InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Friese Olympiërs in Sotsji

Friese Olympiërs in Sotsji

Friese Olympiërs in Sotsji Nederland ging met een record aantal atleten op jacht naar de Olympische medailles. Van die groep van 41 sporters waren er 9 uit Friesland. Het doel was succesvolle 22e Winterspelen en een record aantal medailles. In Vancouver hadden we er 7, maar het record werd in 1998 gehaald. In dat jaar haalden de Nederlanders in Nagano de meeste medailles. We stellen hier de Friezen voor die in Sotsji 2014 meestreden en zetten hun medailles score op een rij.

Friezen

Er zijn Friese sporters die in Friesland zijn geboren en er wonen. Die sporters staan hieronder in het rijtje van negen. Ook zijn er Olympische sporters die op iets meer afstand gelinkt kunnen worden met Friesland. Zo is Margot Boer van Woubrugge verhuisd naar Goïngarijp in Friesland en heeft ze een vriend, Sytze Brouwer, die stamt uit een oud Fries schippersgeslacht.
Brabantse Ireen Wüst heeft Friese ouders en de Olympisch schaatskampioene werkte als tiener enkele seizoenen op Ameland. Ze woont ten tijde van de Olympische Spelen van Sotsji in Friesland, in Heerenveen. Dat is meteen ook de sportiefste schaatsgemeente van de wereld. Bijna de hele equipe van de Nederlandse Olympische schaatsers komt er vandaan of is er gaan wonen. Michel Mulder, Jan Blokhuijsen, Koen Verweij, Carien Kleibeuker en Jorien ter Mors zijn allemaal in Heerenveen komen wonen om elke dag op ijsbaan Thialf te kunnen trainen.

Nagano

In Nagano, de Winterspelen waar Nederland tot aan 2014 toe de meeste medailles haalde en voor de eerste keer boven de tien medailles uitkwam, speelden enkele Friezen een belangrijke rol in dat grote aantal eremetaal. Ids Postma haalde goud en zilver en Rintje Ritsma schaatste zilver en twee keer brons bij elkaar. Wat doen de Friezen in 2014 in Sotsji? De Friezen deden het best in Sotsji en van Friesland was het Heerenveen waar de meeste medailles naar toe gingen. Nederland haalde er 24 medailles met langebaan schaatsen en shorttrack. Van die 24 komen er 18 in Friesland terecht en daarvan 15 in Heerenveen.

Friezen

De Friezen in Sotsji zijn – in alfabetische volgorde:
 1. Antoinette de Jong – schaatsen
 2. Daan Breeuwsma – shorttrack
 3. Jorrit Bergsma – schaatsen
 4. Marrit Leenstra – schaatsen
 5. Rianne de Vries – shorttrack
 6. Sjinkie Knegt – shorttrack
 7. Sven Kramer – schaatsen
 8. Sybren Jansma – bobsleeën
 9. Yvonne Nauta – schaatsen

1. Antoinette de Jong

Antoinette de Jong is 18 jaar oud en komt uit Rottum, onder Heerenveen. Het is de verrassing bij de schaatssters. De Jong plaatste zich voor de drie kilometer. Afgelopen seizoen won ze brons op de 3000 en 5000 meter.
Start op de
 • 3000 meter

2. Daan Breeuwsma

Daan Breeuwsma is een 26-jarige shorttracker. Hij komt uit Oldeboarn en debuteert op de Winterspelen in Rusland. Hij schaatst sinds 2007 in de nationale ploeg. Breeuwsma zou uitkomen op de 500 meter maar dat werd een week voor de spelen weer teruggedraaid. Hij behoort met zijn teamleden tot de wereldtop van de aflossing.
Start op
 • 5000 meter
 • aflossingsploeg

3. Jorrit Bergsma

Jorrit Bergsma is een marathonschaatser van 29 jaar oud. Hij komt uit Oldeboarn, net als Daan Breeuwsma. Op de lange afstanden is hij de grootste concurrent van Sven Kramer. Hij werd twee keer marathon kampioen op natuurijs en nationaal kampioen van Kazachstan op de 5000 meter. Hij wilde in Vancouver voor Kazachstan uitkomen maar schaatst toch voor Nederland.
In Sotsji schaatst Bergsma
 • 5000 meter
 • 10.000 meter
 • ploegenachtervolging

4. Marrit Leenstra

Marrit Leenstra is 24 jaar en komt uit Wijckel. In 2011 en 2012 won ze de allroundtitels. Ze debuteert Olympisch in Sotsji. De grootste medaillekans voor haar liggen op de 1500 en 1000 meter en de ploegenachtervolging.
Start op
 • 500 meter
 • 1000 meter
 • 1500 meter
 • ploegenachtervolging

5. Rianne de Vries

Rianne de Vries is 23 jaar. Ze is shorttrackster en komt uit Luinjebert die debuteert in Sotsji. De Vries werd derde op de NK. Samen met haar ploeggenoten Jorien ter Mors, Yara en Sanne van Kerkhof en Lara van Ruijven is ze recordhoudster op de 3000 meter aflossing. Ze is de vriendin van Daan Breeuwsma. Ze schaatst in Sorsji geen individuele race.
Komt uit op
 • 3000 meter aflossingsploeg

6. Sjinkie Knegt

Sjinkie Knegt uit Bantega schaatste ook in Vancouver. De shorttrackers behoort tot de Europese top. Knegt werd met de aflossingsploeg in 2011 en 2012 wereldkampioen.
Hij komt met de ploeg en individueel uit op de
 • 500 meter
 • 1000 meter
 • 1500 meter
 • 5000 meter
 • aflossingsploeg

7. Sven Kramer

Sven Kramer is 26 jaar en geboren in Heerenveen. Hij schaatste al op de Olympische Spelen in Turijn en Vancouver. In die twee spelen samen haalde hij een gouden, zilveren en twee bronzen medailles. Kramer start deze keer in Sotsji op vier afstanden:
 • 1500 meter
 • 5000 meter
 • 10.000 meter
 • ploegenestafette
Tijdens de Spelen besluit Kramer de 1500 niet te schaatsen. Jan Blokhuizen neemt zijn startplaats in. Kramer richt zich helemaal op de 10.000 meter.

8. Sybren Jansma

Bobsleër Sybren Jansma komt uit Opeinde. Hij deed al een de Winterspelen in Turijn en Vancouver mee. Sotsji is zijn derde keer. In Vancouver zat hij in de bobslee van Edwin van Calker, die toen niet naar beneden durfde. Jansma is 32 jaar oud en de remmer in de slee. Jansma start in Sotsji in de
 • viermansbob

9. Yvonne Nauta

Yvonne Nauta is 22 jaar oud en komt uit Uitwellingerga.
Ze had enorme pech op het Olympisch Kwalificatietoernooi. Op de 3000 werd ze gehinderd, waardoor ze net te kort kwam voor de kwalificatie. Ze kwalificeerde zich wel voor de 5000 meter.
Start in Sotsji op
 • 5000 meter

Sporter afstand medaille
Antoinette de Jong
Daan Breeuwsma
Jorrit Bergsma10.000 metergoud
Marrit Leenstraploegenachtervolging, samen met Ireen Wüst en Jorien ter Morsgoud
Rianne de Vries
Sjinkie Knegt1000 meter shorttrackbrons
Sven Kramer5000 metergoud
10.000 meterzilver
ploegenachtervolging, samen met Jan Blokhuysen en Koen Verweijgoud
Sybren Jansma
Yvonne Nauta

Lees verder

© 2014 - 2019 Piejet, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Schaatsen: WK afstanden 2013 in SotsjiSchaatsen: WK afstanden 2013 in SotsjiIn het schaatsseizoen 2012 – 2013 wordt het wereldkampioenschap afstanden gehouden in de Russische plaats Sotsji (Sochi)…
Sjinkie Knegt: Van belhamel tot heldEindelijk was daar het succes waar Sjinkie Knegt al lang op hoopte. Na een aantal tegenslagen kon de Fries zich kronen t…
Fries Sportman van het jaar - Epke ZonderlandFries Sportman van het jaar - Epke ZonderlandIn Heerenveen was jaarlijks het Sportgala waar de Friese sporters van het jaar werden gekozen. Turner Epke Zonderland ui…
Goedkoop reizen naar de Olympische Spelen 2014 in SotsjiGoedkoop reizen naar de Olympische Spelen 2014 in SotsjiIn de winter van 2014 vinden in Sotsji de Olympische Spelen plaats, gevolgd door de Paralympische Spelen. Daarnaast is d…
EK shorttrack 2016 in Sotsji, uitslag en op tvEK shorttrack 2016 in Sotsji, uitslag en op tvHet Europees Kampioenschap shorttrack wordt van 22 tot en met 24 januari gehouden in het Russische Sotsji. Tijdens het E…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Sochi 2014
 • Leeuwarder Courant
 • Wikipedia
 • www.margotboer.nl
 • Persbureau Ameland

Reageer op het artikel "Friese Olympiërs in Sotsji"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Piejet
Laatste update: 07-02-2017
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Special: Olympische Winterspelen Sotsji
Bronnen en referenties: 5
Schrijf mee!