Oorzaken van angst bij ruiters

Oorzaken van angst bij ruiters Bang om te vallen? Angst om te hard te gaan? Geen controle te hebben? Of durf je überhaupt niet op te stappen? Angst tijdens het paardrijden is een vervelend fenomeen en komt vaker voor dan je denkt. Toch willen veel ruiters hun hobby niet zomaar opgeven door angst. Om te kunnen werken aan je angst kan het nuttig zijn om te weten waar angst bij ruiters vandaan komt.

Angst

Angst is een normaal verschijnsel. Het gevoel van angst kent iedereen. De meeste mensen ervaren een angst gevoel als lastig en/of vervelend. Angst heeft echter ook een functie, namelijk waarschuwen voor gevaar. Het gevoel van angst kan zich ertoe zetten dat we vluchten of verdedigen, dit geldt zowel voor mensen als voor dieren. Angst is een emotie die gemakkelijk wordt herkend. Bijna alle typen angst veroorzaken een lichamelijke alarmreactie die overeenkomen met stress, zoals een verhoogde hartslag, zweten en trillen.

Een angst gevoel is pas echt vervelend indien het helemaal niet nuttig is, ofwel angstgevoelens die juist afhouden van dingen die we zouden moeten of willen doen, ook wel abnormale angst genoemd. Angst tijdens het paardrijden zonder directe aanleiding voor dreigend gevaar kan hier een uiting van zijn.

Oorzaken angst

Uit onderzoek uitgevoerd door angstmetpaardrijden.nl (niet meer online beschikbaar) blijkt dat een eerder ongeval wat resulteerde in (bijna) lichamelijke schade voor de ruiter nummer één oorzaak is van het ontstaan van angst tijdens het paardrijden. De grootste angstmomenten vinden plaats tijdens een buitenrit, een schrikachtig paard of na een eerdere val. Daarnaast maken veel ruiters zich vooraf druk over bepaalde situaties die mogelijk voor kunnen komen, dit maakt dat zij met een groter angstgevoel opstappen. De gemiddelde leeftijd van angstige ruiters ligt rond de 35 jaar.

Opvallend aan het onderzoek is dat slechts een beperkte hoeveelheid wedstrijdruiters hebben deelgenomen. Dit zou kunnen impliceren dat wedstrijdruiters minder angst kennen. Wat weer verklaard zou kunnen worden doordat zij trainen met een duidelijker doel voor ogen, waarbij angst geen plaats heeft. Het onderzoek gaat hier niet verder op in.

Angstmomenten

De voornaamste angstmomenten tijdens het paardrijden vinden plaats tijdens een buitenrit, bij een kijkerig paard of na een eerdere val. Ondanks alle veiligheidsmaatregelen die beschikbaar zijn op de markt, blijkt dat een bodyprotector maar in zeer beperkte bijdraagt aan het gevoel van veiligheid. Echter dient het effect van de bodyprotector hierbij niet geminimaliseerd te worden. Een bodyprotector heeft wel degelijk een veiligheidsverhogend aspect, met name om de val te breken. Het angstgevoel kan echter wel blijven.

Overwinnen van angst

Vele artikelen en persoonlijke ervaringen gaan in op praktische methodes om angst te overwinnen. Van liedjes zingen te paard, tot intensieve trainingsweken. Uit hetzelfde onderzoek van angstmetpaardrijden.nl blijkt dat houding en zitles en schriktraining daadwerkelijk bij zou kunnen dragen aan het overwinnen van angst. Werken aan stabiliteit van de rompbalans maakt de zit stabieler en vermindert het risico van vallen. Echter, in de praktijk gebeurt het nog maar minimaal. Ook het besteden van aandacht aan het mentale aspect ‘hoe gaan we met angst om’ en bewustwording van ademhaling speelt een grote rol in het kunnen overwinnen van angst. Paarden pikken feilloos het gevoel van de ruiter over. Bij een te hoge ademhaling voelt het paard de angst van de ruiter. Het paard zal het angstige gedrag overnemen en uiten door juist gevoeliger te zijn voor prikkels.

Lees verder

© 2012 - 2020 Jukito, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Overwin je angst bij het paardrijden: praktische tips!Overwin je angst bij het paardrijden: praktische tips!Angst en paardrijden gaan op het eerste zicht moeilijk samen. Toch hebben heel wat ruiters last van angst op hun paard.…
Paardrijden op het strand: toegankelijkheidPaardrijden op het strand is voor veel paardenliefhebbers het ultiem uitje, de wind in de haren en lekker door het water…
Bokken bij paarden: tipsBokken bij paarden: tipsEr is geen enkel paard dat niet bokt, ieder heeft dat wel eens gedaan. Jonge paarden bokken meer dan oudere paarden. Dit…
recensieReview: Paardrijden zonder angst – Sylvia FrevestOp de markt zijn aardig wat praktische hulpmiddelen te vinden in de ondersteuning om angst te overwinnen. Onder andere h…

Hoelahoepen voor een betere lijnDe hoelahoep is terug en helemaal in. Dit keer niet enkel als speelgoed voor kinderen, maar als fitness ondersteuning vo…
Bietensap om sportprestaties te verbeterenBietensap om sportprestaties te verbeterenWil je je PR verbeteren, wil je je concurrent eindelijk eens verslaan? Bietensap is legale doping, het verbetert je spor…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Photo-graphe, Pixabay
  • www.angstmetpaardrijden.nl
  • Metaal, N & Jansz, J: Psychologie, de stand van zaken

Reageer op het artikel "Oorzaken van angst bij ruiters"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Jukito
Laatste update: 30-10-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!