Olympische Spelen 2018: Ploegenachtervolging mannen

Olympische Spelen 2018: Ploegenachtervolging mannen Van vrijdag 9 tot en met zondag 25 februari 2018 worden in Zuid-Korea de Olympische Winterspelen georganiseerd. Gastheer van deze Winterspelen is de Zuid-Koreaanse stad PyeonChang. De ploegenachtervolging mannen is bij het langebaanschaatsen één van de zeven disciplines, die door de mannen wordt verreden tijdens de Olympische Winterspelen 2018. Vooraf was het Nederlandse team de grote favoriet met het goud.

Ploegenachtervolging


De ploegenachtervolging langebaanschaatsen

De ploegenachtervolging langebaanschaatsen is sinds de Olympische Spelen van 2006 een officiële schaatsafstand bij de Olympische Winterspelen. Het is de enige schaatsafstand die niet individueel, maar in een groep van drie schaatsers wordt verreden. Bij de mannen moet er tijdens de ploegenachtervolging langebaanschaatsen een afstand van 3.098,88 meter worden afgelegd. Dit komt neer op acht ronden. De ploegenachtervolging langebaanschaatsen werd in zijn huidige vorm voor het eerst verreden als experiment tijdens wereldkampioenschap schaatsen voor junioren in 2002. Vervolgens werd de ploegenachtervolging bij de senioren geïntroduceerd. Dit als demonstratieonderdeel tijdens de eerste World-cup van het seizoen 2002-2003. Deze World-Cup werd verreden in het Vikingskipet in het Noorse Hamar. Voor Nederland namen deel aan deze ploegenachtervolging langebaanschaatsen:
Bob de Jong / Bron: McSmit, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bob de Jong / Bron: McSmit, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Martin Hersman,
 • Ralf van der Rijst,
 • Bob de Jong,

Wereldbekerprogramma

Vanaf het wereldbekerseizoen 2004-2005 stond de ploegenachtervolging langebaanschaatsen officieel op het wereldbekerprogramma en werd er ook een klassement over opgesteld. In 2005, tijdens het Wereldkampioenschap afstanden in het Duitste Inzell, stond de ploegenachtervolging langebaanschaatsen voor het eerst op het programma. Nederland veroverde daar het eerste WK-goud op de ploegenachtervolging langebaanschaatsen.
Voor Nederland reden tijdens het WK 2005 in Inzell:
 • Mark Tuitert
 • Carl Verheijen
 • Erben Wennemars

De ploegenachtervolging op de Olympische Spelen

Sinds de Olympische Winterspelen van 2006 in Turijn is de ploegenachtervolging langebaanschaatsen, zowel bij de mannen als de vrouwen, een Olympische discipline geworden.

Hoe werkt de ploegenachtervolging langebaanschaatsen tijdens de Olympische Winterspelen?

Tijdens de Olympische Spelen 2018 rijden alle deelnemende teams van de ploegenachtervolging de kwarfinale. In de kwartfinale proberen alle teams een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. De vier snelste teams gaan in de halve finale en finale strijden om de medailles. De nummer één van de kwarfinale gaat het tijdens de halve finale opnemen tegen de nummer vier van de kwarfinale. Ook de nummers twee en drie nemen het tegen elkaar op. De winnaars strijden in de finale om het goud.

Landenteams die geplaatst zijn voor de Olympische Winterspelen Zuid-Korea 2018

Voor de ploegenachtervolging langebaanschaatsen op de Olympische Winterspelen van Zuid-Korea konden acht landenteams zich plaatsen. Dit gebeurde op basis van het wereldklassement na drie gereden wereldbekerwedstrijden in het seizoen 2017- 2018. De zeven hoogst geklasseerde landen plaatsten zich voor de Olympische Winterspelen. Gastland Zuid-Korea was sowieso al geplaatst. De landen die zich geplaatst hebben voor de Olympische Winterspelen zijn:
 • Nederland,
 • Korea,
 • Amerika,
 • Noorwegen,
 • Nieuw Zeeland,
 • Italië,
 • Japan,
 • Canada,

Nederlandse deelnemers ploegenachtervolging langebaanschaatsen PyeonChang 2018

Voor de ploegachtervolging langebaanschaatsen mannen zijn vier Nederlandse schaatssters geselecteerd. Dit zijn:
 • Sven Kramer,
 • Patrick Roest,
 • Jan Blokhuijsen,
 • Koen Verweij.

Tijdens elke race die wordt gereden in het kader van de ploegenachtervolging langebaanschaatsen mogen er drie Nederlandse mannen tegelijkertijd in actie komen. Tijdens de Olympische Winterspelen van Zuid-Korea wordt er bekend in welke formatie er gereden wordt.

Uitslag kwartfinale ploegenachtervolging mannen Olympische Winterspelen 2018

Positieland
1Zuid-Korea
2Nederland (Koen Verweij, Sven Kramer, Jan Blokhuijsen)
3Noorwegen
4Nieuw Zeeland

Halve finale

De halve finale wordt op woensdag 21 februari verreden. Tijdens deze halve finale komen Patrick Roest, Sven Kramer en Jan Blokhuijsen voor Nederland in actie.

Ritten

 • Nederland - Noorwegen
 • Nieuw Zeeland - Zuid-Korea

Finale

Nederland - Nieuw Zeeland (strijdt om het brons)
Noorwegen - Zuid-Korea (strijdt om goud en zilver)

Uitslag

 • Noorwegen
 • Zuid-Korea
 • Nederland
© 2014 - 2020 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Wat is een ploegenachtervolging langebaanschaatsen?mijn kijk opWat is een ploegenachtervolging langebaanschaatsen?Bij officiële schaatswedstrijden, zoals het Nederlands kampioenschap, Europees kampioenschap, Wereldkampioenschap en de…
Schaatsen op de Olympische Spelen 2018Schaatsen op de Olympische Spelen 2018De Olympisch Winterspelen 2018 werden gehouden van vrijdag 9 februari tot met zondag 25 februari 2018. Gastheer van de O…
Programma OS 2022 - Olympische Spelen in Peking (China)Programma OS 2022 - Olympische Spelen in Peking (China)Programma Olympische Spelen 2022 in Peking (China). De Winterspelen duren van 4 februari 2022 tot en met 20 februari 202…
Nederlanders op de Olympische Spelen 2018 - PyeongchangNederlanders op de Olympische Spelen 2018 - PyeongchangTussen 9 februari 2018 en 25 februari 2018 vinden de Olympische Winterspelen plaats in Pyeongchang, Zuid-Korea. Dit toer…

IJshockey mannen Olympische Spelen 2018IJshockey mannen Olympische Spelen 2018De Olympische Winterspelen van 2018 worden van vrijdag 9 tot en met zondag 25 februari 2018 gehouden in Zuid-Korea. Eén…
Olympische Spelen 2018: Ploegenachtervolging vrouwenOlympische Spelen 2018: Ploegenachtervolging vrouwenOp maandag 19 en woensdag 21 februari 2018 stond de ploegenachtervolging voor vrouwen bij het langebaanschaatsen op het…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Olympische Spelen 2018: Ploegenachtervolging mannen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 21-02-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!