn om rondom het sporten te nuttigen. Er zijn verschillende soorten sportdranken die allemaal een ander doel handhaven. Het hangt er vanaf wat voor soort inspanning je doet en wanneer je een drankje wilt nuttigen welke drank er voor jou geschikt is.

Inhoud van dranken

Wat sportdranken betreft onderscheiden we drie verschillende soorten:
  • De hypotone dranken
  • De isotonde dranken
  • De hypertone dranken

Om het verschil te begrijpen moet je weten wat de principes van osmose inhouden, lees daarvoor dit artikel. Hierin is o.a. te lezen dat de osmotische waarde invloed heeft op de snelheid dat een drankje wordt opgenomen. De osmotische waarde word gecreëerd door de concentratie opgeloste stoffen in de drank. Het is dan dus interessant te weten welke stoffen er in een sportdrank zitten. Hoofdbestanddeel zijn koolhydraten, of suikers. Deze zijn de energieleverancier van het lichaam. Daarnaast zitten er vaak ook zouten in een drankje. Er zit vaak natrium in omdat natrium nodig is om glucose (afgebroken suikers) in het lichaam op te nemen. Ook zit er soms magnesium in, omdat magnesium de energieaanmaak in de cellen bevorderd. Tenslotte natuurlijk zit er water in de dranken. De hoeveelheid water bepaald de osmotische waarde en dit is dus erg belangrijk.

Zelf een sportdrank maken is dan ook erg simpel. Neem een hoeveelheid suiker (bijv. limonadesiroop) een snufje zout (gewoon keukenzout is NatriumChloride en bevat dus de nodige natrium) en leng dit aan met water. In principe moet dit net zo goed werken als de dure sportdranken uit de winkel.

Hypotone dranken

De bekendste hypotone drank is water en er zijn veel mensen die zeggen dat je voor amateursport ook niets anders nodig hebt dan water. Hypotone dranken zijn dranken waarin per liter minder stoffen zijn opgelost dan in het bloed. Door het concentratieverschil met het bloed zal het dan snel worden opgenomen, zodat er een snelle verfrissing optreedt. Dit is ook belangrijk, omdat je bij veel sporten veel vocht verliest. Vlak voor het sporten en tijdens het sporten zijn hypotone dranken dan ook vaak de beste keuze en zeker in warme omstandigheden is het cruciaal om voldoende vocht te blijven drinken. Naast water zijn er ook dranken waarin wel enkele suikers verwerkt zijn maar die nog steeds hypotoon van aard zijn. Deze leveren iets meer energie maar worden dus minder snel opgenomen.
Als je langere tijd aan het sporten gaat (bijvoorbeeld een marathon lopen) dan kan het zijn dat de energie voorraad op raakt. Dan wordt het belangrijk om die voorraad aan te vullen met koolhydraten. Het is dan een idee om een sterkere drank te gebruiken.

Isotone dranken

Isotone dranken hebben een osmotische waarde ongeveer gelijk aan die van het bloed en zullen dus niet zo snel worden opgenomen als hypotone dranken. Daarbij leveren ze wel meer energie aan het lichaam. Deze dranken zijn dan ook niet meer puur bedoelt als verfrissing en om uitdroging tegen te gaan, ze zijn bedoelt om energie te geven aan het lichaam. Dit maakt ze lastiger te verteren, maar zoals gezegd, vooral bij langer durende sporten kan het lichaam de extra energie wel gebruiken.

Hypertone dranken

De hypertone sportdranken hebben een osmotische waarde die hoger is dan de osmotische waarde van het bloed. Daarom is het af te raden om deze tijdens het sporten te drinken. Ze worden niet snel opgenomen in het bloed en blijven dus in het verteringskanaal hangen. Het lichaam moet dan moeite doen om het drankje te verteren, terwijl het lichaam eigenlijk al haar energie nodig heeft voor het sporten. Door een hypertone drank te drinken vlak voor of tijdens het sporten werk je dus eigenlijk je lichaam tegen. Bovendien als je de drank opneemt, verhoogt dat de osmotische waarde van je bloed. Dit maakt het bloed stroperiger en lastig rond te pompen, wat een belasting is op je hart. En dat terwijl het sporten zelf ook al het hart belast. Deze dubbele belasting kan zeker risico’s met zich mee brengen.

Hersteldranken

Een hypertone drank is wel erg goed als hersteldrank. Uiteraard wel in combinatie met voldoende water (met sporten verlies je immers veel vocht) kan een hypertone drank uitstekend dienen om weer voldoende energie in het lichaam te krijgen. Als er op kracht gesport is (bijv.body building) dan is het ook slim om de eiwitten aan te vullen, om de spieren te laten herstellen. In hypertone dranken zijn deze dan ook vaak aanwezig. Het grote aantal eiwitten maakt chocomel dan ook een prima hersteldrank. Nadeel daaraan is echter wel dat chocomel ook een hoeveelheid vet bevat, waardoor het niet geheel goed is voor het lichaam.

Energydrinks

Het zijn geen sportdranken, maar door veel mensen worden ze wel behandelt als sportdrank. Energydrinks zijn een vorm van hypertone drank, maar dan wel met een erg hoge osmotische waarde. Bovendien bevatten ze o.a. cafeïne, wat een uitdrogende werking heeft. De combinatie van die factoren zorgt er voor dat energydrinks zeer uitdrogend werken wat het gebruik bij sporten erg onhandig maakt. Het is dan ook ten zeerste afgeraden om energydrinks in combinatie met sport te nuttigen.
© 2011 - 2024 Steven2389, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Deskundig over sportdrankenDeskundig over sportdrankenSportdranken zorgen ervoor dat ons lichaam tijdens het sporten voldoende vocht blijft bevatten of dat na het sporten onz…
Voedingsbehoefte voor intensieve sportersVoedingsbehoefte voor intensieve sportersAls je intensief sport of een topsporter bent, heb je een groot uithoudingsvermogen en doorzettingsvermogen nodig. Hoewe…
Vochtbalans sportersVochtbalans sportersNet als bij alle voedingsstoffen geldt ook voor water dat een regelmatige inname noodzakelijk is om het lichaam gezond t…
De werking van osmoseOsmose is een verschijnsel dat in de natuur en ook in het lichaam gebruikt wordt voor het vasthouden van water en het tr…

Paardensport T.R.E.CT.R.E.C. is een tak van paardensport waarin ruiterkwaliteiten, uithoudingsvermogen, behendigheid en navigeren samenkomen…
Fitness oefeningen: Rug & BenenRugspieren en beenspieren worden heel snel vergeten omdat je het niet snel ziet. Maar vooral rugspieren zijn erg belangr…
Steven2389 (36 artikelen)
Gepubliceerd: 24-03-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.