InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK wielrennen 2018 Innsbruck, live op tv en livestream

WK wielrennen 2018 Innsbruck, live op tv en livestream

WK wielrennen 2018 Innsbruck, live op tv en livestream De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2018 worden gehouden van zondag 23 september tot en met zondag 30 september. Dit WK wielrennen vindt plaats in en rond Innsbruck (Oostenrijk). Het WK wielrennen 2018 wordt door diverse zenders live op tv uitgezonden. Ook kan men via een livestream het WK wielrennen 2018 online volgen.

Historie: WK wielrennen

Het eerste officiële WK wegwielrennen werd in 1921 georganiseerd. Indertijd was er alleen een officieel WK voor amateurs (heren). Sinds 1927 wordt er ook een WK voor profs (heren) georganiseerd. Pas in 1958 werd er voor het eerst een officieel WK voor dames verreden. In vroeger tijden werden er naast de individuele wegrit tijdens het WK ook ploegentijdritten verreden voor landenploegen (heren amateurs en dames).

In 1994 werd dat WK Ploegentijdrit voor landenploegen vervangen door WK's individuele tijdrit voor heren en dames. Sinds 2013 worden er naast de wegritten en de individuele tijdritten ook weer WK's Ploegentijdrit georganiseerd. Dat is echter niet meer een ploegentijdrit voor landenteams, doch voor sponsorploegen. De andere WK's (wegrit en individuele tijdrit) worden heden ten dage, net als vroeger, nog wel verreden door landenploegen.

WK wielrennen live op tv bij Eurosport

Historie: Eurosport en het WK wielrennen

Jarenlang was Eurosport tijdens het WK wielrennen een paradijs voor de wielerliefhebber. Eurosport zond in die jaren werkelijk alle wedstrijden van het WK live uit op de zender Eurosport 1, van de tijdrit van de junioren meisjes, tot en met de wegrit van de heren elite (profs). Ook waren er programma's met grote voorbeschouwingen door experts. Tijdens het WK stond Eurosport dus bijna geheel in het teken van het wielrennen. Op een gegeven moment kwam daar echter verandering in en verloor Eurosport de uitzendrechten van het WK wielrennen.

Home of Cycling

Eén van de veelgebruikte reclameslogans van Eurosport is 'Eurosport - the Home of Cycling'. Om die leus kracht bij te zetten, heeft men in de loop der tijd tv-contracten getekend met allerlei wielerkoersen over de hele wereld, maar lange tijd zat daar dus niet meer het WK wielrennen bij.

Contract met de UCI in 2017

In 2017 kwam daar verandering in. Dat was sowieso een belangrijk jaar voor Eurosport, waarin men werkelijk zijn status als 'Home of Cycling' probeerde waar te maken, door diverse grote tv-contracten te tekenen (onder meer met de RCS en ASO). Daar kwam dus ook bij dat Eurosport dat jaar een groot contract tekende met de internationale wielerunie UCI. Onderdelen van dit contract waren onder meer de uitzendrechten van grote wedstrijdseries die door de UCI werden georganiseerd, zoals de wereldbeker veldrijden, de wereldbeker baanwielrennen, het wk veldrijden, het wk baanwielrennen en bovenal het wk wegwielrennen.

Tot vreugde van velen keerde het WK wegwielrennen in 2017 dus weer terug in de programmering van Eurosport. Ook in 2018 wordt het WK wielrennen weer door Eurosport live op tv uitgezonden. De meeste grote wedstrijden zijn live te zien op de zender Eurosport 1. Wegens tijd- en ruimtegebrek kan het echter gebeuren dat sommige wedstrijden van dit WK wielrennen op Eurosport 2 worden uitgezonden. Die zender zit niet in de meeste standaardpakketten, hiervoor dient men een extra pakket te hebben. Zodra het complete uitzenschema van Eurosport voor het WK wielrennen 2018 bekend is, wordt het hier geplaatst.

Livestream: Eurosport Player

Alle wedstrijden van het WK wielrennen 2018 worden sowieso live uitgezonden via een livestream op de Eurosport Player. Met die app kan men per livestream naar het WK wielrennen 2018 kijken op een smartphone, laptop, tablet of andere computer. Op die Eurosport Player zendt men per livestream dagelijks heel veel sport uit, nog veel meer dan men op tv bij Eurosport kan zien. Een abonnement op de Eurosport Player kost anno 2018 per jaar circa dertig euro.

WK wielrennen 2018 live bij Sporza

In het wielergekke Vlaanderen besteedt de publieke omroep VRT (Sporza) jaarlijks ook veel aandacht aan het WK wielrennen. Het merendeel van de wedstrijden wordt live op tv uitgezonden, maar dit geldt niet voor alle categorieën. Vaak zendt men bij Sporza bijvoorbeeld niet de WK's voor de junioren en junior-dames live uit. Zodra het uitzendschema van Sporza voor het WK wielrennen 2018 in Innsbruck bekend is, wordt het hier gemeld.

Livestream Sporza

De live tv-uitzendingen van Sporza van het WK wielrennen 2018 zijn ook online te volgen via een livestream. In verband met de uitzendrechten is die livestream echter wel 'geo-restricted', wat in de praktijk inhoudt dat men alleen in België naar deze livestream van het WK wielrennen 2018 mag kijken.

NOS Studio Sport: live op tv en livestream

Net als Eurosport en Sporza (VRT) heeft ook het Nederlandse NOS Studio Sport de uitzendrechten van het WK wielrennen 2018. Zij zenden de wegritten en tijdritten van de heren elite (profs) en dames elite live op tv uit. Daarnaast zendt de NOS waarschijnlijk ook deels het WK ploegentijdrit live uit. De WK-uitzendingen van de NOS zijn ook online via een livestream op hun website te volgen, maar daarbij geldt net als bij Sporza dat deze officieel 'geo-restricted' zijn. In het geval van de NOS betekent dit, dat de livestreams alleen in Nederland te bekijken zijn.
© 2014 - 2018 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Tennis: US Open 2018 live op tv en livestreamTennis: US Open 2018 live op tv en livestreamOp maandag 27 augustus begint het US Open 2018. Dit tennistoernooi duurt tot en met zondag 10 september. Het evenement v…
EK wielrennen 2018 - live op tvEK wielrennen 2018 - live op tvDe Europese kampioenschappen wegwielrennen 2018 vinden plaats in Glasgow (Schotland). Het evenement wordt gehouden van z…
Ronde van Vlaanderen 2018 live bij Sporza, NOS en EurosportRonde van Vlaanderen 2018 live bij Sporza, NOS en EurosportOp zondag 1 april wordt de Ronde van Vlaanderen 2018 verreden. Dit is de 102e editie van deze Vlaamse voorjaarsklassieke…
Tour 2018: rit 12 naar Alpe d'Huez, live tv en livestreamTour 2018: rit 12 naar Alpe d'Huez, live tv en livestreamOp donderdag 19 juli wordt de twaalfde etappe verreden van de Tour de France 2018. Deze Alpenetappe gaat van start in Bo…
Uitzendingen Tour de France 2018 op tvUitzendingen Tour de France 2018 op tv105de editie van de Ronde van Frankrijk, of ook wel de Tour de France genoemd, zal van start gaan op zaterdag 7 juli 201…
Bronnen en referenties
  • http://www.touretappe.nl/wk-wielrennen-2014/parcours-wk-wegwedstrijd-ponferrada-2014/
  • http://www.mundialciclismoponferrada.com/home
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://www.uci.ch

Reageer op het artikel "WK wielrennen 2018 Innsbruck, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 16-01-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!