Rode bietensap om de sportprestatie te verbeteren

Rode bietensap is de nieuwste hype binnen de duursport, zoals wielrennen, mountainbiken en hardlopen. Rode bietensap zou de duurprestatie verbeteren doordat het nitraat in rode bietensap ervoor zou zorgen dat er minder zuurstof nodig is om energie (ATP) in de spieren te produceren; de efficiëntie van energieproductie zou toenemen. De sporter moet 6 tot 15 dagen voor de wedstrijd ongeveer een halve liter rode bietensap per dag gebruiken voor een positief resultaat. De eerste resultaten uit wetenschappelijk onderzoek lijken veelbelovend.

Inhoud


Methode van gebruik van rode bietensap

Wanneer een duursporter (hardloper, wielrenner, triatleet etc) wil profiteren van de mogelijke positieve effecten van rode bietensap moet de duursporter dagelijks 300mg nitraat tot zich nemen. Een halve liter rode bietensap bevat ongeveer 300mg nitraat. Deze halve liter rode bietensap moet over maximaal 5 momenten van de dag verdeeld worden. Het grootste effect wordt bereikt als de duursporter 6 tot 15 dagen voor een belangrijke wedstrijd start met het gebruik van rode bietensap. Een langer gebruik van nitraat heeft afvlakking van het effect tot gevolg.

Werkingsmechanisme van rode bietensap

Energieproductie van de spieren van het lichaam

Het lichaam kan op verschillende manieren energie in de vorm van ATP vrijmaken. Het lichaam kent anaerobe energiesystemen en aerobe energiesystemen. De anaerobe energiesystemen zijn de fosfaatvoorraad en de afbraak van glucose tot lactaat. Het aerobe energiesysteem levert energie uit de afbraak van glucose en vet tot koolstofdioxide en water. De aerobe afbraak van koolhydraten en vet vindt plaats in de citroenzuurcyclus en het electronentransportsysteem. Voor de aerobe afbraak van koolhydraten en vet is zuurstof nodig.

Maximale zuurstofopname (VO2max) sporter bepaalt prestatie

Wanneer een sporter veel zuurstof per minuut kan opnemen, kan de sporter ook veel brandstoffen verbranden en dus veel ATP vrijmaken. Het duurvermogen (aerobe uithoudingsvermogen) van sporters wordt uitgedrukt in zuurstofopname per kilogram lichaamsgewicht per minuut. Hoe groter de zuurstofopname, des te groter het prestatievermogen van de duursporter. In het aerobe uithoudingsvermogen wordt zuurstof gebruikt om energie te produceren. Alle energie die wordt geproduceerd komt in de spier in de vorm van ATP ter beschikking. De ATP wordt gebruikt om de spieren te laten samentrekken (contraheren). De duursporter is met name afhankelijk van het aerobe uithoudingsvermogen.

Nitraat (nitriet) uit bietensap maakt ATP-productie efficienter

Nu zorgt het nitraat uit rode bietensap ervoor dat er minder zuurstof nodig is om energie vrij te maken. Dit komt omdat het nitraat wordt omgezet in nitriet. Nitriet bestaat uit de atomen zuurstof en stikstof. Nitriet heeft tot gevolg dat in de spier minder zuurstof nodig is om ATP te produceren. Wanneer er minder zuurstof nodig is om energie te produceren, is pas later het submaximale prestatievermogen bereikt en neemt dus het submaximale prestatievermogen toe. Helaas neemt het maximale aerobe prestatievermogen niet toe. Ook gaat de sporter niet minder koolhydraten gebruiken om energie te produceren. Gebruik van rode bietensap heeft dus geen glycogeensparend effect.

Nadelen gebruik rode bietensap

Gebruik van rode bietensap is niet geheel zonder nadelen. De nadelen van bietensap worden hieronder opgesomd.

Bietensap kan mogelijk kanker veroorzaken

Zo is er zwak wetenschappelijk bewijs dat een hoog nitrietgebruik het risico op het krijgen van bepaalde vormen van kanker kan veroorzaken. Ook kan een hoog gebruik van rode bietensap rode urine en ontlasting veroorzaken.

Bietensap veroorzaakt maag-darmklachten

Ook kan een grote hoeveelheid rode bietensap maag- en darmklachten veroorzaken, wat natuurlijk weer nadelig is voor de sportprestatie. Verder kan het gehalte aan nitraat in rode bietensap gedurende het jaar nogal wisselen. Hierdoor is het nooit helemaal duidelijk hoeveel nitraat de sporter daadwerkelijk opneemt. Tenslotte zal de gebruiker van rode bietensap behoorlijk moeten wennen aan de smaak.

Lees verder

© 2011 - 2020 Wieschrijft, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bietensap tegen acneBietensap wordt veel gebruikt als een zogenoemde detox-drank. Bietensap maakt de lever schoon en zorgt ervoor dat de nie…
Legale doping en gezond: Bietensap!Legale doping en gezond: Bietensap!Bietensap geeft voor de meeste mensen niet direct een associatie met lekker drinken. Toch heeft bietensap erg veel voord…
Bloeddruk verlagen door bietensap: resultaten & bijwerkingenBloeddruk verlagen door bietensap: resultaten & bijwerkingenBietensap wordt door de meeste mensen niet direct in verband gebracht met lekker drinken. Toch heeft rode bietensap erg…
Bietensap om sportprestaties te verbeterenBietensap om sportprestaties te verbeterenWil je je PR verbeteren, wil je je concurrent eindelijk eens verslaan? Bietensap is legale doping, het verbetert je spor…

Een hardlooptraining opbouwenEen hardlooptraining opbouwenVooropgesteld dat het beste een individueel schema is, zijn er wel richtlijnen hoe een hardloopschema op te bouwen. Je k…
Doping, een weg naar zoete glorieElk jaar wordt de wereld geconfronteerd met doping gevallen in de Tour de France, het EK en het WK atletiek, etc. Ook de…

Reageer op het artikel "Rode bietensap om de sportprestatie te verbeteren"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Wieschrijft
Laatste update: 07-11-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Special: Sport en voeding
Schrijf mee!