WK Schaken 2018, tweekamp: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana

WK Schaken 2018, tweekamp: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana In november 2018 spelen regerend wereldkampioen Magnus Carlsen (Noorwegen) en zijn uitdager Fabiano Caruana (USA) om de FIDE wereldtitel schaken. Deze tweekamp vindt plaats in Londen (Groot-Brittannië). Dit WK schaken is online live via een livestream te volgen. De eerste wedstrijd van de tweekamp Carlsen-Caruana vindt plaats op 9 november 2018. Hoe is de geschiedenis van het wereldkampioenschap schaken verlopen?

Geschiedenis van het Wereldkampioenschap Schaken

De eretitel 'wereldkampioen schaken' werd al gebruikt in de jaren veertig van de negentiende eeuw. In die tijd was die term echter meer een soort bijnaam of eretitel voor een schaker die door schaakkenners op dat moment werd beschouwd als de beste schaker ter wereld. Men noemde bijvoorbeeld een schaker zo, die al een lange tijd in ontmoetingen met andere topschakers ongeslagen was, of een schaker die net een toptoernooi had gewonnen.

Door de meeste schaakhistorici wordt tegenwoordig Wilhelm Steinitz beschouwd als de eerste 'echte' wereldkampioen schaken. Hij won in 1886 een match tegen Johann Zukertort, waarbij voor het eerst expliciet afgesproken was, dat de inzet van die match de wereldtitel schaken was. Steinitz was een geboren Oostenrijker, die later de Amerikaanse nationaliteit aan zou nemen.

Emanuel Lasker

In 1894 verloor Steinitz zijn wereldtitel aan de Duitser Emanuel Lasker. Die behield zijn wereldtitel tot 1921. Al moet daarbij aangetekend worden dat hij in een lange periode, namelijk van 1910 tot en met 1920, niet één keer officieel de wereldtitel in een tweekamp op het spel heeft gezet. (In die periode demonstreerde hij overigens wel op enige toernooien dat hij op dat moment nog steeds ís werelds beste schaker was.)

De legendarische Emanuel Lasker was naast zijn schaakcarrière eveneens actief als wiskundige, filosoof en schrijver. Met name als wiskundige boekte hij ook grote successen. Op het gebied van de commutatieve algebra wordt Steinitz in de geschiedenisboeken der wiskunde beschouwd als een baanbrekende wetenschapper.

Max Euwe

In 1921 verloor Lasker de wereldtitel aan de Cubaan Capablanca. Die zou deze titel vervolgens in 1927 weer verliezen aan de Rus Aljechin. In 1935 speelde Aljechin (die inmiddels tot Fransman was geneutraliseerd) een WK-match tegen de Nederlander Max Euwe. De Nederlander won de tweekamp met 15,5-14,5 en werd daarmee de eerste en tot op heden enige Nederlandse wereldkampioen schaken. In 1937 zou Aleksandr Aljechin de wereldtitel echter weer terugwinnen, door in een tweekamp Euwe te verslaan met 15,5-9,5. Aljechin zou de wereldtitel tot aan zijn dood (in 1946) behouden.

De Sovjet-Unie versus Bobby Fischer

In de eerste decennia na de Tweede Wereldoorlog werd de schaakwereld overheerst door de Sovjet-Unie. In de periode van 1948 tot en met 1972 waren er vijf wereldkampioenen; alle vijf kwamen uit de Sovjet-Unie. In 1972 slaagde de legendarische Amerikaan Bobby Fischer erin om de Sovjet-hegemonie in de schaakwereld te breken.

Tijdens een WK-tweekamp op IJsland versloeg hij de regerende wereldkampioen Boris Spasski. Deze tweekamp, dat middenin de koude oorlog plaatsvond, kreeg als bijnaam: "De match van de eeuw". Bobby Fischer behield zijn wereldtitel to 1975. Na intensieve onderhandelingen besloot de internationale schaakbond FIDE dat jaar om niet in te gaan op de (extreme) eisen die Fischer stelde voor een nieuwe WK-match. Fischer weigerde vervolgens om een WK-match te spelen. De FIDE besloot vervolgens om de schaker waar Fischer oorspronkelijk zijn WK-tweekamp tegen had moeten spelen, de Rus Karpov, uit te roepen tot de nieuwe wereldkampioen schaken.

Kasparov

Anatoli Karpov behield de wereldtitel tot 1985. Dat jaar verloor hij die titel echter aan zijn jongere landgenoot Garry Kasparov. Van midden jaren tachtig tot aan het begin van de 21e eeuw zou Kasparov blijven heersen in de schaakwereld. Toch zou hij vanaf 1993 niet meer de officiele (FIDE) wereldkampioen schaken zijn. In dat jaar besloot Kasparov, na een reeks conflicten met de FIDE, om zijn eigen schaakbond (PCA) op te richten en daarmee een eigen WK te organiseren. Kasparov zou zijn eigen wereldtitel behouden tot het jaar 2000, toen hij die verloor aan zijn landgenoot Vladimir Kramnik.

Ondertussen bleef de FIDE ook zijn eigen WK Schaken organiseren, al had die officiële wereldtitel sinds 1993 heel wat minder glans aangezien de beste schaker van zijn generatie (en volgens velen zelfs de beste schaker aller tijden) Garry Kasparov niet meedeed aan dit WK. Van 1993 tot en met 2006 was de FIDE-wereldtitel achtereenvolgensin de handen van Anatoli Karpov, Aleksandr Chalifman, Viswanathan Anand, Roeslan Ponomarjov, Rustam Kasimdzjanov en Veselin Topalov.

Herenigde schaakwereld

In 2006 ontstond eindelijk weer eenheid in de wereld van het topschaken. Kramnik, de houder van de alternatieve wereldtitel, streed dat jaar in een tweekamp met de FIDE-wereldkampioen Topalov, om de enige echte officiële wereldtitel. Kramnik won deze tweestrijd. Vervolgens pakte de Indiër Anand in 2007 de wereldtitel (het WK werd dat jaar niet in de vorm van een tweekamp gespeeld, maar in de vorm van een toernooi met 8 deelnemers).

Viswanathan Anand

Viswanathan (Vishy) Anand werd op 11 december 1969 geboren in Madras (India). Als 13-jarige versloeg hij al de toenmalige beste schaker van India, Manuel Aaron. In 1987 won hij de wereldtitel bij de junioren. Rond 1990 was hij The Rising Star van de internationale schaakwereld. Hij verblufte toen veel schaakliefhebbers door zijn zeer snelle spel. Later is hij wat langzamer en bedachtzamer gaan spelen. In 2000 pakte Anand de FIDE wereldtitel schaken. Tijdens het daaropvolgende WK van de FIDE (dat begon in 2001 en waarvan de finale in 2002 werd gespeeld) slaagde Anand er echter niet in om zijn wereldtitel te behouden.
In 2007, een jaar nadat de schaakwereld na jaren vol conflicten weer herenigd was en er weer één echte wereldtitel bestond, slaagde Anand erin om die titel te pakken. Anand behield de wereldtitel totdat het Noorse wonderkind Magnus Carlsen hem in 2013 in een tweekamp versloeg.

In het voorjaar van 2014 won Anand het WK-kandidatentoernooi dat tussen acht topspelers werd gespeeld in de Russische stad Chanty-Mansiejsk. Anand mocht daarom in december 2014 proberen om revanche te nemen op Carlsen, in een tweekamp om de wereldtitel schaken. Carlsen behield de wereldtitel echter, door deze tweekamp te winnen met 6,5 - 4,5.

WK-match 2016: Carlsen versus Karjakin

In maart 2016 werd er wederom een kandidatentoernooi gehouden. Het evenement vond plaats in Moskou. De winnaar van dit toernooi zou het in het najaar van 2016 mogen opnemen tegen wereldkampioen Carlsen, in een tweekamp om de wereldtitel. Er deden acht spelers mee aan het kandidatentoernooi, waaronder de Nederlander Anish Giri. Verrassend genoeg werd dit toernooi gewonnen door de Rus Sergey Karjakin, die vooraf nochtans door veel kenners werd gerekend tot de minder sterke deelnemers aan het kandidatentoernooi.

In november 2016 vond dus de WK-tweekamp Carlsen-Karjakin plaats. Tot verrassing van velen speelde Karjakin zeer sterk. Na de twaalf geplande partijen was de stand gelijk: Carlsen-Karjakin 6-6. De beslissing moest daarom vallen in een tiebreak, die bestond uit een reeks rapid-partijen. Hierin won Carlsen overtuigend met 3-1. Daardoor prolongeerde Carlsen dus zijn wereldtitel schaken. De eindstand in het World Championship Chess was dus Carlsen-Karjakin 9-7.

FIDE Kandidatentoernooi: WK schaken 2018

In maart 2018 werd er in Berlijn een FIDE Kandidatentoernooi gespeeld. Wie dat toernooi zou winnen, zou het in december 2018 mogen opnemen tegen wereldkampioen Carlsen, in een tweekamp om de FIDE wereltitel schaken. Aan dit toernooi deden acht wereldtoppers mee. Het toernooi werd gewonnen door Fabiano Caruana, voor Mamedyarov en Karjakin.

WK tweekamp 2018 in Londen

De tweekamp om het WK schaken 2018 wordt dus gespeeld door wereldkampioen Magnus Carlsen en zijn uitdager Fabiano Curuana. Dit tweekamp begint op 9 november en duurt tot eind november. Het tweekamp wordt in Londen (Groot Brittannië) gehouden in het The College te Holborn. Het prijzengeld van deze tweekamp bedraagt meer dan 1 miljoen euro.

De uitdager: Fabiano Caruana

Fabiano Luigi Caruana werd geboren op 30 juli 1992 in de Amerikaanse stad Miami. Hij heeft Italiaanse roots. Van 2005 tot en met 2015 kwam hij als schaker officieel uit voor Italië. Vanaf 2015 komt hij echter uit voor de Verenigde Staten. In z'n jeugd werd hij beschouwd als een schaakwonderkind. Al op 14-jarige leeftijd behaalde hij de titel van grootmeester. Daarmee was hij zowel de jongste Italiaanse als de jongste Amerikaanse grootmeester aller tijden.

In 2014 behaalde Caruana de tweede plek op de FIDE-wereldranglijst. Daarna is hij nog diverse malen terug gekeerd op die tweede plek, maar hij is er qua ELO-rating nooit in geslaagd om de nummer één, Magnus Carlsen, in te halen. In het najaar van 2018 is hij Carlsen op die wereldranglijst wel zeer dicht benaderd; het verschil tussen hen is begin november nog maar drie punten. Doordat Caruana in 2018 het FIDE-kandidatentoernooi won, is hij de eerste Amerikaan sinds de legendarische Bobby Fischer, die deel mag nemen aan een tweekamp om de schaakwereldtitel.

De wereldkampioen: Magnus Carlsen

Sven Magnus Øen Carlsen werd geboren op 30 november 1990. Op jonge leeftijd demonstreerde hij al zijn enorme schaaktalent. Hij was pas 13 jaar toen hij al de titel van grootmeester behaalde. In 2010 was hij als 19-jarige de jongste schaker aller tijden, die op de nummer één plek stond van de FIDE-rating (ELO). Op diezelfde ranglijst brak hij in 2013 het puntenrecord dat voorheen in handen van Kasparov was. In 2013 won hij in Londen het kandidatentoernooi voor het WK schaken. Vervolgens versloeg hij regerend kampioen Anand in een tweekamp om de wereldtitel. Velen beschouwen Magnus Carlsen nu al als de beste schaker aller tijden, al zijn veel andere schaakfans van mening dat die eretitel nog steeds aan Garry Kasparov toebehoort.

Favoriet

Magnus Carlsen is de belangrijkste kanshebber om de tweekamp te winnen. De regerend wereldkampioen heeft de afgelopen jaren sterk gespeeld op de toptoernooien en staat nog steeds eerste op de FIDE ELO-rating.

Programma: speeldata, speelschema, schema en uitslagen

De openingsceremonie is op donderdag 8 november. Hoe ziet het programma van dit tweekamp eruit? Wanneer worden alle wedstrijden van deze WK-match gespeeld? De eerste partij wordt op vrijdag 9 november gespeeld, de tweede op zaterdag 10 november. Daarna volgt er op maandag 12 november een rustdag. Dit is het vaste stramien van het grootste deel van dit tweekamp: telkens twee dagen met wedstrijden en dan één rustdag. De wedstrijden worden dus gespeeld op 9, 10, 12, 13, 15, 16, 18, 19, 21 en 22 november. In de slotfase van deze WK-match wijkt men af van het vaste stramien. Er volgt een partij op 24 november, maar daarna meteen op 25 november weer een rustdag. De twaalfde ronde wordt op 26 november gespeeld. Indien de tweekamp na twaalf ronden nog niet beslist is, volgt er op 27 november een rustdag, die gevolgd wordt door tie-breaks op 28 november. Hoe laat beginnen de wedstrijden? De wedstrijden beginnen 's middags om 15u00 plaatselijke tijd (in Londen), dat is dus om 16u00 voor degenen die vanuit Nederland en België deze tweekamp live willen volgen.

Programma: wedstrijden WK tweekamp 2018

 • Vr. 9 november: Fabiano Caruana 1/2 - Magnus Carlsen 1/2
 • Za. 10 november: Magnus Carlsen 1/2 - Fabiano Caruana 1/2
 • Zo. 11 november: Rustdag
 • Ma. 12 november: Fabiano Caruana 1/2 - Magnus Carlsen 1/2
 • Di. 13 november: Magnus Carlsen 1/2 - Fabiano Caruana 1/2
 • Wo. 14 november: Rustdag
 • Do. 15 november: Fabiano Caruana 1/2 - Magnus Carlsen 1/2
 • Vr. 16 november: Magnus Carlsen 1/2 - Fabiano Caruana 1/2
 • Za. 17 november: Rustdag
 • Zo. 18 november: Magnus Carlsen 1/2 - Fabiano Caruana 1/2
 • Ma. 19 november: Fabiano Caruana 1/2 - Magnus Carlsen 1/2
 • Di. 20 november: Rustdag
 • Wo. 21 november: Magnus Carlsen 1/2 - Fabiano Caruana 1/2
 • Do. 22 november: Fabiano Caruana 1/2 - Magnus Carlsen 1/2
 • Vr. 23 november: Rustdag
 • Za. 24 november: Magnus Carlsen 1/2 - Fabiano Caruana 1/2
 • Zo. 25 november: Rustdag
 • Ma. 26 november: Fabiano Caruana 1/2 - Magnus Carlsen 1/2
 • Di. 27 november: Rustdag
 • Wo. 28 november: tiebreak Carlsen 3 - Caruana 0

Eindstand: Carlsen behoudt wereldtitel

De stand in deze tweekamp na de twaalf reguliere partijen was: Carlsen - Caruana 6-6. Daarom werd er op woensdag 28 november een tiebreak gespeeld. Daarin won Carlsen overtuigend met 3-0, zodat hij uiteindelijk zijn wereldtitel behoudt.

Livestream: het WK schaken 2018 live te volgen

Livestream?

Kan men de strijd tussen Carlsen en Caruana ook online via een livestream volgen? Ja, het tweekamp om het WK schaken 2018 is live te volgen per livestream via de website van World Chess. Op 8 november werd de openingspersconferentie live uitgezonden door hen, via een livestream die op hun website en op Facebook gevolgd kon worden. Bij uitzondering was deze openbare stream van de persconferentie een geheel gratis livestream. Tijdens de wedstrijden is hun livestream niet gratis.

Officiële livestream bij World Chess te koop

Tijdens de WK-match is er bij World Chess een officiële livestream beschikbaar. Op deze site kan men wel 'online access' kopen, waarbij men dus toegang koopt tot hun 'livestream-dienst'. Dat kost 20 dollar voor de gehele tweekamp. Men krijgt voor dat bedrag echter wel meer dan één livestream. Men kan de wedstrijden vanuit meerdere camerastandpunten via de livestream volgen, ook kan men live commentaar volgen en krijgt men rondom de match allerlei info en video's. De hoofdcommentator van 'World Chess' bij de live-uitzendingen van de WK-tweekamp is Judit Polgar. De livestream kan men zowel op een smartphone, als op een laptop, of tablet of een ander type computer bekijken.

Naast het abonnement van de livestream bij alleen de WK-match voor 20 euro, is het ook mogelijk om een abonnement voor een heel jaar bij World Chess te kopen voor 35 euro. Daarmee kan men dus ook live andere evenementen van hen via een livestream volgen.

Alternatief: WK schaken 2018 live gratis meebeleven

Voor veel schaakliefhebbers is zo'n officiële livestream echter niet een must. Men kan op allerlei andere manieren gratis live (of eigenlijk: bijna live) deze tweestrijd volgen, zonder officiële livestream. Zo zijn twitter en op diverse andere sites de zetten van de tweekamp meestal bijna live te volgen. Hiermee kan men als schaakliefhebber bijvoorbeeld thuis op een schaakbord zelf al die zetten 'live' doen en daar ook zelf 'live' de analyses bij maken.

Teletekst: niet live, wel achteraf een overzicht van alle zetten

Bij diverse voorgaande tweekampen om het WK schaken kon men alle zetten ook live volgen op teletekst bij de NOS. In 2018 is de WK-match bij hen niet live te volgen. Wie dus elke zet live wil volgen, dient hiervoor anno 2018 op het internet te zitten en niet op teletekst. Wel zijn op NOS-teletekst achteraf alle zetten van elke wedstrijd te zien (pagina 693).
© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK Schaken: FIDE Kandidatentoernooi 2020 via livestreamWK Schaken: FIDE Kandidatentoernooi 2020 via livestreamOp dinsdag 17 maart 2020 begon het FIDE Kandidatentoernooi. Dit toernooi werd op donderdag 26 maart 2020 stilgelegd vanw…
Wereldkampioenen schaken: overzicht winnaars WK schakenWereldkampioenen schaken: overzicht winnaars WK schakenHet WK schaken vond voor het eerst plaats in 1886. De Oostenrijker Wilhelm Steinitz werd er de eerste wereldkampioen sch…
Leren schaken tegen de computerLeren schaken tegen de computerLeren schaken is niet het makkelijkste dat je ooit gedaan zal hebben en zonder tegenstander wordt het nog veel moeilijke…
recensieRecensie: Garry Kasparov: Waarom het leven op schaken lijktGarry Kasparov, één van 's werelds beste schakers ooit, geeft in dit boek zijn opgedane levenslessen mee. Door de parall…

WK ploegentijdrit (Mixed Relay) 2019, live tv en livestreamWK ploegentijdrit (Mixed Relay) 2019, live tv en livestreamDe wereldkampioenschappen ploegentijdrit voor heren en dames worden verreden op zondag 22 september 2019. Dit is voor he…
WK voetbal Brazilië 2014: logo en mascotteWK voetbal Brazilië 2014: logo en mascotteHet logo van het WK in Brazilië is een beeltenis van drie handen, die samen de World Cup vorm geven, de gouden bokaal di…
Bronnen en referenties
 • https://en.wikipedia.org/wiki/World_Chess_Championship_2016
 • https://ratings.fide.com/top.phtml?list=men
 • https://en.wikipedia.org/wiki/World_Chess_Championship

Reageer op het artikel "WK Schaken 2018, tweekamp: Magnus Carlsen - Fabiano Caruana"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 28-11-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 3
Schrijf mee!