InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Olympische Spelen 2014: IJshockey toernooi mannen

Olympische Spelen 2014: IJshockey toernooi mannen

Olympische Spelen 2014: IJshockey toernooi mannen Sportwedstrijden hebben een brede publieke belangstelling. Ook de Olympische Winterspelen krijgt altijd veel publiciteit in de media. Veel sportwedstrijden worden tijdens de Olympische Spelen live op radio en televisie uitgezonden. De Olympische Winterspelen van 2014 worden van 7 tot en met 23 februari 2014 gehouden in het Russische Sochi. Eén van de sporten die op het programma van de Olympische Winterspelen staat is ijshockey. Het ijshockey toernooi van de Olympische Winterspelen van Sochi zal worden gehouden in twee ijshockeystadions. Het gaat hier om het Bolsjoj IJspaleis en Sjajba Arena. Beide stadions zijn gelegen in het Olympic Park in Sochi. Het mannentoernooi staat op het programma van 12 februari tot en met 23 februari 2014. Titel verdediger bij ijshockey is Canada.

Sochi is de plaats van de olympische Spelen 2014

IJshockey op de Olympische Spelen

IJshockey kent een grote publieke belangstelling. IJshockey is een sport met een lange Olympische traditie. Zo staat IJshockey al vanaf 1920 op het Olympische programma. In dat jaar werden er nog geen Olympische Winterspelen gehouden, maar maakte ijshockey onderdeel uit van de Olympische Zomerspelen. In 1920 werden de Olympische Spelen in Antwerpen gehouden. Tot 1998 werd ijshockey op de Olympische Spelen alleen door mannen beoefend. Tot en met de Olympische Winterspelen van 1969 gold het Olympische IJshockeytoernooi ook gelijk als het wereldkampioenschap IJshockey.

Nederlands ijshockeyteam op de Olympische Spelen

Bron: Jice38 / Wikimedia CommonsBron: Jice38 / Wikimedia Commons
Het Nederlands ijshockeyteam wist zich te plaatsen voor de Olympische Winterspelen van 1980 in Lake Placid. Aan het ijshockeytoernooi in Lake Placid namen twaalf landen deel. Nederland eindigde uiteindelijk op de 9e plaats. De Verenigde Staten wisten in 1980 het Olympisch Goud te veroveren.
De deelname van het Nederlands ijshockeyteam aan de Olympische Spelen van 1980 is tot op heden de enige keer dat Nederland heeft deelgenomen aan het Olympisch ijshockeytoernooi. Ook voor de Olympische Winterspelen van 2014 in Sochi wist Nederland zich niet te plaatsen.

IJshockeytoernooi mannen Olympische Winterspelen 2014

Het ijshockeytoernooi voor mannen staat op het Olympische programma van woensdag 12 februari tot en met zondag 23 februari. Het toernooi zal op 12 februari 2014 van start gaan met de met het eerste duel in de groepsfase van het toernooi. Op zondag 23 februari, de laatste dag van de Olympische Winterspelen, zal om 16:00 lokale tijd in het Bolsjoj IJspaleis de finale worden gespeeld.
De ijshockeyfinale van het mannentoernooi is voor velen het hoogtepunt van de Olympische Winterspelen.

Deelnemende landen

Aan het ijshockeytoernooi van de Olympische Spelen van Sochi zullen twaalf landen deelnemen. Landen konden zich kwalificeren voor deelname aan het Olympisch toernooi door het behalen van een top 9 klassering, na de wereldkampioenschappen in 2012, op de IIHF World Ranking. Wanneer het een land niet lukte om deze klassering te behalen kon het deelnemen aan het Olympisch kwalificatietoernooi ijshockey. Tijdens dat toernooi werden er nog drie Olympische tickets vergeven.

Geplaatst op basis van de IIHF World Rankinggeplaatst via het Olympisch kwalificatietoernooi
RuslandOostenrijk
FinlandLetland
TsjechiëSlovenië
Zweden
Canada
Slowakije
Verenigde Staten
Noorwegen
Zwitserland

Winnaar Olympische Spelen 2014

Tijdens de Olympische Spelen van 2014 lukte het Canada uiteindelijk om de Olympische titel te prolongeren. Canada won in de finale van Zweden met 3-0.

Lees verder

© 2014 - 2017 Tekstschrijvert, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Volledig programma per dag Olympische Spelen SotsjiDe Olympische winterspelen van 2018 in Pyeongchang zorgen er voor dat we in Nederland weer eens sporten op de televisie…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema triathlonOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema triathlonOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema triathlon. Op 4 en 7 augustus 2012 wordt de triathlon gehouden op de Olympisc…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema moderne vijfkampOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema moderne vijfkampOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema moderne vijfkamp. Op 11 en 12 augustus 2012 vindt de moderne vijfkamp plaats…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema tennisOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema tennisOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema tennis. Er vinden tenniswedstrijden plaats van 28 juli tot en met 5 augustus…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema boogschietenOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema boogschietenOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema boogschieten. Van 27 juli tot en met 3 augustus vinden er wedstrijden voor he…
Bronnen en referenties

Reageer op het artikel "Olympische Spelen 2014: IJshockey toernooi mannen"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 19-03-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!