Angst met paardrijden overwinnen

Angst tijdens het paardrijden is een veelvoorkomend verschijnsel voor menig ruiter. Het overwinnen van angst is in de praktijk echter niet eenvoudig. Dit artikel gaat in op praktische tips om angst te kunnen overwinnen.

Definitie angst

Angst wordt in de dikke Van Dale gedefinieerd als: gevoel van beklemming en vrees veroorzaakt door een (wezenlijk of vermeend) dreigend onheil of gevaar, syn. vrees. Angst kent verschillende vormen en gradaties, van een licht gevoel van onrust tot volledige paniek. De oorzaak van angst kan divers zijn, het kan met aanleg te maken hebben, of ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis (trauma).

Angst paardrijden

Angst met paardrijden is een veel voorkomend verschijnsel. Vaak is deze angst ontstaan door een trauma, of zit het mede in het karakter van de ruiter. Angst met paardrijden is vaak het gevolg van bang zijn om de controle te verliezen. Paarden voelen onze angst en reageren daar op, het paard is onze spiegel. Hierdoor is het belangrijk zelf je angst onder controle te houden en te laten afvloeien zodat ook het paard ontspannen blijft. Ben of blijf je angstig? Dan zal het paard dit blijven overdragen.

Onderbewustzijn

Vaak vormt de angst om te vallen of een ongeluk te krijgen met het paard één van de hoofdredenen om angstig te zijn. Vertrouwen in het paard en je eigen kunnen worden dan belangrijke aspecten in de weg van de angst te overwinnen. Echter, angst vormt zich in het onderbewustzijn, om angst echt te kunnen overwinnen zul je moeten ingrijpen op het onderbewustzijn. Dit kan door veel positieve ervaringen op te doen en zo langzaam aan deze positieve ervaringen weer je onderbewustzijn te laten vormen.

Omgaan met angst; praktische tips:

  • Creëer voor jezelf een veilige omgeving; doe enkel de dingen waar je je prettig bij voelt en ga pas een stap verder als je helemaal vertrouwd bent met de situatie.
  • Vraag hulp; schaam je niet voor angst, de meeste mensen kennen het gevoel en zijn bereid je te helpen. Praten tijdens een angstmoment helpt om je gedachten te verzetten en rustig te worden. Zoek een instructeur die je kan helpen in het overwinnen van je angst.
  • Wees bewust van je ademhaling, zing eventueel een liedje om rustig te worden.
  • Positief denken, niet de rampscenario's blijven herhalen in je hoofd.
  • Denk oplossingsgericht, niet probleemgericht; Wat gebeurt er als het paard schrikt en hoe kun je dit het beste oplossen? Als je de oplossingen vooraf gereed hebt, kun je sneller handelen in de daadwerkelijke angst situatie.
  • Werk aan je rompbalans! Hoe stabieler en onafhankelijker je zit, hoe kleiner de kans dat je valt.
  • Houd een dagboek bij met de vorderingen; met zowel de positieve als negatieve dagen, zoals: Angst met paardrijden

Homeopathische ondersteuning

Naast praktische tips zijn er op de markt ook homeopathische hulpmiddelen te verkrijgen bij het rustiger worden. Hoe rustiger je namelijk zelf bent, hoe kleiner de kans dat de angst overslaat op het paard. Op de markt zijn druppels te verkrijgen die ondersteunen in het rustig blijven, de meest bekende zijn de Bach Bloesem en de Bach rescue spray.
© 2012 - 2020 Jukito, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Oorzaken van angst bij ruitersOorzaken van angst bij ruitersBang om te vallen? Angst om te hard te gaan? Geen controle te hebben? Of durf je überhaupt niet op te stappen? Angst tij…
recensieReview: Paardrijden zonder angst Sylvia FrevestOp de markt zijn aardig wat praktische hulpmiddelen te vinden in de ondersteuning om angst te overwinnen. Onder andere h…
Overwin je angst bij het paardrijden: praktische tips!Overwin je angst bij het paardrijden: praktische tips!Angst en paardrijden gaan op het eerste zicht moeilijk samen. Toch hebben heel wat ruiters last van angst op hun paard.…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…

Een platte en strakke buik in drie stappenEen platte en strakke buik in drie stappenEen platte en strakke buik, wie wil dat nu niet? Zelfs mensen die een goed BMI hebben en wiens lengte en gewicht prima i…
Opleidingen tot paardeninstructeurHet lesgeven aan ruiters is een veelvoorkomende (bij)baan voor paardenliefhebbers. Diverse opleidingen bieden de mogelij…
Bronnen en referenties
  • Dagboek angst overwinnen paardrijden: www.angstmetpaardrijden.nl
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Angst
  • http://www.bachbloesemadvies.nl/

Reageer op het artikel "Angst met paardrijden overwinnen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jukito
Laatste update: 04-06-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!