InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Openingswedstrijd WK Voetbal 2018 live op tv en livestream

Openingswedstrijd WK Voetbal 2018 live op tv en livestream

Openingswedstrijd WK Voetbal 2018 live op tv en livestream Op donderdag 14 juni 2018 wordt de openingswedstrijd van het WK voetbal 2018 gespeeld: Rusland - Saoedi-Arabië. Deze wedstrijd wordt in Nederland live op tv itgezonden door de NOS. In Vlaanderen wordt deze openingswedstrijd tussen Rusland en Saoedi-Arabië door Sporza live op tv uitgezonden. Ook kan men deze openingswedstrijd online per livestream volgen.

WK voetbal 2018

Het wereldkampioenschap voetbal bestaat sinds 1930. Dat jaar werd de eerste editie gespeeld in Uruguay. In 2018 wordt de 21e editie van het wereldkampioenschap gehouden in Rusland. Het WK voetbal 2018 duurt van donderdag 14 juni tot en met zondag 15 juli. Er doen 32 landen mee aan dit WK voetbal. Nederland doet niet mee.

Rusland

Historie: Sovjet-Unie
Van 1923 tot en met 1991 bestond het nationale elftal van de Sovjet-Unie. Dit team heeft zeven keer meegedaan aan het WK voetbal. De succesvolste deelname was in 1966, toen de Sovjet-Unie als vierde eindigde. De Sovjet-Unie werd drie keer uitgeschakeld in de kwartfinale van het WK voetbal: in 1958, 1962 en 1970. Grote successen boekte de Sovjet-Unie op het Europees kampioenschap voetbal. In 1960 wonnen zij dit toernooi. In 1964, 1972 en 1988 was de Sovjet-Unie de verliezende finalist op het EK voetbal.

G.O.S (1992)
In 1991 viel de Sovjet-Unie uiteen in verschillende onafhankelijk staten. Als een soort overgangsfase bestond er vervolgens nog wel kortstondig een gezamenlijk voetbalelftal van een aantal voormalige Sovjet-republieken. Dit heette het voetbalelftal van het Gemenebest van Onafhankelijke Staten (G.O.S). Dat team deed in 1992 mee aan het EK voetbal. Het G.O.S.-team speelde in de eerste ronde twee keer gelijk en verloor één wedstrijd. Met deze resultaten plaatsten ze zich niet voor de volgende (tweede ronde).

Rusland
Na het EK van 1992 gingen de voormalige Sovjet-republieken allemaal hun eigen nationale voetbalteam oprichten. Dat gold dus ook voor de grootste voormalige Sovjet-republiek: Rusland. Het nationale voetbalelftal van Rusland zou echter nooit echt het hoge niveau van het vroegere Sovjet-elftal evenaren.

Rusland deed drie keer mee aan het WK voetbal, maar werd elke keer reeds in de groepsfase (eerste ronde) uitgeschakeld. Het grootste succes van het Russische nationale voetbalteam werd behaald op het EK voetbal van 2008. Onder leiding van Guus Hiddink haalde Rusland toen de halve finale.

Saoedi-Arabië

Het officiële nationale voetbalteam van Saoedi-Arabië bestaat sinds 1957. In januari van dat jaar speelde het elftal zijn eerste officiële interland. De tegenstander was Libanon. De interland eindigde in een gelijkspel: 1-1.

Saoedi-Arabië is in de loop der tijd uitgegroeid tot één van de betere teams van Azië. Drie keer wonnen ze het Aziatisch kampioenschap: in 1984, 1988 en 1996. Een andere sterke prestatie was het behalen van de tweede plek op de Confederations Cup in 1992. Saoedi-Arabië heeft vier keer meegedaan aan het WK voetbal. De beste prestatie behaalde de ploeg bij haar eerste deelnamen, in 1994. Dat jaar haalde Saudi Arabië de tweede ronde (achtste finale). Daarin werd het team uitgeschakeld door Zweden.

Onderlinge resultaten: Rusland vs Saoedi-Arabië

De nationale voetbalteams van Rusland en Saoedi-Arabië hebben in de loop der jaren slechts één keer een officiële interland tegen elkaar gespeeld. Dat was een vriendschappelijk wedstrijd in oktober 1993, die plaatsvond in Dammam. Het team van Saoedi-Arabië won die wedstrijd met 4-2.

Openingswedstrijd WK voetbal 2018: statistieken, opstellingen, enzovoort

De openingswedstrijd van het WK voetbal 2018 vindt plaats in het Olympisch Stadion Loezjniki, in de Russische hoofdstad Moskou. De aftrap is om 17u00 (in de Nederlandse en Vlaamse tijdzone: CET, Central European Time). De scheidsrechter is Nestor Ptana uit Argentinië. Hieronder vindt u de statistieken van deze eerste wedstrijd van het WK voetbal. Het Loezjniki Stadion is overigens niet alleen de locatie van de openingswedstrijd, het is op 15 juli ook de locatie van de finale van het WK voetbal 2018.

Opstelling Rusland (en wissels)

Akinfejev, Fernandes, Ignasjevitsj, Koetepov, Zjirkov, Gazinski, Samedov (Koezjajev/64e minuut), Dzagojev (Tsjerysjev/24), Zobnin, Golovin en Smolov (Dzjoeba/70).

Opstelling Saoedi-Arabië (en wissels)

Al-Mayouf, Al Breik, Osama Hawsawi, Omar Hawsawi, Al Shahrani, Al Jassim, Otayf (Al Muwallad/64), Al-Faraj,Al-Shehri (Bahebri/73), Al Dossari en Al-Sahlawi (Assiri/84).

Uitslag Rusland - Saoedi-Arabië: 5-0

Doelpunten Rusland: Gazinskij (12e minuut), Tsjerysjev (43 en 91), Dzjoeba (71) en Golovin (94).

Gele kaarten

  • Rusland: Golovin
  • Saoedi-Arabië: Al-Jassim

Openingswedstrijd Rusland - Saoedi-Arabië live op tv

Het WK voetbal 2018 wordt in de lage landen live op tv en online via de livestream uitgezonden door NOS Studio Sport (Nederland) en Sporza (VRT - Vlaanderen). Hieronder vindt u informatie over de live tv-uitzending van de openingswedstrijd tussen Rusland en Saoedi-Arabië.

Live op tv bij de NOS (Nederland)

Donderdag 14 juni is de eerste wedstrijddag van het WK voetbal 2018. Op die dag begint de eerste WK-uitzending van de NOS om 16u15 op de zender Nederland 1 (NPO1). In die live tv-uitzending beschouwt men voor op het toernooi (en natuurlijk ook specifiek op de openingswedstrijd) en daarnaast laat men in die uitzending ook wat beelden zien van de openingsceremonie. Omstreeks 16u50 begint op Nederland 1 de uitzending van de openingswedstrijd Rusland - Saoedi-Arabië, de aftrap van die match is om 17u00.

Live op tv bij Sporza (Vlaanderen)

Bij Sporza begint op die eerste wedstrijddag van het WK voetbal (14 juni) de live-uitzending om 16u00 op de Vlaamse publieke zender één. Ook in deze uitzending zijn beelden te zien van de openingsceremonie en daarnaast wordt hierin ook voorbeschouwd op de openingswedstrijd van het WK voetbal, waarvan om 17u00 het eerste fluitsignaal klinkt.

Livestream openingswedstrijd Rusland - Saoedi-Arabië

Livestream NOS

Vanaf 16u13 men bij via een livestream op de website van de NOS naar de voorbeschouwing op deze openingswedstrijd kijken. Deze livestream is eveneens te vinden op de NOS-app. Net als op tv begint op de livestream van de NOS omstreeks 16u50 de werkelijke uitzending van de wedstrijd (de teams komen dan het veld op, de volksliederen worden gespeeld en vervolgens begint om 17u00 de match).

Alle andere wedstrijden van het WK voetbal 2018 zijn ook per livestream te volgen bij de NOS. Elke stream van de NOS is een gratis livestream. Met zo'n livestream kan men bijvoorbeeld op een smartphone of computer deze openingswedstrijd van het wereldkampioenschap voetbal bekijken. De stream van de openingswedstrijd is echter wel geo-restricted, net als elke andere officiële livestream van het WK voetbal 2018. Dit houdt in dat men de livestream van de NOS alleen in Nederland mag bekijken. In andere landen is de NOS-livestream van Rusland-Saoedi Arabië geblokkeerd (geo-blocked).

Livestream Sporza

Ook door Sporza (VRT) wordt deze openingswedstrijd via een livestream online uitgezonden. Deze livestream van Rusland - Saoedie-Arabië bevindt zich op de website van Sporza, in de subcategorie 'matches/voetbal'. De livestream van de openingswedstrijd is op de wedstrijddag onder meer te vinden via de hoofdpagina, maar ook via de submenu's 'voetbal' en 'wk voetbal 2018'. Ook deze livestream van Sporza is 'geo-restricted', wat in dit geval inhoudt dat men de Sporza-stream voor deze openingswedstrijd alleen in België mag bekijken.

Voorgaande editie - openingswedstrijd WK voetbal 2014: Brazilië-Kroatië

Het WK voetbal 2014 vond plaats in Brazilië. De openingswedstrijd ging tussen het gastland en Kroatië. In 2014 werd de ouverture van het WK voetbal gespeeld in Sao Paulo. De scheidsrechter was Nishimura (Japan). De openingswedstrijd begon donderdagavond op om 22u00 (Nederlandse tijd). De eindstand van Brazilië-Kroatië was 3-1. In de elfde minuut was Brazilië nog op een 0-1 achterstand gekomen door een eigen doelpunt van Marcelo. Vervolgens scoorde Neymar echter twee doelpunten, in de 29e minuut en de 71e minuut (penalty). In de blessuretijd van de tweede helft (91e minuut) scoorde Oscar de 3-1.

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK voetbal 2018: Frankrijk-Uruguay live op tv en livestreamWK voetbal 2018: Frankrijk-Uruguay live op tv en livestreamOp vrijdag 6 juli 2018 wordt 's middags de eerste kwartfinale gespeeld van het wereldkampioenschap voetbal 2018. Deze kw…
WK voetbal 2018: België-Brazilië, live op tv en livestreamWK voetbal 2018: België-Brazilië, live op tv en livestreamOp vrijdag 6 juli 2018 vindt op het wereldkampioenschap voetbal de kwartfinale plaats tussen België en Brazilië. Deze ma…
Vrouwenvoetbal 2019: Nederland-Canada, live tv en livestreamVrouwenvoetbal 2019: Nederland-Canada, live tv en livestreamOp donderdag 20 juni 2019 speelt Nederland op het WK vrouwenvoetbal tegen Canada. Dit is voor deze teams de derde en laa…
Finale Nations League 2019, live op tv en livestreamFinale Nations League 2019, live op tv en livestreamIn juni 2019 wordt het eindtoernooi gespeeld van de UEFA Nations League 2019. Hieraan doen vier teams mee. De eerste hal…
Bronnen en referenties
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Russisch_voetbalelftal
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Voetbalelftal_van_Gemenebest_van_Onafhankelijke_Staten
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Voetbalelftal_van_de_Sovjet-Unie
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lijst_van_voetbalinterlands_Rusland_-_Saoedi-Arabië
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Saoedi-Arabisch_voetbalelftal

Reageer op het artikel "Openingswedstrijd WK Voetbal 2018 live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 14-06-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!