InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > EK hockey 2017 voor heren en dames, live op tv

EK hockey 2017 voor heren en dames, live op tv

EK hockey 2017 voor heren en dames, live op tv Het Europees kampioenschap hockey voor mannen en vrouwen wordt in 2017 georganiseerd in Nederland. De wedstrijden van dit 'Rabo EuroHockey Nations Championship' vinden plaats in het Wagener Stadion te Amstelveen. Het EK hockey voor dames begint op vrijdag 18 augustus en eindigt op zaterdag 26 augustus. De eerste wedstrijd van het EK hockey voor heren wordt op zaterdag 19 augustus gespeeld en de finale van het herentoernooi staat op zondag 27 augustus op het programma. Het EK hockey 2017 is live op tv te volgen bij NOS Studio Sport. Daarnaast is het hele EK hockey ook via een livestream te bekijken.

Geschiedenis

EK hockey voor heren

Het EK hockey voor heren werd in 1970 voor het eerst georganiseerd. Duitsland is veruit het succesvolste land uit de geschiedenis van het EK hockey. Het Duitse nationale team won dit kampioenschap maar liefst acht keer. Nederland is het één na succesvolste land. Oranje won vier keer de titel: in 1983, 1987, 2007 en 2015. Zeven keer werd Nederland tweede op dit toernooi. Zes van die zeven verloren finales speelde Nederland tegen Duitsland.

EK hockey voor dames

Het EK hockey voor vrouwen bestaat sinds 1984. Van de twaalf edities die er van dit toernooi gespeeld zijn, won Nederland er maar liefst acht. De enige andere landen die het Europees kampioenschap dameshockey wonnen waren Duitsland (in 2007 en 2013) en Engeland (1991 en 2015). De enorme dominantie van Nederland in het Europese vrouwenhockey lijkt echter wel wat af te nemen, want zoals uit de cijfers hierboven al blijkt, werden de twee recentste EK's voor dat van 2017 (namelijk in 2013 en 2015) niet door de Nederlandse hockeydames gewonnen.

EK's

In het verleden was het de gewoonte dat de EK's eens in de vier jaar plaatsvonden. Door externe factoren, bijvoorbeeld verschuivingen in de mondiale hockeykalender, gebeurde het soms wel eens dat er 3 of 5 jaar tussen twee EK's zaten. Sinds 2003 is het echter de gewoonte dat de Europese kampioenschappen eens in de twee jaar worden georganiseerd. In het verleden werden EK's voor heren en dames vaak op twee verschillende locaties gespeeld. Sinds 2007 (in Manchester) is het de gewoonte dat de EK's hockey voor mannen en vrouwen in dezelfde stad worden gespeeld. Het EK wordt georganiseerd door de EHF (European Hockey Federation). Deze federatie wordt ook wel 'Eurohockey' genoemd. De internationale (Engelse) naam van het EK hockey is het 'EuroHockey Nations Championship'. De hoofdsponsor van het EK hockey 2017 is Rabobank.

Locatie: Wagener Stadion te Amstelveen

De wedstrijden van het EK hockey 2017 worden gespeeld in het Wagener Stadion. Dit complex bevindt zich in het Amsterdamse Bos. Officieel ligt dit op het grondgebied van de gemeente Amstelveen. Op deze locatie werd eind jaren dertig al een hockeystadion gebouwd door de hockeyclub Amsterdam. Sinds 1980 is het stadion eigendom van de KNHB (Koninklijke Nederlandse Hockeybond). Dat jaar vond er een grote renovatie van het complex plaats en sindsdien ligt er ook een kunstgrasmat in het Wagener Stadion. Het stadion heeft een capaciteit van circa 15.000 toeschouwers. Het complex is vernoemd naar Joop Wagener senior (1881-1945), die de voorzitter was van hockeyclub Amsterdam.

Nederlandse selecties EK Hockey 2017

Selectie Nederland: Dames

Lidewij Welten (HC Den Bosch), Kitty van Male (Amsterdam), Frédérique Matla (HC Den Bosch), Laura Nunnink (HC Oranje Rood), Ireen van den Assem (HC Den Bosch), Carlien Dirkse van den Heuvel (SCHC), Malou Pheninckx (Kampong), Margot van Geffen (HC Den Bosch), Kelly Jonker (Amsterdam), Marloes Keetels (HC Den Bosch), Josine Koning (HC Den Bosch), Laurien Leurink (HC Laren), Caia van Maasakker (SCHC), Anne Veenendaal (Amsterdam), Maria Verschoor (Amsterdam), Xan de Waard (SCHC), Pien Sanders (HC Den Bosch) en Lauren Stam (Amsterdam).

Selectie Nederland: Heren

Pirmin Blaak (HC Oranje Rood), Sam van der Ven (HGC), Sander Baart (Braxgata), Joep de Mol (HC Oranje Rood), Glenn Schuurman (Bloemendaal), Mink van der Weerden (Oranje-Rood), Sander de Wijn (Kampong), Jonas de Geus (Almere), Robbert Kemperman (Kampong),Seve van Ass (Rotterdam), Billy Bakker (Amsterdam), Bob de Voogd (HC Oranje Rood), Floris Wortelboer (Bloemendaal) en Valentin Verga (Amsterdam), Thierry Brinkman (Bloemendaal), Mirco Pruyser (Amsterdam) Jorrit Croon (HGC) en Bjorn Kellerman (Kampong).

EK hockey dames 2017 - programma Nederland

De Nederlandse dames zitten bij het EK hockey 2017 tijdens de openingsronde (poulefase) in groep A. Hieronder staat het programma van het Nederlandse damesteam. In dit schema zullen tijdens het EK hockey de uitslagen van Nederland worden bijgehouden. Ook wordt dit speelschema van Nederland tijdens het toernooi uitgebreid en geüpdatet.

Speelschema: wedstrijden Nederlands vrouwenteam

 • Vr. 18 augustus om 20u00: Nederland-Spanje 3-1
 • Zo. 20 augustus om 20u00: België-Nederland 0-1
 • Di. 22 augustus om 20u00: Nederland-Tsjechië 10-0
 • Do. 24 augustus om 20u00, halve finale: Nederland-Engeland 1-0
 • Za. 26 augustus om 20u00, finale: Nederland-België 3-0

EK hockey mannen 2017 - programma Nederland

Nederland zit in de eerste ronde van het EK hockey 2017 voor heren in poule A. Hieronder vindt u het speelschema van het Nederlandse herenteam. In dit schema zullen tijdens het toernooi de uitslagen worden bijgehouden. Ook wordt dit schema tijdens het evenement uitgebreid en geüpdatet.

Speelschema: wedstrijden Nederlands herenteam

 • Za. 19 augustus om 20u00: Nederland-Spanje 7-1
 • Ma. 21 augustus om 20u00: België-Nederland 5-0
 • Wo. 23 augustus om 20u00: Nederland-Oostenrijk 6-0
 • Vr. 25 augustus om 20u00, halve finale: Nederland-Engeland 3-1
 • Zo. 27 augustus om 16u00, finale: Nederland-België 4-2

Favorieten

Bij het EK hockey voor dames is Nederland toch weer de topfavoriet. Duitsland lijkt de belangrijkste concurrent te zijn. Bij het EK hockey voor heren lijken Nederland, Duitsland, Engeland en België de belangrijkste kanshebbers voor de titel te zijn. Het Belgische herenhockeyteam is de laatste jaren aan een grote opmars bezig. Dit team heeft als bijnaam de Red Lions.

Live op tv - NOS Studio Sport

EK 2013

In 2013 vond het EK hockey plaats in Antwerpen. Dat jaar werd het EK hockey live op tv uitgezonden door RTL7. Dit werd grootschalig aangepakt. Dagelijks zond de zender twee wedstrijden live uit. Daarnaast werden uitgebreide samenvattingen van alle andere wedstrijden uitgezonden. Er omheen waren er programma's met uitgebreide voor- en nabeschouwingen. Wekenlang stond RTL7 dus bijna elke avond grotendeels in het teken van het EK hockey. Er werd lang verwacht dat EuroHockey en z'n sponsoren in 2017 wederom zo'n deal zou proberen te maken met een commerciële zender om het evenement weer zo groots te coveren. Uiteindelijk is er echter een deal gekomen met NOS Studio Sport om het EK hockey 2017 live op tv uitzenden. Ook zij zullen dit EK zeer uitgebreid uitzenden (veel uitgebreider dan men in het verleden doorgaans gewend was bij de NOS).

EK 2017 - op NPO3 (Nederland 3) en NPO Sport

De uitzendingen van NOS Studio Sport voor dit EK hockey zullen deels uitgezonden op Nederland 3 (NPO3). Op die zender zullen met name de wedstrijden van het Nederlandse heren- en damesteam te zien zijn. Hieronder vindt u het voorlopige uitzendschema van de wedstrijden van Nederland. Dit schema wordt tijdens het toernooi geüpdatet en aangevuld. Deze uitzendingen beginnen doorgaans om 19u30 op NPO3, met onder meer samenvattingen van andere wedstrijden en een voorbeschouwing op de wedstrijd van het Nederlands team.

De overgrote meerderheid van de overige live-uitzendingen van dit EK hockey 2017 zal echter plaatsvinden op de zender NPO Sport. Op het kanaal NPO Sport worden namelijk integraal alle wedstrijden van alle teams live worden uitgezonden. Deze digitale zender is in de zomer te zien op het kanaal waarop in de rest van het jaar de zender NPO Politiek te zien is. Bij de meeste Nederlanders zit deze zender in het standaardpakket voor digitale tv. Bij Ziggo is deze zender bijvoorbeeld te zien op kanaal 502. Bij KPN is NPO Sport te zien op kanaal 100.

Finale herentoernooi op NPO1

De enige wedstrijd van dit toernooi die op NPO1 (Nederland 1) wordt uitgezonden is de finale van het herentoernooi. Deze wedstrijd wordt op zondag 27 augustus uitgezonden als onderdeel van de reguliere zondagmiddaguitzending van Studio Sport. De finale begint om 16u00, daarvoor zal men (waarschijnlijk vanaf circa 15u30) voorbeschouwen op die wedstrijd.

Uitzendschema: wedstrijden Nederlands team live op tv

 • Dames, Vr. 18 aug. uitzending begint om 19u30, wedstrijd begint om 20u00: Nederland-Spanje op NPO3
 • Heren, Za. 19 aug. uitzending om 19u30, wedstrijd begint om 20u00: Nederland-Spanje op NPO3
 • Dames, Zo. 20 aug. uitzending om 19u30, wedstrijd begint om 20u00: België-Nederland op NPO3
 • Heren, Ma. 21 aug. uitzending om 19u30, wedstrijd begint om 20u00: België-Nederland op NPO3
 • Dames, Di. 22 aug. uitzending om 19u30, wedstrijd begint om 20u00: Nederland-Tsjechië op NPO3
 • Heren, Wo. 23 aug. uitzending om 19u30, wedstrijd begint om 20u00: Nederland-Oostenrijk op NPO3
 • Dames, Do. 24 aug. uitzending om 19u30, wedstrijd begint om 20u00: halve finale Nederland-Engeland op NPO3
 • Heren, Vr. 25 aug. uitzending om 19u30, wedstrijd begint om 20u00: halve finale Nederland-Engeland op NPO3
 • Dames, Za. 26 aug. uitzending om 19u30, wedstrijd begint om 20u00: finale Nederland-België op NPO3
 • Heren, Zo. 27 aug. wedstrijd begint om 16u00: finale Nederland-België op NPO1

Sporza - België

De Europese kampioenschappen hockey zijn in 2017 ook deels op tv te zien zijn bij de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Zij zenden een beperkt aantal wedstrijden uit. Daaronder is de damesinterland België-Tsjechië. Deze wedstrijd is op zaterdag 19 augustus om 12u25 live op Canvas te zien. Sporza zendt ook 's avonds samenvattingen uit van wedstrijden van de Belgische teams op dit EK hockey. Van de herenwedstrijd België-Oostenrijk is op zaterdag 19 augustus bijvoorbeeld om 23u50 een uitgebreide samenvatting te zien op de Vlaamse zender één.

Livestream EK hockey 2017

Livestream NOS Studio Sport

Op de website van de NOS zijn niet alleen de livestreams te vinden van de interlands van de Nederlandse heren en dames op dit EK hockey. De NOS zendt werkelijk alle wedstrijden van alle teams op de EK's hockey voor heren en dames live uit via een livestream op hun website. De livestreams van de NOS zijn mogelijk echter wel geo-restricted, waardoor men mogelijk niet in elk land de livestreams van dit EK kan bekijken.

Livestream Sporza

Hoewel de Vlaamse publieke zender VRT (Sporza) niet alle wedstrijden van de Belgen op dit EK live op tv zal uitzenden, zullen ze wel alle wedstrijden van de Belgische heren en dames live uitzenden via een stream op hun website. Hierbij geldt echter dat ook deze livestreams van het EK hoogstwaarschijnlijk geo-restricted zijn.
© 2013 - 2017 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Hockey World League 2017 voor heren, live op tvHockey World League 2017 voor heren, live op tvIn december 2017 wordt de Finaleronde van de Hockey World League 2017 voor heren gehouden. Dit toernooi wordt gespeeld i…
Hockey: Champions Trophy heren 2014 - programmaHockey: Champions Trophy heren 2014 - programmaIn Bhubaneswar (India) wordt van zaterdag 6 december tot en met zondag 14 december 2014 de 35e editie georganiseerd van…
Hockey Olympische spelen 2012: Programma, uitslagen, landenHockey Olympische spelen 2012: Programma, uitslagen, landenNederland is één van de landen die zowel deelneemt aan het vrouwen hockeytoernooi als het heren hockeytoernooi tijdens d…
Hockey: Champions Trophy dames 2014 - speelschemaHockey: Champions Trophy dames 2014 - speelschemaVan zaterdag 29 november tot en met zondag 7 december 2014 wordt in Mendoza (Argentinië) de Champions Trophy Hockey voor…
WK hockey 2014 - programma, speelschema en uitslagenVan zaterdag 31 mei 2014 tot en met zondag 15 juni 2014, vinden de wereldkampioenschappen Hockey plaats in Den Haag. Het…
Bronnen en referenties
 • http://www.tvnieuws.tv/ek-hockey-2013-live-bij-rtl-7/
 • http://www.sportfieldlighting.com/aaa-lux-at-european-hockey-championship-2013/
 • https://www.televizier.nl/categorie/sport/oranjevrouwen-in-nos-sportzomer-2017.823424.lynkx
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Men%27s_EuroHockey_Nations_Championship
 • https://en.wikipedia.org/wiki/2017_Women%27s_EuroHockey_Nations_Championship

Reageer op het artikel "EK hockey 2017 voor heren en dames, live op tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 27-08-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!