InfoNu.nl > Sport > Diversen > Brian Joubert, een bijzondere sporter

Brian Joubert, een bijzondere sporter

Brian Joubert is een Franse kunstschaatser (solist) en een grote naam in kunstschaatswereld, toch hebben veel mensen nooit van hem. Naast een zeer goed kunstschaatser is hij een groot sportman. Dit artikel bevat een klein biografie voor wie kennis met hem willen maken.

Introductie

Brian Joubert is een Franse kunstschaatser, geboren en getogen in Poitiers, Viennes, Frankrijk. Hij is op het moment van schrijven 26 jaar en nog steeds actief in de kunstschaatswereld als solist en bezig zich voor te bereiden op de kampioenschappen van 2012. Hij staat bekend om zijn dynamische stijl en goede techniek, vooral in de sprongen, maar ook om het feit dat hij niet altijd even constant is in zijn performance. Hij is een van de weinige kunstschaatsers die nooit is verhuisd omwille van zijn carrière en is nog steeds woonachtig in Poitiers, waar hij ook traint op de lokale ijsbaan. Hij is een van de weinige Fransmannen die het ooit tot Wereldkampioen hebben geschopt en de enige kunstschaatser die in zijn gehele carrière altijd op het podium heeft gestaan bij de Europese Kampioenschappen, elke keer dat hij meedeed.

Vroege leven en debuut

Op 20 september 1984 schonk Raymonde Joubert in het Franse Poitiers het leven aan een zoon, welke ze Brian noemde. Kleine Brian groeide voorspoedig en vrolijk op in Poitiers met zijn vader, moeder en twee zussen, totdat hij op de leeftijd van 11 maanden een levensbedreigende ziekte kreeg. Gelukkig overleefde hij deze ziekte, al werd er wel een nier verwijderd.
Toen Brian vier jaar oud was vonden zijn ouders hem oud genoeg om een sport te gaan beoefenen. Brian zelf wilde graag ijshockey spelen, maar vanwege zijn vroegere ziekte durfde zijn ouders dit niet aan en zijn moeder deed hem op kunstschaatsen, een sport die zijn ouders zussen ook al beoefenden en die hem erg beviel. Brian bleek al snel talent te hebben en vond vond snel een coach in de vorm van Veronique Guyon. Hij nam niet veel deel aan internationale competities in zijn vroege jaren, maar in 2000 maakte hij zijn internationale debuut op Junior Wereldkampioenschappen, waar hij 15e werd.

Seniorencarrière

Het jaar daarop, 2001, deed hij al mee aan Skate America, een internationale seniorencompetitie. Hij werd dat jaar derde bij de Franse kampioenschappen. In 2002 won hij dit evenement nadat grote concurrent en inspirator Alexei Yagudin zich had teruggetrokken vanwege een blessure. Het volgende jaar werd hij al tweede bij Europese kampioenschappen en zesde bij de Wereldkampioenschappen. De volgende Europese kampioenschappen won hij zelfs, als eerste Niet-Rus sinds 1996. Zilver won hij dat jaar bij de Wereldkampioenschappen. Het seizoen van 2006-2007 was zijn beste seizoen tot nu toe: hij won alle competities waar hij aan meedeed, inclusief het Europese en het Wereldkampioenschap van dat jaar. Vlak voor het wereldkampioenschap kwam hij nog ten val en sneed hierbij met de schaats van zijn ene voet de andere voet open en moest met spoed in het ziekenhuis geopereerd en gehecht worden. Dit hield hem niet tegen en het lukte hem dat jaar om een fenomenale prestatie neer te zetten door de eerste Fransman in 42 jaar te zijn om wereldkampioen te worden. Helaas heeft hij dit tot nu toe nooit meer kunnen reproduceren. Wel is het hem gelukt om in 2009 voor de derde maal Europees kampioen te worden. Het afgelopen seizoen (2010-2011) was geen goed seizoen voor hem. Hoewel hij een van de favorieten was voor de titel van Olympisch kampioen kon hij deze verwachtingen niet waarmaken en finishte hij slechts 16e. Wel werd hij in 2010 voor wel de zevende keer alweer Frans kampioen. Ook wist hij in dat jaar nog een zilvere medaille op de Europese kampioenschappen te behalen.
Ook al wordt hij dit jaar 27 jaar hij heeft het in de media beloofd nog tot en met 2012 te blijven schaatsen en misschien wel langer. In ieder geval heeft hij gezegd in 2012 zeker nog mee te willen doen aan de Wereldkampioenschappen die dat jaar in Nice gehouden worden.

Stijl en techniek

Brian Joubert staat bekend om zijn dynamische en snelle stijl. Hij maakt vooral in de passenserie vaak gebruik van korte, krachtige pasjes. Tot enkele jaren geleden werden zijn pirouettes vaak bekritiseerd en beschouwd als zijn zwakke punt, maar sinds hij hier met de Russische schaatster Lucinda Ruh aan heeft gewerkt haalt hij consequent redelijke scores voor zijn pirouettes. Wel wordt hij vaak nog bekritiseerd om het feit dat hij niet artistiek genoeg zou zijn.
Hij staat verder vooral bekend om zijn techniek in de sprongen en om zijn wil om in elke kür een viervoudige sprong in te bouwen. Volgens hem vormen de viervoudige sprongen dan ook de toekomst van de sport. Hij is een van de enige om ooit in competitie een gelukte viervoudige salchow uit te voeren en heeft zeer consistente viervoudige toe loop. Hij is eveneens de enige schaatser om ooit drie viervoudige sprongen in één kür uit succesvol uit te voeren in een competitie. Dit deed hij in 2006 in Rusland.
© 2011 - 2018 Rooserderoos, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Welke sport past bij jou?Het is belangrijk om in beweging te blijven. Sporten brengt immers grote voordelen met zich mee voor zowel lichaam als g…
Fair Play, code onder sportersFair Play, code onder sportersHoe sportief is de sport? Er is veel aangedaan om de sportiviteit weer terug te krijgen en het lijkt redelijk succesvol.…
Bigorexia; het gevaar van een sportverslavingBigorexia is een stoornis waarbij sprake is van een sportverslaving. Wie aan bigorexia lijdt, kan niet meer zonder sport…
Programma Olympische Spelen 2018: KunstschaatsenProgramma Olympische Spelen 2018: KunstschaatsenKunstschaatsen, ook wel kunstrijden genoemd, is één van de sporten die beoefend wordt in de Zuid-Koreaanse stad PyeongCh…
Mentale training en begeleiding in de sport: het verschilMentale training en begeleiding in de sport: het verschilSporters kunnen mentale training en mentale begeleiding krijgen om tot betere prestaties of meer zelfinzicht te komen. M…
Bronnen en referenties
  • http://www.brian-joubert.com/biographie.php
  • http://en.wikipedia.org/wiki/Brian_Joubert

Reageer op het artikel "Brian Joubert, een bijzondere sporter"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rooserderoos
Gepubliceerd: 15-08-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!