Hoe rijd ik een goede dressuurproef?

Het rijden van goede dressuurproef roept nog weleens wat vragen op. Dit artikel gaat in op de algemene aspecten die gelden tijdens het rijden van een correcte dressuurproef t/m M2. Tijdens een Nederlandse dressuurwedstrijd volgens de regels van de KNHS wordt er gejureerd op dertig onderdelen (vanaf de klasse Z zijn het meer onderdelen en geldt dus een ander totaal aantal voor een winstpunt). Welk ieder worden beoordeeld met een punt op een schaal van één tot tien. Een zes is een voldoende en in totaal 180 punten of meer levert een winstpunt op, vanaf 195 punten worden twee winstpunten behaald en een score van 210 of hoger levert drie winstpunten op. In totaal kunnen dus maximaal 300 punten behaald worden.

Protocol algemene punten

Een proef bestaat uit een protocol met daarin de voorgeschreven oefeningen op niveau van de betreffende klasse. Op www.startlijsten.nl kun je onder wedstrijddocumenten zien in welke periode van het jaar welke proef wordt verreden voor jouw klasse. Behalve dat de gevraagde oefening wordt beoordeeld wordt er in het algemeen gelet op:
 • De algemeenheid en correctheid van de drie gangen, stap, draf en galop
 • De impuls; gedefinieerd door Wikipedia als “de voorwaartse drang van het paard, opgewekt én gecontroleerd door de ruiter”
 • De rechtgerichtheid en ontspannenheid van het paard
 • Houding en zit van de ruiter
 • Rijvaardigheid van de ruiter, komen de hulpen goed door bij het paard en zijn de hulpen subtiel, dit onderdeel telt dubbel mee in de puntentelling
 • Verzorging, slechts tot en met de klasse L2
Deze punten zijn afgeleid van het ‘skala der Ausbildung’, ook wel de klassieke dressuur genoemd.

Aandachtspunten

Naast bovenstaande algemene punten kun je tijdens de onderdelen beter scoren door veel aandacht te geven aan de volgende punten:

Rijden op de letter en afwerking

Ofwel voltes goed rond, afwenden recht op de letter en de hoeken goed meenemen in de proef kan net voor een extra punt zorgen in de afwerking van de onderdelen.

Overgangen

In iedere proef worden bepaalde middengangen gevraagd, zoals middenstap, middendraf en of middengalop. Belangrijk bij deze middengangen is dat duidelijk het verschil getoond wordt. Het verschil dient op twee momenten getoond te worden, tijdens het vertrekken en tijdens het terugkomen. Ook de standaard overgangen van draf naar stap bijvoorbeeld dienen vloeiend gemaakt te worden, zonder het paard teveel te storen en de overgang zoveel mogelijk op je zit te laten plaatsvinden, zonder daarbij activiteit te verliezen.

Ontspanning

Heb plezier in het rijden van de wedstrijd en probeer je zoveel mogelijk te ontspannen. Een gespannen ruiter brengt de spanning over op het paard. Houd het paard goed voorwaarts (impuls) en nageeflijk met zijn neus te allen tijde op de loodlijn of iets voor de loodlijn.

"Aan de teugel"

"Aan de teugel" is een veel besproken punt tijdens dressuurproeven. In het algemeen beeld is 'aan de teugel' een paard wat zijn hoofd netjes in een krul / rond houdt. Dressuurmatig is aan de teugel echter onderdeel van een groter begrip, namelijk aanleuning. Ofwel het paard van achter naar voor rijden met een constante verbinding van de hand. In de klasse B is het voornamelijk belangrijk dat het paard niet tegen de hand komt (ook wel op protocollen afgekort als t.d.h.) en / of onrustig is met zijn hoofd. Tegen de hand betekent dat het paard verzet toont tijdens een gegeven hulp van de ruiter of wanneer het paard weigert de hulp aan te nemen. In hogere klasse wordt aanleuning en nageeflijkheid gevraagd. Een nageeflijk paard loopt ontspannen, laat zich los in de nek- en kaakgewricht en houdt het hoofd licht gebogen met een ronde nek. Het paard is actief (voldoende impuls) en reageert goed en direct op de hulpen. Het paard geeft na en laat los langs zijn hele wervelkolom (dus niet enkel de voorkant).

Protocollen

Aan het einde van de wedstrijd kan tijdens de prijsuitreiking het protocol worden opgehaald. Het protocol is de dressuurpoef waarbij per onderdeel het gegeven punt staat geschreven met eventuele opmerkingen erbij. Dit kan de ruiter gebruiken om in de lessen aan te werken. Op het protocol kunnen bepaalde afkortingen staan, zoals:
 • AW: Achterwaarts
 • HH: Halthouden
 • NG: Niet getoond
 • SB: Schouder Binnenwaarts
 • TDH: Tegen de hand
 • VB: Verkeerde been lichtrijden
 • VG: Verkeerde galop
 • V.W. aanspr.: voorwaarts aanspringen
 • VWNW: Voorwaarts Neerwaarts
 • VZ: Verzet
© 2012 - 2020 Jukito, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Dressuur rijden in Belgie: De oefeningen uit de E proevenDe dressuursport kent in Belgie andere proeven dan in Nederland. In Belgie gebruikt men de letters E,A L en M voor het a…
Kür op muziek dressuurEen kür op muziek is een leuke afwisseling voor het rijden van dressuurproeven. Daarnaast is het rijden van een kür leuk…
De eventingsportEventing is de meeste veelzijdige discipline binnen de paardensport. Ruiter en paard moeten tijdens een eventingwedstrij…
Paardensport het Sgw reglementPaardensport het Sgw reglementOp 1 dag worden er 3 onderdelen verreden, dressuur, springen en een cross. Maar hoe zit het nou precies met alle regels?…

HardloopschoenenHardloopschoenenOp hardloopschoenen kan je hardlopen, maar als je tempo wat meer gematigd is, zijn hardloopschoenen nog steeds erg handi…
Een platte en strakke buik in drie stappenEen platte en strakke buik in drie stappenEen platte en strakke buik, wie wil dat nu niet? Zelfs mensen die een goed BMI hebben en wiens lengte en gewicht prima i…
Bronnen en referenties
 • www.bokt.nl
 • www.wikipedia.nl/dressuur

Reageer op het artikel "Hoe rijd ik een goede dressuurproef?"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jukito
Laatste update: 08-06-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!