InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Atletiek: IAAF Diamond League

Atletiek: IAAF Diamond League

De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) startte in 2010 de Diamond League op, een kampioenschap van veertien atletiekwedstrijden, jaarlijks gehouden in de periode mei-september. Hieronder vindt u een toelichting bij één van de belangrijkste kampioenschappen in de atletiek.

Inleiding

De Diamond League vervangt de eerder in het leven geroepen IAAF Golden League, die van 1998 tot en met 2009 had plaatsgevonden. De grote verschillen vinden we terug in het mondiale karakter van de Diamond League, terwijl de Golden League enkel wedstrijden in Europa betrof. De disciplines zijn eveneens uitgebreid tot 32. De atleten die in de diverse disciplines over de veertien wedstrijden de meeste punten vergaren, worden uitgeroepen tot winnaar van de Diamond Race in hun discipline. Zoals de naam het al laat uitschijnen, is er naast geldprijzen ook een heuse diamant te winnen. De oprichting van de Diamond League ging ook gepaard met de afschaf van de Grand Prix-wedstrijden.

De veertien wedstrijden

Qatar Athletic Super Grand Prix

De Qatar Athletic Super Grand Prix, oftewel Doha Meeting, vindt plaats in het Qatar SC Stadium in Doha, Qatar. De wedstrijd wordt georganiseerd rond 10 mei en is de eerste grote internationale wedstrijd van het seizoen. De eerste uitgave in 1997 werd nog enkel voor mannen georganiseerd.

Shanghai Golden Grand Prix

De Shanghai Golden Grand Prix viindt plaats in het Shanghai Stadion in Shanghai (China). De wedstrijd behoorde indertijd ook tot de Grand Prix wedstrijden en kreeg bij de oprichting van de Diamond League zijn plaats op het hoogste niveau.

Golden Gala

Het Golden Gala vindt plaats in Rome in het Olympisch Stadion eind mei en is de eerste ontmoeting van het seizoen in Europa. Het evenement werd in 1980 voor het eerst gehouden als alternatief voor de Olympische Spelen. Het Golden Gala werd indertijd opgenomen in de Golden League en maakte de overstap mee naar de Diamond League..

Prefontaine Classic

Na Rome trekken we naar de Verenigde Staten waar in Eugene de Prefontaine Classic plaatsvindt. Atletiekstadion van dienst is Hayward Field, aan de Universiteit van Oregon. De Prefontaine Classic behoorde vooraf tot de Grand Prix-wedstrijden. .

Bislett Games

De Bislett Games vinden plaats in het Bislett Stadion in Oslo (Noorwegen) en behoorden vooraf tot de Golden League. De wedstrijd wordt al sinds 1965 onder zijn huidige benaming georganiseerd.

Adidas Grand Prix

Deze voormalige Grand Prix-wedstrijd bestaat sinds 2005 en vindt plaats in het Icahn Stadium in New York.

Meeting Areva

Deze meeting vindt plaats in het Stade de France te Parijs en haalde in 2005 het hoogste bezoekersaantal bij een atletiekevenement ooit (70 000 toeschouwers). De wedstrijd bestaat sinds 1999, eigelijk kort na de bouw van het stadion dat in 1998 werd opgetrokken voor het WK voetbal. Voor 2010 behoorde de meeting tot de Golden League.

London Grand Prix

De London Grand Prix, voorheen behorende tot de Super Grand Prix, wordt gehouden in het Crystal Palace National Sports Centre in Londen. Het is de enige Diamond League-wedstrijd die over twee dagen wordt gehouden.

Herculis

De Herculis vindt plaats in het Stade Louis II in Monaco. Het evenement bestaat sinds 1987 en wordt in goede banen geleid door de Monegaskische atletiekorganisatie FMA. Voor 2010 behoorde de meeting ook tot de Grand Prix-wedstrijden. Voorheen was het het decor van de wereldatletiekfinale.

Dagens Nyheter Galan

De Dagens Nyheter Galan vindt plaats in het Stockholms Olympiastadion in Stockholm te Zweden, behoorde voorheen tot de Grand Prix-wedstrijden en is een uitloper van de July Games.

Athletissima

Athletissima vindt plaats in het Stade Olympique de la Pontaise in Lausanne, Zwitserland. Athletissima bestaat sinds 1977 en behoorde vooraf tot het Super-Grand Prix-circuit.

Aviva Birmingham Grand Prix

De Aviva Birmingham Grand Prix of British Grand Prix is één van de twee Diamond League-evenementen die in Engeland plaatsvinden. De wedstrijd ging vroeger door in Gateshead voor het in 2010 naar het Alexander Stadium in Birmingham verhuisde. Verzekeraar Aviva is de hoofdsponsor van het evenement.

Weltklasse Zürich

Weltklasse Zürich vindt plaats in het stadion Letzigrund in Zürich (Zwitserland). De wedstrijd behoorde achtereenvolgens tot de Golden Four en daarna de Golden League. Samen met de Memorial Van Damme is dit de finalewedstrijd in de Diamond Race.
Het evenement bestaat al sinds 1928 en is daarmee één van de oudste grote wedstrijden

Memorial Van Damme

Het afsluitende evenement in de Diamond Race, de Memorial Van Damme, voorheen behorend tot de Golden League, vindt plaats in het Koning Boudewijnstadion te Brussel. De meeting werd in 1977 opgericht ter nagedachtenis van Ivo Van Damme, de Belgische topatleet die jammerlijk overleden was dat jaar. De Memorial is intussen uitgegroeid tot één van de meest prestigieuze, internationale atletiekwedstrijden

.
© 2012 - 2019 Kurtad1, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Olympische Spelen 2016 Atletiek: De 100 meter sprint mannenOlympische Spelen 2016 Atletiek: De 100 meter sprint mannenIn 2016 worden de Olympische Zomerspelen en de Paralympische Zomerspelen in Rio de Janeiro georganiseerd. Zuid-Amerika o…
Olympische Spelen 2016 Atletiek: De 100 meter sprint vrouwenOlympische Spelen 2016 Atletiek: De 100 meter sprint vrouwenDe Olympische Spelen 2016 in Rio de Janeiro vinden plaats van 5 augustus 2016 tot en met 21 augustus 2016. Tijdens de tw…
OS 2016 - Dafne Schippers (100 meter en 200 meter sprint)OS 2016 - Dafne Schippers (100 meter en 200 meter sprint)Tijdens de Olympische Spelen van 2016 rent Dafne Schippers haar 100 meter en 200 meter sprint. Ze is een van de kanshebb…
Atletiek, moeder der sporten!Atletiek, moeder der sporten!Atletiek is een heel oude sport, een van de oudste, en de basis voor veel sporten. Meer informatie over de onderdelen, e…
Waarom atletiek?Waarom atletiek?Sporten in algemene zin is gezond, maar de atletieksport heeft als voordeel dat het veelzijdig is en ieder “postuur” kan…

Reageer op het artikel "Atletiek: IAAF Diamond League"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Kurtad1
Gepubliceerd: 09-11-2012
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Schrijf mee!