Dressuur vs Western; overeenkomsten en verschillen

In de paardensport worden diverse vormen van paardensport erkent, de meest bekende is wellicht dressuur, naast de klassieke dressuur met bit is tegenwoordig ook het bitloos rijden toegevoegd aan de dressuursport. De tegenhanger van dressuur is Western, maar in hoeverre zit er verschil in de basis van het berijden van paarden? Dit artikel gaat in op de overeenkomsten en verschillen tussen dressuur en Westernrijden.

Dressuur

Dressuur betekent kort samengevat het gymnastiseren en het gehoorzaam maken van het paard. Hiermee is het de basis van alle ruitersporten, zoals springen, eventing etc.

De basis van dressuur is gebaseerd op het skala, ofwel de zes elementen van klassieke dressuur*.

Takt

Elke pas wordt met dezelfde kracht, regelmaat en afdruk gemaakt (simpel gezegd: alle passen zijn gelijkmatig en in hetzelfde ritme)

Ontspanning

Het paard ontspant zichzelf zowel mentaal als fysiek.

Aanleuning

Een constante, ontspannen verbinding van de achterhand naar de voorhand van het paard, terug naar de hand
van de ruiter

Impuls

De voorwaartse drang van het paard, opgewekt en gecontroleerd door de ruiter (ofwel voorwaarts gaan in het tempo dat de ruiter aangeeft)

Rechtgerichtheid

Een paard dat in balans loopt waarbij het gewicht zowel aan de linker- als de rechterzijde gelijk verdeelt en spieren aan beide zijden even lenig en sterk zijn.

Verzameling

Het gewicht dat het paard op de achterhand draagt. Door het snel leren optillen van het achterbeen en het onder de massa te brengen gaat het paard het gewicht meer op de achterhand dragen, de graad van de verzameling hangt af van de scholing van het paard en het niveau van africhting.

Bovengenoemde zes doelstellingen zijn in relatie met elkaar en kunnen dus niet op zichzelf getraind of gezien worden.

Western

De Westernstijl is ontstaan uit het werk van veedrijvers in Amerika. Om de hele dag in het zadel te zitten, heb je een stijl nodig die vooral gemakkelijk, comfortabel, maar voornamelijk natuurlijk is voor ruiter en paard. Dit is de basis van het Westernrijden.

Ook bij Westernrijden is het de intentie om het paard ontspannen en soepel te laten lopen in alle gangen met de hals horizontaal aan de rug. Het plaatje bij Western ziet er anders uit dan bij klassieke dressuur. Het meeste wat opvalt, is dat bij een Western gereden paard geen oprichting en continue verzameling wordt gevraagd. Verzameling is er echter wel, dit is in het bijzonder goed te zien bij de stop en het achterwaarts gaan. Doordat de teugels vaak doorhangen is er geen continue contact met de mond (maar het is er dus wel!). Of zoals in het Engels uitgelegd**:

You'll have to ride your horse according to the age-old principles of dressage, which means you need to ride him from the rear forward, push him into the bridle, and have him give to your hand. That way, the horse is providing himself the slack by tucking in his chin. Only you need him so light on your hands that he'll do that long before your reins actually make contact. The weight of the rein is felt by a horse in his mouth long before it forms a straight line between your hand and the horse's mouth - if he's been trained to be that sensitive!

Het grote verschil zit in de oefeningen die gevraagd wordt en dat bij gevorderde de teugels in 1 hand gehouden worden.

Overeenkomsten

Het paard weet zelf niet of het Western of klassiek gereden wordt, maar is afhankelijk van het geen wat hem geleerd wordt. De basis van beide disciplines is hetzelfde. Beide trainen zijgangen, galopswissels en tempowisselingen. Wijken voor druk, in Western mede uitgevoerd door de teugels (teugel tegen de hals). Een correcte houding van de ruiter, met een goede zit, timing en zachtheid in de hulpen geldt voor alle disciplines. Bij beide discipline geldt, als je het gewenste antwoord krijgt van je paard, haal je de hulp eraf.
© 2012 - 2020 Jukito, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Western rijden een tak van de paardensportDe meeste mensen die niets hebben met paarden zullen bij Western denken aan de cowboy's die rodeo doen op een stier of p…
Paardensport westernrijden: ReiningReining is één van de meerdere disciplines in de western, een vorm van paardrijden. Het wordt veelal vergeleken met de w…
Is mijn paard geschikt voor westernrijden?De westernsport wordt steeds populairder in Nederland en bij westernrijden hoort een westernpaard. Bij ‘westernpaard’ de…
Western Union, alle antwoorden omtrent dit betalingssysteem!Western Union, alle antwoorden omtrent dit betalingssysteem!Western Union is al jaren actief in het beheren van wereldwijde financiële verrichtingen. Wereldwijd gebruiken miljoenen…

De top tien van de mooiste ijsbanen ter wereldDe top tien van de mooiste ijsbanen ter wereldEr wordt veel gesproken over snelle ijsbanen, want welke ijsbaan is nu de snelste ijsbaan ter wereld. Toch zegt een snel…
Voordelen van SportenVeel voordelen van sporten zijn heel bekend: een betere gezondheid, hulp bij afvallen. Maar sporten levert je ook extra…
Bronnen en referenties
  • * http://nl.wikipedia.org/wiki/Dressuur
  • ** http://www.equiworld.net/uk/sports/western/westernintroduction/index.htm

Reageer op het artikel "Dressuur vs Western; overeenkomsten en verschillen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jukito
Gepubliceerd: 29-02-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!