BinckBank Tour 2020 - live op tv en livestream

BinckBank Tour 2020 - live op tv en livestream Op dinsdag 29 september 2020 gaat de BinckBanck Tour van start. De slotrit van deze wielerkoers is op zaterdag 3 oktober. Deze rittenkoers is een onderdeel van de UCI World Tour. De BinckBank Tour 2020 wordt door diverse zenders live op tv uitgezonden. Ook kan men de BinckBank Tour 2020 online per livestream volgen. Op de startlijst staan in 2020 veel interessante deelnemers, waaronder Mathieu van der Poel. In het verleden (tot aan 2016) heette deze rittenkoers de Eneco Tour. Hoe is deze rittenkoers door België en Nederland ontstaan? Hoe is de geschiedenis van de Eneco Tour en de BinckBanck Tour verlopen?

Geschiedenis van de Eneco Tour

De voorgeschiedenis van de Eneco Tour is enigszins verwarrend. In het verleden werd de Ronde van Nederland door het energiebedrijf Eneco gesponsord en in de laatste jaren dat die wielerronde nog bestond, droeg die wedstrijd ook al de naam 'Eneco Tour'. Deze koers werd voor het laatst verreden in 2004 en was een minder prestigieuze, Nederlandse etappekoers. Het bedrijf Eneco en diverse organisatoren hadden grotere, internationale ambities. Toen met ingang van het seizoen 2005 de UCI ProTour zou ontstaan (de nieuwe eredivisie van het internationale profwielrennen), werd duidelijk dat de Ronde van Nederland een te kleine wedstrijd was en geen onderdeel van die eredivisie zou worden. De UCI gaf echter aan, dat er wel plek zou zijn op de ProTour-kalender voor een grotere, meer ambitieuze rittenkoers, die niet alleen in Nederland maar in de gehele Benelux zou worden verreden.

De organisatoren van de Ronde van Nederland en hun sponsor Eneco, besloten samen met de organisatoren van de Ronde van België, een nieuwe rittenkoers op te richten. Aangezien Eneco de hoofdsponsor werd van deze nieuwe ronde, werd deze koers (die oorspronkelijk de werknaam 'Benelux Tour' had) de Eneco Tour genoemd, wat dus vroeger al de naam was van de Ronde van Nederland. Met de komst van de nieuwe rittenkoers verdween de oude Ronde van Nederland. De Ronde van België bleef wel bestaan, doch bleef een wedstrijd op een lager niveau, namelijk de UCI Europe Tour.

Eneco Tour wordt BinckBank Tour

Na de editie van 2016 kwam er een einde aan het hoofdsponsorcontract tussen Eneco en deze wielerwedstrijd. In de aanloop naar het seizoen 2017 droeg deze wielerkoers in de publiciteit enige tijd de werknaam 'Lowlands Tour'. Ondertussen onderhandelde men met potentiële naamsponsoren voor een nieuw hoofdsponsorcontract. Uiteindelijk werd het financiële bedrijf Binck Bank de nieuwe hoofdsponsor en heet de wedstrijd dus sinds 2017 de BinckBank Tour.

BinckBank

Het financiële bedrijf Binck bestaat sinds 2000. In 2004 fuseerde Binck met AOT en ontstond de BinckBank. De BinckBank richt zich vooral op online particuliere beleggers. In 2019 is de BinckBank overgenomen door het Deense Saxo Bank (dat overigens ook een groot verleden heeft als wielersponsor). Na die overname door Saxo blijft de naam BinckBank overigens in Nederland en België wel in gebruik als merknaam van dit financiële bedrijf.

Erelijst Eneco Tour en BinckBank Tour

De eerste editie van deze vernieuwde wedstrijd werd in augustus 2005 verreden. De Amerikaan Bobby Julich won het eindklassement, voor de Nederlander Erik Dekker en de Belg Leif Hoste. Drie coureurs zijn de recordhouders qua aantal zeges in de Eneco Tour: José Ivan Gutiérrez (Spanje), Edvald Boasson Hagen (Noorwegen) en Tim Wellens (België) slaagden er twee keer in om het eindklassement van de Eneco Tour te winnen. Gutierrez won in 2007 en 2008, Boasson Hagen won in 2009 en 2011. Tim Wellens won in 2014 en 2015. Andere eindwinnaars van deze koers zijn Stefan Schumacher (2006), Tony Martin (2010), Lars Boom (2012), Zdeneky Stybar (2013) en Niki Terpstra (2016). In 2017 was Tom Dumoulin de eerste winnaar van deze koers onder de nieuwe naam 'BinckBank Tour'. In 2018 ging de eindzege naar Mohoric. In 2019 pakte Laurens de Plus de eindzege.

Parcours en rittenschema

Hoe ziet het parcours van de BinckBank Tour 2020 eruit? Hieronder vindt u het etappeschema. De etappe van vrijdag 2 oktober zou oorspronkelijk gaan over de Limburgse heuvels, waaronder de Bemelerberg, de Heiweg, de Kleverberg, de Sibbergrubbe en de Cauberg. Die Nederlandse rit is echter vanwege de coronacrisis vervangen door een Belgische tijdrit. De slotrit van deze rittenkoers op zaterdag 3 oktober eindigt op de Vesten bij de legendarische Muur van Geraardsbergen. In het parcours van die slotrit zijn onder meer ook de Denderoordstraat en de Bosberg opgenomen.

Coronavirus: etappes in Nederland afgelast

Op de avond van 29 september werd bekend dat de Nederlandse etappes van deze koers niet doorgaan vanwege de anti-coronamaatregelen in Nederland. Woensdag is er daardoor sowieso geen etappe. Er was nog wel gezocht naar de mogelijkheid om op die dag een alternatieve rit te organiseren in België, doch dat is op zo'n korte termijn niet gelukt. De Nederlandse etappe van de vrijdag kon nog wel worden vervangen door een Belgische rit. Op donderdag zou de etappe in Nederland starten, maar die is ook vervangen door een Belgische startplaats.

Rittenschema Binck Bank Tour 2020:

 • Dinsdag 29 september, rit 1: Blankenberge Ardooie 151,7 km
 • Woensdag 30 september, rit 2: Vlissingen (individuele tijdrit) 11 km (etappe afgelast)
 • Donderdag 1 oktober, rit 3: Aalter Aalter 157 km
 • Vrijdag 2 oktober, rit 4: tijdrit Riemst (8,14 km)
 • Zaterdag 3 oktober, rit 5: Ottignies Louvain la Neuve Geraardsbergen 185 km

Deelnemers: teams op de startlijst van de BinckBank Tour 2020

De 19 ploegen die in het wielerseizoen 2020 een World Tour-licentie hebben, gaan automatisch van start in de BinckBank Tour 2020. Daarnaast hebben een aantal ProContinentale Teams een wildcard gekregen van de organisatie.

Deelnemers: startlijst met rugnummers

Welke befaamde deelnemers staan op startlijst met rugnummers van deze koers? Tot de prominente deelnemers behoren onder meer Mathieu van der Poel, Philippe Gilbert, Niki Terpstra, Mike Teunissen, Mark Cavendish, Sebastian Langeveld, Mads Pedersen, Sonny Colbrelli, Giacomo Nizzolo, Zdenek Stybar, Yves Lampaert, Pascal Ackermann, Florian Senechal, Oliver Naesen, Jurgen Roelandts, Sep Vanmarcke, Edvald Boasson Hagen, Mark Cavendish en John Degenkolb.

Live op tv: Sporza, Eurosport en Ziggo Sport

BinckBank Tour live op tv: welke zenders:

Op welke zenders is de BinckBank Tour 2020 live te zien? Deze wedstrijd wordt in Vlaanderen dagelijks live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Doorgaans vinden de uitzendingen plaats op de zender VRT één, maar de uitzending van donderdag 1 oktober is verhuisd naar de zender Canvas (omdat men op VRT één op die middag een uitgebreide uitzending van Villa Politica heeft over de Belgische regeringsverklaring). In Nederland wordt de koers live op tv uitgezonden door Ziggo Sport Totaal. (Voorheen had de NOS de uitzendrechten in Nederland, maar die zijn verhuisd naar het commerciële Ziggo Sport.) Daarnaast wordt de BinckBank Tour 2020 ook live uitgezonden door Eurosport. Bij die omroep is deze wielerkoers in 2020 echter vooral live te zien op de abonneezender Eurosport 2, aangezien men op het hoofdnet het tennistoernooi Roland Garros uitzendt.

Hoe laat is de Binck Bank Tour live op tv te zien?

Hoe laat beginnen de live-uitzendingen van de BinckBank Tour 2020? De uitzendingen van Sporza beginnen op de zender VRT één doorgaans om 14u30. Een uitzondering daarop is de uitzending van woensdag 30 september, aangezien men op die middag eerste de Ardennenklassieker de Waalse Pijl 2020 uitzendt. Bij Ziggo Sport is die tijdrit al wel eerder live te zien (vanaf circa 16u00).

Uitzendschema BinckBank Tour 2020 live (tv en stream) bij Sporza:

 • Di. 29 september: 14u30 op VRT één en livestream
 • Wo. 30 september: 16u45 op VRT één en livestream (etappe afgelast)
 • Do. 1 oktober: 15u00 op Canvas (later op VRT één) en livestream
 • Vr. 2 oktober: 14u30 op VRT één en livestream
 • Za. 3 oktober: 14u30 op VRT één en livestream

Uitzendschema BinckBank Tour 2020 live (tv en stream) bij Eurosport:

 • Di. 29 september: 15u00 op Eurosport 2 en livestream
 • Wo. 30 september: 16u00 op de livestream, 16u45 op Eurosport 2 (etappe afgelast)
 • Do. 1 oktober: 15u00 op Eurosport 2 en livestream
 • Vr. 2 oktober: 15u00 op Eurosport 2 en livestream
 • Za. 3 oktober: 15u00 op Eurosport 2 en livestream

Uitzendschema BinckBank Tour live (tv en stream) bij Ziggo Sport:

 • Di. 29 september: 14u30 op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Wo. 30 september: 16u00 op Ziggo Sport 14 en livestream (etappe afgelast)
 • Do. 1 oktober: 15u00 op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Vr. 2 oktober: 15u00 op Ziggo Sport 14 en livestream
 • Za. 3 oktober: 14u30 op Ziggo Sport Extra en livestream

Livestream BinckBank Tour 2020

Livestream

De BinckBank Tour 2010 is ook dagelijks online te volgen via een livestream. Met zo'n livestream kan men dus op een computer, tablet of smartphone naar de BinckBank Tour kijken. Er zijn verschillende officiële livestreams van deze koers. Hieronder vindt u een overzicht met info over deze streams.

Livestream Sporza

Er wordt een livestream beschikbaar gesteld door het Vlaamse Sporza (VRT). Die livestream is van deze rittenkoers geheel gratis. Men vindt die gratis livestream van deze koers door de lage landen op elke middag in de rubriek 'Nu Live' van hun website. Ook vindt men deze livestream op de gratis Sporza App. Hun gratis livestream van deze wielerkoers begint doorgaans rond 14u30 Deze livestream van de BinckBank Tour is echter alleen in België te bekijken. Voor andere landen is deze livestream van de BinckBank Tour 'geo-blocked' (geblokkeerd).

Livestream BinckBank Tour bij Eurosport

De livestream van Eurosport is in zowel Nederland als België te bekijken. Op de meeste dagen begint deze livestream om 15u00. Op woensdag 30 september begint de livestream (van de tijdrit) echter pas om circa 16u45. Deze livestream zit op de Eurosport Player App. Men dient een abonnement op die app te hebben om deze livestream van de BinckBank Tour 2020 te kunnen bekijken.

Livestream BinckBank bij Ziggo Sport Totaal

Er wordt ook een livestream van Ziggo Sport Totaal aangeboden bij alle etappes van deze koers. Zo'n livestream bevindt zich op de Ziggo Sport Go App. De livestream van elke etappe is te bekijken door abonnees van die app. Ook is zo'n livestream van een etappe te kopen via PPV (Pay Per View).

Livestream BinckBank via Go App

Het is ook mogelijk om de BinckBank Tour 2020 via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken. Via die app kan men per livestream naar alle live tv-uitzendingen kijken van Sporza. Ook alle uitzendingen op de zender Ziggo Sport 14 zijn automatisch via een livestream op die applicatie te bekijken. Voor de uitzendingen op de abonneezenders Ziggo Sport 14 en Eurosport 2 dient men daarentegen wel een aanvullend abonnement te hebben.Deze app is een dienst van Ziggo. Klanten van digitale tv bij hen kunnen via die app in de hele EU (en verschillende andere landen, waaronder Noorwegen en IJsland) via de livestream naar tv kijken. Zo kunnen bijvoorbeeld ook Nederlandse vakantiegangers vanaf hun vakantielocatie in de EU per livestream naar deze Nederlands-Belgische rittenkoers kijken.

Livestream NLZIET? Livestream NPO Start? NOS? Neen

In 2020 was er ook een gratis livestream op de site van de NOS. Ook bij NLZIET en NPO Start bood men een livestream van deze wielerwedstrijd aan. In 2020 is er bij deze diensten echter geen livestream van dit evenement beschikbaar, aangezien de NOS niet meer over de live-uitzendrechten beschikt.

iTV: livestream van de KPN

Men kan de BinckBank Tour 20 0via een livestream op de iTV-app bekijken. Dit is een dienst waarmee klanten van Interactieve Tv bij de KPN via een livestream tv kunnen bekijken op hun smartphone of tablet. Men kan daarbij kiezen uit livestreams van de live tv-uitzendingen van Sporza, Eurosport en de NOS. Het is mogelijk om in de hele EU via deze diensten van de KPN per livestream de tv-zenders (en dus naar deze wieleruitzendingen) te kijken.

Livestream op FloBikes?

Is het ook mogelijk om de BinckBank Tour live een livestream bij FloBikes te bekijken? Ja, er is livestream beschikbaar van de BinckBank-wielerwedstrijd, maar die kan men alleen gebruiken indien men een betaald abonnement heeft op FloSports.

Uitslagen BinckBank Tour 2020

In de finale van de openingsrit vond er een grote valpartij plaats. Hierdoor eindigde de etappe in de sprint van een sterk uitgedund peloton. De rit werd gewonnen door Jasper Philipsen. De tweede etappe (op woensdag) werd afgelast: als gevolg van de maatregelen in Nederland tegen het coronavirus (die op de avond daarvoor waren afgekondigd), besloten de plaatselijke autoriteiten om deze rit niet door te laten gaan. Op donderdag zou de etappe oorspronkelijk in Nederland vertrekken, maar men besloot tot een parcourswijziging, zodat de gehele rit in België plaatsvond en dus wel door kon gaan. Die rit eindigde weer in een massasprint, die gewonnen werd door wereldkampioen Mads Pedersen. De tijdrit op de vrijdag werd gewonnen door Kragh Andersen. De slotrit werd gewonnen door Mathieu van der Poel. Hij won ook het eindklassement.

Voorgaande editie: Uitslagen BinckBank Tour 2019

De openingsrit van deze etappekoers eindigde op 12 augustus in een massasprint. Daarin ging de zege naar Sam Bennett. Op 13 augustus won Bennett ook de tweede in een massasprint. Op 14 augustus sprintte hij ook naar de zege in de derde rit. Op 15 augustus won Tim Wellens de Ardennenrit. Hij pakte die dag ook de leiding in het algemeen klassement. De vijfde etappe (op 16 augustus) werd in de massasprint gewonnen door de Colombiaan Alvaro Hodeg. De tijdrit op zaterdag 17 augustus werd gewonnen door de Italiaan Ganna. Op zondag 18 augustus won Oliver Naesen de laatste etappe in Geraardsbergen. Laurens de Plus werd derde in die slotrit en won het eindklassement van de BinckBank Tour 2019.

Lees verder

© 2015 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcoursGooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcoursOp zondag 20 september 2020 wordt de Gooikse Pijl verreden. Deze wielerkoers wordt verreden in de plaats Gooik die in de…
Giro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursGiro Rosa 2020: stream, startlijst en parcoursOp vrijdag 11 september 2020 begint de Giro Rosa, de Ronde van Italië voor vrouwen. Dit is de belangrijkste rittenkoers…
E3 Harelbeke 2020 - live op tv en livestreamE3 Harelbeke 2020 - live op tv en livestreamDe E3 Harelbeke 2020 zou verreden worden op vrijdag 27 maart. Dit zou de 63e editie van deze Vlaamse voorjaarsklassieker…
Bredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestreamBredene-Koksijde Classic 2020, live op tv en livestreamOp vrijdag 20 maart 2020 zou de Bredene-Koksijde Classic verreden worden. Deze Belgische profwielerkoers is een wedstrij…

De fatale marathon van Francisco LazaroDe fatale marathon van Francisco LazaroOp 14 juli 1912 begon Francisco Lazaro opgewekt aan zijn marathon. Eerder had hij om 10.00 uur ontbeten met zijn Olympis…
Meest succesvolle Olympiërs (1896-2018)Voor de meeste sporters is het elke vier jaar het moment om te presteren; de Olympische Spelen. Elke vier jaar zit de sp…
Bronnen en referenties
 • http://www.wielerflits.nl/nieuws/30436/parcours-eneco-tour-2015-krijgt-vorm.html
 • http://www.enecotour.com/
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Eneco_Tour
 • http://www.cyclingfever.com/editie.html?detp=view&_ap=startlijst&editie_idd=MjYwNzM=

Reageer op het artikel "BinckBank Tour 2020 - live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-10-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!