Virtuele Zwift Tour of All 2020, live op tv en livestream

Virtuele Zwift Tour of All 2020, live op tv en livestream Vanwege het coronavirus kunnen veel wielerwedstrijden niet doorgaan in het voorjaar van 2020. Daarom wordt er in mei 2020 een soort virtuele Tour de France georganiseerd door Eurosport en Zwift. De openingsrit wordt verreden op maandag 4 mei. De slotrit van deze virtuele koers vindt plaats op vrijdag 9 mei. De finish van die slotrit ligt op de top van de Alpe du Zwift. Die virtuele berg is een eerbetoon aan de Alpe d'Huez. De etappes van de Zwift Tour of All worden live op tv uitgezonden. Ook zijn de ritten allemaal online via een livestream te volgen.

Coronavirus en het wielrennen

Er is mondiaal vanwege het coronavirus een enorme crisis ontstaan. Vanzelfsprekend heeft dit ook grote gevolgen voor de sportwereld. In het wielrennen zijn veel grote wedstrijden vanwege de coronacrisis afgelast, of verzet naar latere periodes in het jaar. Om de wielrenners tijdens deze crisis toch wat wedstrijden te gunnen en de wielerliefhebbers ook wat kijkplezier (live op tv of per livestream) te geven, is men 'virtuele wielerwedstrijden' op gaan zetten.

Virtuele wielerwedstrijden

Zo werd er begin april een Virtuele Ronde van Vlaanderen verreden. Ook werd er in die maand een Virtuele Ronde van Zwitserland (Digital Swiss 5) opgezet. In Italië zette men ook een eRacing-wielerkoers op: de Virtuele Giro d'Italia, die eveneens in april begon. In mei 2020 staat vervolgens dus de Tour of All op de kalender, een virtuele Tour de France die is opgezet door Eurosport en Zwift. Met dit evenement van Zwift haalt men geld op voor 'Artsen zonder grenzen'.

Parcours Zwift Tour for All 2020

Hoe ziet het parcours van deze virtuele wielerwedstrijd eruit? Hieronder vindt u een overzicht van het parcours van dit 'eRacing-evenement' van Zwift. In het virtuele parcours zijn verwijzingen naar de 'echte' wielerwereld opgenomen. Zo zitten in de tweede etappe de kasseienklimmen van het parcours in Richmond, waarop het WK wielrennen werd verreden. De slotrit is de koninginnenrit op vrijdag 8 mei 2020. De finish van die etappe ligt bovenop de virtuele Alpe du Zwift.

Rittenschema Tour of All 2020:

 • Ma. 4 mei, rit 1: Sprintetappe 52,9 km
 • Di. 5 mei, rit 2: Heuveletappe 46,2 km
 • Wo. 6 mei, rit 3: Bergetappe 72,9 km
 • Do. 7 mei, rit 4: Vlakke etappe 42,6 km
 • Vr. 8 mei, rit 5: bergrit 42,6 km (koninginnenrit op de Alpe du Zwift)

Klassement op punten

Deze 'eRacing-rittenkoers' van Zwift heeft niet een klassement op basis van tijd, maar op basis van punten. Het is een race tussen teams: de ploeg die de meeste punten scoort in deze Zwift Tour of All wint het eindklassement.

Puntentelling Zwift Tour of All?

In de eerste vier etappes van deze virtuele koers krijgen de 25 beste renners in de daguitslag punten. De ritwinnaars ontvangt 25 punten, de nummer 25 ontvangt 1 punt. In de slotrit (naar de Alpe du Zwift) ontvangen alleen de eerste tien renners punten, maar juist in die laatste etappe zijn voor de beste coureurs meer punten te verdienen dan in de voorgaande etappes. De winnaar van die slotrit ontvangt bijvoorbeeld 35 punten. In elke rit van deze etappekoers zijn ook punten te verdienen in de tussensprints.

Deelnemers: startlijst Tour of All

Wie zijn de deelnemers aan deze Zwift Tour of All? Hieronder vindt u overzichten van de deelnemende teams in de herenwedstrijd en dameswedstrijd. Elke dag mag elk team met een selectie van vijf deelnemers op de startlijst staan. (In elke rit moet een team met minstens drie deelnemers van start gaan.) De selecties mogen per dag gewijzigd worden (net als bij de Virtuele Ronde van Zwitserland het geval was), dus elke etappe van deze eRace heeft weer een andere deelnemerslijst.

Mathieu van der Poel, Marianne Vos en Anna van der Breggen

Tot de prominente deelnemers aan deze eRace behoort onder meer Mathieu van der Poel. Hij gaat voor zijn team sowieso van start in de eerste etappe op maandag 4 mei 2020. Prominente deelnemers aan de eRace van de dames zijn onder meer Anna van der Breggen en Marianne Vos.

Deelnemers: teams herenwedstrijd Tour of All

 • Education First EF
 • Bahrain McLaren
 • Cofidis
 • CCC
 • Groupama - FDJ
 • Israel Start - Up Nation
 • NTT Cycling
 • Mitchelton-Scott
 • Alpecin-Fenix
 • Rally Cycling

Deelnemers: teams dameswedstrijd Tour of All

 • FDJ Nouvelle Aquitaine Futuroscope
 • Team Twenty20
 • Tibco
 • CCC-Liv
 • Rally Cycling
 • Valcar
 • Boels-Dolmans
 • Canyon-SRAM
 • Drops

Tour of All 2020 live op tv bij Eurosport

De Tour of All 2020 wordt live op tv uitgezonden door Eurosport. Hoe laat beginnen hun live tv-uitzendingen? Op elke wedstrijddag beginnen de live tv-uitzendingen van deze virtuele Zwift Tour of All om 15u00.

Uitzendschema: Zwift Tour of All live bij Eurosport

 • Maandag 4 mei 2020: om 15u00 op Eurosport 1 (tv) en livestream
 • Dinsdag 5 mei 2020: om 15u00 op Eurosport 1 en livestream
 • Woensdag 6 mei 2020: om 15u00 op Eurosport 1 en livestream
 • Donderdag 7 mei 2020: om 15u00 op Eurosport 1 en livestream
 • Vrijdag 8 mei 2020: om 15u00 op Eurosport 1 en livestream

Livestream Tour of All 2020

Livestream Eurosport

Elke etappe van deze Tour of All is via een livestream van Eurosport te volgen. De livestream van de Zwift Tour of All begint dagelijks om circa 15u00. Met zo'n livestream kan men de live tv-uitzendingen op een computer of smartphone bekijken. Deze livestream bevindt zich op de Eurosport Player App. De livestream van Eurosport echter niet gratis. Om deze Zwift Tour of All 2020 via de livestream van Eurosport te bekijken, dient men een betaald abonnement op de Eurosport Player App te hebben. Als later in het jaar 2020 alsnog de 'echte' Ronde van Frankrijk doorgaat (zoals men hoopt), dan wordt die ook dagelijks via een livestream door Eurosport uitgezonden. Bij de 'echte' Ronde van Frankrijk is Eurosport de enige omroep in Nederland en België elke etappe van start tot finish via een livestream uitzendt. Bij Sporza en de NOS zendt men bij die 'echte' Ronde van Frankrijk de meeste etappes op de livestream en op tv pas vanaf circa 14u10 uit.

Livestream Tour of All via Go App

Het is ook mogelijk om deze virtuele Tour of All te bekijken via een livestream op de Go App (online tv). Hiermee kan men online (per livestream) naar een groot aantal tv-zenders kijken, waaronder Eurosport1. Het is een dienst van Ziggo. Wie een abonnement voor digitale tv bij VodafoneZiggo heeft, kan elke tv-zender uit zijn of haar standaardpakket automatisch gratis bekijken via een livestream op de app en site van Ziggo Go. Elke livestream van hen is te bekijken in de hele EU. Ook in diverse landen buiten de Europese Unie kan men via hun app per livestream naar televisie kijken, waaronder Noorwegen, IJsland en Groot-Brittannië. Via de app kan men niet alleen via een livestream naar de Tour of All kijken, ook kan men alle tv-uitzendingen van deze virtuele wielerwedstrijd via een stream een week lang terugkijken.

Livestream eRace Tour of All via GCN

Er wordt ook een livestream voor de Tour of All aangeboden op het Global Cycling Network (GCN). Het commentaar bij deze stream van de virtuele Tour of All is Engelstalig. Het is een gratis livestream van deze eRace.

Livestream Zwift Tour of All via iTV

Klanten van de KPN kunnen de live tv-uitzendingen van deze virtuele wielerwedstrijd bekijken via een livestream op de iTV-app. Via die app kan namelijk iedereen die een abonnement heeft voor interactieve tv bij KPN per livestream naar alle zenders uit zijn of haar tv-pakket kijken. Eurosport1 zit in het standaardpakket van KPN en kan men dus automatisch per livestream op die app bekijken. Elke livestream is bij hen in de hele EU te bekijken.

Livestream Sporza? Livestream NOS? Neen

Wordt deze virtuele koers ook via een livestream uitgezonden door Sporza? Of biedt de NOS een livestream aan van deze 'eRacing-rittenkoers'? Neen, voor zover bekend bieden zij geen livestream aan van deze Zwift Tour of All. Dat is wel jammer, aangezien zij altijd een gratis livestream aanbieden indien zij een wedstrijden online uitzenden; op die manier zou men dus in Nederland en België een gratis Nederlandstalige stream hebben. De 'echte' Tour de France zenden Sporza en de NOS wel weer 'gewoon' uit via een gratis livestream.

Livestream NLZIET? Neen

Is het ook mogelijk om de Zwift Tour of All te bekijken via een livestream van NLZIET? Neen, helaas is er geen livestream van deze virtuele wielerwedstrijd van Zwift op die populaire tv-app te vinden.

Uitslagen van deze eRace in 2020

De openingsrit van deze eRace bij de dames werd op 4 mei gewonnen door Marianne Vos. Bij de heren werd de openingsrit van deze eRace gewonnen door Ovett. Mathieu van der Poel eindigde als derde in die eerste etappe van deze eRace. De tweede etappe werd bij de dames gewonnen door Ahleigh Moolman-Passio. Marianne Vos werd derde. Bij de heren werd de tweede etappe gewonnen door Gogl. Mathieu van der Poel finishte wederom als derde. Op woensdag won James Piccoli de rit bij de heren, Ashleigh Moolman-Pasio won wederom de etappe bij de dames. Op donderdag won Bole de etappe bij de heren, bij de dames ging de dagzege naar Dixon. Op vrijdag won Ashleigh Moolman-Pasio de slotrit bij de dames. Het eindklassement bij de dames werd gewonnen door Team Tibco. Bij de heren won Louis Meintjes de slotrit. Het eindklassement bij de heren werd gewonnen door NTT.

Alpe du Zwift: virtuele ode aan de Alpe d'Huez

Het hoogtepunt van deze Tour of All 2020 is de slotrit naar de top van de virtuele berg 'Alpe du Zwift'. Deze virtuele beklimming is een ode van Zwift aan de beroemde beklimming uit de 'echte' Tour de France: L'Alpe d'Huez. Net als die echte berg heeft ook de virtuele berg 21 haarspeldbochten.

Nederlandse berg

L'Alpe d'Huez heeft in de loop der jaren de bijnaam 'de Nederlandse berg' gekregen. Acht keer slaagde een Nederlander erin om op deze berg een Tour-etappe te winnen. De eerste Nederlandse zege op deze berg was in 1976, de achtste was in 1989.

Nederlandse zeges op Alpe d'Huez

Zoetemelk (1976 en 1979)

In 1952 lag voor het eerst de finish van een Touretappe bovenop Alpe d'Huez. Dat jaar ging de ritzege naar de legendarische Italiaan Faust Coppi. In 1976 lag voor de tweede keer de finish van een Touretappe op deze Alpencol. Joop Zoetemelk was toen de eerste Nederlander die op l'Alpe d'Huez een etappe won. In 1979 zou Joop Zoetemelk nog een tweede keer op l'Alpe d'Huez winnen.

Kuiper (1977 en 1978)

In 1977 en 1978 won Hennie Kuiper de etappe bovenop l'Alpe d'Huez. Die zege in 1978 kreeg hij overigens pas in tweede instantie, nadat de Belg Michel Pollentier (op dat moment de leider in de Tour de France) werd gediskwalificeerd, omdat hij probeerde te frauderen bij de dopingcontrole.

Winnen (1981 en 1983)

Peter winnen zorgde in 1981 voor een grote verrassing, door als Tourdebutant op l'Alpe d'Huez te winnen. In 1983 won hij nogmaals op 'de Nederlandse berg'. Deze zeges heeft hij beschreven in zijn boek 'Van Santender Naar Santender'. De pagina's die hij over zijn eerste zege op die col schreef, behoren tot de mooiste pagina's die ooit over wielrennen zijn geschreven.

Nederlandse pastoor: Jaap Reuten

In de jaren zeventig en tachtig was er nog een extra Nederlands tintje aan deze 'Nederlands berg': het perscentrum was in een kerk die gesticht was en geleid werd door de Nederlandse pastoor Jaap Reuten.

Rooks (1988)

In 1988 won Steven Rooks de etappe naar l'Alpe d'Huez. Hij reed tijdens die Tour de France verschrikkelijk sterk bergop. Rooks won uiteindelijk de bergtrui en werd tweede in het algemeen klassement.

Theunisse (1989)

In 1989 trok Gert-Jan Theunisse al vroeg ten aanval in de rit naar l'Alpe d'Huez. Dat was eigenlijk letterlijk en figuurlijk een woede-aanval: Theunisse demarreerde om alle frustraties van zich af te fietsen, die in hem waren opgehoopt, vanwege de problemen binnen zijn PDM-ploeg. Hij vond dat PDM tactisch erg zwak reed. Er waren vier renners die goed mee konden in de bergen, maar die werkten te weinig samen. Alle vier leken ze zichzelf als kopman te beschouwen.

De ploegleiding was het overigens niet eens met de vroege aanval van Theunisse in die etappe naar l'Alpe d'Huez. Zij vonden het veel te risicovol. Een assistent-ploegleider probeerde hem nog over te halen om zich in te houden. Als reactie daarop smeet Theunisse een bidon naar hem en reed vervolgens voluit door. Na een glorieuze solo kwam Theunisse winnend aan op l'Alpe d'Huez.

En toen?

Theunisse is voorlopig de laatste Nederlandse winnaar op de 'Nederlandse berg'. Nederland heeft nog steeds het record met acht overwinningen op l'Alpe d'Huez, maar Italië staat daar niet ver meer achter. De Italianen wonnen zeven keer op deze mythische Alp. Kan Robert Gesink, Tom Dumoulin, Steven Kruijswijk of Bauke Mollema in de toekomst voor een negende zege zorgen?

Lees verder

© 2011 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Vuelta 2020 - live op tv en livestreamVuelta 2020 - live op tv en livestreamDe Ronde van Spanje 2020 zou van start gaan op zaterdag 14 augustus. Vanwege het coronavirus gaat deze koers echter wat…
Tour de France 2020 - deelnemers en startlijstTour de France 2020 - deelnemers en startlijstIn 2020 wordt de 107e editie gehouden van de Tour de France. Deze Tour zou van start gaan op zaterdag 27 juni, maar vanw…
Ster van Zwolle 2020 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2020 - live op tv en livestreamOp zaterdag 29 februari 2020 wordt de 60 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Ploegentijdrit Tour 2019 (2e etappe), live tv en livestreamPloegentijdrit Tour 2019 (2e etappe), live tv en livestreamOp zondag 7 juli 2019 wordt de tweede etappe van de Tour de France verreden. Dit is een ploegentijdrit. Het parcours hee…

Slotrit Tour de France 2019, live op tv en livestreamSlotrit Tour de France 2019, live op tv en livestreamSinds 1975 is het traditie dat de laatste etappe van de Tour de France finisht op de Champs-Élysées in Parijs. De eerste…
Mario Cipollini: Sprintkoning en glamourkoningDe flamboyante Italiaan Mario Cipollini was jarenlang de absolute sprintkoning van het peloton. Hij won 12 etappes in de…
Bronnen en referenties
 • Alpe d'Huez - Johan Faber - Uitgeverij Thomas Rap
 • Van Santender naar Santender - Peter Winnen - Uitgeverij Thomas Rap
 • Het laatste geel - Mart Smeets - Nieuw Amsterdam
 • Tourspecial 2018 - Wieler Revue

Reageer op het artikel "Virtuele Zwift Tour of All 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 08-05-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Geschiedenis
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!