Biografie: Thierry Marie, proloogspecialist

Biografie: Thierry Marie, proloogspecialist Thierry Marie werd geboren op 25 juni 1963 in Bénouville (Frankrijk). Hij debuteerde als profwielrenner in 1985 bij het team Renault-Elf. Thierry Marie was rond 1990 de beste proloogspecialist ter wereld. Hij won de proloog van de Tour de France in 1986, 1990 en 1991. In 1996 beëindigde Thierry Marie zijn profcarrière.

Revolutionair zadel: het Staartvinzadel

Deze Fransman was tijdens zijn wielercarrière een grote materiaalfreak. Hij hield ervan om nieuwe aerodynamische snufjes uit te proberen. Bij de proloog van 1986 stond hij bijvoorbeeld aan de start met een zogenaamd 'Staartvinzadel'. De ploegleiding van een concurrent eiste dat dit futuristische zadel verboden zou worden. De jury stond het gebruik van het 'Staartvinzadel' tijdens die Tourproloog toch toe. Na veel discussies besloot de internationale wielerbond, dat dit revolutionaire zadel in de toekomst wel verboden zou zijn.

Trompettist

Marie speelde vaak niet alleen een hoofdrol in de openingsrit van de Tour, maar ook in de slotrit. Traditioneel worden de eerste uren van de laatste Tour-etappe afgelegd in een wandeltempo. Marie was in z'n vrije tijd een verdienstelijke trompettist en nam tijdens die slotrit vaak zijn trompet mee. Hij amuseerde het peloton dan door allerlei verzoeknummers te spelen.

Solo

De meest memorabele prestatie die Marie in de Ronde van Frankrijk leverde, was zijn zege in de zesde etappe van de Tour van 1991. De renner van Castorama ontsnapte tijdens die rit al na 25 kilometer en reed vervolgens 234 kilometer solo. Dit was één van de langste solo's uit de geschiedenis van de Tour. Zijn maximale voorsprong was 23 minuten. Uiteindelijk hield Marie aan de finish in Le Havre nog 2 minuten over op het peloton. Hij pakte die dag de gele trui.

Knecht

De renner uit Normandië imponeerde tijdens de Tour de France ook vaak door het sterke knechtenwerk dat hij vele jaren deed voor zijn kopman, Laurent Fignon. Hij vervulde die rol voor Fignon met name bij de ploegen Systeme U en Castorama.

Prestaties van Thierry Marie buiten de Tour de France

Tijdritten

Op de erelijst van Thierry Marie staan vooral veel tijdritten, zoals de prologen van de Tour de l'Avenir, de Vuelta, Parijs-Nice, de GP du Midi-Libri, de Giro d'Italia en de Ronde van België. Marie won ook een aantal koppeltijdritten, waaronder de Duo Normand, Baden-Baden en de legendarische Trofeo Baracchi.

Rittenkoersen

Omdat hij zo'n sterke tijdrit had, maar ook behoorlijk goed was tijdens etappes over heuvelachtig terrein, was Marie ook een goede klassementsrenner voor kleine etappekoersen. Hij won onder meer de Ronde van Nederland, de Tour du Limousin, de Tour d'Armorique, de Tour de l'Oise, het Circuit Cycliste de la Sarthe en de Tour de Picardie.

Baanwielrennen

Thierry Marie was ook een sterke baanrenner. Zo won hij in 1988 het Frans kampioenschap op de achtervolging.

Einde carrière

In 1995 won Thierry Marie de Franse titel op de weg. Dat was zijn laatste belangrijke overwinning. Aan het einde 1996 zette hij een punt achter zijn wielercarrière.
© 2011 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tour de France: eerste etappe live tv en livestreamTour de France: eerste etappe live tv en livestreamDe openingsrit van de Tour de France wordt integraal (van start tot finish) live op tv uitgezonden. Daarnaast kan men de…
Biografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourBiografie: Philippe Thys, drievoudige winnaar van de TourAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…
Route en schema van de Tour de France 2018Route en schema van de Tour de France 2018Op zaterdag 7 juli 2018 start de Tour de France. Het is alweer de 105e ronde van Frankrijk. Dit jaar start de Tour op he…
Biografie: Laurent Fignon (1960-2010)Biografie: Laurent Fignon (1960-2010)Laurent Fignon werd op 12 augustus 1960 geboren in Parijs. Op 31 augustu 2010 overleed hij in die Franse hoofdstad. Fign…

Biografie Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoningBiografie Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoningOp 22 maart 1967 werd Marcio Cippollini geboren in Lucca (Italië). In 1989 werd hij profwielrenner. De flamboyante Cipol…
Biografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusBiografie: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusOp 26 januari 1887 werd Francois Faber geboren in Aulnay-sur-Iton (Frankrijk). Omdat zijn vader echter de Luxemburgse na…
Bronnen en referenties
  • Het wielerjaar '86 - Henny Rücker e.a. - Uitgeverij RPL Lochem
  • http://www.dewielersite.net
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 31-12-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.