InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Olympische Spelen 2012 te Londen: overzicht per sporttak

Olympische Spelen 2012 te Londen: overzicht per sporttak

De 27e editie van de Olympische Zomerspelen zal van 27 juli tot en met 12 augustus 2012 worden gehouden in Londen. Londen haalde het in zijn kandidatuur voor Parijs en Madrid en mag de Spelen reeds voor de derde maal organiseren. Eerder vonden de Spelen van 1908 en 1948 hier plaats. Voor de organisatie wordt een budget van 14 miljard euro uitgetrokken. We geven u een vooruitblik op de 26 olympische sporten.

Atletiek

Uiteraard is het steeds uitkijken naar de sprintnummers bij de mannen, waar op de 100 meter de strijd tussen Usain Bolt en Yohan Blake zal losbarsten. Ook Justin Gaitlin moet net als Tyson Gay hier een aardig woordje mee kunnen spreken. Op de 110 meter horden is de Chinees Liu Xang favoriet. Op de 400 meter is het vooral chauvinistisch uitkijken naar de Belgische broers Borlée. Merritt en James zullen hier waarschijnlijk echter niet te kloppen zijn. Op de 10 kilometer kijken we uit naar Kenenisa Bekele die voor de derde keer op rij goud kan pakken. Zijn belangrijkste tegenstrevers zijn de Briten Mo Farah en Ibrahim Jeilan. Bij de vrouwen vestigen we onze aandacht op de Ethiopische Dibaba op de lange afstand en Veronica Campbell-Brown op de 200 meter. In het hoogspringen zijn we ook benieuwd naar de prestaties van Tia Hellebaut en haar concurrenten Tsjitsjerova, Sjkolina, Lowe en Vlasic.

Badminton

De Chinese wereldkampioen Lin Dan kan zijn Olympische titel verlengen. Zijn belangrijkste opponent zal normaal gezien de Maleisiër Chong Wei Lee zijn, indien hij na zijn enkelblessuren fit de Spelen kan aanvatten. Bij de dames is de Chinese wereldkampioene Wang de favoriete, samen met haar landgenoten Wang Xin en Shixian Wang.

Basketbal

Het Dream Team van de USA is hier met al zijn sterren uiteraard weer torenhoog favoriet. Denk maar aan LeBron James of Kobe Bryant. Grootste belager wordt waarschijnlijk Europees kampioen Spanje dat ook wel wat vedetten in de NBA heeft rondgelopen, zoals Pau Gasol. Frankrijk, Argentinië, Rusland en Litouwen zijn ook interessant om volgen. Bij de vrouwen mogen we eveneens een Amerikaanse zege verwachten.

Boksen

Bij de superzwaargewichten kijken we uit naar het duel Cammarelle-Joshua. Bij de zwaargewichten verwachten we de Oekraïner Oesyk en de Italiaan Russo. Ook in de andere categorieën zien we wel wat talenten uit Oekraïne terug. Voor het eerst wordt er ook door de vrouwen gebokst op de Olympische Spelen.

Boogschieten

De Amerikaanse nummer één van de wereld, Brady Ellison, is de vedette in deze discipline. Andere bekende namen moeten in Zuid-Korea gezocht worden met Im Dong-Huyn en Kim Woojin. Bij de vrouwen is de nummer één de 18-jarige Indiase Deepika Kumari. Ook daar komen de belangrijkste tegenstrevers uit Azië.

Gewichtheffen

Bij de superzwaargewichten is de jonge 22-jarige Iraniër wereldkampioen Salimikordasiabi de gedoodverfde favoriet voor goud. Bij de vrouwen zien we wereldkampioene Zhou Lulu samen met de Russische Kasjirina en de Zuid-Koreaanse Mi-Ran voor een rol op het voortouw.

Gymnastiek (artistiek)

In het allroundgebeuren is de Japanner Kohei Uchimura de favoriet voor goud. De Duitser Boy zal proberen om hem het vuur aan de schenen te leggen. Bij de vrouwen is de 17-jarige Amerikaanse Jordyn Wieber het grootste talent. Bij het toestelturnen mikken we op de Chinees Yibing Chen. De Nederlander Zonderland en de Chinezen Zou Kai en Chenglong zullen meestrijden voor het podium.

Gymnastiek (ritmisch en trampoline)

Torenhoog favoriete in de ritmische gymnastiek is de 22-jarige Russische Kanajeva. In het trampolinespringen bij de heren strijden de Chinezen Dong Dong en Lun Chunlong om het hoogste schavotje, bij de vrouwen verwachten we olympisch en wereldkampioene Wenna He.

Handbal

Ondanks het feit dat de Fransen het lieten afweten op het laatste EK, zijn zij favoriet voor de gouden plak. Ook Europees kampioen Denemarken moet net als Kroatië, Servië en Spanje van zich kunnen laten spreken. Bij de dames verwachten we olympisch en wereldkampioen Noorwegen als favoriet met Frankrijk, Spanje, Rusland en Zweden als belangrijkste outsiders.

Hockey

De traditionele favorieten zijn bij de mannen Australië, Duitsland, Groot-Britannië, Spanje en Nederland. Bij de dames is Argentinië topfavoriet met Nederland en Groot-Britannië in hun kielzog. Voor de eerste keer zal er gespeeld worden op een blauwe in plaats van groene ondergrond.

Judo

De sterkste landen die we in deze discipline mogen verwachten zijn Japan, Frankrijk (met Teddy Riner +100kg en Lucie Décosse -70 kg), Nederland (met Edith Bosch -70 kg, Henk Grol -100 kg en Dex Elmont -73 kg), China (met Tong Weng + 78 kg) en de VS (met Kayla Harrison -78 kg). We zijn ook benieuwd wat de Belgische Charline Van Snick kan in de categorie -48 kg.

Kano/Kajak

De Duitsers, Slovaken en Zweden zijn de te kloppen favorieten in de K2 1000 meter. De 200 meter staat voor het eerste op het programma. Bij de vrouwen is het afwachten wat de comeback van de Hongaarse Janics-Douchev in de K1 kan betekenen. Bij de mannen K1 is de Spanjaard David Cal de bekendste naam. In het wildwaterkano komen vooral Slovaakse namen terug (Martikan, Hochschorner en bij de vrouwen Dukatova).

Moderne vijfkamp

De Russen Andrej Mojsejev en Aleksandr Lesoen zullen normaal onder mekaar uitmaken wie het goud wint bij de mannen. Bij de vrouwen zal het gaan tussen de Duitse Lena Schöneborn, de Litouwse Laura Asadauskaite en de Britse Mhairi Spence en Samantha Murray.

Paardrijden dressuur

De Nederlandse Anky van Grunsven kan een vierde olympische titel op rij behalen. Weerwerk wordt er verwacht van haar landgenote Adelinde Cornelissen, maar ook vanuit Groot-Brittannië (Bechtolsheimer) en Duitsland (Langehanenberg, Werth en Salzgeber). Opvallend is de deelname van de 71-jarige Japanner Hiroshi Hoketsu.

Paardrijden eventing (dressuur, terreinproef en jumping)

Topfavoriet is de Duitse wereldkampioen Michael Jung. De Brit Fox-Pitt, de Nieuw-Zeelander Nicholson en de Belgische Karin Donckers volgen daar net onder. Wat de landenploegen betreft, steken Groot-Britannië, Duitsland, Canada, Nieuw-Zeeland en de VS erbovenuit.

Paardrijden jumping

De tradionele landen komen hier terug, maar ook België mag medaillehoop koesteren met Philippe Le Jeune.

Roeien

De Nieuw-Zeelander Mahé Drysdale is de favoriet met belangrijkste uitdagers de Tsjech Ondrej Synek, de Brit Alan Campbell en de Duitser Marcel Hacker. Bij de vrouwen zien we de Wit-Russische Karsten hoog eindigen, maar ook de Tsjechishe Knapkova moet net als de Australische Twigg een woordje kunnen meespreken. Bij de mannen acht is Duitsland favoriet samen met Groot-Britannië en Canada. Bij de vrouwen verwachten we de VS, Roemenië, Canada en Nederland. In de twee zonder zijn de Britten Bond en Murray favoriet.

Schermen

Valentina Vezzali kan een vierde opeenvolgende titel halen in het florettoernooi bij de dames. Ze verwacht wel grote concurrentie van haar landgenote Di Francisca. In het sabelen verwachten we een tweestrijd tussen Zagunis en Charlan. Bij de mannen zien we de Italiaan Montano en de Duitser Limbach.

Schieten

De Amerikaanse Kim Rhode is de bekendste naam bij de vrouwen. De Japanner Tomoyuki Matsuda verwachten we bij de mannen.

Taekwondo

Grootste slokop van de medailles zal traditioneel Zuid-Korea zijn. De Afghaan Nikpai kan net als de Amerikanen Steven en Mark Lopez voor het tegengewicht zorgen.

Tafeltennis

De topfavorieten komen uit China met Wang en Zhang (nummer één) bij de heren. De Duitser Boll gaat proberen om hen te bedreigen. Bij de dames zien we enkel Aziatische meisjes hoog eindigen: Ning Ding en Li Xiaoxia uit China, Tianwei, Yue Gu uit Singapore, Tie Yana uit Hongkong en Kim Jyung-ag uit Zuid-Korea.

Tennis

Aangezien het tornooi plaatsvindt op de velden van Wimbledon, komen hier dezelfde namen terug als op het vermaarde grastornooi. Roger Federer is topfavoriet bij de mannen met in zijn zog Djokovic en Nadal. Deze laatste kreeg tijdens Wimbledon 2012 wel een mentale tik door een vroegtijdige uitschakeling in de tweede ronde. Bij de vrouwen worden Maria Sjarapova, Serena Williams en Kim Clijsters (als ze blessurevrij kan tennissen) beschouwd als de grote favorietes.

Triatlon

De Britse gebroeders Brownlee vechten onder mekaar normaal uit wie het goud wint. Misschien kan de Spanjaard Javier Gomez voor wat weerwerk zorgen. Ook bij de vrouwen spannen de Britten en Australiërs de kroon: Helen Jenkins-Tucker, Emma Snowsill, Emma Moffatt en Andrea Hewitt. Europees kampioene Nicola Spirig hoopt ook een rol van betekenis te spelen.

Voetbal

Het verschil met een EK of WK is dat de selecties tijdens de OS bestaan uit spelers jonger dan 23 jaar aangevuld met maximaal drie ervaren spelers. Topfavoriet is Brazilië met superster Neymar en alle andere supertalenten. Europees kampioen Spanje is de grootste belager samen met de Mexicanen. De Britten zullen spelen met een mix van Engelsen, Schotten, Welshmen en Noord-Ieren. Bij de vrouwen is de leeftijdslimiet niet van toepassing. Ook hier verwachten we Brazilië, met superster Marta, naast de VS, Japan, Duitsland en Zweden.

Volleybal (beach)

Het team Walsh-May Treanor is de grote favoriet na hun come-back als duo. De Braziliaanse dames Felisberta-Franca en hun Amerikaanse collega's Ross-Kessy zijn de voornaamste tegenstanders. Ook bij de mannen verwachten we dezelfde landen bovenaan: Rogers-Dalhauser, Rego-Cerutti en Santos-Araùjo.

Volleybal

De Braziliaanse volleyballers staan alweer met stip bovenaan op de favorietenlijstjes. Sterspelers Ricardo, Giba en co verwachten als belangrijkste concurrenten voor het goud de Amerikanen, de olympisch kampioen van Peking. Servië, Polen, Italië en Rusland zullen de Europese eer hoog moeten houden. Bij de vrouwen wordt het een nek-aan-nekrace tussen Rusland, Brazilië en de VS.

Wielrennen (BMX)

Op het podium verwachten we de Fransman Daudet, de Australiër Willoughby en de Let Strombergs. Bij de vrouwen zijn de Franse dames Pottier en Ailloud de voornaamste kanshebbers voor het belangrijkste eremetaal.

Wielrennen (mountainbike)

Julien Absolom is misschien wel de beste mountainbiker aller tijden. De Zwitser Nino Schürter zal met de Fransman een verbeten strijd voor het goud leveren. Bij de vrouwen verwachten we Pendrel (CAN), Wloszczowska (POL) en Kalentieva (RUS), de wereldkampioenes van de laatste drie edities.

Wielrennen (piste)

Groot-Britannië, dat samen met Australië de beste pistiers voortbrengt, zal de grootste slokop van de medailles worden. Zowel in de individuele nummers als in team verwachten we deze landen vooraan.

Wielrennen (weg)

Als Cavendish over de beklimmingen van Box Hill geraakt, is hij de favoriet voor goud. Andere sprinters zoals Boonen, Sagan, Greipel en Goss zijn de voornaamste tegenstanders van de Brit, maar ook een hardrijder als Cancellara is helemaal niet kansloos op dit parcours. In de tijdrit zien we Candellara opnieuw, naast de Duitse wereldkampioen Tony Martin en de Britse Tourwinnaar Bradley Wiggins. Het is enkel de vraag hoe fris de renners uit de Tour komen. Bij de dames verwachten we in de wegrit Marianne Vos en in de tijdrit de Duitse Judith Arndt.

Worstelen

Zowel bij het Grieks-Romeins (enkel boven de gordel) als het vrijestijlworstelen verwachten we vooral Rusland bij de heren en Japan bij de vrouwen. In het Grieks-Romeins worstelen kijken we uit naar het duel Mijan Lopez Nunez-Riza Kayaalp.

Zeilen

In de Laser Radiaalklasse krijgen we misschien wel een Belgisch-Nederlands duel met Evi Van Acker en Marit Bouwmeester. Andere bekende namen bij de vrouwen zijn Lobke Berkhout, Lisa Westerhof, Hannah Mills en Saskia Clark. Bij de mannen zijn de bekendste namen Ainslie, Scheidt, Simpson en Percie.

Zwemmen

De beste zwemmer van het laatste decennium is ongetwijfeld Michael Phelps. Hij zal ook deze editie zijn trofeeënkast verder willen aanvullen met gouden medailles, zeker gezien het feit dat het zijn laatste Spelen zijn. Ryan Lochte zal echter een te duchten tegenstander zijn, dus we verwachten hier een prachtige, open strijd. Bij de vrouwen is de 17-jarige Melissa Franklin nu al de nieuwe vedette. Pellegrini en Adlington zijn enkele andere namen die we vooraan mogen verwachten.

Zwemmen (duiken en synchroonzwemmen)

De 18-jarige Europees kampioen en thuiszwemmer Tom Daley wordt naar voor geschoven als belangrijkste titelkandidaat in het duiken. De Chinees Bo Qiu wordt verwacht als voornaamste tegenstander. Bij de dames zien we een Chinese tweestrijd tussen de Chinese Chen Ruolin en Hu Yadan. In het synchroonzwemmen lijken de Russische dames oppermachtig.

Zwemmen (waterpolo)

De voornaamste medaillekandidaten zijn Servië, Kroatië en Italië. Zij wisten de recentste internationale trofeëen ook onder mekaar te verdelen. Bij de dames verwachten we vooraan Australië, China, Rusland en de VS.
© 2012 - 2019 Kurtad1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema triathlonOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema triathlonOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema triathlon. Op 4 en 7 augustus 2012 wordt de triathlon gehouden op de Olympisc…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema moderne vijfkampOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema moderne vijfkampOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema moderne vijfkamp. Op 11 en 12 augustus 2012 vindt de moderne vijfkamp plaats…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema synchroonzwemmenOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema synchroonzwemmenOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema synchroonzwemmen. Van 5 tot en met 10 augustus 2012 worden er wedstrijden voo…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema boogschietenOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema boogschietenOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema boogschieten. Van 27 juli tot en met 3 augustus vinden er wedstrijden voor he…
Wat maakt een sport Olympisch?De Olympische Spelen vormen voor vele sporters de grootste sportieve uitdaging. Niet elke sport mag enkel beschouwd word…
Bronnen en referenties
  • Sport/Voetbalmagazine - Gids OS

Reageer op het artikel "Olympische Spelen 2012 te Londen: overzicht per sporttak"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kurtad1
Laatste update: 28-07-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 1
Schrijf mee!