InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Olympische Winterspelen Sotsji: Geen boycot

Olympische Winterspelen Sotsji: Geen boycot

Olympische Winterspelen Sotsji: Geen boycot Vanwege de mensenrechtensituatie in Rusland hebben verschillende landen besloten geen staatshoofden of regeringsleiders af te vaardigen naar de Olympische Winterspelen te Sotsji. Nederland maakte op 10 januari 2014 bekend dat zowel Koning Willem-Alexander, Koningin Maxima, premier Rutte en minister Schippers gewoon af zullen reizen naar de Spelen.

Dialoog beter dan boycot

De Nederlandse leiders zijn van mening dat het beter is om in dialoog te gaan met de Russische leiders dan om de Spelen te boycotten. ''Wij zien niets in een boycot. We denken dat het beter is de dialoog aan te gaan. We hebben herhaaldelijk zorgen geuit over de mensenrechtensituatie in Rusland en we zullen dat blijven doen'', aldus Rutte op 10 januari 2014. Niet alle politieke partijen waren het met deze beslissing eens. De SP wilde bijvoorbeeld wel dat Nederland geen van de hoogste gezagvoerders naar de Spelen zou sturen.

Koning Willem-Alexander geeft aan dat hij vooral naar de Spelen gaat om de Nederlandse sporters aan te moedigen. Wel geeft hij aan een politiek dialoog niet uit te weg te gaan, mocht dit ter sprake komen. De Koning is erelid van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en heeft in het verleden al op meerdere Olympische Spelen de Nederlandse sporters aangemoedigd.

Belangenverenigingen

De Homo-organisatie COC en de Human Right Watch vereniging zijn 'verbijsterd en diep, diep teleurgesteld' in het besluit om de Nederlandse premier en de Koning toch naar de Olympische Spelen te sturen. Ze hoopten met een boycot een gevoelige tik uit te kunnen delen aan Vladimir Poetin en de Russische overheid en zo nog duidelijker te kunnen maken dat Nederland het niet eens is met de huidige mensenrechtensituatie en de nieuwe homowetten in Rusland.

Landen die de Olympische Winterspelen wél boycotten

Onder andere Duitsland, België, Engeland, Spanje, Frankrijk en de Verenigde Staten zullen vanwege de mensenrechtensituatie in Rusland geen staatshoofden of regeringsleiders naar Rusland sturen om de Spelen bij te wonen.

Amnesty International

Volgens mensenrechtenorganisatie Amnesty International moet de Nederlandse regering zich er goed bewust van zijn dat het afvaardigen van een vertegenwoordiger van de regering, en zeker van een staatshoofd, als politiek signaal kan worden opgevat door landen die de Spelen wél boycotten. Het is belangrijk dat duidelijk blijft dat Nederland het niet eens is met de huidige mensenrechtensituatie in Rusland. Niet alleen voor Nederland, maar ook voor de mensenrechtenactivisten die binnen Rusland strijden tegen het regime van Poetin.

Eerdere boycots van Olympische Spelen

De Olympische Winterspelen van 2014 zijn niet de eerste Spelen waarbij boycots plaatsvonden. Er zijn een aantal Olympische Spelen waarbij landen niet alleen geen regeringsleiders en staatshoofden, maar zelfs geen team uitzonden naar een ander land wegens politieke redenen.

Olympische Zomerspelen 1936, Duitsland

Spanje boycotte de Olympische Zomerspelen van 1936 in het Duitsland van Adolf Hitler en organiseerde zelf een Olympiade van het volk. Aan deze alternatieve Olympiade zouden 6000 atleten uit 22 landen meedoen. Vanwege het uitbreken van de Spaanse Burgeroorlog, een paar dagen voor het begin van deze Olympiade, ging het alternatieve sportfestijn uiteindelijk niet door.

Olympische Zomerspelen 1956, Melbourne, Australië

Nederland, Spanje en Zwitserland boycotten de Olympische Zomerspelen van 1956 in Melbourne vanwege de onderdrukking van Hongarije tijdens de Hongaarse Opstand door de Sovjet-Unie. Cambodja, Egypte, Irak en Libanon weigerden deelname vanwege de Suezcrisis.

Olympische Zomerspelen 1972 en de Olympische Zomerspelen 1976

Een groot aantal Afrikaanse landen dreigde ermee niet deel te nemen aan de Spelen van 1972 en 1976. Hiermee wilden ze het IOC verplichten om Zuid-Afrika en Rhodesië uit te sluiten vanwege de rassenscheiding in deze landen. Het IOC bande Zuid-Afrika en Rhodesië daarom van deze Spelen.

Olympische Zomerspelen 1980, Moskou en Olympische Zomerspelen 1984, Los Angeles

Tijdens de Koude Oorlog boycotte de Verenigde staten de Olympische Zomerspelen van 1980 in Moskou en Rusland op hun beurt de Olympische Zomerspelen van 1984 in Los Angeles. Vanwege de Sovjet-invasie van Afganistan boycotte in totaal 65 landen de Spelen van 1980.
© 2014 - 2019 Marrie123, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen: WK afstanden 2013 in SotsjiSchaatsen: WK afstanden 2013 in SotsjiIn het schaatsseizoen 2012 2013 wordt het wereldkampioenschap afstanden gehouden in de Russische plaats Sotsji (Sochi)…
De Olympische Winterspelen 2018 live op tv en livestreamsDe Olympische Winterspelen 2018 live op tv en livestreamsVanaf de Openingsceremonie, op 9 februari 2018 tot en met de sluitingsceremonie op 25 februari 2018, zijn alle Olympisch…
Wie boycotten openingsceremonie Sotsji 2014?nieuws uitgelichtWie boycotten openingsceremonie Sotsji 2014?In 2014 vinden de Olympische Winterspelen plaats in het Russische Sotsji. De Spelen worden echter omgeven met veel rumoe…
Goedkoop reizen naar de Olympische Spelen 2014 in SotsjiGoedkoop reizen naar de Olympische Spelen 2014 in SotsjiIn de winter van 2014 vinden in Sotsji de Olympische Spelen plaats, gevolgd door de Paralympische Spelen. Daarnaast is d…
Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Bij de Olympische Spelen worden doorgaans drie soorten medailles vergeven: goud, zilver en brons. Deze medailles zijn be…
Bronnen en referenties
  • http://nos.nl/artikel/595781-koning-en-rutte-naar-sotsji.html
  • http://www.nu.nl/politiek/3672276/premier-rutte-en-koning-willem-alexander-sotsji.html
  • http://www.nieuws.nl/algemeen/20140110/COC-verbijsterd-over-afreizen-koning-naar-Sotsji
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Olympische_Spelen

Reageer op het artikel "Olympische Winterspelen Sotsji: Geen boycot"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Marrie123
Gepubliceerd: 10-01-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!