InfoNu.nl > Sport > Geschiedenis > Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoning

Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoning

De flamboyante Italiaan Mario Cipollini was jarenlang de absolute sprintkoning van het peloton. Hij won 12 etappes in de Tour de France en een recordaantal van 42 etappes in de Giro d'Italia.

Imago

Cipollini was ook de glamourkoning van de wielerwereld. Tijdens wedstrijden droeg hij vaak opvallende outfits, die ondermeer door Dolce & Gabbana ontworpen waren. Regelmatig kreeg hij boetes, omdat zijn tenues niet voldeden aan de voorschriften van de internationale wielerunie. Die boetes konden Cipollini echter niets schelen.

Super Mario dweepte vaak met zijn glamoureuze imago. Hij liet zich graag fotograferen op de rode lopers van celebrityfeesten. Ook zat hij regelmatig in jury’s van miss-verkiezingen. Bij het grote publiek ontstond het beeld dat Mooie Mario een bon vivant was, die vaker feest vierde dan trainde. Dat was beslist niet zo. Cipollini leefde echt voor zijn sport.

Anno 2011 is wielrennen nog steeds zijn lust en zijn leven. Zelfs nu zijn profwielercarrière al jaren voorbij is, traint hij nog bijna elke dag voor de lol. Mooie Mario heeft tegenwoordig een eigen fietsenmerk en is daarnaast begeleider van de sprinters van het Russische topteam Katjoesja. Op 44-jarige leeftijd blijkt hij tijdens trainingen vaak nog sneller te zijn dan de sprinters uit dat team.

Treintje

Tijdens zijn profcarrière dankte Mario Cipollini veel overwinningen mede aan zijn zogenaamde ‘treintje’, dat bestond uit mannen als Scirea en Lombardi. Deze ploeggenoten waren er perfect op getraind om de koers te controleren en Super Mario vlak voor de finish in de ideale positie te plaatsen.

Leblanc

Tourbaas Jean-Marie Leblanc was beslist geen fan van Cipollini. De belangrijkste reden daarvoor was, dat Mooie Mario nooit de Tour uitreed.
Een andere reden waarom Leblanc niet blij was met Cipo, was dat het koersverloop door het sterke werk van de ploeg van Mooie Mario, tijdens vlakke etappes in de Tour vaak zeer gecontroleerd en voorspelbaar was.
Deze redenen leidden ertoe dat Cipollini en zijn team vier jaar lang (van 2000 tot en met 2003) niet uitgenodigd werden voor de Tour de France.

Tour versus Giro

Cipo had enorm veel passie en liefde voor de Giro d'Italia. Die ronde in zijn vaderland was vaak het absolute hoofddoel van zijn seizoen. Hij hield niet echt van de Tour de France. Dat is één van de belangrijkste redenen waarom hij de Tour nooit uitreed, terwijl hij de Giro (die qua parcours vaak minstens zo zwaar was als de Tour) zes keer uitreed.

2002

2002 was het absolute topjaar van Mario Cipollini. Hij won dat jaar ondermeer Milaan-SanRemo, Gent-Wevelgem, zes etappes in de Giro, drie etappes in de Vuelta en de wereldtitel.

Comeback

In het voorjaar 2005 maakte Super Mario op 38-jarige leeftijd bekend dat hij een punt zette achter zijn profwielercarrière.
In 2008 kon het Amerikaanse team Rock Racing hem echter verleiden om toch weer te gaan koersen. In de Tour of California maakte hij zijn comeback. Tijdens die wedstrijd toonde Super Mario, dat hij het sprinten nog niet was verleerd. In de tweede etappe werd hij derde achter Boonen en Haussler.
Cipollini raakte echter al snel in conflict met de ploegleiding van Rock Racing. In het voorjaar van 2008 verliet Mooie Mario het team al. Vervolgens twijfelde de Italiaanse ster even of hij nog een nieuwe sponsor zou zoeken, maar uiteindelijk besloot hij dit toch niet te doen. Als afsluiting van zijn carrière stond hij op 1 augustus 2008 nog één keer aan de start van een profkoers: De Nacht van Hannover. In zijn allerlaatste koers werd Super Mario tweede achter Zabel.

Lees verder

© 2011 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Giro d'ItaliaDe Giro d’Italia, ofwel de Ronde van Italië, is een jaarlijks terugkerende meerdaagse wielerwedstrijd in en rond Italië.…
Nintendo's MarioNintendo's MarioMario is een van de bekendste figuren binnen de Game-wereld. Mario is zelfs de mascotte van het merk Nintendo, maar hoe…
Sprinters in de Giro d'Italia 2019Sprinters in de Giro d'Italia 2019De Giro d'Italia gaat in 2019 van start in Bologna. Daar wordt op zaterdag 11 mei de openingstijdrit verreden. De slotri…
Bronnen en referenties
  • http://www.wellsphere.com/biking-article/cipollini-takes-2nd-at-nacht-von-hannover/353708
  • http://www.dewielersite.net
  • http://en.wikipedia.org

Reageer op het artikel "Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoning"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Gepubliceerd: 06-07-2011
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Special: Tourhelden
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!