InfoNu.nl > Sport > Geschiedenis > Tourheld: Lucien Petit-Breton

Tourheld: Lucien Petit-Breton

De Fransman Lucien Petit-Breton was de eerste renner die erin slaagde om twee maal de Tour de France te winnen. 'Petit-Breton' was een pseudoniem. Eigenlijk heette hij Lucien Mazan. In 1882 was hij geboren in het Bretonse dorpje Plessé.
Zijn vader had politieke ambities en was lid van de Republikeinse partij. Nadat die vader bij de parlementsverkiezingen van 1889 een smadelijke nederlaag had geleden, besloot hij om met zijn hele gezin naar Argentinië te emigreren, om daar een nieuw bestaan op te bouwen.

In zijn puberjaren was oorspronkelijk tangodansen de grote passie van Lucien. Dat veranderde, toen hij op z’n zestiende een racefiets won bij een loterij. Voortaan was het zijn grote ambitie om wielrenner te worden. Zijn vader verbood hem echter om wedstrijden te rijden. Hij vond wielrennen een veel te ordinaire sport. Lucien Mazan nam daarom aan wedstrijden deel onder de schuilnaam 'Breton’. Later veranderde hij dat in 'Petit-Breton'. Al snel werd duidelijk dat Lucien een groot talent was. Hij won ondermeer een Argentijnse titel op de baan.

Naar Frankrijk

In 1902 keerde Lucien terug naar zijn vaderland. Frankrijk was indertijd het Mekka van de wielersport en Petit-Breton droomde ervan om daar een profwielercarrière op te bouwen.

In eerste instantie blonk hij vooral uit als baanwielrenner. In 1904 won hij op de 'Vélodrome Buffalo' de Bol d'Or, wat indertijd één van de belangrijkste wielerwedstrijden ter wereld was. Deze marathonwedstrijd duurde maar liefst 24 uur. In 1905 pakte Petit-Breton het werelduurrecord, door in een uur 41 kilometer en 110 meter af te leggen.

Wegwielrennen

Later richtte hij zich meer op het wegwielrennen. Petit-Breton bouwde een geweldige erelijst op. Hij won ondermeer Parijs-Tours, Milaan-SanRemo, Parijs-Brussel en de Ronde van België. Zijn grootste faam dankte hij aan de eindoverwinningen die hij in 1907 en 1908 boekte in de Tour de France. In de Tour van 1907 won hij twee etappes en in de Tour van 1908 won hij vijf etappes.

Lucien Petit-Breton was in die jaren de populairste wegwielrenner ter wereld. Dat kwam niet alleen door zijn geweldige resultaten, maar ook door zijn spectaculaire, agressieve manier van koersen.

Toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, kwam er een einde aan de wielercarrière van Petit-Breton. Hij nam dienst in het elfde legerkorps. Aan het front raakte hij meermaals gewond.

Op 20 december 1917 overleed de voormalige wielerkampioen, toen de auto waarin hij als ordonnans reed, frontaal botste op een tegenligger.

De belangrijkste overwinningen van Lucien Petit-Breton:

  • 1904: Bol d’Or
  • 1906: Parijs-Tours
  • 1907: Tour de France + Milaan-SanRemo
  • 1908: Tour de France + Parijs-Brussel + Ronde van België
  • 1909: Vuelta a Cataluna

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bretagne: Callac, bakermat van de épagneul bretonBretagne: Callac, bakermat van de épagneul bretonEen klein dorpje in het midden van Bretagne. En toch is het gekend in de hele wereld! We spreken over Callac, de bakerma…
Surrealisme; antwoord op het paradigma van het interbellumSurrealisme; antwoord op het paradigma van het interbellumAls tegenbod tegen de burgerlijkheid en de stramme denkbeelden die de wereld in de oorlog hadden geworpen, ontstond in 1…
Epagneul breton (Bretoense spaniël): jacht- en familiehondEpagneul breton (Bretoense spaniël): jacht- en familiehondDe épagneul breton (Bretoense spaniël) is een uitstekende jachthond. Hij is fors gebouwd. De bekendste variant is bruin-…
Tourheld: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusDe Luxemburger François Faber (1887-1915) won de Tour de France in 1909. Zijn bijnaam was ‘de Reus Colombes’.
Tourheld: Philippe ThysAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…
Bronnen en referenties
  • Een eeuw onderweg - Robert Janssens - Uitgeverij Globe/Bzztoh
  • Kampioenen twijfelen niet - Aart Aarsbergen & Peter Nijssen -Uitgeverij de Arbeiderspers
  • De 100 beste wielrenners van de wereld - Jean Nelissen - Uitgeverij L.J. Veen

Reageer op het artikel "Tourheld: Lucien Petit-Breton"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 24-06-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Tourhelden
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!