Hoelahoepen voor een betere lijn

De hoelahoep is terug en helemaal in. Dit keer niet enkel als speelgoed voor kinderen, maar als fitness ondersteuning voor jong en oud. Lees hier meer over de inzet van de hoelahoep voor een betere lijn. De hoelahoep is voornamelijk bekend als speelgoed voor kinderen. Bijna ieder kind heeft vroeg of laat weleens geprobeerd te hoepelen. In de praktijk niet voor iedereen altijd even gemakkelijk. Sinds enkele jaren heeft de hoelahoep een rentree gemaakt. Nu niet als speelgoed, maar als fitness ondersteuning. De kunst van het hoepelen is door draaiende bewegingen te maken vanuit de romp de hoepel hoog te houden en te laten draaien.

Hoepel als fitness

Door de verzwaring van de fitness hoepel is deze ten eerste gemakkelijker hoog te houden, maar ten tweede traint het spieren rondom de romp. De sport is op dit moment voornamelijk populair in de Verenigde Staten, waar zelfs de hoelahoep onderdeel uitmaakt van een fitnessprogramma.

Oorsprong

De oorsprong van de hoelahoep ligt ver voor Christus in de vorm van een hoepel gemaakt van wijnstokken. Later gingen de oude Grieken de hoelahoep gebruiken als sportattribuut. Rond de viertiende eeuw maakte de hoepel ook zijn entree in Engeland waar de term hula hoop (hoelahoep vrij vertaald) werd verbonden aan de cirkelvormige stok. De rage rondom de hoelahoep ontstaat later in de jaren vijftig in Australië, waar de hoepels gemaakt werden van bamboestokken. Later werden de stokken vervangen door plastic en is het artikel geïntroduceerd in speelgoedwinkels.

Voordelen

De voordelen van de fitness hoelahoep:

  • Strakkere buik, rug, been en bilspieren
  • Soepele rug en heupen
  • Verbeteren van de rompstabiliteit
  • Afvallen

Daarnaast is het hoepelen erg leuk om te doen. Wanneer je het iedere dag minimaal 10 minuten doet zul je binnen enkele weken resultaat zien bij je buikspieren. Het verbeteren van je rompstabiliteit is daarnaast functioneel om rugklachten en blessures af te nemen. Ook het verbranden van calorieën vindt plaats tijdens het hoepelen, zo’n 400 tot 600 per uur.

Prijs

In verhouding tot andere fitness apparaten is de hoelahoep relatief goedkoop. Een fitness hoelahoep is afhankelijk van het gewicht verkrijgbaar van € 25 tot € 70 euro.

Oefeningen

In beginsel is het met name zaak om de hoelahoep hoog te kunnen houden in zowel een linksom- als rechtsom draaiende bewegingen. Gezien de intensiteit van het hoepelen is een opbouw schema van belang. In eerste instantie 1 á 2 minuten per kant om dit langzaam aan binnen enkele weken op te bouwen naar 20 minuten, ofwel 10 minuten per kant. In de praktijk blijkt dat mensen een natuurlijke voorkeur hebben voor een linksom- of rechtsom draaiende beweging. Voor de training is het belangrijk om beide kanten evenveel te trainen.

Heb je het hoepelen goed onder de knie? Dan kun je het uitbreiden door te hoepelen langs je gehele lijf, langs je armen of loop een rondje tijdens het hoepelen. Op youtube.nl zijn voldoende hoelahoep instructie video’s te vinden met leuke oefeningen.

Weetjes

Het wereldrecord hoelahoepen staat op naam van Roxann Rose, in 1986 hoelahoepte zijn in totaal 80 uur achter elkaar!
Yana Rodinova wist het in 2003 voor elkaar te krijgen om 95 hoelahoeps draaiende te houden rond haar lichaam.
© 2012 - 2020 Jukito, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De fitness hoelahoep (hoepel): leuk en effectiefDe fitness hoelahoep (hoepel): leuk en effectiefMenigeen kan zich vast nog wel herinneren dat het in zijn/haar kindertijd heel normaal was om te hoepelen. Hoepelen is n…
Fit worden en blijven zonder sportschoolFit worden en blijven zonder sportschoolWe willen er allemaal goed uitzien en een gezond lichaam hebben. Af en toe hebben we het idee dat we alleen maar zitten…
5 fitnesssoorten, voor thuis of in de sportschool5 fitnesssoorten, voor thuis of in de sportschoolVeel mensen zijn op zoek naar de juiste manier om fijn te kunnen sporten, voor iedereen kan dit iets anders zijn. Afhank…
Oefeningen en massage voor een slanke tailleOefeningen en massage voor een slanke tailleVeel vrouwen dromen van een zandloperfiguur met een slanke taille. Helaas hebben veel vrouwen last van vetophoping rond…

Bovenarm trainenBovenarm trainenDoor een gebrek aan training en door het ouder worden kan de bovenarm een opslagplaats voor vet worden en verslappen. Ti…
Oorzaken van angst bij ruitersOorzaken van angst bij ruitersBang om te vallen? Angst om te hard te gaan? Geen controle te hebben? Of durf je überhaupt niet op te stappen? Angst tij…
Bronnen en referenties
  • Websites:
  • http://www.fitnesshoelahoep.com/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoelahoep
  • http://www.artikeltjes.com/artikeltjes/2247/1/Strakke-buik-met-hoelahoepen/Page1.html

Reageer op het artikel "Hoelahoepen voor een betere lijn"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Natasja, 28-05-2014 15:54 #1
Wij hebben een fitness hoepel (rose/grijse 1,2kg) aangeschaft voor het hele gezin. Nu stond er op de doos dat het verboden is voor kinderen. Waarom is dit? Mijn dochter van 8 heeft het wel geprobeerd, en het lukt haar goed.

Infoteur: Jukito
Gepubliceerd: 15-05-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Schrijf mee!