InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK 2014 in Brazilië: De loting en poule indeling

WK 2014 in Brazilië: De loting en poule indeling

WK 2014 in Brazilië: De loting en poule indeling In 2014 zullen de voetballiefhebbers weer kunnen genieten van vele voetbalwedstrijden. In 2014 wordt het wereldkampioenschap voetval georganiseerd. Het Wereldkampioenschap 2014, zal van 12 juni tot en met 13 juli 2014 worden gehouden. Het Zuid-Amerikaanse land Brazilië is het gastland voor het wereldkampioenschap voetval. Zowel Nederland als België hebben zich voor dit WK voetbal weten te plaatsen. Door zich te plaatsen zullen de landen worden ingedeeld in groepen. Tijdens de groepsfase van het Wereldkampioenschap wordt er gestreden om een deelnameplaats in de finale. Tijdens de loting voor het WK 2014 zal duidelijk worden tegen welke landen Nederland (Oranje) en België (Rode Duivels), zullen moeten spelen.

hier worden tijdens het wk 2014 voetbalwedstrijden georganiseerd

Wanneer vindt de loting van het WK 2014 plaats?

Op dinsdag 19 maart 2013 heeft de Wereldvoetbalbond FIFA officieel bekend gemaakt dat de loting voor het WK 2014 in Brazilië zal plaatsvinden op 6 december in Costa do Sauipe. In de Braziliaanse staat Bahia zal om 17.00 uur Nederlandse tijd bekend worden welke landen zich hebben geplaatst voor deelname aan het wereldkampioenschap voetval. Deze landen worden in groepen ingedeeld. Na afloop van deze loting is er bekend welke landen elkaar in de groepsfase zullen treffen. Ook zal bekend worden gemaakt op welke datum er gespeeld moet worden en in welke stadions er zal worden gespeeld.

Deelnemende landen

Aan de loting van het WK 2014 in Brazilië zullen 32 landen deelnemen. Naast het gastland Brazilië hebben 31 landen door middel van deelname aan het kwalificatietoernooi een ticket weten te bemachtigen. De landen die mogen deelnemen aan het WK 2014 zijn:

 • Afrika: Algerije, Ghana, Ivoorkust, Kameroen, Nigeria.
 • Azië: Australië, Iran, Japan, Zuid-Korea.
 • Europa: België, Bosnië-Herzegovina, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Portugal, Griekenland, Italië, Kroatië, Nederland, Rusland, Spanje, Zwitserland.
 • Noord- en Midden-Amerika: Costa Rica, Honduras, Mexico, Verenigde Staten.
 • Zuid-Amerika: Argentinië, Brazilië (gastland), Chili, Colombia, Ecuador, Uruguay.

Procedure van de loting

Het organisatiecomité, maakt pas op 3 december 2013 de procedure bekend, die zal worden gehanteerd tijdens de loting op 6 december 2013. Tijdens de loting van het vorige WK in Zuid-Afrika gold de FIFA-wereldranglijst als enige graadmeter voor welke zeven landen naast gastland Zuid-Afrika, een beschermde status zouden krijgen tijdens de loting. Dit door als groepshoofd van één van de acht groepen te worden ingedeeld.

Positie wereldranglijst

De verwachting is dat een positie bij de eerste zeven van de FIFA-wereldranglijst ook van belang is voor een beschermde status tijdens de loting voor het WK 2014 in Brazilië. Zeker is dit echter niet. Het kan ook zo zijn dat de FIFA teruggaat in de tijd en de resultaten van de laatste twee wereldkampioenschappen meeneemt in de beslissing welk land een beschermde status krijgt. Dit gebeurde bijvoorbeeld ook tijdens de loting van het WK 2006 in Duitsland. Wanneer er tijdens de loting gekeken wordt naar de positie van de FIFA-wereldranglijst, dan zou dit in het voordeel kunnen werken van de Belgen. Deze beoordeling zal echter in het nadeel van Nederland zijn. Wanneer er echter wordt gekeken naar de prestaties van de laatste twee WK's, dan zou het Nederlands elftal, doordat het tweede werd in Afrika, opeens recht hebben op een beschermde status. In dat geval staat België er minder goed voor. Dit komt omdat de Belgen tijdens de laatste twee WK's niet in actie kwamen.

Wereldranglijst

De top tien FIFA wereldranglijst van 12 september 2013 zijn de landen:
 • Spanje: 1514
 • Argentinië: 1263
 • Duitsland: 1261
 • Italië: 1199
 • Colombia: 1180
 • België: 1159
 • Uruguay: 1128
 • Brazilië: 1067
 • Nederland: 1058
 • Kroatië: 1051

Proefloting

Op woensdag 4 december vond er in Brazilië een proefloting plaats. Deze proefloting was zowel voor het Nederlands Elftal als de Rode Duivels vrij gunstig.

 • Groep A: Brazilië, Frankrijk, Australië en Italië
 • Groep B: Uruguay, Nigeria, Amerika en Kroatië
 • Groep C: Argentinië, Ghana, Costa Rica en Rusland
 • Groep D: Zwitserland, Chili, Japan en Griekenland
 • Groep E: Spanje, Ivoorkust, Zuid-Korea en Engeland
 • Groep F: Colombia, Kameroen, Honduras en NEDERLAND
 • Groep G: Duitsland, Ecuador, Iran en Portugal
 • Groep H: België, Algerije, Mexico en Bosnië

Loting Live op tv

De echte loting voor het WK 2014 is vrijdag 6 december 2013, vanaf 16.30 uur live te volgen bij de NOS, op internet en Nederland 1.

Poule indeling WK 2014

De landen die deelnemen aan het wereldkampioenschap voetval worden in acht poules verdeeld. De poule indeling voor het wereldkampioenschap voetval in 2014 wordt hieronder weergegeven.
Poule APoule BPoule CPoule D
BraziliëSpanjeColombiaUruguay
Kroatië NederlandGriekenlandCosta Rica
MexicoChiliIvoorkustEngeland
KameroenAustralië JapanItalië

Poule EPoule FPoule GPoule H
ZwitserlandArgentinië DuitslandBelgië
EcuadorBosnië Herzegovina PortugalAlgerije
FrankrijkIranGhanaRusland
HondurasNigeriaVerenigde StatenZuid-Korea

Lees verder

© 2013 - 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK 2014: Wanneer en tegen wie speelt het Nederlands Elftal?WK 2014: Wanneer en tegen wie speelt het Nederlands Elftal?Op vrijdag 6 december 2013 heeft in het Braziliaanse Costa do Sauipe, de loting van het Wereldkampioenschap voetbal 2014…
WK 2014: Wanneer en tegen wie speelt België?WK 2014: Wanneer en tegen wie speelt België?De voetbalkoorts neemt langzaam toe. Nadat de loting op vrijdag 6 december 2013 is verricht, komen de activiteiten rond…
WK 2014: Nederland - Spanje, vrijdag 13 juni 2014WK 2014: Nederland - Spanje, vrijdag 13 juni 2014Tijdens de WK loting, op vrijdag 6 december 2013, kwam de voorspelling van de Spaanse bondscoach Vicente Del Bosque uit.…
Speelschema WK 2014 Brazilië: loting, programma en uitslagenSpeelschema WK 2014 Brazilië: loting, programma en uitslagenSpeelschema WK voetbal 2014 Brazilië: loting, speelschema en uitslagen. In 2014 vindt het WK 2014 plaats in Brazilië, he…
WK Kwalificatieduel Kroatië - België, 11 oktober 2013WK Kwalificatieduel Kroatië - België, 11 oktober 2013De kwalificatiewedstrijden voor het WK 2014 zijn begonnen. Alle deelnemende landen proberen, door het winnen van de kwal…
Bronnen en referenties
 • www.elfvoetbal.nl
 • www.goal.nl
 • www.fifa.com

Reageer op het artikel "WK 2014 in Brazilië: De loting en poule indeling"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 13-01-2016
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Special: WK voetbal 2014
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!