Hoe kies ik een sport?

Stel je hebt de beslissing genomen om iets aan beweging of sport te gaan doen, hoe vind je dan iets wat bij je past? Hoe vind je iets dat je leuk vindt en voor langere tijd vol kunt houden? In dit artikel zal ik je op weg helpen bij het kiezen voor een activiteit of sport. Bewegen is belangrijk. Overal hoor je tegenwoordig het advies om iets aan lichaamsbeweging te doen. Naast gezonde voeding is beweging onvermijdelijk om je lichaam in balans te houden. Maar over de voordelen van bewegen wil ik het nu niet hebben. Stel je hebt de beslissing genomen om iets aan beweging of sport te gaan doen, hoe vind je dan iets wat bij je past? Hoe vind je iets dat je leuk vindt en voor langere tijd vol kunt houden?

Er zijn verschillende manieren om meer aan lichaamsbeweging te doen. Zo hoef je niet meteen aan sport te denken. Alles waarvan je hart letterlijk sneller gaat kloppen, voldoet aan de voorwaarden om je stofwisseling op gang te brengen. En daar gaat het in feite om: Door activiteiten waarbij je je hele lichaam inspant, train je je lichaam. Een uurtje flink tuinieren, huishouden of klussen doet hetzelfde met je lichaam als een uur sporten. De intensiteit is bij bewegen niet erg belangrijk. Je lichaam heeft al profijt van een uur fietsen stevig wandelen. Dat soort activiteiten maken al een enorm verschil in vergelijking met helemaal niet bewegen.

In dit artikel zal ik je op weg helpen bij het kiezen voor een activiteit of sport. Ik adviseer je om pen en papier bij de hand te houden. Na de (schrijf)opdrachten zul je meer gemotiveerd zijn en duidelijker in beeld hebben welke activiteiten bij jouw persoonlijke situatie passen.

1. Waar wil je bewegen?

Als je enkele malen per week aan lichaamsbeweging wilt doen, hoe ver ben je dan bereid om ervoor te reizen? Wil je er helemaal je huis niet voor uit, of ben je bereid om enkele kilometers te reizen naar bijvoorbeeld en sportclub of sporthal? Ben je bereid om buiten te sporten, of ben je iemand die afhaakt bij het eerste spatje regen? Bepaal allereerst voor jezelf wat je wel en niet wilt. Wees daarbij eerlijk tegen jezelf. Kies bijvoorbeeld niet voor het park als mogelijke locatie als je weet dat je in de winter je sportschoenen toch niet zult aantrekken. Houd ook rekening met je vervoersmiddel. Ben je bereid om naar een sporthal te fietsen als het regent?

2. Kies voor iets dat je echt leuk vind

Kies altijd voor een sport waarbij je je prettig voelt. De bewegingen en de intensiteit moeten bij je passen. Dit is één van de redenen dat er in fitnesscentra zoveel verschillende soorten cardio apparaten staan. Ze hebben allemaal hetzelfde doel: de hartslag verhogen, maar mensen zijn allemaal verschillend. De één zal het nooit prettig vinden om op een roeiapparaat te zitten, de ander vindt het geweldig. De één zit heel lekker op een normaal fietsapparaat, de ander zou zich op zo'n fiets al na een minuut vervelen. Het heeft met je bouw en lenigheid te maken, maar ook met wat je gewend bent.

Opdracht:

Maak nu een lijst van activiteiten en sporten die mogelijk zijn binnen grenzen die je tot nu toe voor jezelf hebt aangegeven. Zet alle sporten of activiteiten op een lijstje die aan jouw eisen voor locatie en plezier voldoen, en die ook daadwerkelijk mogelijk zijn. Voor een overzicht van sporten die in jouw buurt worden aangeboden kun je zoeken op de website van jouw gemeente, de Goudengids website of op Google ('sportvereniging' in jouw stad of dorp). Andere activiteiten waar je aan kunt denken voor in en rond je huis zijn bijvoorbeeld: zwemmen, fietsen, wandelen, skaten, fitness, dansen, tuinieren, hardlopen, klussen, basketballen, mountainbiken of pilatus.

3. Sporten met gezelschap

Sommige mensen sporten liever alleen. De meeste mensen halen echter meer motivatie uit het sporten met anderen. Met een (vaste) sportpartner kun je elkaar oppeppen, of als dat nodig is over de streep trekken als het eens een keer moeilijk is om daadwerkelijk te gaan. Uit onderzoek is gebleken dat mensen langer gemotiveerd blijven wanneer ze samen met iemand anders naar een bepaald doel toe werken.

Opdracht:

Geef je zelf ook de voorkeur aan samen sporten? Heb je iemand die het leuk zou vinden om samen met je te sporten? Bekijk je lijst met mogelijke sporten en activiteiten. Zit er iets bij dat je samen met iemand zou kunnen doen? Markeer die activiteiten, en informeer bij je mogelijke nieuwe sportpartner hoe hij/zij er over denkt.

4. Sportkeuzetest

Wanneer je er met bovenstaande punten nog niet uit komt, en je overweegt om een individuele of teamsport te gaan doen, dan biedt een sporttest mogelijk uitomst. Een goede sportkeuzetest die tot stand is gekomen in samenwerking met het NOC*NSF is de Sportwijzer. Wanneer je een sporrtkeuzetest op internet doet, probeer dan zoveel mogelijk open-minded antwoord te geven. De fout die veel mensen maken, is dat ze de vragen beantwoorden met alvast een bepaalde sport in gedachte. Het zal je niet verbazen dat die sport dan ook als winnaar uit de test komt.

5. Je keuze is niet definitief

Wees bij het kiezen voor een sport of activiteit niet bang dat het iets is waar je voor lange tijd aan vast zit. Als de keuze je uiteindelijk niet bevalt, kun je altijd overstappen op een andere. Soms betaal je voor een abbonnement, maar er is geen sport of lidmaatschap waarbij je niet aan het eind van het jaar kunt opzeggen. Bedenk voor jezelf dat het je gaat om het doel dat je uiteindelijk wilt bereiken met sporten/bewegen. Mogelijke doelen zijn: afvallen, een betere conditie, meer uithoudingsvermogen, een beter sexleven, lenigheid of meer sociale contacten. Bedenk verder dat er vaak meerdere manieren zijn om je doelen te bereiken. Er zijn meerdere sporten die je met jouw doelen hogerop kunnen helpen.

Opdracht:

Schrijf (op papier) op wat jouw doelen zijn in het kader van lichaamsbeweging. Waarom wil jij meer aan lichaamsbeweging doen? Door je doelen op papier te zetten en ze regelmatig terug te lezen, blijf je langer gemotiveerd. Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt wat je wilt bereiken, ben je ook flexibeler in de keuze van je sportactiviteiten.
© 2007 - 2020 Mike, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Sport-bh tijdens het hardlopenSport-bh tijdens het hardlopenIedere vrouw die sport of hardloopt, kan niet zonder een goede sport-bh. Een goede sport-bh biedt voldoende steun en ond…
Teamsport of individuele sportAls je, eerst op straat, daarna op school, ontdekt hebt dat je het niet alleen leuk vindt om met een bal te spelen, of t…
Vind binnen een jaar je favoriete sport!Vind binnen een jaar je favoriete sport!Wil je schaatsen? Wandklimmen? Paaldansen? Soms is het lastig in te schatten wat nu de sport is die bij jou past. Daarbi…
Korfbal wat is dat eigenlijk voor een sport?Korfbal wat is dat eigenlijk voor een sport?Veel mensen weten niet wat voor sport korfbal is en de mensen die het weten denken dat het geen leuke sport is, maar het…

De juiste manier van Nordic WalkingDe juiste manier van Nordic WalkingVeel mensen beoefenen de sport Nordic Walking. Helaas doet ongeveer de helft het fout. De stokken worden op de verkeerde…
Gentherapie of gendopingGentherapie of gendopingDe wetenschap heeft ons veel vooruitgang gebracht. Via geneeskundig onderzoek zijn we bijvoorbeeld veel meer over het me…

Reageer op het artikel "Hoe kies ik een sport?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Mike
Gepubliceerd: 30-08-2007
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Schrijf mee!