Tourheld: Philippe Thys

Als er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op nummer één zetten. Maar wie is de één na beste Belgische wielrenner aller tijden?

Philippe Thys

De drievoudige Tourwinnaar Philippe Thys (1890-1971) is een zeer goede kandidaat voor de tweede plek op die ranglijst.

In 1913 won hij als 22-jarige voor het eerst de Tour de France. Niet iedereen in de wielerwereld had toen meteen door, dat men met een grootheid te maken had. Een aantal critici beweerden dat die jonge Belg de Tour vooral had gewonnen, doordat verschillende andere toppers tijdens die Ronde van Frankrijk door zware tegenslagen werden getroffen. Een jaar later rekende Phillipe Thys af met die critici: Hij kreeg nu zelf met een aantal grote tegenslagen te maken, maar slaagde er toch in om voor de tweede keer de Tour te winnen. Extra indrukwekkend aan die overwinning was, dat hij van de eerste tot en met de laatste etappe het algemeen klassement leidde.

Als gevolg van de Eerste Wereldoorlog werd de Ronde van Frankrijk vervolgens vier jaar niet georganiseerd. In 1919 stond Thys weer op de deelnemerslijst van de Tour. Hij had dat jaar echter een groot financieel conflict met zijn sponsor. Contractueel was hij verplicht om in de Tour te starten, maar hij was natuurlijk niet verplicht om die ronde uit te rijden. Thys stapte daarom tijdens de eerste etappe al uit de Tour.

Hierop kreeg hij veel kritiek van Tour-organisator Henri Desgrange. Die beweerde dat Thys een 'decadente bourgeois' was geworden. Hij zou te rijk en verzadigd zijn, om nog te willen zwoegen en afzien in de Ronde van Frankrijk.

Als reactie op die kritiek schreef de Belgische coureur een brief aan de Tour-organisator: ‘Ik zal u bewijzen dat ik nog altijd een goede wielrenner ben, want ik kom volgend jaar naar Parijs om mijn 3e Tour te winnen.’

Thys hield woord: hij won de Tour van 1920 met bijna een uur voorsprong op de nummer twee. Phillipe Thys had definitief bewezen dat hij de beste ronderenner van zijn generatie was. Veel wielerliefhebbers hebben zich afgevraagd, hoe vaak hij in totaal de Tour had kunnen winnen, als de Eerste Wereldoorlog zijn carrière niet gehinderd had. Vier, vijf, zes of zelfs zeven keer?

Philippe Thys richtte zich beslist niet alleen op de Tour. Hij won ook verschrikkelijk veel andere mooie wedstrijden, zoals het Belgisch kampioenschap veldrijden, Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije.

De belangrijkste overwinningen van Philippe Thys

 • 1910: Belgisch Kampioen Veldrijden
 • 1913: Tour de France (+ 1 etappezege)
 • 1914: Tour de France (+ 1 etappezege)
 • 1917: Paijs-Tours + Ronde van Lombardije
 • 1918: Tours-Parijs + Zesdaagse van Brussel (met Marcel Dupuy)
 • 1920: Tour de France (+ 4 etappes)
 • 1921: Azencriterium
 • 1922: 5 etappes in de Tour de France
 • 1924: 1 etappe in de Tour de France

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Verdwenen nevenklassementen Tour de FranceIedereen kent in de Tour de France de gele trui voor de leider in het algemeen klassement. Maar ook de groene trui van h…
Vergeten tourtruienIn de zomer is het altijd tijd voor ‘le Tour de France’. Vele wielrenners wagen zich jaarlijks aan deze wielerwedstrijd.…
Wielerlegende Eddy MerckxDe Belgische Eddy Merckx was een van de grootste wielrenners ooit. Hij won elke beroemde ronde die er te winnen viel en…
Palmares en erelijst Eddy MerckxOntegenzeggelijk is de Belg Eddy Merckx de beste wielrenner ooit. Hij kon vrijwel alles (tijdrijden, klimmen, dalen, spr…

Tourheld: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusDe Luxemburger François Faber (1887-1915) won de Tour de France in 1909. Zijn bijnaam was ‘de Reus Colombes’.
Tourheld: Lucien Petit-BretonDe Fransman Lucien Petit-Breton was de eerste renner die erin slaagde om twee maal de Tour de France te winnen.
Bronnen en referenties
 • Mensen en dingen uit de Ronde van Frankrijk – Karel van Wijnendaele – Uitgeverij Lannoo
 • Hemel en hel op een stukje leer – Jean Nelissen – Uitgeverij de Boekerij
 • Kampioenen twijfelen niet - Aart Aarsbergen & Peter Nijssen - Uitgeverij de Arbeiderspers

Reageer op het artikel "Tourheld: Philippe Thys"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 29-06-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Tourhelden
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!