Studio Sportwinter NOS live avondprogramma Olympische Spelen

Studio Sportwinter NOS live avondprogramma Olympische Spelen Tijdens de openingsceremonie, op vrijdag 9 februari 2018, worden de 23e Olympische Winterspelen in de Zuid-Koriaanse stad Pyeonchang, officieel geopend. Met de openingsceremonie van de 23e Olympische Winterspelen zijn niet alleen de Olympische Winterspelen begonnen, maar is ook het startsein van de NOS gegeven voor de "Operatie Pyeonchang". Eurosport heeft de uitzendrechten van de Olympische Winterspelen 2018 en de NOS zorgt tijdens de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea voor de informatie aan de Nederlandse sportliefhebbers. Deze informatie wordt gegeven in 230 uur live tv-uitzendingen, 90 uur radio en via acht livestreams. De live uitzendingen worden dagelijks afgesloten met het avondprogramma NOS Studio Sportwinter. Het avondprogramma NOS Studio Sportwinter wordt gepresenteerd door Henry Schut en co-host Erben Wennemars.

Olympische tv programma’s van de NOS


Talkshows Olympische Winterspelen

Sinds 2003 zend de NOS bij grote sportevenementen een avondtalkshow uit. Het gaat bij een avondtalkshow om sportevenementen zoals:
 • De Tour de France,
 • Het Europees Kampioenschap Voetbal
 • Het Wereldkampioenschap Voetbal
 • Olympische Zomerspelen
 • Olympische Winterspelen.

Het avondprogramma van NOS bij de Olympische Winterspelen werd voor het eerst uitgezonden in 2006. In 2006 werden de Olympische Winterspelen in het Italiaanse Turijn gehouden. De talkshow kreeg toen in Turijn de naam “NOS Studio Sportwinter”.

Studio Sportwinter 2006

Tijdens Studio Sportwinter 2006, dat werd uitgezonden vanuit Turijn, lag de presentatie in handen van Mart Smeets. Mart Smeets besprak samen met diverse gasten iedere dag vanaf de klok van 23.00 uur de Olympische dag. Dit werd gedaan aan de hand van filmpjes, interviews en opvallende gebeurtenissen. Daarnaast was er tijdens Studio Sportwinter 2006 in Turijn tijd voor korte reportages en leuke prijsvragen voor de kijkers.

Studio Sportwinter 2010

Tijdens de Olympische Winterspelen van 2010 in Canada werd er geen avondtalkshow door de NOS uitgezonden. De reden dat er geen Studio Sportwinter was, had te maken met tijdsverschil van Nederland met Canada. De Olympische wedstrijden werden in Canada tot diep in de nacht gehouden.

Studio Sportwinter 2014

Op vrijdag 7 februari 2014 ging het dagelijkse avondprogramma Studio Sportwinter van de NOS van start. Het avondprogramma Studio Sportwinter vormde de afsluiting van de Olympische sportdag. Door het tijdsverschil met Sochi werd het programma dagelijks om primetime uitgezonden. Het programma begon tijdens de Olympische Winterspelen iedere avond rond de klok van half negen.

Presentatie avondprogramma Studio Sportwinter

Mart Smeets deed tot de Olympische Spelen van 2014 voor de NOS het Olympische avondprogramma. Vanaf de Olympische Winterspelen 2006 vervulde presentator Mart Smeets voor de NOS een hoofdrol in de presentatie van de Olympische Winterspelen. In Turijn presenteerde de nestor van het programma Studio Sport voor het eerst de schaatswedstrijden en deed in Turijn het dagelijkse avondprogramma Café Torino. Vanaf 23.00 uur werden, samen met aanwezige gasten, de resultaten van de sportdag besproken. Ook waren er korte reportages. Er was in 2010 .geen live talkshow..

Presentatie avondprogramma Studio Sportwinter 2018

Het programma Studio Sportwinter wordt gepresenteerd door studio sport presentator Henry Schut. Henry Schut doet dit samen met oud-wereldkampioen schaatsen, Erben Wennemars. Henry Schut en Erben Wennemars nemen samen, met de aanwezige wisselende gasten, de dag door. Ook schuiven de verschillende deelnemers aan de Olympische Winterspelen 2018 aan, aan de gesprekstafel van Studio Sportwinter. De uitzending van Studio Sportwinter is niet live. De reden hiervoor is het tijdsverschil van acht uur met Nederland. De opgenomen uitzending en van Studio Sportwinter zijn dagelijks om 20.30 uur te zien op Nederland 1. De eerste uitzending op donderdag 8 februari 2018 was om 21.30 uur. In deze uitzending waren, naast Jeroen Bijl, Ronald Mulder en Kai Verbij de nog immer in Zuid-Korea populaire Guus Hiddink en Jan Roelfs.

NOS van Pyeonchang Live

Bron: AxG, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: AxG, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Ook in 2018 zijn Dione de Graaff en Henry Schut de gezichten van de sportuitzendingen op de tv. Voor Dione de Graaf zijn de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea de vierde Olympische Spelen die zij mag bijwonen. Na Turijn in 2006, Vancouver in 2010, Sotsji in 2014 wordt Pyeonchang door het achturige verschil met Nederland een nieuwe uitdaging. In Pyeonchang zorgt Dione voor de dagelijkse invulling voor de kijkers van de NOS van Pyeongchang Live. De presentatrice wordt bijgestaan door analytici:
 • Annette Gerritsen
 • Erben Wennemars
 • Mark Tuitert
 • Rintje Ritsma

De uitzendingen worden verzorgd vanuit een studio op de schaatsbaan.

Pyeonchang Vandaag

Iedere dag om 18.00 uur wordt door de NOS het programma Pyeonchang Vandaag uitgezonden. Deze uitzending is in handen van Herman van der Zandt en Bart Veldkamp. Ook Dione de Graaff komt dagelijks live vanuit Zuid-Korea de kijkers over belangrijke onderwerpen informeren.

Lees verder

© 2014 - 2020 Tekstschrijvert, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schansspringer Michael Edwards, bekend als Eddie the EagleSchansspringer Michael Edwards, bekend als Eddie the EagleVeel sportliefhebbers hebber er alles voor over om ooit eens deel te nemen aan de Olympische Spelen. Voor velen van hen…
De Olympische SpelenDe Olympische SpelenDe Olympische Spelen, de Paralympische Spelen en de Olympische Jeugdspelen zijn zeer populair en er worden grote prestat…
Dione de Graaff, presentatrice Studio Sport en SportjournaalDione de Graaff is sinds 1995 presentator bij NOS Studio Sport en het Sportjournaal. Al jarenlang houdt zij zich staande…
Olympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOlympisch vrouwenvoetbal 2021, live op tv en livestreamOp woensdag 22 juli 2020 zou het vrouwenvoetbaltoernooi op de Olympische Spelen beginnen. Vanwege het coronavirus zijn d…

Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Olympische Spelen - Hoe goud is een gouden medaille?Bij de Olympische Spelen worden doorgaans drie soorten medailles vergeven: goud, zilver en brons. Deze medailles zijn be…
Openingswedstrijd WK Voetbal 2018 live op tv en livestreamOpeningswedstrijd WK Voetbal 2018 live op tv en livestreamOp donderdag 14 juni 2018 wordt de openingswedstrijd van het WK voetbal 2018 gespeeld: Rusland - Saoedi-Arabië. Deze wed…
Bronnen en referenties
 • www.nos.nl
 • Afbeelding bron 1: AxG, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Reageer op het artikel "Studio Sportwinter NOS live avondprogramma Olympische Spelen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Trees Smulders, 24-02-2018 12:44 #4
Bieden(schuldige) sporters hun excuses aan bij een val, zoals vandaag bij anouk van der weijden? Reactie infoteur, 28-02-2018
Beste Trees,

Sporters gaan zeer amicaal met elkaar om en als er tijdens de wedstrijd iets vervelends gebeurd dan wordt dat in de regel na en soms tijdens de wedstrijd (bij de meeste sporten) onderling weer rechtgetrokken.

TekstSchrijverT

Gerard Sprenger, 24-02-2018 06:42 #3
Voor Studio Sportwinter kijkersvragen:
vraag over de Men´s Parallel Giant Slalom (snowboard)
Rode vs blauwe baan:
Rode baan wint steeds, is erg opvallend…
Kan het zijn dat deze sneller is?
Alvast dank voor uw antwoord Reactie infoteur, 28-02-2018
Beste Gerard,

Echt wetenschappelijk is het nooit bewezen en statistisch ook niet vastgelegd.

TekstSchrijverT

Emma Stanthardt, 23-02-2018 21:19 #2
Is het Norovirus binnen de perken gehouden of zijn er besmettingsgevallen geweest? Reactie infoteur, 28-02-2018
Beste Emma,

Tijdens de spelen is het norovirus op de achtergrond geraakt. Bij de sporters waren er tijdens de Olympische Winterspelen minimale besmettingen bekend. Wel liep het aantal besmettingen bij vrijwilligers en niet sporters op.

TekstSchrijverT

A. Hombergen, 23-02-2018 12:01 #1
Een goede morgen. Waarom stampen sommige schaatsers met hun schaats op het ijs voor de start? En kan je daar je schaats niet mee beschadigen? Met een groet schaatsliefhebber Arnold Hombergen. Reactie infoteur, 24-02-2018
Hallo Arnold,

Schaatsers hebben soms het "idee" dat ze met stampen op het ijs zich daardoor ook beter kunnen afzetten. Doordat schaatsers hun punt in het ijs zetten, zetten ze zichzelf af en hebben de schaatsers daardoor ook het gevoel dat ze als schaatser iets meer grip op het ijs krijgen.

Dat er schaatsers zijn die een puntje in het ijs maken, heeft dus te maken met grip. Bij het starten tikken/stampen de schaatsers daarom met hun schaatsen op het ijs om meer grip te krijgen voor de afzet.

Of het ook echt nut heeft is nog nooit wetenschappelijk bewezen. De schaatsers hebben bij de start echter onvoldoende tijd om een goede "muur" op te bouwen achter hun schaats de afzet bij de start.

Soms zet een schaatser ook een hand op ijs omdat ze dan beter kunnen stilstaan bij de start om zo een valse start te voorkomen en voor de start helemaal stil moeten staan en daarvoor geldt ook voor het puntje maken in het ijs.

TekstSchtijverT

Infoteur: Tekstschrijvert
Laatste update: 20-02-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 4
Schrijf mee!