InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)

WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)

WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire) De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2019 worden gehouden van zondag 22 september tot en met zondag 29 september. Dit WK wielrennen vindt plaats in de streek Yorkshire (Engeland). Het WK wielrennen 2019 wordt door diverse zenders live op tv uitgezonden. Ook kan men via een livestream het WK wielrennen 2019 online volgen.

Historie: WK wielrennen

Het eerste officiële WK wegwielrennen werd in 1921 georganiseerd. Indertijd was er alleen een officieel WK voor amateurs (heren). Sinds 1927 wordt er ook een WK voor profs (heren) georganiseerd. Pas in 1958 werd er voor het eerst een officieel WK voor dames verreden. In vroeger tijden werden er naast de individuele wegrit tijdens het WK ook ploegentijdritten verreden voor landenploegen (heren amateurs en dames).

In 1994 werd dat WK Ploegentijdrit voor landenploegen vervangen door wereldkampioenschappen op de individuele tijdrit. Vanaf 2013 wordt er naast de wegritten en de individuele tijdritten ook weer een WK Ploegentijdrit georganiseerd. Dat is echter niet meer een ploegentijdrit voor landenteams (zoals vroeger), doch voor sponsorploegen. De andere WK's (wegrit en individuele tijdrit) worden heden ten dage, net als vroeger, nog wel verreden door landenploegen. Het WK ploegentijdrit voor sponsorploegen verdween na 2018 echter van het programma van het WK. Het wordt met ingang van 2019 vervangen door een nieuw type WK ploegentijdrit (met landenteams, waarbij heren- en damesteams elkaar in een soort estafettevorm moeten aflossen).

Programma WK wielrennen 2019 in Yorkshire - Harrogate (Engeland)

Hoe ziet het programma van het WK wielrennen 2019 eruit? Hieronder vindt u het schema van alle wedstrijden. De parcoursen bevinden zich in de streek Yorkshire. De finishlijn van elke wedstrijd ligt in de plaats Harrogate.

Programma: wedstrijden WK wielrennen 2019

 • Zo. 22 september: WK Mixed Relay (Ploegentijdrit-estafette)
 • Ma. 23 september, ochtend: tijdrit junior-dames
 • Ma. 23 september, middag: tijdrit junioren
 • Di. 24 september, ochtend: tijdrit heren beloften (u23)
 • Di. 24 september, middag: tijdrit dames elite
 • Wo. 25 september: WK tijdrijden heren elite (profs)
 • Do. 26 september: wegrit junioren
 • Vr. 27 september, ochtend: wegrit junior-dames
 • Vr. 27 september, middag: wegrit heren beloften (u23)
 • Za. 28 september: wegrit dames elite
 • Zo. 29 september: wegrit heren elite (profs)

WK wielrennen 2019 live op tv en livestream: welke zenders?

Het WK wielrennen 2019 is in Nederland en België live te zien bij de volgende omroepen: Eurosport, VRT (Sporza) en NOS (Studio Sport). Eurosport en het Vlaamse Sporza zenden waarschijnlijk weer alle wedstrijden van dit WK live op tv en per livestream uit. Het Nederlandse NOS Studio Sport focust zich puur op de wedstrijden van de heren elite en dames elite. Hieronder vindt u info over de uitzendingen van Eurosport, Sporza en de NOS bij dit WK wielrennen.

WK wielrennen live op tv bij Eurosport

Historie: Eurosport en het WK wielrennen

Eén van de veelgebruikte reclameslogans van Eurosport is 'Eurosport - the Home of Cycling'. Om die leus kracht bij te zetten, heeft men in de loop der jaren tv-contracten getekend met allerlei wielerkoersen over de hele wereld. Jarenlang zond Eurosport ook het WK wielrennen live uit; in de jaren negentig en de eerste jaren van de 21e eeuw was het zelfs dikwijls de enige zender die alle wedstrijden van het WK live op tv uitzond, van de tijdrit voor junior-dames tot en met de wegrit van de profs. Helaas kwam er een einde aan dit tv-contract en verloor Eurosport vervolgens voor enige jaren de uitzendrechten van het WK wielrennen. Voor veel wielerliefhebbers was dit onwennig: juist 'The Home of Cycling', de zender die jaarlijks zoveel wielerwedstrijden live uitzond op tv en livestream, zond in die periode dus niet het WK wielrennen live uit.

Contract met de UCI sinds 2017

In 2017 kwam daar gelukkig verandering in. Eurosport tekende in dat jaar een groot nieuw tv-contract met de internationale wielerbond UCI, waardoor ze voortaan veel evenementen van de UCI live op tv en per livestream konden uitzenden, waaronder ook de wereldbeker veldrijden, het WK veldrijden, het WK baanwielrennen en het WK wegwielrennen. Tot vreugde van velen keerde het WK wegwielrennen in 2017 dus weer terug in de tv-programmering van deze sportzender.

Ook in 2019 wordt het WK wielrennen weer door Eurosport live uitgezonden. Bijna alle wedstrijden van dit WK zijn bij Eurosport live op de tv-zender Eurosport 1 te zien.

Livestream: Eurosport Player

Alle wedstrijden van het WK wielrennen 2019 worden live uitgezonden via een livestream op de Eurosport Player. Met die app kan men per livestream naar het WK wielrennen 2019 kijken op een smartphone, laptop, tablet of andere computer. Men dient echter wel een betaald abonnement op die app te hebben, om deze livestreams te kunnen bekijken.

WK wielrennen 2019 live bij Sporza

In het wielergekke Vlaanderen besteedt de publieke omroep VRT (Sporza) jaarlijks ook veel aandacht aan het WK wielrennen. In 2019 zendt men waarschijnlijk weer alle wedstrijden van het WK wielrennen live op tv en per livestream uit. Zodra het uitzendschema van Sporza voor dit WK wielrennen bekend is, wordt het hier geplaatst.

Livestream Sporza

De live tv-uitzendingen van Sporza van het WK wielrennen 2019 zijn ook online te volgen via een livestream. In verband met de uitzendrechten is die livestream van Sporza echter wel 'geo-restricted', wat in de praktijk inhoudt dat men alleen in België naar deze livestream van het WK wielrennen 2019 mag kijken. De livestream van Sporza begint bij sommige WK's al wat eerder dan de live tv-uitzending.

NOS Studio Sport: live op tv en livestream

Net als Eurosport en Sporza (VRT) heeft ook het Nederlandse NOS Studio Sport de uitzendrechten van het WK wielrennen 2019. Zij zenden de wegritten en tijdritten van de heren elite (profs) en dames elite live op tv uit. Daarnaast zendt de NOS ook deels het WK ploegentijdrit live uit. De WK-uitzendingen van de NOS zijn live ook online via een livestream op hun website te volgen, maar daarbij geldt net als bij Sporza dat deze officieel 'geo-restricted' zijn. In het geval van de NOS betekent dit, dat de livestreams alleen in Nederland te bekijken zijn.]

Deelnemers: selecties van Nederland en België voor het WK wielrennen 2019

Hoe zien de Belgische en Nederlandse selecties eruit voor het wereldkampioenschap wielrennen 2019? Zodra de selecties van Nederland en België bekend zijn, worden die hier geplaatst.

Voorgaande editie: uitslagen wegritten WK wielrennen 2018

Wegrit Junior-dames:

 1. Laura Stigger (Oos)
 2. Marie Le Net (Fra)
 3. Simone Boilard (Can)

Wegrit Junioren:

 1. Remco Evenepoel (Bel)
 2. Marius Mayrhofer (Dui)
 3. Alessandro Fancellu (Ita)

Wegrit Heren Beloften (U23):

 1. Marc Hirschi (Zwi)
 2. Bjorg Lambrecht (Bel)
 3. Jaakko Hanninen (Fin)

Wegrit Dames Elite:

 1. Anna van der Breggen (Ned)
 2. Amanda Spratt (Aus)
 3. Tatiana Guderzo (Ita)

Wegrit Heren Elite (profs):

 1. Alejandro Valverde (Spa)
 2. Romain Bardet (Fra)
 3. Michael Woods (Can)

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK wielrennen 2019 - live op tv en livestreamEK wielrennen 2019 - live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen 2019 vinden plaats in Nederland. Het evenement wordt van woensdag 7 augustus…
BK wielrennen 2019, live op tv en livestreamBK wielrennen 2019, live op tv en livestreamOp zondag 30 juni 2019 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames verred…
WK Atletiek 2019, live op tv en livestreamWK Atletiek 2019, live op tv en livestreamOp vrijdag 27 september 2019 begint in Doha (Qatar) het wereldkampioenschap atletiek. De slotdag van dit WK atletiek 201…
Ster van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamSter van Zwolle 2019 - live op tv en livestreamOp zaterdag 23 februari 2019 wordt de 59 editie verreden van de Ster van Zwolle. Deze Overijsselse wielerwedstrijd is tr…
Nokere Koerse 2019, live op tv en livestreamNokere Koerse 2019, live op tv en livestreamOp woensdag 20 maart 2019 wordt de 74 editie van Nokere Koerse - Danilith Classic verreden. Dit is wielerwedstrijd van c…
Bronnen en referenties
 • http://www.touretappe.nl/wk-wielrennen-2014/parcours-wk-wegwedstrijd-ponferrada-2014/
 • http://www.mundialciclismoponferrada.com/home
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://www.uci.ch

Reageer op het artikel "WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!