InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > Olympische medaillewinnaars in verschillende sporten

Olympische medaillewinnaars in verschillende sporten

Het winnen van een Olympische medaille is een sportieve topprestatie. Een atleet toont aan bij de beste drie van de wereld te horen in zijn/haar sport. Er zijn een aantal unieke atleten, die het gepresteerd hebben om in verschillende sporten deze medaille te halen. Hiertussen zitten een aantal bekende namen, maar ook veel onbekenden, terwijl deze prestaties tot de grootste en meest unieke van allemaal gerekend kunnen worden.

Kans op dubbelslag Jorien ter Mors uniek?

Tijdens de Olympische winterspelen van 2014 in het Russische Sochi was Nederland in de ban van Jorien ter Mors. Deze van oorsprong shorttrackschaatsster, slaagde er in om zich zowel voor het shorttrack als het langebaanschaatsen te plaatsen voor de Olympische spelen. De grote vraag was natuurlijk of zij het klaar zou kunnen spelen om in beide sporten een medaille te winnen. Door vele journalisten al omschreven als "een unieke en ongeëvenaarde prestatie". Dit is niet helemaal waar. Het is namelijk al vaker voorgekomen dat een atleet zich in meerdere sporten plaatste en zelfs medailles haalde.

Wie, wat en wanneer?

Om precies te zijn is het 81 Olympiërs al gelukt om in verschillende sporten tot het podium te komen. Nu moet wel gezegd worden dat dit in het begin van de moderne Olympische spelen vaker voorkwam dan in de huidige. Toen waren de sporten veel minder professioneel en van een veel minder hoog niveau, waardoor het voor atleten beter te doen was om meerdere sporten te combineren. Op de eerste moderne spelen in 1896 kwam het al zes keer voor namelijk. De meest succesvolle atleet aan die eerste spelen was Duitser Carl Schuhmann, die met vier gouden medailles naar huis ging. Drie hiervan haalde hij bij het gymnastiek, de voorganger van het turnen, en de laatste bij het worstelen. Verder deed hij nog mee met het gewichtheffen, maar viel daar niet in de prijzen.

Het behalen van het podium in drie verschillende sporten is nog wel uniek, hier is Duitser Frank Kugler in 1904 nog steeds de enige in. Deze krachtpatser haalde medailles in het worstelen, gewichtheffen en touwtrekken op slechts één Olympische spelen, waarvan geen enkele goud was. Maar ondanks dat hij niet als Olympisch kampioen naar huis ging, heeft hij een prestatie neergezet die tot de dag van vandaag nog niet geëvenaard is.

Zomer- en wintermedailles

Een andere zeldzaamheid is het combineren van verschillende sporten in zowel de zomer- als winterspelen. Het is tot vandaag de dag slechts vier atleten gelukt om op beide het podium te halen, waarvan slechts één er in slaagde om zich zowel bij de zomer- als winterspelen tot Olympisch kampioen te laten kronen. De Amerikaan Eddie Eagan behaalde op de zomerspelen van 1920 in Antwerpen een gouden medaille in het boxen en twaalf jaar later slaagde hij er in om als remmer in de viermansbob goud te halen in Lake Placid. Dit waren ook zijn enige Olympische medailles, maar dus wel unieke.

De Canadese atlete Clara Hughes is de enige atlete die er in is geslaagd om zowel op de zomer- als de winterspelen meerdere medailles te bemachtigen. Zij won tweemaal brons met wielrennen in Atlanta 1996. Daarna ging zij over op het langebaanschaatsen waar ze, verdeeld over de spelen van Salt Lake City 2002, Turijn 2006 en Vancouver 2010 een gouden, zilveren en twee bronzen medailles behaalde.
Eddy Eagen / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)Eddy Eagen / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Clara Hughes / Bron: James F. Perry, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Clara Hughes / Bron: James F. Perry, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Niet uniek, wel speciaal

Dus de combinatie van meerdere sporten door Jorien ter Mors is niet uniek, zelfs de combinatie van shorttrack en langebaanschaatsen is al een keer voorgekomen, namelijk bij Amerikaan Eric Flaim, die in beide sporten een zilveren medaille haalde. Dit alles bevestigt wel dat de combinatie gepoogd door Jorien ter Mors niet uniek is, maar zeker wel een zeer speciale, die gezien kan worden als een prestatie van formaat.
© 2014 - 2017 Rhyeder, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Lijst bonussen Olympische Sporters 2012Olympisch zwemkampioen Ranomi Kromowidjojo krijgt een bonus van iets meer dan 53.000 euro bijgeschreven op haar rekening…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema beachvolleybalOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema beachvolleybalOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema beachvolleybal. Van 28 juli tot en met 9 augustus 2012 worden er beachvolleyb…
Programma Olympische Spelen 2014: KunstrijdenProgramma Olympische Spelen 2014: KunstrijdenKunstrijden, of ook wel kunstschaatsen genoemd, staat al sinds 1908 op het programma van de Olympische Spelen. Er was in…
Olympische Spelen 2012 Londen: speelschema tafeltennisOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema tafeltennisOlympische Spelen 2012 Londen: speelschema tafeltennis. Van 28 juli tot en met 8 augustus 2012 wordt er tafeltennis gesp…
Bronnen en referenties
  • http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_athletes_with_Olympic_medals_in_different_disciplines
  • Afbeelding bron 1: Onbekend, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: James F. Perry, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Reageer op het artikel "Olympische medaillewinnaars in verschillende sporten"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Rhyeder
Gepubliceerd: 17-02-2014
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!