Favorieten EK voetbal 2021

Favorieten EK voetbal 2021 In de zomer van 2021 wordt het Europees kampioenschap voetbal gehouden. De finale van dit evenement wordt in Londen gespeeld op 11 juli. Welke landen zijn de belangrijkste kanshebbers voor de Europese titel? En welke landen werden beschouwd als belangrijke outsiders die eveneens een hoofdrol zouden kunnen spelen op dit EK voetbal?

Geschiedenis EK voetbal

Het Europees kampioenschap voetbal bestaat sinds 1960. Die eerste editie werd gewonnen door de Sovjet-Unie. Het EK vindt gewoonlijk eens in de vier jaar plaats. Het EK zou oorspronkelijk in 2020 gespeeld worden, maar vanwege de coronacrisis is het toernooi verzet naar 2021. Welke landen zijn voorafgaand aan het EK van 2021 de succesvolste teams aller tijden uit de historie van het Europees kampioenschap? Dat zijn Duitsland en Spanje die er allebei drie keer in slaagden om het EK te winnen. België won het EK nooit. Nederland won het EK in 1988. Portugal is de regerende kampioen: het Portugese elftal won het Europees kampioenschap in 2016.

Favorieten 2021?

Wie zijn de favorieten voor de eindzege op het EK voetbal 2021? Hieronder vindt u een overzicht van een aantal belangrijke landen die deelnemen aan dit voetbalkampioenschap.

Frankrijk

Rondom de eeuwwisseling beleefde het Franse voetbal een gouden glorietijd, met winst op het WK voetbal van 1998 en het EK voetbal van 2000. Ook won Frankrijk twee keer de prestigieuze Confederations Cup: in 2001 en 2003. In 2006 behaalde ze nog de finale van het WK voetbal, waarin ze verloren van Italië. In de daaropvolgende periode beschikte Frankrijk nog steeds over getalenteerde generaties voetballers, maar mede vanwege veel interne twisten was het nationale team vaak geen eenheid.

Uiteindelijk kwam daar verandering in, met het oog op het EK voetbal 2016, dat in Frankrijk werd gehouden. Het thuisland streed op dat EK eindelijk weer als een collectief en werd uiteindelijk de verliezende finalist. In 2020 won Frankrijk het WK voetbal. Sterspelers in de Franse selectie zijn onder meer Paul Pogba, Mbappé en Antoine Griezmann. Op het EK van 2021 behoort Frankrijk weer tot de topfavorieten voor de titel.

Spanje

Het Spaanse nationale elftal heeft een grote glorietijd beleefd, waarin zij duidelijk het beste nationale team ter wereld hadden. Zij slaagden erin om drie grote toernooien op rij te winnen: het EK van 2008, het WK van 2010 en het EK van 2012. Na deze glorietijd beleefde Spanje een wat mindere periode. In de aanloop richting het EK voetbal 2021 bouwt Spanje echter wederom aan een erg sterk team en ze moeten volgens velen zeker weer tot de kanshebbers voor de Europese titel worden gerekend.

België

Het Belgische nationale voetbalteam de Rode Duivels beschikt over een buitengewoon getalenteerde generatie. Sterspelers van dit team zijn onder meer De Bruyne, Hazard en Lukaku. Het is de taak aan de bondscoach om van de vele getalenteerde individuen in de aanloop naar het EK voetbal 2021 een sterk en swingend collectief te maken. Als men daarin slaagt, dan behoort België tot de favorieten voor de Europese titel. Op het WK voetbal van 2018 won België brons. In de troostfinale versloegen ze Engeland.

Duitsland

Duitsland is in 2021 niet een topfavoriet, maar wel wederom één van de serieuze kanshebbers voor de titel. In 2006 werd Joachim Löw de bondscoach van Duitsland. Onder zijn leiding speelt het Duitse team veel swingender dan men bij veel vorige generaties Duitse ploegen gewend was (die vaak puur resultaatgericht speelden). Het Duitse team behoort fysiek, technisch en tactisch tot de absolute wereldtop. In 2014 wonnen de Duitsers het WK in Brazilië. Tot verrassing van velen werd Duitsland al in de eerste ronde van het WK voetbal 2018 uitgeschakeld. De titelverdediger haalde in de eerste ronde drie punten en eindigde daarmee als laatste in zijn poule. Het team is sindsdien vernieuwd en aast op revanche. Het eerste grote toernooi waarop dat kan gebeuren is het EK van 2021.

Portugal

Het Portugese team beschikt natuurlijk over één van de beste spelers ter wereld: Cristiano Ronaldo. Daarnaast bevat de Portugese selectie ook veel andere sterke en getalenteerde spelers. In 2016 pakte Portugal de Europese titel. Desondanks is het een zeer onvoorspelbaar team. Als alles goed verloopt kan men dus een groot eindtoernooi winnen, zoals dat EK van 2016, maar daar staat tegenover dat het team, ondanks de vele grote namen, ook vaak zeer teleurstellend presteerde.

Engeland

Engeland, 'The Home Of Football', moet altijd serieus genomen worden als een kanshebber voor een topklassering. Het team heeft anno 2021 niet veel absolute wereldsterren, maar het is wel een sterk collectief. Dat bewees het onder meer op het WK voetbal van 2018, waarop het vierde werd.

Nederland

Het Nederlands elftal heeft een donkere periode beleeft na het WK van 2014. Oranje slaagde er niet in om zich te plaatsen voor het EK van 2016 en het WK van 2018. In de aanloop naar het EK van 2021 heeft Oranje zich echter herpakt. Er is een nieuwe generatie sterren opgestaan, met spelers zoals Virgil van Dijk, Frenkie de Jong en Memphis Depay. Helaas kan Van Dijk wegens blessureleed niet aan dit toernooi deelnemen.

Kroatië

In 2018 haalde Kroatië de WK-finale, mede dankzij sterspeler Modric. Hoewel hij inmiddels reeds op leeftijd is, moeten hij en zijn team nog steeds tot de kanshebbers voor een topprestatie op het toernooi in 2021 gerekend worden.

Overige outsiders? Tips voor pool?

Welke andere landen behoren tot de outsiders? Landen die mogelijk verrassend sterk kunnen presteren zijn onder meer Zwitserland en Denemarken.

EK voetbal 2021 live op tv

Het EK voetbal 2021 wordt live uitgezonden door de Nederlandse publieke omroep NOS (Studio Sport) en door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Alle wedstrijden van dit toernooi zijn live op tv te zien en daarnaast werden ze ook via een livestream op het internet uitgezonden.

Lees verder

© 2013 - 2024 Fjodorboekanski, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
EK voetbal 2021 onder 21 jaar: kwalificatie en speelschemaEK voetbal 2021 onder 21 jaar: kwalificatie en speelschemaDoor de uitbraak van het coronavirus besloot de UEFA om het EK voetbal voor onder de 21 later te spelen en daarnaast in…
Voetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Wales, live op tv en livestreamDe nationale voetbalteams van België en Wales spelen in 2021 tegen elkaar in het kader van de kwalificatie voor het WK v…
Nederland - Noord-Macedonië, live tv & livestream (EK 2021)Nederland - Noord-Macedonië, live tv & livestream (EK 2021)Op maandag 21 juni 2021 speelt Nederland zijn derde poulewedstrijd op het Europees kampioenschap voetbal tegen de Republ…
Voetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamVoetbal 2021: België-Frankrijk, live op tv en livestreamHet Belgische nationale voetbalteam speelt op donderdag 7 oktober 2021 een interland tegen Frankrijk. De wedstrijd vindt…

Prestatiematrix schaatsen, selectiematrix van het OKT 2018Prestatiematrix schaatsen, selectiematrix van het OKT 2018In 2018 zijn de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Zuid-Korea organiseert de winterspelen van 9 tot 25 februari. Om…
Openingsceremonie Olympische Spelen 2018 in PyeongChangOpeningsceremonie Olympische Spelen 2018 in PyeongChangOp vrijdag 9 februari 2018 vindt de openingsceremonie van de Olympische Winterspelen in PyeongChang. Het hoogtepunt van…
Bronnen en referenties
  • http://www.fifa.com
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.vi.nl
Fjodorboekanski (511 artikelen)
Laatste update: 07-06-2021
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.