InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Europese Spelen (EOS) 2015, de Olympische Spelen voor Europa

Europese Spelen (EOS) 2015, de Olympische Spelen voor Europa

Europese Spelen (EOS) 2015, de Olympische Spelen voor Europa Het Europees Olympisch Comité (EOC) heeft in december 2012 ingestemd met het invoeren van de Europese Spelen. De Europese Olympische Spelen kan gezien worden als de Olympische Spelen, die speciaal voor Europeanen wordt georganiseerd. De eerste editie van de Europese Olympische Spelen zullen gehouden worden in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan eerste editie wordt georganiseerd in de zomer van 2015. Vanaf dat moment zal het evenement iedere vier jaar worden georganiseerd. Voor veel sporten zullen de spelen een officieel kwalificatiemoment zijn voor de Olypische Spelen van 2016 in Rio.

Olympische Spelen

De Olympische Spelen is het belangrijkste en grootste sportevenement ter wereld. Het winnen van het evenement is niet alleen het hoogst haalbare dat een sporter in zijn tak van sport kan bereiken, maar de Olympische Spelen krijgen ook veel media-aandacht. Zo werden er tijdens de Olympische Spelen van 2012 in Londen veel kijkcijferrecords behaald. Naar schatting van de Britse regering zagen wereldwijd 1 miljard mensen de openingsceremonie van deze spelen. In Nederland was een hoogtepunt de 100 meter vrije slag. Maar liefst 3,7 miljoen Nederlanders zagen op de televisie Ranomi Kromowidjojo haar eerste gouden medaille op een individuele afstand winnen.

Europese Olympische Spelen

Met de invoering van de Europese Olympische Spelen (EOS) kent de Olympische Spelen vanaf 2015 een tegenhanger. Tijdens de Europese Olympische Spelen zal gebruik gemaakt worden van het Olympische concept. De Europese Olympische Spelen zijn niet wereldwijd, maar enkel op Europees niveau. De 49 leden van het Europees Olympisch Comité (EOC) besloten in december 2012, tijdens een congres van het Europees Olympisch Comité in Rome, tot de invoering van deze Europese Olympische Spelen.

Reden invoering Europese Olympische Spelen

Deze Europese Olympische Spelen zijn vanaf 2015 aan de Europese sportkalender toegevoegd. Eén van de redenen van de invoering van de Europese Olympische Spelen was het geven dat er al Afrikaanse, Aziatische en Pan-Amerikaanse Olympische Spelen zijn.

Bakoe gastheer van de Europese Spelen in 2015

De Azerbeidjaanse hoofdstad Bakoe fungeert in 2015 als eerste gastheer van de Europese Olympische Spelen. Bakoe, ook wel geschreven als Baku, heeft de vorm van een amfitheater en is de belangrijkste havenstad aan de Kaspische Zee. Bakoe verkreeg de toewijzing van de eerste Europese Olympische Spelen tijdens het Europese Olympische Congres op 8 december 2012. Er werd gestemd voor de plaats van de spelen, nadat het duidelijk werd dat de Europese Olympische Spelen doorgang zouden vinden. De uitslag van de stemming was 38 stemmen voor en 8 stemmen tegen Bakoe als organiserende stad voor de eerste Europese Olympische Spelen. Met het organiseren van de Europese Olympische Spelen wil de president van Azerbeidzjan, Ilham Aliyev, laten zien dat Azerbeidzjan wel degelijk een sportland is.

Azerbeidzjan en de Olympische Spelen

Overigens lieten de resultaten op de Olympische Spelen 2012 al zien, dat de prestaties van de Azerbeidjaanse atleten niet mag worden onderschat. Voor meer informatie over de resultaten van Azerbeidzjan op de Olympische Zomerspelen 2012 is te lezen in dit artikel. Ook ligt het voor de hand dat Azerbeidzjan wil bewijzen dat het in staat is een groot sportevenement te organiseren. Bakoe stelde zich kandidaat voor de Olympische Zomerspelen van 2016 en 2020, maar werd niet geselecteerd. Het IOC verkoos Rio de Janeiro voor de organisatie van de spelen in 2016 en Tokio voor de organisatie van de Olympische Spelen in 2020. Dus Brazilië en Japan werden uiteindelijk geselecteerd voor het organiseren van de 28 en 29ste editie van de Olympische Zomerspelen.

Welke sporten staan op het programma van de Europese Olympische Spelen?

De Europese Spelen 2015 zal bestaan uit 253 medailleonderdelen verdeeld over twintig verschillende sporten. De deelnemende tact van sporten zijn:
 • Atletiek (landenwedstrijd Third League)
 • Badminton
 • Basketbal (3 tegen 3)
 • Beach-voetbal
 • Boksen
 • Handboogschieten
 • Kano/kayak
 • Judo
 • Karate
 • Sambo
 • Schermen
 • Schietsport
 • Tafeltennis
 • Taekwondo
 • Triatlon
 • Turnen (inclusief ritmische gymnastiek, trampolinespringen, acrogym en aerobics)
 • Volleybal (en beachvolleybal)
 • Wielrennen (BMX, mountainbiken, tijdrit en wegwedstrijd)
 • Worstelen
 • Zwemmen (inclusief schoonspringen, synchroonzwemmen en waterpolo). Zwemtoernooi is een Jeugd EK

Lees verder

© 2013 - 2018 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
IJshockey mannen Olympische Spelen 2018IJshockey mannen Olympische Spelen 2018De Olympische Winterspelen van 2018 worden van vrijdag 9 tot en met zondag 25 februari 2018 gehouden in Zuid-Korea. Eén…
Wat maakt een sport Olympisch?De Olympische Spelen vormen voor vele sporters de grootste sportieve uitdaging. Niet elke sport mag enkel beschouwd word…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema triathlonOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema triathlonOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema triathlon. Op 4 en 7 augustus 2012 wordt de triathlon gehouden op de Olympisc…
Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018Prijzengeld Olympische medaille, Olympische Spelen 2018Tijdens de Olympische Spelen van 2018 in de Zuid-Koreaanse stad Pyeongchang worden er op 102 medailleonderdelen, gouden,…
Bronnen en referenties
 • www.nocnsf.nl
 • www.volkskrant.nl
 • www.kranten.com
 • www.spits.nl

Reageer op het artikel "Europese Spelen (EOS) 2015, de Olympische Spelen voor Europa"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 20-03-2015
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!