BK wielrennen 2020, live op tv en livestream

BK wielrennen 2020, live op tv en livestream Op dinsdag 22 september 2020 wordt het Belgisch Kampioenschap wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames verreden. De start van dit kampioenschap is in Halle, de finish is in Anzegem. In het parcours van dit kampioenschap is de legendarische Muur van Geraardsbergen opgenomen. Het Belgisch kampioenschap wielrennen 2020 wordt live op tv uitgezonden. Ook kan men het BK wielrennen 2020 online per livestream volgen.

Historie

In 1894 werd het eerste Belgisch Kampioenschap wielrennen op de weg voor profs georganiseerd. De legendarische Leon Houa won dat eerste BK. De Waalse coureur Houa is in de wielergeschiedenis vooral befaamd als de winnaar van de eerste drie edities van Luik-Bastenaken-Luik.

Recordhouder qua aantal zeges in het BK voor heren profs is Tom Steels. Hij won het nationaal kampioenschap vier keer. Rik van Steenbergen en Stijn Devolder wonnen het BK drie keer. Indien Devolder er dus in zou slagen om in 2016 wederom de Belgische driekleur te winnen, dan zou hij mederecordhouder worden. Recente winnaars van het BK voor heren profs zijn Nico Eeckhout (2006), Stijn Devolder (2007, 2010 en 2013), Jurgen Roelandts (2008), Tom Boonen (2009 en 2012), Philippe Gilbert (2011 en 2016), Jens Debusschere (2014), Preben van Hecke (2015), Oliver Naesen (2017), Yves Lampaert (2018) en Tim Merlier (2019).

Het Belgisch kampioenschap wegwielrennen voor dames bestaat pas sinds 1959. De eerste kampioene was Victoire van Nuffel. De succesvolste coureur op het BK voor dames was Nicole Vandenbroeck. Zij won vijf keer de nationale wegtitel, namelijk in 1969, 1970, 1973, 1974 en 1977. Recente winnaars van het Belgische kampioenschap voor dames zijn onder meer Liesbet de Vocht (2010 en 2013), Evelyn Arys (2011), Jolien D'Hoore (2012 en 2015), Kaat Hannes (2016), Annelies Dom (2018) en Jesse Vandenbulcke (2019).

Parcours BK wielrennen 2020: Halle-Anzegem

Hoe ziet het parcours van het Belgisch kampioenschap wielrennen eruit in 2020? De start van de profwedstrijd is in Halle. De finish ligt in Anzegem. Onderweg beklimt men diverse bekende Vlaamse heuvels, waaronder de Muur van Geraardsbergen en de Tiegemberg (het Vossenhol). In theorie lijkt dit dus een mooi parcours voor klassiekercoureurs.

Parcours dames elite

De start van de wedstrijd van de dames elite is om 9u30 bij Escolys aan de Heirbaan te Ingooigem. Het parcours van de dameswedstrijd heeft een lengte van 131,6 kilometer. Het bestaat uit 7 rondes van 18,8 kilometer. In die rondes bevinden zich twee klimmetjes, namelijk de Schernaai en de Tiegemberg.

Parcours heren elite

De start is aan de Grote Markt in Halle. Het parcours van de wedstrijd van de heren elite (profs) heeft in totaal een lengte van 235,8 kilometer. Eerst rijden de renners een grote ronde (van 104,2 kilometer) door de regio. In de beginfase van de koers (na circa 32,9 kilometer koers) is de Muur van Geraardsbergen opgenomen. Na 104,2 kilometer komen de renners voor het eerst over de finish in Azegem (Ingooigem). Vervolgens moeten ze zeven plaatselijke rondes van 18,8 kilometer afleggen. In dat circuit zijn twee klimmetjes opgenomen: de Schernaai en de Tiegemberg.

Deelnemers BK wielrennen 2020: startlijst met rugnummers

Welke deelnemers staan op de startlijst van het BK voor heren elite (profs)? Alle Belgische wielrenners die een volledige proflicentie hebben (bij een World Tour Team, ProContinentaal Team of Continentaal Team) mogen deelnemen aan dit Belgisch kampioenschap wielrennen. Op de deelnemerslijst staan dus, behalve de bekende wegprofs, ook bijvoorbeeld veldritprofs. Doorgaans staan veruit de meeste Belgische profwielrenners daadwerkelijk op de startlijst van deze koers staan. Vanwege het coronavirus is het seizoen echter korter dan gewoonlijk en worden er heel veel grote wedstrijden in een relatief korte periode verreden. Het is daarom in 2020 niet geheel zeker of daadwerkelijke alle toppers bij dit kampioenschap van start gaan, of dat diverse topcoureurs (die zich voorbereiden op het WK wielrennen 2020) toch besluiten dat dit Belgisch kampioenschap niet in hun planning past. Hieronder vindt u de startlijsten met rugnummers.

Deelnemers: startlijsten 22 september


Live op tv bij Sporza: hoe laat en welke zender?

Live op tv: dameswedstrijd (ochtend van 22 september)

Bij het BK wielrennen 2020 worden op de ochtend van dinsdag 22 september de dameswedstrijd en de herenwedstrijd live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep Sporza (VRT). Hoe laat begint de uitzending en op welke zender vindt die plaats? De live tv-uitzending van de dameswedstrijd begint op dinsdag 22 september om 11u20 op de zender Canvas.

Live op tv: herenwedstrijd (middag van 22 september)

Het BK wielrennen voor de heren elite (profs) wordt 's middags live op tv uitgezonden door Sporza. Hoe laat en op welke zender vindt die live-uitzending plaats? De live tv-uitzending van de herenwedstrijd begint om 14u30 op de zender VRT één.

Livestream BK wielrennen 2020

Livestream Sporza

De officiële livestream van het BK wielrennen wordt beschikbaar gesteld door Sporza (VRT). Met deze livestream kan men het BK wielrennen dus live op een computer of smartphone bekijken. De officiële livestream bevindt zich op de wedstrijddag (dinsdag 22 september) op de website van Sporza. Hoe laat begint deze Vlaamse livestream? De livestream van het BK wielrennen begint tegelijkertijd met de live tv-uitzending van die koers. De livestream van de dameswedstrijd begint om 11u20. De livestream van de herenwedstrijd begint om 14u30. Men vindt de gratis livestream van dit BK daar onder meer in de rubriek 'Nu Live'. Ook vindt men de livestream van dit BK wielrennen op 22 september in de gratis Sporza-app. Helaas voor Nederlandse wielerfans is de livestream op zowel de site als de app van Sporza wel geo-restricted. Dat houdt in dat de officiële livestream van het BK wielrennen 2020 alleen in België bekeken mag worden. De livestream van Sporza bij het BK wielrennen is geheel gratis. Men hoeft ook geen account aan te maken om als Belg deze livestream van het BK op hun website te bekijken; het is een geheel openbare stream voor Belgische kijkers, maar helaas is hij voor andere landen dus wel 'geo-blocked'. Op de site van Sporza wordt in het hele jaar veel wielrennen gratis per livestream uitgezonden. Ook veel klassiekers, de Tour en de Vuelta zijn via zo'n gratis livestream bij hen live online te zien. Helaas geldt hiervoor meestal dat deze livestream 'geo-restricted' is.

Livestream BK wielrennen via Go App (hele EU)

Het is mogelijk om dit BK via een livestream op de Go App (online tv) te bekijken op de middag van 22 september. Dit is een geheel legale manier voor kijkers vanuit Nederland om toch per livestream naar dit BK wielrennen te kijken. Op die app kan men per livestream de tv-zender bekijken waarop Sporza dit BK live uitzendt. Deze Go App is een dienst van Ziggo en wie een abonnement voor digitale tv bij hen heeft, mag geheel gratis via die app per livestream naar televisie kijken. Op die manier kan men dus ook als Nederlander per livestream de live tv-uitzendingen van bijvoorbeeld de Tour de France of de klassiekers bij Sporza bekijken. Zo'n livestream op de Ziggo Go App mag men legaal in de hele EU bekijken. Dit is dus ook een handige optie voor mensen die op vakantie in een EU-land zijn en per livestream toch naar de Nederlandstalige live-uitzendingen van het wielrennen bij de NOS of Sporza willen kijken.

Livestream InteractieveTv

De bovengenoemde optie (de Go App) om vanuit Nederland geheel legaal per livestream naar Sporza te kunnen kijken, is bedoeld voor klanten van Ziggo. Soortgelijke opties om legaal per livestream naar tv te kijken bestaan ook bij diverse andere tv-aanbieders. Bij KPN kan men bijvoorbeeld per livestream naar tv kijken via de site van InteractieveTv of via hun iTV-app. Zo'n livestream is in de hele Europese Unie te bekijken. Dat geldt zowel voor de livestream op die site als voor de stream op die app.

Livestream NLZIET? Livestream Eurosport?

Is het ook mogelijk om dit wielerkampioenschap via een livestream bij NLZIET of bij Eurosport te bekijken? Neen, die bieden niet een livestream aan van het Belgische kampioenschap wielrennen.

Uitslagen 2020

Uitslag BK heren elite (profs)

 1. Dries De Bondt
 2. Iljo Keisse op 11 sec.
 3. Pieter Serry z.t.
 4. Jan Bakelants z.t.
 5. Edward Theuns z.t.
 6. Michael Van Staeyen z.t.
 7. Nathan Van Hooydonck z.t.
 8. Ludovic Robeet z.t.
 9. Xandro Meurisse z.t.
 10. Otto Vergaerde z.t.

Uitslag BK dames elite

 1. Lotte Kopecky
 2. Jolien D'Hoore z.t.
 3. Shari Bossuyt z.t.
 4. Elise Vander Sande op 9 sec.
 5. Annelies Dom z.t.
 6. Kim De Baat z.t.
 7. Jesse Vandenbulcke z.t.
 8. Mieke Docx z.t.
 9. Fien Delbaere z.t.
 10. Alicia Franck z.t.

Voorgaande editie: uitslagen BK wielrennen 2019

Uitslag BK dames elite:

 1. Jesse Vandenbulcke
 2. Ann-Sophie Duyck
 3. Julie Van de Velde
 4. Mieke Docx
 5. Alana Castrique
 6. Annelies Dom
 7. Kaat Hannes
 8. Kelly Druyts
 9. Nathalie Bex
 10. Ellen Van Loy

Uitslag BK heren elite (profs):

 1. Tim Merlier
 2. Timothy Dupont
 3. Wout van Aert
 4. Philippe Gilbert
 5. Jasper De Buyst
 6. Edward Theuns
 7. Michael Van Staeyen
 8. Kenneth Van Rooy
 9. Jasper Philipsen
 10. Yves Lampaert

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Gooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcoursGooikse Pijl 2020: livestream, startlijst en parcoursOp zondag 20 september 2020 wordt de Gooikse Pijl verreden. Deze wielerkoers wordt verreden in de plaats Gooik die in de…
WK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen 2020: wegrit dames, live tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wielrennen 2020 worden verreden in Italië (Imola). Op zaterdag 26 september staat de wegwedstr…
Veldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamVeldrit Kortrijk: Urban Cross 2020, live op tv en livestreamOp zaterdag 28 november 2020 wordt de tweede editie verreden van de Caps Urban Cross Kortrijk. Deze West-Vlaamse veldrit…
Gran Piemonte 2020, live op tv en livestreamGran Piemonte 2020, live op tv en livestreamOp woensdag 12 augustus 2020 wordt de Italiaanse klassieker Gran Piemonte verreden. Op de startlijst van Gran Piemonte 2…

EK atletiek 2022, live op tv en livestreamEK atletiek 2022, live op tv en livestreamHet Europees Kampioenschap Atletiek (outdoor) zou in augustus 2020 georganiseerd worden in Parijs (Frankrijk). Vanwege h…
Selectie heren en dames WK hockey 2014Van zaterdag 31 mei 2014 tot en met zondag 15 juni 2014, vinden de wereldkampioenschappen Hockey plaats in Den Haag. Het…
Bronnen en referenties
 • https://www.scribd.com/document/337322799/Parcours-BK-Wielrennen-Antwerpen-2017
 • http://sporza.be/cm/sporza/wielrennen/1.2873376#
 • http://www.belgiancycling.be/content.asp?language=nl&id=376&subid=392&sid=377

Reageer op het artikel "BK wielrennen 2020, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 22-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!