Ongevallen paardensport; cijfers en veiligheid waarborgen

Het aantal ongevallen bij de paardensport valt in aantallen jaarlijks wel mee. Echter heeft een val van een paard in vele gevallen wel grote gevolgen. Het waarborgen van je veiligheid is daarom extra belangrijk bij het paardrijden. Jaarlijks gebeuren 9100 ongevallen met paardrijden of in de omgang met paardrijden, waarvan het slachtoffer op de Spoed Eisende Hulp (SEH) komt (bron onderzoek TNO 2008). Dit zet paardrijden op de derde plek van sportongevallen op de SEH. Paardrijden valt op door de ernst van blessures en niet zo zeer door de frequentie van ongevallen. Kenmerkend is dat vele blessures zich richten op het bovenlichaam van de ruiter, dit in tegenstelling tot andere sporten, waarbij het onderlichaam vaker geblesseerd raakt.

Cijfers blessures

In de meeste gevallen is de val van het paard de oorzaak van de blessure, namelijk 72%. In de andere gevallen is er sprake van een trap, overbelasting van de ruiter, dat het paard op de voet van een persoon staat of een andere onbekende reden. Opvallend hierbij is dat 20% van de blessures de rug / romp van de ruiter bevatten. Ofwel een kritisch gebied van het lichaam. Ook hoofdletsel is veel voorkomend bij paardrijden. De helft van de ongevallen is ontstaan door een schrikreactie van het paard.

De meeste ongevallen gebeuren op maneges. Dit is op zich niet vreemd omdat hier veel ruiters op verschillende niveau’s actief zijn. De stichting veilige paardensport heeft als doelstelling de veiligheid in de paardensport te waarborgen. Onder andere het veiligheidscertificaat voor FRNS manege’s is hier onderdeel van.

Veiligheid aspecten; wat kun je zelf doen

  • Draag veiligheidsschoenen; zoals rijlaarzen of rijschoenen, belangrijk is de hak. De hak voorkomt dat je doorschiet in de beugels. Voor kinderen is het aan te rijden om ‘toe stoppers’ op de beugels toe te voegen. Dit zijn korfjes, los verkrijgbaar, om op de beugels te plaatsen. Dit voorkomt dat kinderen met hun voeten door de beugel kunnen schieten.
  • Het dragen van een veiligheidscap is op vele accommodaties verplicht, dat is niet voor niets! Het beschermt je hoofd en vormt een belangrijk onderdeel in het voorkomen van hoofdletsel.
  • Bodyprotector; deze beschermt de meest kritische delen van het lichaam (naast je cap voor je hoofd), te weten je romp / rug. Belangrijk is dat de bodyprotector goed aansluit. Het is dus niet aan te raden een bodyprotector te kopen op de groei voor kinderen. Een goed aansluitende bodyprotector belemmert ook niet bij het paardrijden.
  • Volg houding en zitles / valtraining. Houding en zitles bevordert je onafhankelijke zit om minder snel te vallen. De valtraining zorgt ervoor dat wanneer je valt, je de val beter kunt breken.

Enerzijds is paardrijden dus een sport met een laag ongevallenaantal, maar wel met een hoog risico tot ernstig letsel. Door zoveel mogelijk veiligheidsaspecten en voorzichtigheid in acht te houden, kunnen een hoop ongelukken of letsel voorkomen worden.

Lees verder

© 2012 - 2020 Jukito, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Ongevallen thuis bij kinderen van 0-5 jaarOngevallen thuis bij kinderen van 0-5 jaarBij kinderen zit een ongeluk in een klein hoekje. De meeste ongevallen met kinderen gebeuren thuis, we noemen dit prive…
Pushbal, de sport met de grootste balPushbal, soms in het Engels gespeld als pushball, is een vrij zeldzame sport. Vooral in Engeland en Amerika wordt dit in…
Stichting veilige paardensport (SRR)Er zijn in Nederland heel veel paardenbedrijven. De een heeft alles netjes voor elkaar terwijl de ander er een zootje va…
Trampolines niet zonder gevaarTrampolines niet zonder gevaarTrampolines zijn in de mode. Geen wonder, want aan trampolines beleven kinderen veel plezier. Nauwelijks zijn de tempera…

Voordelen van SportenVeel voordelen van sporten zijn heel bekend: een betere gezondheid, hulp bij afvallen. Maar sporten levert je ook extra…
Dione de Graaff, presentatrice Studio Sport en SportjournaalDione de Graaff is sinds 1995 presentator bij NOS Studio Sport en het Sportjournaal. Al jarenlang houdt zij zich staande…
Bronnen en referenties
  • http://www.knhs.nl/News.asp?ID=11815&PCatID=150&CatID=&men=
  • TNO: Blessures in Paardensport (BIS) 2008
  • Stichting Veilige Paardensport; www.veiligpaardrijden.nl
  • www.angstenpaard.nl

Reageer op het artikel "Ongevallen paardensport; cijfers en veiligheid waarborgen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jukito
Laatste update: 26-09-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!