InfoNu.nl > Sport > Diversen > Klimaatonderzoekers verwachten een Elfstedentocht

Klimaatonderzoekers verwachten een Elfstedentocht

Klimaatonderzoekers verwachten een Elfstedentocht Komt er ooit nog een Elfstedentocht? Veel schaatsliefhebbers zouden graag een pas klaar antwoord op deze vraag willen hebben. Velen begonnen de hoop dat er ooit nog een elfstedentocht zou worden verreden al bijna te verliezen. Toch werd deze hoop weer aangewakkerd, want in de winter van 2011 - 2012 leek de Elfstedentocht dan toch nog te komen. Echter, de dooi viel een paar dagen te vroeg in. De wanhoop dat er misschien wel nooit meer een Elfstedentocht zal worden gehouden, vanwege de klimaatveranderingen, is groot. De temperatuur is in ruim honderd jaar maar liefst 0,4 graden Celsius gestegen en er worden nog hogere stijgingen verwacht. Toch is er hoop, volgens een groep klimaatonderzoekers wordt de Elfstedentocht nog gewoon verreden. Dus laten we hoop houden op een Elfstedentocht in de winter van 2013 - 2014.

Klimaatsveranderingen

Klimaatsveranderingen zijn een hot issue. Zo'n 18.000 jaar geleden begon er een periode waarin het steeds warmer werd en nog steeds warmer wordt. Hoewel dit niet wil zeggen dat de temperaturen elk jaar zal stijgen. Er hebben vele variaties in temperaturen plaatsgevonden. In de middeleeuwen was het naar alle waarschijnlijkheid net zo warm als begin 21e eeuw. Aan het einde van de 20e eeuw en het begin van de 21e eeuw hadden we te maken met een aantal warmte records.

Warmterecord

Zo hadden we in 2006 te maken met de warmste juli maand sinds drie eeuwen, met een gemiddelde temperatuur van 22,3 graden Celsius.
In 2011 werd het warmterecord wat betreft Pasen verbroken. Op 24 april 2011, eerste Paasdag, steeg het kwik bij het KNMI in De Bilt tot boven de 25 graden. Daarmee ging het warmterecord van 1947 uit de boeken.

Temperatuurstijging

In ruim 100 jaar (1900 - 2009) is de temperatuur maar liefst 0,4 graden Celsius gestegen. De verwachting van een groep klimaatonderzoekers is zelfs dat deze stijging in de 21e eeuw nogmaals fors zal toenemen. Door een temperatuurstijging zal er ook een stijging van de zeespiegel plaatsvinden. De stijgingen zullen het gevolg zijn van menselijke activiteiten, zoals de verbranding van fossiele brandstoffen. Echter zijn niet alle deskundigen het met deze genoemde stelling eens. Er zijn ook klimaatonderzoekers die verklaren dat de genoemde temperatuursveranderingen niet aan de mens toe te schrijven zijn.

Temperaturen

De klimaatsveranderingen hebben in de eerste jaren van de 21e eeuw gezorgd voor niet allerdaagse verschijnselen in Nederland. Zo is het meerdere malen voorgekomen dat tijdens de wintermaand februari de terrasjes al in de maand februari geopend waren. Daarnaast hebben we in april al enkele keren heerlijke stranddagen gehad. De klimaatsveranderingen zorgen echter niet alleen voor warmer weer. De warmere temperaturen gaan veelal gepaard met meer neerslag. De jaarlijkse hoeveelheid neerslag is in Nederland, volgens de gegevens van het KNMI in de 20e eeuw, maar liefst met 18% toegenomen.

Wordt de kans op een Elfstedentocht verkleind door de klimaatsveranderingen?

De laatste Elfstedentocht dateert uit 1997. Steeds meer Nederlanders beginnen te wanhopen en hun moed te verliezen. Een groot gedeelte van de schaatsliefhebbers begint al te vrezen dat er door de klimaatsveranderingen nooit meer een Elfstedentocht verreden zal worden. Een sprankje hoop komt terug als in de eerste weken van februari 2012 de Elfstedenkoorts stijgt en we voor het eerst sinds 1997 te maken hebben met een koudegolf. Veel Nederlanders beginnen weer te hopen dat de Elfstedentocht dan toch eindelijk nog eens gehouden zou worden. Echter bleek ook de koudegolf van 2012 niet langdurig genoeg om het ijs tot een minimale dikte van 15 cm te laten groeien. Toch hoeven we volgens diverse klimaatonderzoekers niet te wanhopen. De kans dat de Elfstedentocht van 1997 de laatste Elfstedentocht uit de geschiedenis blijft is erg klein!

Opwarming van het klimaat

Uit onderzoeken geplubiceerd door het Planbureau voor de Leefomgeving is gebleken dat we inderdaad te maken hebben met een klimaatsverandering, waarbij Nederland hard getroffen wordt door de opwarming van het klimaat. Alleen heeft deze klimaatsverandering vooral veel invloed op zomermaanden. Uit de statistieken is gebleken dat de in de 20e eeuw de gemiddelde temperatuur wat betreft de zomermaanden, maar liefst 2,2 graden Celsius is gestegen. Wat betreft de wintermaanden is deze stijging een stuk minder sterk en komen we uit op een stijging van 1,2 graden Celsius. Klimaatonderzoeker Theo Brandsma begint pas echt te vrezen voor de laatste Elfstedentocht uit de geschiedenis wanneer we te maken hebben met een klimaatstijging van ongeveer 8 graden Celsius. Tot die tijd verwacht Brandsma dat er nog vele Elfstedentochten gehouden zullen worden. In de 20e eeuw werden er 15 Elfstedentochten verreden. De kans dat er ook in de 21e eeuw 15 Elfstedentochten zullen plaatsvinden is volgens Brandsma dan ook beslist niet uitgesloten. Alleen gaat hij liever uit van een minimum van 4 Elfstedentochten en maximaal 10 Elfstedentochten in de 21e eeuw. Voor een Elfstedentocht is een minimale ijsdikte van 15 cm nodig, maar de geschiedenis heeft bewezen dat niet alleen de ijsdikte doorslaggevend is. In de 20e eeuw hebben we maar liefst 38 winters gehad, waarin het ijs dik genoeg was. Echter hebber er maar in 15 jaren een Elfstedentocht plaatsgevonden.

Lees verder

© 2012 - 2018 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Elfstedentocht: risico is voor de schaatser zelfVanaf 2010 zal de Elfstedentocht andere regels kennen. Wie mee gaat doen aan de Tocht der Tochten in Friesland zal moete…
Komt er een Elfstedentocht in 2018?De Elfstedentocht. Wanneer komt ie weer? Wanneer gaat het door en zeggen de Friezen: It giet oan! Wat moet de ijsdikte z…
Waarom de Elfstedentocht zo vaak niet doorgaatWaarom de Elfstedentocht zo vaak niet doorgaatDooi, harde wind en sneeuw zijn vaak de oorzaken waarom de Elfstedentocht niet doorgaat of op het laatste moment wordt a…
De Elfstedentocht 2013, wetenschappelijke voorspellingenDe Elfstedentocht 2013, wetenschappelijke voorspellingenIedere winter wordt er in Nederland weer druk gespeculeerd over de kans dat de Elfstedentocht in de aankomende winter do…
Elfstedentocht  Finish in de Leeuwarder binnenstadnieuws uitgelichtElfstedentocht Finish in de Leeuwarder binnenstadAls de Elfstedentocht wordt gereden, dan is de finish op de Bonkevaart (Bonkefeart) bij Leeuwarden. Het einde van de toc…
Bronnen en referenties
  • Geowijzer
  • www.volkskrant.nl
  • www.KNMI.nl

Reageer op het artikel "Klimaatonderzoekers verwachten een Elfstedentocht"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 12-11-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Special: Elfstedentocht
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!