InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > 5.000 meter mannen OKT 2018: Loting, favorieten, uitslag, tv

5.000 meter mannen OKT 2018: Loting, favorieten, uitslag, tv

5.000 meter mannen OKT 2018: Loting, favorieten, uitslag, tv Ieder jaar breken er weer spannende tijden aan en worden er weer schaatswedstrijden georganiseerd om bewijzen te krijgen wie de beste schaatser of schaatsster van Nederland en de wereld is. Daarom wordt er vanaf tweede kerstdag 2017, dinsdag 26 december, in het Thialf ijsstadion in Heerenveen het KNSB Olympisch Kwalificatietoernooi 2018 georganiseerd. Tijdens dit toernooi, dat afgekort wordt als OKT, zijn er startbewijzen te verdienen voor het EK Afstanden en de Olympische Spelen. Voor de meeste schaatsers en schaatssters is het verdienen van een startbewijs voor de Olympische Winterspelen van Pyeongchang dan ook het hoofddoel van dit toernooi. De eerste afstand bij de mannen, wordt verreden op Tweede Kerstdag, als de 5000 meter op het programma staat. Torenhoog favoriet voor plaatsing op de 5 km is Sven Kramer.

5 kilometer schaatsen op de Olympische Winterspelen 2018

De Olympische Winterspelen 2018 worden gehouden van vrijdag 9 februari tot en met zondag 25 februari 2018. Op zondag 11 februari 2018, staat de 5000 meter voor mannen op het programma. Deze afstand begint om 08:00 Nederlandse tijd. Alle schaatswedstrijden worden tijdens de Winterspelen in Zuid-Korea geschaatst in de Gangneung Oval in Gangneug.

Nederlandse deelnemers

Nederland mag drie schaatsers afvaardigen naar de Olympische vijf kilometer in Zuid-Korea. Welke schaatsers voor Nederland mogen deelnemen aan de 5.000 meter wordt bepaald tijdens de 5.000 meter op het Olympisch Kwalificatietoernooi. Hier zullen zestien rijders strijden om de top drie positie. In eerste instantie is een positie bij de eerste drie dan ook genoeg voor afvaardiging naar de Olympische winterspelen in Pyeongchang. Alleen de nummer twee en drie op deze afstand mogen nog vrezen dat hij zijn ticket toch weer zal moeten inleveren. Dit heeft te maken met de zogenaamde prestatiematrix, ook wel selectiematrix genoemd.

Prestatiematrix

Nederland mag bij de heren op drie schaatsers per afstand laten deelnemen aan de Spelen van 2018. Allen op 10.000 meter en de massa start geld een maximum van twee Nederlandse schaatsers.
Een extra regel hier bij is, dat er maximum tien verschillende Nederlandse heren mogen deelnemen aan het Olympisch schaatstoernooi. Dit kan betekenen dat er aan het einde van het Olympisch Kwalificatietoernooi meer dan ook meer heren een Olympisch startbewijs hebben verdiend, dan dat er officieel mogen deelnemen aan de Spelen van Pyeongchang . Daarom heeft het KNSB een speciale aanwijsvolgorde in het leven geroepen, de zogenaamde prestatiematrix. Dit is een wiskundig rekenmodel. Het rekenkundig model heeft het doel om wiskundig de kans op Nederlands succes te kunnen berekenen. Dit model is gebaseerd en samengesteld aan de hand van de Nederlandse schaatsresultaten die door de schaatsers en schaatssters behaald. Het gaat hierbij om de volgende uitslagen:
 • De uitslagen van de ISU World Cups uit het seizoen 2016-2017, met uitzondering van de uitslagen van de wereldbekerwedstrijden in Berlijn op 27-29 januari 2017, met wegingsfactor één (1);
 • De uitslag van het ISU WK afstanden seizoen 2016-2017 met wegingsfactor twee (2);
 • De uitslagen van de ISU World Cups in november en december 2017, met wegingsfactor twee (2).
Met behulp van de prestatiematrix werd er per afstand bepaald waar Nederland de grootste medaillekansen heeft. Hoe groter de medaillekans, hoe hoger de plaats op de aanwijsvolgorde.

5.000 meter

De 5.000 meter mannen neemt een minder hoge positie in op de prestatiematrix, dan dat het geval was tijdens de Spelen van 2014. De nummer één van de 5.000 meter op het OKT neemt de tweede plaats in op prestatiematrix. De nummer twee van de 5.000 meter op het OKT wordt gepositioneerd op plaats elf van de prestatiematrix en nummer drie van het OKT moet genoegen nemen met de vijftiende plaats op de selectiematrix. Hierdoor zijn de nummer één en twee van de 5.000 meter op het OKT zeker van deelname aan de Spelen 2018. De nummer drie van de 5.000 meter moet hopen dat er schaatsers zijn die zich voor meerdere afstanden plaatsen of dat hij in aanmerking komt voor een aanwijsplaats waardoor de derde prestatie tijdens het OKT toch nog wordt verzilverd met een Olympische ticket.

Favorieten 5.000 meter mannen

Sven Kramer is de grootste favoriet om de 5.000 meter te winnen en daarmee directe plaatsing voor de Spelen af te dwingen. De overige schaatsers die op voorhand lijken te strijden om de posities twee en drie zijn:
 • Jan Blokhuijsen
 • Jorrit Bergsma
 • Erik Jan Kooiman

Snelste Nederlandse schaatsers op de 5000 meter bij de mannen

Tijdens het schaatsseizoen 2017 - 2018 zijn er voorafgaande aan het OKT al meerdere vijf kilometers verreden. Sven Kramer noteerde de snelste Nederlandse seizoentijd.

Alle ijsbanen ter wereldHeerenveen
1Sven Kramer (Calgary)Sven Kramer
2Bob de Vries (Calgary)Jan Blokhuijsen
3Jan Blokhuijsen (Calgary)Erik Jan Kooiman
4Marcel Bosker (Salt Lake City)Jorrit Bergsma
5Simon Schouten (Salt Lake City)Bob de Vries
6Erik Jan Kooiman (Calgary)Patrick Roest
7Jorrit Bergsma (Heerenveen)Douwe de Vries
8Patrick Roest (Heerenveen)Marcel Bosker

Loting 5.000 meter mannen OKT 2018

De loting heeft op zondag 24 december plaatsgevonden en laat zien dat Sven Kramer eerder moet rijden dan zijn concurrent Jorrit Bergsma. Na rit vijf vindt er een dweilpauze plaats

Rittenschema

 1. Mats Stolkenborg - Frank Vreugdenhil
 2. Chris Huizinga - Lex Dijkstra
 3. Bart Mol - Koen Verweij
 4. Patrick Roest - Jos Vos
 5. Douwe de Vries - Arjan Stroetinga
 6. Simon Schouten - Marwin Talsma
 7. Jan Blokhuijsen - Bob de Vries
 8. Erik Jan Kooiman - Sven Kramer
 9. Jorrit Bergsma - Marcel Bosker

OKT op tv

De 5.000 meter van het OKT wordt op dinsdag 26 december vanaf 15:00 uur live op tv uitgezonden. De wedstrijd is te volgen bij de NOS op NPO1.

Uitslag OKT 2018

Bob de Vries werd de verrassende nummer één en is daardoor zeker van deelname aan de Spelen. Ook Sven Kramer en Jan Blokhuijsen, de nummer twee en drie van de 5 kilometer op het OKT, mogen naar Zuid-Korea.

PositieSchaatser
1Bob de Vries
2Sven Kramer
3Jan Blokhuijsen
4Jorrit Bergsma
5Patrick Roest

Lees verder

© 2013 - 2020 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen: WK afstanden 2020, live op tv en livestreamSchaatsen: WK afstanden 2020, live op tv en livestreamDe wereldkampioenschappen schaatsen per afstand worden in 2020 gehouden in Salt Lake City (USA). De openingsdag van dat…
Bronnen en referenties
 • www.schaatsstatistieken.nl
 • www.knsb.nl

Reageer op het artikel "5.000 meter mannen OKT 2018: Loting, favorieten, uitslag, tv"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 10-01-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Special: Schaatsseizoen 2013 - 2014
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!