InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Tijdens Olympische Spelen 2014 kans op Elfstedentocht

Tijdens Olympische Spelen 2014 kans op Elfstedentocht

Tijdens Olympische Spelen 2014 kans op Elfstedentocht Het schaatsseizoen 2013 - 2014 is op zaterdag 12 oktober 2013 gestart met de langebaanwedstrijden om de IJsselcup in Deventer en met de eerste marathonwedstrijd om de Marathoncup. Er worden veertien marathonwedstrijden georganiseerd. Echter voor vele schaatsliefhebbers staat het schaatsseizoen 2013 - 2014 in het teken van de Olympische Spelen. Olympisch Goud is voor de lange baanschaatsers de hoogst haalbare prestatie die ze in hun carrière kunnen behalen. Voor Marathonschaatsers ligt dit anders, zij dromen in grote getale van de Elfstedentocht. Doordat steeds meer marathonschaatsers zich ook gaan bemoeien met de titels in het langebaanschaatsen, ligt daar opeens een groot dilemma op de loer. Want wat doe je als schaatser, wanneer de Elfstedentocht 2014 wordt verreden. Een Elfstedentocht tegelijkertijd met de Olympische Spelen 2014.

De Olympische Spelen 2014 in Sochi (Sotsji)

De Olympische Winterspelen van 2014 worden gehouden van 7 tot en met 23 februari 2014. De Olympische Winterspelen worden in de Russische badplaats Sochi gehouden. Tijdens het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT), dat wordt verreden in december 2013, kunnen de Nederlandse schaatsers en schaatsters een ticket verdienen voor deze Olympische Winterspelen. Ook diverse marathonschaatsers zullen tijdens dit Kwalificatietoernooi proberen een ticket te bemachtigen voor deze prestigieuze langebaanwedstrijden. Hierbij kan onder anderen gedacht worden aan Bob de Jong die in 2006 de Olympische titel op de 10.000 meter wist te bemachtigen. Bob de Jong rijdt sinds zijn Olympische titel voor de formatie van BAM en onderleiding van Jilbert Anema. Ook regelmatig is Bop de Jong te zien tijdens belangrijke marathonwedstrijden. Naast Bob de Jong zullen naar verwachting ook rijden:
  • Jorrit Bergsma,
  • Arjan Stroetinga,
  • Bob de Vries.
Ook deze schaatsers zullen zich willen mengen in de verdeling van de tickets voor Sochi.

Jorrit Bergsma
De Bam-rijder Jorrit Bergsma is één van de marathonschaatser die zal proberen een ticket voor Sochi te bemachtigen. De kans dat dit lukt is aanzienlijk groot. Wanneer Bergsma mag deelnemen aan de Olympische Spelen, dan is hij gelijk ook één van de grote favorieten voor het Olympisch Goud. Deze favorietenrol heeft Bergsma afgedwongen door zijn prestaties in het seizoen 2012-2013. In dit seizoen wist de Fries de wereldbeker langebaanschaatsen 5.000/10.000 meter te winnen. Ook veroverde hij in maart 2013 de Wereldtitel op de 10.000 meter. Naast de successen in het langebaanschaatsen boekte Bergsma ook successen op natuurijs. Zo won hij de Open Nederlandse Kampioenschappen marathonschaatsen die werden verreden op de Weissensee. Hierdoor is Bergsma één van de favorieten en kanshebber. Er wel van uitgaande dat de Elfstedentocht in de winter van 2013-2014 zal worden verreden.

Elfstedentocht tijdens de Olympische Spelen 2014 van Sochi

Wanneer de Elfstedentocht tijdens de winter van 2013-2014 doorgang gaat vinden, dan is de kans het grootst dat deze wordt verreden in februari 2014. Dit doordat de Elfstedentocht door de jaren heen het vaakst is verreden in deze maand. Wanneer de tocht der tochten inderdaad in februari 2014 zal worden verreden, dan valt deze hoogst waarschijnlijk samen meet de Olympische Winterspelen. De Olympische Winterspelen zullen een groot gedeelte van de maand februari in beslag nemen. Hierdoor komen rijders, als Bob de Jong en Jorrit Bergsma, voor een groot dilemma te staan.

Regels met betrekking tot deelname aan de Olympische Spelen 2014
Maurits Hendriks, chef de mission voor Nederland, heeft namelijk besloten dat rijders die zich gekwalificeerd hebben voor de Olympische Spelen 2014 van Sochi, vóór 20 januari 2014 moeten beslissen of ze dit startbewijs willen verzilveren.
Verschijningsplicht
Kiezen de schaatsers om deel te nemen aan de Olympische Winterspelen dan zullen de rijders daar ook echt aan de start moeten verschijnen. Dit betekent dat de schaatsers, wanneer ze willen deelnemen aan de Elfstedentocht, tussen 7 en 23 februari 2014 niet mogen deelnemen aan een eventuele Elfstedentocht.

Hoe groot is de kans op een Elfstedentocht in 2014 - de Statistieken

De laatst gehouden Elfstedentocht heeft plaatsgevonden in 1997. Spruitjesteler Henk Angenent wist deze tocht der tochten te winnen. Hij won de Elfstedentocht voor de grote favoriet Erik Hulzebosch. Doordat het in januari 2014 al weer 16 jaar gelden is dat Elfstedentocht is verreden, begint de hoop dat deze tocht ooit nog eens verreden kan worden bij velen af te nemen. Tegelijkertijd neemt het verlangen bij de echte liefhebbers jaarlijks opnieuw toe. De jaarlijkse kans op een Elfstedentocht is over de afgelopen eeuw aanvankelijk iets toegenomen van 19% in 1901 naar 25% rond 1950. Daarna is de kans sterk afgenomen naar 9% in 2011. Dit betekent dat er, anno 2013, gemiddeld eens in de elf jaar een Elfstedentocht kan worden verreden. Aangezien de laatste Elfstedentocht heeft plaatsgevonden in 1997, zijn we in januari 2014 alweer zestien jaar verder. Dat betekent op basis van deze berekening, dat we al vijf jaar "over tijd" zijn. Hierdoor lijkt de kans op een Elfstedentocht dus ieder jaar weer toe te nemen.

Elfstedentocht valt nooit samen met de Olympische Spelen

Wanneer we kijken naar de geschiedenis van de Elfstedentocht, dan lijkt de kans klein dat de Elfstedentocht tegelijkertijd met de Olympische Spelen zal moeten worden gehouden. In de geschiedenis van de Friese Elfstedentocht is het slechts één keer voorgekomen dat beide evenementen in dezelfde winter werden georganiseerd. Dit was in het jaar 1956. In dat jaar maakte de Elfstedentochtwinnaar van 1954, Jeen van den Berg, zijn Olympisch debuut op de vijf kilometer.

Elfstedentocht 1956

De Olympische Winterspelen waren in 1956 in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo. Echter de Elfstedentochtwinnaar van 1954 kon er geen potten breken en eindige pas op de 24ste plaats. Negen dagen later, nadat de sluitingsceremonie van de Olympische Winterspelen had plaatsgevonden, nam Jeen van den Berg deel aan de Elfstedentocht. Jeen van den Berg kwam tijdens de Elfstedentocht van 1956 als zesde over de finish. Voor hem finishte het historische vijftal dat gezamenlijk als winnaars over de finish was gegaan. Doordat dit vijftal gezamenlijk over de finish ging, werd er in 1956 geen officiële winnaar aangewezen.

Lees verder

© 2013 - 2018 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
De 500 m schaatsen vrouwen Olympische Winterspelen 2014De 500 m schaatsen vrouwen Olympische Winterspelen 2014Voor sporters is de deelname aan de Olympische Spelen het hoogst haalbare wat een sporter kan bereiken. De sporters stre…
Belgische deelnemers en prestaties, Olympische Spelen 2014Belgische deelnemers en prestaties, Olympische Spelen 2014In 2014 worden de Olympische spelen georganiseerd. Veel sporters bereiden zich intensief voor op hun deelname. Ook Belgi…
IJshockey mannen Olympische Spelen 2018IJshockey mannen Olympische Spelen 2018De Olympische Winterspelen van 2018 worden van vrijdag 9 tot en met zondag 25 februari 2018 gehouden in Zuid-Korea. Eén…
Schansspringen Winterspelen 2018: Programma en uitslagSchansspringen Winterspelen 2018: Programma en uitslagSchansspringen is een Olympische wintersport. Bij schansspringen moet men op ski's vanaf een helling springen. Dit met a…
Nederlandse deelnemers/genomineerden Olympische Spelen 2014Nederlandse deelnemers/genomineerden Olympische Spelen 2014In februari 2014 worden in de Russische badplaats Sochi de Olympische Winterspelen 2014 georganiseerd. Natuurlijk willen…
Bronnen en referenties
  • www.knmi.nl
  • www.compendiumvoordeleefomgeving.nl
  • www.elfstedentocht.nl

Reageer op het artikel "Tijdens Olympische Spelen 2014 kans op Elfstedentocht"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Gepubliceerd: 13-10-2013
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!