Alle mascottes EK Voetbal (vanaf 1980)

Alle mascottes EK Voetbal (vanaf 1980) Tegenwoordig zijn wij gewend aan een mascotte bij een groot sportevenement om het evenement en alle activiteiten eromheen te promoten. Niet onbelangrijk daarbij zijn de inkomsten die een mascotte genereert middels merchandising. Denk aan: bekers, shirts, knuffels en wat al niet meer. Ook de Europese kampioenschappen Voetbal (EK) hebben altijd een mascotte. Het EK 1980 in Italië was pas het eerste toernooi waar de mascotte intrede deed.

Jaar: 2016

Land: Frankrijk
Mascotte: Super Victor

Half jongetje, half superheld ... dat is de mascotte voor het Europees Kampioenschap voetballen in Frankrijk in 2016. Het ondeugende, gedreven en gepassioneerde karakter van de mascotte moet wereldwijd iedereen ertoe zetten om zich in de zomer van 2016 in vervoering te laten brengen en mee te doen in de viering van 'de kunst van het voetballen'. Aan de keuze van de naam van de mascotte is een wedstrijd gekoppeld. Er kan worden gekozen uit 3 namen: Driblou, Goalix of Super Victor. Eind november 2014 wordt de definitieve keuze bekend gemaakt..

Jaar: 2012

Land: Polen en Oekraïne
Mascotte: Slavek en Slavko

In dezelfde lijn als het toernooi van 2008, wederom twee vrolijke jongens. Ze vertegenwoordigen elk één van de organiserende landen. De kleurstelling verwijst naar de vlaggen: rood/wit (Polen) en blauw/geel (Oekraine). Het ontwerp komt wederom van Warner Bros. Slavek en Slavko hebben op de meeste afbeeldingen wél een bal aan de voet.

Jaar: 2008

Land: Oostenrijk en Zwitserland
Mascotte: Trix en Flix

Twee vrolijke jongens, op nagenoeg alle afbeeldingen zónder bal. Dat is toch vreemd, daar het om een EK voetbal gaat. Ze vertegenwoordigen elk één van de organiserende landen. De kleurstelling verwijst naar de vlaggen van de landen: beiden rood en wit. Het ontwerp komt van Warner Bros.

Jaar: 2004

Land: Portugal
Mascotte: Kinas

De naam komt van 'Bandeira das Quinas', een benaming van de nationale vlag. De enorme grote en dikke handen vallen op. Zeker ten opzichte van de rest van zijn ranke lichaam. Ook heeft hij maar 3 vingers per hand. Hij draagt het tenue van Portugal, het organiserende land.

Jaar: 2000

Land: Nederland en België
Mascotte: Benelucky

De leeuwachtige kenmerken staan voor de Nederlandse leeuw. De duivelse kenmerken staan voor de bijnaam van de Belgen: de rode duivels. De naam verwijst naar Benelux, verbasterd met het woord lucky: veel geluk! De kleuren van de manen verwijzen naar de kleuren van de vlaggen. Voetbalschoenen en een bal verwijzen naar het kampioenschap voetballen.

Jaar: 1996

Land: Engeland
Mascotte: Goliath

Met Goliath heeft men dezelfde verwijzingen willen hanteren als Willy. Dat was de mascotte van het WK 1966, en Willy was een groot succes. Deze kampioenschappen beschouwde men als de thuiskomst van het voetbal. Hierbij refereert men aan het feit dat de Engelsen de uitvinders zijn van het huidige voetbalspel. Goliath heeft zijn strakke sportbroekje wel héél hoog opgetrokken.

Jaar: 1992

Land: Zweden
Mascotte: Rabbit

De keuze voor wederom een konijn, net als 4 jaar ervoor, getuigt niet van veel creativiteit. De naam is eveneens weinig fantasierijk. Wel lijkt Rabbit een betere balcontrole te hebben dan zijn voorganger Berni (1988). Rabbit loopt in het tenue van Zweden, het organiserende land. Ook draagt hij om dezelfde onduidelijke redenen als bij Bernie, een hoofdband en polsbandjes.

Jaar: 1988

Land: Bonds Republiek Duitsland
Mascotte: Berni

Een Duits grijs konijn is stripvorm weergegeven. Het tenue is in de kleuren van de Duitse vlag (zwart, rood en geel). Vooral afgebeeld als deze afbeelding hiernaast: een bal controlerend terwijl hij springt. Al lijkt de balcontrole van Bernie twijfelachtig, de bal lijkt toch van zijn knie te stuiteren. Waarom Bernie een hoofdband en polsbandjes draagt, is niet duidelijk.

Jaar: 1984

Land: Frankrijk
Mascotte: Peno

Een witte haan, het nationale symbool van Frankrijk. Peno is gekleed in het donkerblauwe tenue van Frankrijk. Na het matige toernooi van 1980 in Italië (qua organisatie en spelverloop) moest dit toernooi een succesverhaal worden. Peno artikelen waren ver voor toernooi in veel winkels te koop en werden veel verkocht. Dat was niet eerder vertoond.

Jaar: 1980

Land: Italië
Mascotte: Pinocchio

Pinocchio is een typisch Italiaans symbool. Om het Italiaanse te benadrukken heeft hij de neus in tricolore (groen, wit en rood) gekregen. De witte papieren hoed zal ergens naar verwijzen, voor velen onbekend waarnaar. Op de hoed staat Europa 80. Europese toernooien worden echter vaker aangeduid als: UEFA + jaartal.

Lees verder

© 2011 - 2020 Solnah, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Olympische Winterspelen Pyeongchang 2018 Ė logo en mascotteOlympische Winterspelen Pyeongchang 2018 Ė logo en mascotteDe 23e Olympische Spelen in Pyeongchang zijn in 2018 van 9 tot 25 februari 2018 en de 12e Paralympische Winterspelen van…
WK voetbal Brazilië 2014: logo en mascotteWK voetbal Brazilië 2014: logo en mascotteHet logo van het WK in Brazilië is een beeltenis van drie handen, die samen de World Cup vorm geven, de gouden bokaal di…
Financial Fair Play: Een nieuw licentiesysteem in 't voetbalMichel Platini, de voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA, heeft al sinds zijn aanstelling in 2007 geprobeerd om he…
Beau Jeu - de voetbal van het EK2016 in FrankrijkBeau Jeu - de voetbal van het EK2016 in Frankrijk'Beau Jeu', 'mooi spel', dat is de naam van de bal waarmee op het Europees Kampioenschap voetbal 2016 in Frankrijk wordt…

De leukste sporten voor vrouwen op de sportschoolDe leukste sporten voor vrouwen op de sportschoolHet zoeken van een leuke sport kan heel moeilijk zijn. Daarnaast speelt motivatie vaak een grote rol. Sporten wordt niet…
Afvallen door thuis te sporten met behulp van dvdísAfvallen door thuis te sporten met behulp van dvdísWil je weer wat strakker in je velletje? Vergeet diëten, ga sporten! Je hoeft daarvoor heus niet een duur abonnement bij…
Bronnen en referenties
  • Officiele websites van betreffende toernooien
  • Wikipedia

Reageer op het artikel "Alle mascottes EK Voetbal (vanaf 1980)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Solnah
Laatste update: November 2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!