EK atletiek 2022, live op tv en livestream

EK atletiek 2022, live op tv en livestream Het Europees Kampioenschap Atletiek (outdoor) zou in augustus 2020 georganiseerd worden in Parijs (Frankrijk). Vanwege het coronavirus gaat dit evenement in 2020 echter niet door. Het eerstvolgende EK vindt plaats in 2022. Hoe is de geschiedenis van het EK atletiek verlopen? Hoe hebben Nederlanders in de loop der jaren gepresteerd op het EK atletiek?

Coronavirus: EK atletiek 2020 afgelast

Het EK atletiek stond gepland voor 26 tot en met 30 augustus 2020. Vanwege de coronacrisis heeft men echter in april 2020 al besloten om dit evenement niet door te laten gaan. Men heeft besloten dat er geen vervangende datum voor dit EK komt.

Historie van het EK atletiek

Het EK atletiek wordt georganiseerd sinds 1934. De eerste editie vond plaats van 7 tot en met 9 september 1934, in de Italiaanse stad Turijn. Tot 2010 werd het Europees Kampioenschap (met uitzondering van de oorlogsjaren) om de vier jaar georganiseerd. Sindsdien wordt het elke twee jaar gehouden. Het EK Atletiek werd één keer in België georganiseerd: in 1950 in het Heizelstadion. In 2016 werd dit Europees kampioenschap voor het eerst in Nederland georganiseerd worden, namelijk in het Olympisch Stadion van Amsterdam.

Historie: Nederlandse successen op het EK Atletiek

In de loop der jaren won Nederland tijdens de Europese kampioenschappen atletiek in totaal 25 keer goud, 25 keer zilver en 21 keer brons. De meest succesvolle Nederlandse atlete in de historie van het EK is natuurlijk de legendarische Fanny Blankers-Koen. Zij won in totaal vijf keer goud en twee keer brons. Haar eerste medailles won ze op het EK van 1938 in Wenen. Zowel op de 100 meter als op de 200 meter werd zij derde. In 1946 won zij twee keer goud: op de 80 meter horden en op de 4X100 estafette. In 1950 won zij drie keer goud: op de 100 meter, 200 meter en de 80 meter horden.

EK atletiek 2012

Het EK van 2012 was succesvol voor Nederland. Churandy Martina won toen goud op de 200 meter sprint. Hij pakte, samen met Mariano, Codrington en Van Luijk, eveneens goud op de 4 x 100 meter estafette. Tijdens datzelfde EK pakte Rutger Smith zilver bij het kogelstoten. Patrick van Luijk behaalde zilver op de 200 meter. De dames Vassel, Schippers, Lubbers en Samuel behaalden zilver op de 4x100 meter estafette.

EK atletiek 2014

Het EK van 2014 in Zürich was ook succesvol voor Nederland. Tijdens dat toernooi was Daphne Schippers de grote ster van het Nederlandse team. Voorheen had zij zich vooral op de meerkamp gefocust, maar tijdens dat EK richtte ze zich op de sprintafstanden. De betekende haar grote doorbraak als sprinter op het internationale podium. Schippers won goud op zowel de 100 meter als de 200 meter. Een andere Nederlandse ster was Sifan Hassan, die de gouden medaille won op de 1500 meter en de zilveren medaille op de 5 kilometer. Nadine Broersen won zilver op de zevenkamp.

EK atletiek 2016

In 2016 werd het EK voor het eerst in Nederland gehouden, namelijk in het Olympisch Stadion te Amsterdam. Dit was wederom een zeer succesvol toernooi voor de Nederlandse selectie. Dafne Schippers won goud op de 100 meter voor dames. Anouk Vetter won de gouden medaille op de zevenkamp. Jamile Samuel, Dafne Schipper, Naomi Sedney en Tessa van Schagen wonnen goud op de 4 x 100 meter estafette. Churandy Martina won goud op de 100 meter voor heren. Sifan Hassan behaalde zilver op de 1500 meter. Liermavin Bonevacia won brons op de 400 meter. Ingisous Gaisah behaalde brons op het verspringen.

EK atletiek 2018

Hoe presteerden de Nederlanders op het Europees kampioenschap van 2018? Bij de heren won Nederland één medaille: brons op de 4 x 100 meter horden. Bij de dames had Nederland een veel rijkere medaille-oogst. Sifan Hassan won goud op de 5000 meter. Susan Krumins won zilver op de 10 kilometer. Dafne Schipper won zilver op de 200 meter en brons op de 100 meter. Jamile Samuel won brons op de 200 meter. De dames Schippers, Samuel, Sedney en Van Hunenstijn wonnen samen zilver op de 4 x 100 meter estafette. Lisanne de Witte won brons op de 400 meter.

Deelnemers: Nederlandse selectie

Welke atleten zitten in de selectie van Nederland voor het EK Atletiek 2022? T.z.t. vindt u hier een overzicht van de Nederlandse selectie.

Programma EK atletiek 2022

Wanneer staan welke onderdelen op het programma van dit EK atletiek? T.z.t. vindt u hier het programma van de Europese kampioenschappen atletiek 2022.

Live op tv: Eurosport, NOS en Sporza

Live bij de NOS en Sporza

De Nederlandse en Vlaamse publieke omroepen (respectievelijk de NOS en Sporza) besteden op tv veel aandacht aan dit EK. Zodra hun uitzendschema's bekend zijn, worden die hier geplaatst.

Live op tv bij Eurosport

Ook Eurosport zendt het EK atletiek 2022 live uit op tv. Zij zenden grotere delen live uit op tv dan Sporza en de NOS. Zodra hun uitzendschema bekend is, wordt het hier gemeld.

Livestream EK atletiek 2022

De wedstrijden van het EK atletiek 2022 zijn ook online te bekijken via een livestream. Met zo'n livestream kan men live naar deze Europese kampioenschappen atletiek kijken op bijvoorbeeld een smartphone, laptop of andere computer. Diverse omroepen stellen zo'n livestream van het EK atletiek beschikbaar.

Livestream NPOS

In Nederland bestaat er zo'n livestream van het EK atletiek bij de NOS (NPO). Hun livestream bevindt zich op elke uitzenddag op hun website. (In het menu 'sport' op die site staat doorgaans ook het programma van hun livestream aangegeven.) Daarnaast kan men de livestream van de NOS voor dit EK atletiek ook vinden via de NOS-app. Bij de NOS is de livestream voor het EK atletiek 2022 helemaal gratis, maar vanwege uitzendrechtenkwesties mag men deze stream alleen in Nederland live bekijken. (Deze livestream van het EK atletiek is geo-restricted. Voor kijkers in andere landen is deze livestream van het EK atletiek 'geo-blocked'.)

Livestream Sporza

Ook Sporza (VRT) stelt bij deze Europese kampioenschappen 2022 een livestream beschikbaar. Ook deze Vlaamse livestream is gratis. Voor deze stream geldt eveneens dat deze geo-restricted is. Men mag de livestream van Sporza bij het EK atletiek 2022 dus officieel alleen live in België bekijken. Hun livestream van de Europese kampioenschappen atletiek is op de wedstrijddagen onder meer te vinden in het menu 'nu live'. Daarnaast kan men de livestream van dit EK tijdens de uitzendingen doorgaans ook via de hoofdpagina van hun website vinden.

Livestream Eurosport voor EK atletiek

Ook Eurosport biedt een livestream aan bij het EK atletiek 2022. De livestream van Eurosport voor dit Europees kampioenschap atletiek 2022 bevindt zich op hun Eurosport Player. Dit is niet een gratis livestream. Het is een app waarbij men een betaald abonnement dient te hebben om een livestream (waaronder dus ook de stream van dit EK atletiek) te kunnen bekijken. Via de stream van Eurosport kan men live een buitengewoon groot deel van het programma (zelfs bijna het gehele programma) van het EK atletiek live bekijken. Ook veel andere EK's, zoals het EK wielrennen en het EK baanwielrennen kan men met zo'n livestream op de Eurosport Player bekijken.

Online kijken: livestream Ziggo Go App

Voor klanten van Ziggo bestaat de mogelijkheid om online tv te kijken (dus via een livestream) op de Ziggo Go App. Indien men deze app heeft en activeert, dan kan men daarmee dus ook op bijvoorbeeld een smartphone of tablet per livestream naar de live-uitzending van NOS, Eurosport en Sporza kijken bij dit EK atletiek. Zo'n officiële livestream van Ziggo heeft en wat groter bereik dan de streams van de NOS en Sporza. Men mag zo'n stream van Ziggo namelijk officieel live bekijken in de gehele EU.

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK Indoor Atletiek 2021, live op tv en livestreamWK Indoor Atletiek 2021, live op tv en livestreamVan vrijdag 19 maart tot en met zondag 21 maart 2021 vinden de wereldkampioenschappen indoor atletiek plaats in de stad…
Bislett: The Impossible Games 2020, live tv en livestreamBislett: The Impossible Games 2020, live tv en livestreamIn Oslo (Noorwegen) worden jaarlijks de Bislett Games georganiseerd. Dit atletiekevenement is een onderdeel van de Diamo…
EK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestreamEK vrouwenvoetbal 2022, live op tv en livestreamHet EK vrouwenvoetbal 2022 wordt in Engeland georganiseerd. De finale vindt plaats in het Wembley Stadium te Londen. Dit…
EK indoor atletiek 2021, live tv en livestreamEK indoor atletiek 2021, live tv en livestreamDe Europese kampioenschappen indoor atletiek worden in 2021 georganiseerd in Torun (Polen). Het EK begint op vrijdag 5 m…

WK voetbal Brazilië 2014: logo en mascotteWK voetbal Brazilië 2014: logo en mascotteHet logo van het WK in Brazilië is een beeltenis van drie handen, die samen de World Cup vorm geven, de gouden bokaal di…
BK wielrennen live op tv en livestreamBK wielrennen live op tv en livestreamDe Belgische Kampioenschappen wielrennen voor heren elite met contract (profs) en dames elite worden jaarlijks in de zom…
Bronnen en referenties
  • http://www.atletiekunie.nl
  • http://nl.wikipedia.org
  • http://en.wikipedia.org
  • http://www.nusport.nl
  • http://www.european-athletics.org/

Reageer op het artikel "EK atletiek 2022, live op tv en livestream"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Sportpraat, 04-07-2016 20:48 #1
Goed geschreven stuk, vol nuttige en leuke informatie!

Dank je wel!

Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 03-05-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 5
Reacties: 1
Schrijf mee!