Thierry Marie: proloogspecialist

Thierry Marie was rond 1990 de beste proloogspecialist ter wereld. Hij won de proloog van de Tour de France in 1986, 1990 en 1991. Deze Fransman was een materiaalfreak. Hij hield ervan om nieuwe aerodynamische snufjes uit te proberen. Bij de proloog van 1986 stond hij bijvoorbeeld aan de start met een zogenaamd 'Staartvinzadel'. De ploegleiding van een concurrent eiste dat dit futuristische zadel verboden zou worden. De jury stond het gebruik van het 'Staartvinzadel' tijdens die Tourproloog toch toe. Na veel discussies besloot de internationale wielerbond, dat dit revolutionaire zadel in de toekomst wel verboden zou zijn.

Trompettist

Marie speelde vaak niet alleen een hoofdrol in de openingsrit van de Tour, maar ook in de slotrit. Traditioneel worden de eerste uren van de laatste Tour-etappe afgelegd in een wandeltempo. Marie was in z'n vrije tijd een verdienstelijke trompettist en nam tijdens die slotrit vaak zijn trompet mee. Hij amuseerde het peloton dan, door verzoeknummers te spelen.

Solo

De meest memorabele prestatie die Marie in de Ronde van Frankrijk leverde, was zijn zege in de zesde etappe van de Tour van 1991. De renner van Castorama ontsnapte tijdens die rit al na 25 kilometer en reed vervolgens 234 kilometer solo. Dit was één van de langste solo's uit de geschiedenis van de Tour. Zijn maximale voorsprong was 23 minuten. Uiteindelijk hield Marie aan de finish in Le Havre nog 2 minuten over op het peloton. Hij pakte die dag de gele trui.

Knecht

De renner uit Normandië imponeerde tijdens de Tour de France ook vaak, door het sterke knechtenwerk dat hij deed voor zijn kopman, Laurent Fignon.

Buiten de Tour de France

Op de erelijst van Thierry Marie staan vooral veel tijdritten, zoals de prologen van de Tour de l'Avenir, de Vuelta, Parijs-Nice, de GP du Midi-Libri, de Giro d'Italia en de Ronde van België. Marie won ook een aantal koppeltijdritten, waaronder de Duo Normand, Baden-Baden en de legendarische Trofeo Baracchi.

Omdat hij zo'n sterke tijdrit had, maar ook behoorlijk goed was tijdens etappes over heuvelachtig terrein, was Marie ook een goede klassementsrenner voor kleine etappekoersen. Hij won ondermeer de Ronde van Nederland, de Tour du Limousin, de Tour d'Armorique, de Tour de l'Oise, het Circuit Cycliste de la Sarthe en de Tour de Picardie.

Marie was ook een sterke baanrenner. Zo won hij in 1988 het Frans kampioenschap op de achtervolging.

In 1995 won Thierry Marie de Franse titel op de weg. Dat was zijn laatste belangrijke overwinning. Aan het einde 1996 zette hij een punt achter zijn wielercarrière.

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Laurent Fignon (1960-2010)Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Laurent Fignon in de Tour de France van 1983 zou knechten voor Bernard Hinault.
Ronde van Frankrijk 1989Ronde van Frankrijk 1989De namen Greg Lemond en Laurent Fignon zullen bij veel mensen een belletje doen rinkelen. Elke wielerliefhebber schreeuw…
recensieTour de France - Jean NelissenIn 1973 publiceerde Jean Nelissen een boek met de titel 'Tour de France - Hemel en hel op een stukje leer'.
Tourheld: Philippe ThysAls er een ranglijst wordt gemaakt van de beste Belgische wielrenners aller tijden, dan zal iedereen Eddy Merckx op numm…

Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoningDe flamboyante Italiaan Mario Cipollini was jarenlang de absolute sprintkoning van het peloton. Hij won 12 etappes in de…
Tourheld: Francois Faber, de Grote Vriendelijke ReusDe Luxemburger François Faber (1887-1915) won de Tour de France in 1909. Zijn bijnaam was ‘de Reus Colombes’.
Bronnen en referenties
  • Het wielerjaar '86 - Henny Rücker e.a. - Uitgeverij RPL Lochem
  • http://www.dewielersite.net

Reageer op het artikel "Thierry Marie: proloogspecialist"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 29-06-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Tourhelden
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!