InfoNu.nl > Sport > Geschiedenis > Tour 2018: rit 12 naar Alpe d'Huez, live tv en livestream

Tour 2018: rit 12 naar Alpe d'Huez, live tv en livestream

Tour 2018: rit 12 naar Alpe d'Huez, live tv en livestream Op donderdag 19 juli wordt de twaalfde etappe verreden van de Tour de France 2018. Deze Alpenetappe gaat van start in Bourg St. Maurice. De finish ligt op de beroemde berg Alpe d'Huez. Deze bergrit is live op tv te volgen. Ook kan men deze bergetappe online via een livestream bekijken. L'Alpe d'Huez heeft in de loop der jaren de bijnaam 'de Nederlandse berg' gekregen. Acht keer slaagde een Nederlander erin om op deze berg een Tour-etappe te winnen. De eerste Nederlandse zege op deze berg was in 1976, de achtste was in 1989.

Nederlandse zeges op Alpe d'Huez

Zoetemelk (1976 en 1979)

In 1952 lag voor het eerst de finish van een Touretappe bovenop Alpe d'Huez. Dat jaar ging de ritzege naar de legendarische Italiaan Faust Coppi. In 1976 lag voor de tweede keer de finish van een Touretappe op deze Alpencol. Joop Zoetemelk was toen de eerste Nederlander die op l'Alpe d'Huez een etappe won. In 1979 zou Joop Zoetemelk nog een tweede keer op l'Alpe d'Huez winnen.

Kuiper (1977 en 1978)

In 1977 en 1978 won Hennie Kuiper de etappe bovenop l'Alpe d'Huez. Die zege in 1978 kreeg hij overigens pas in tweede instantie, nadat de Belg Michel Pollentier (op dat moment de leider in de Tour de France) werd gediskwalificeerd, omdat hij probeerde te frauderen bij de dopingcontrole.

Winnen (1981 en 1983)

Peter winnen zorgde in 1981 voor een grote verrassing, door als Tourdebutant op l'Alpe d'Huez te winnen. In 1983 won hij nogmaals op 'de Nederlandse berg'. Deze zeges heeft hij beschreven in zijn boek 'Van Santender Naar Santender'. De pagina's die hij over zijn eerste zege op die col schreef, behoren tot de mooiste pagina's die ooit over wielrennen zijn geschreven.

Nederlandse pastoor: Jaap Reuten

In de jaren zeventig en tachtig was er nog een extra Nederlands tintje aan deze 'Nederlands berg': het perscentrum was in een kerk die gesticht was en geleid werd door de Nederlandse pastoor Jaap Reuten.

Rooks (1988)

In 1988 won Steven Rooks de etappe naar l'Alpe d'Huez. Hij reed tijdens die Tour de France verschrikkelijk sterk bergop. Rooks won uiteindelijk de bergtrui en werd tweede in het algemeen klassement.

Theunisse (1989)

In 1989 trok Gert-Jan Theunisse al vroeg ten aanval in de rit naar l'Alpe d'Huez. Dat was eigenlijk letterlijk en figuurlijk een woede-aanval: Theunisse demarreerde om alle frustraties van zich af te fietsen, die in hem waren opgehoopt, vanwege de problemen binnen zijn PDM-ploeg. Hij vond dat PDM tactisch erg zwak reed. Er waren vier renners die goed mee konden in de bergen, maar die werkten te weinig samen. Alle vier leken ze zichzelf als kopman te beschouwen.

De ploegleiding was het overigens niet eens met de vroege aanval van Theunisse in die etappe naar l'Alpe d'Huez. Zij vonden het veel te risicovol. Een assistent-ploegleider probeerde hem nog over te halen om zich in te houden. Als reactie daarop smeet Theunisse een bidon naar hem en reed vervolgens voluit door. Na een glorieuze solo kwam Theunisse winnend aan op l'Alpe d'Huez.

En toen?

Theunisse is voorlopig de laatste Nederlandse winnaar op de 'Nederlandse berg'. Nederland heeft nog steeds het record met acht overwinningen op l'Alpe d'Huez, maar Italië staat daar niet ver meer achter. De Italianen wonnen zeven keer op deze mythische Alp. Kan Robert Gesink, Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk of Bauke Mollema in de toekomst voor een negende zege zorgen?

Tour de France 2018: parcours 12e etappe

Hoe ziet in de Tour de France 2018 het parcours eruit van de etappe naar L'Alpe d'Huez? De start is in Bourg St. Maurice. De route van deze etappe heeft een lengte van 175 kilometer. De eerste kilometers van de etappe gaan in een licht dalende lijn. Vervolgens krijgen de renners een beroemde grote col voorgeschoteld: de Col de Madeleine (top op 2000 meter boven de zeespiegel). Na de afdaling van die col volgt er een kleinere klim: de Lacets de Montvernier (de top op 782 meter boven het zeeniveau). Hierna volgt er weer een grote beroemde berg: de Col de la Croix-de-Fer (hoogte: 2067 meter). Daarna volgt er een lange afdaling, waarna de renners aan de slotklim naar L'Alpe d'Huez beginnen (hoogte: 1838 meter).

Live op tv, rit 2018: Bourg St. Maurice - Alpe d'Huez

Alle etappes van de Tour de France 2018 worden live op tv uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep NOS (Studio Sport), de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza) en door Eurosport. Alle drie deze omroepen zenden deze grote bergrit integraal live uit, van start tot en met de finish.

Live bij de NOS

De live tv-uitzending van de Touretappe naar L'Alpe d'Huez vindt bij NOS Studio Sport plaats op de zender Nederland 1 (NPO1). Deze uitzending begint om 12u20. Het commentaar bij deze live-uitzending is van Herbert Dijkstra en Maarten Ducrot.

Live bij Sporza

De live tv-uitzending van Sporza (VRT) vindt grotendeels plaats op de Vlaamse zender VRT één. Op die zender begint de live tv-uitzending om 12u00. Rond 12u55 verhuist deze live-uitzending van deze Touretappe tijdelijk naar de zender Canvas, aangezien op de zender één om 13u00 het journaal wordt uitgezonden. Na afloop van dat journaal, omstreeks 13u30, verhuist de live-uitzending weer terug naar de zender VRT één.

Live op Eurosport

Bij Eurosport wordt deze bergrit naar L'Alpe d'Huez live uitgezonden op hun hoofdnet (Eurosport 1). De live tv-uitzending van Eurosport begint bij deze bergetappe omstreeks 12u00.

Livestream Tour 2018, etappe 12 naar Alpe d'Huez

Livestream NOS (Nederland)

Deze Touretappe naar Alpe d'Huez is ook online per livestream te volgen. Met zo'n livestream kan men bijvoorbeeld op een smartphone, of op een computer naar deze Touretappe kijken. Voor Nederlandse kijkers wordt er een livestream beschikbaar gesteld door de NOS. Dit is een gratis livestream. Men kan deze livestream op donderdag 19 juli vinden op de website van de NOS, daarnaast kan men de stream van deze bergrit ook bekijken via de NOS-app. Deze livestream van de NOS bij deze Touretappe is geo-restricted, wat inhoudt dat men hem alleen in Nederland mag bekijken. Ook alle overige etappes van de Tour de France 2018 worden via een livestream van de NOS uitgezonden.

Livestream Sporza (België)

In Vlaanderen wordt er een livestream van deze Touretappe naar L'Alpe D'Huez beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Sporza is de merknaam die de Vlaamse publieke omroep VRT gebruikt voor zijn sportuitzendingen. Net als de livestream van de NOS is ook deze stream van Sporza in de Tour 2018 geheel gratis. Daarentegen is de livestream van Sporza, net als de stream van de NOS, officieel ook 'geo-restricted'. In het geval van de livestream van Sporza houdt dit in dat men deze stream officieel alleen in België mag bekijken. De livestream van deze bergetappe bevindt zich op donderdag 19 juli op de site van Sporza. Men vindt de livestream van deze bergrit op die middag onder meer via de rubriek 'nu live'. Net als bij de NOS zijn ook bij Sporza alle ritten van deze Tour per livestream te bekijken.

Livestream Eurosport

Ook Eurosport stelt bij elke rit in de Tour de France 2018 een livestream beschikbaar. Elke rit is bij hen integraal (van start tot finish) op de livestream te bekijken. Deze livestream bevindt zich tijdens elke Touretappe (en dus ook op donderdag 19 juli) op de Eurosport Player App. In tegenstelling tot de livestreams van de NOS en Sporza is de stream van Eurosport echter niet gratis. Om deze Touretappe naar l'Alpe d'Huez via de livestream van Eurosport te bekijken, dient men een betaald abonnement op de Eurosport Player App te hebben.

Uitslag: 12 etappe Tour 2018, finish op L'Alpe d'Huez

 1. Geraint Thomas (UK) Sky in 5:18:37
 2. Tom Dumoulin (Ned) Sunweb op 2 sec.
 3. Romain Bardet (Fra) AG2R op 3 sec.
 4. Chris Froome (UK) Sky z.t.
 5. Mikel Landa (Spa) Movistar op 7 sec.
 6. Primoz Roglic (Slv) TEAMLottoNL-Jumbo op 13 sec.
 7. Vincenzo Nibali (Ita) Bahrain-Merida z.t.
 8. Jakob Fuglsang (Den) Astana op 42 sec.
 9. Nairo Quintana (Col) Movistar op 47 sec.
 10. Steven Kruijswijk (Ned) TEAMLottoNL-Jumbo op 53 sec.

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Alpe d'Huez: de Hollandse berg uit de Tour de FranceAlpe d'Huez: de Hollandse berg uit de Tour de FranceAlpe d'Huez is niet alleen de naam van een ski-oord, maar ook van de legendarische berg uit de Tour de France. Op Alpe d…
BK wielrennen 2019, live op tv en livestreamBK wielrennen 2019, live op tv en livestreamOp zondag 30 juni 2019 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames verred…
Ploegentijdrit Tour 2019 (2e etappe), live tv en livestreamPloegentijdrit Tour 2019 (2e etappe), live tv en livestreamOp zondag 7 juli 2019 wordt de tweede etappe van de Tour de France verreden. Dit is een ploegentijdrit. Het parcours hee…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Tour 2019: 14e etappe, tijdrit - live op tv en livestreamTour 2019: 14e etappe, tijdrit - live op tv en livestreamOp vrijdag 19 juli wordt de 14e etappe verreden van de Tour de France 2019. Dit is een individuele tijdrit. De start en…
Bronnen en referenties
 • Alpe d'Huez - Johan Faber - Uitgeverij Thomas Rap
 • Van Santender naar Santender - Peter Winnen - Uitgeverij Thomas Rap
 • Het laatste geel - Mart Smeets - Nieuw Amsterdam
 • Tourspecial 2018 - Wieler Revue

Reageer op het artikel "Tour 2018: rit 12 naar Alpe d'Huez, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 19-07-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!