InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK Ploegentijdrit 2018 live op tv - startlijst en parcours

WK Ploegentijdrit 2018 live op tv - startlijst en parcours

WK Ploegentijdrit 2018 live op tv - startlijst en parcours De wereldkampioenschappen ploegentijdrit voor heren en dames worden verreden op zondag 23 september 2018. Dit WK vindt plaats in Tirol (Oostenrijk). Dit WK ploegentijdrit is live op tv te zien. Ook kan men op het internet het WK ploegentijdrit volgen via een livestream. Welke teams staan op de startlijst? Hoe zien het programma en het parcours van dit WK ploegentijdrit eruit? Hoe is de geschiedenis van het WK ploegentijdrit verlopen?

Historie WK ploegentijdrit

In vroeger tijden (tot en met 1994) was de ploegentijdrit op het WK wielrennen een discipline waar alleen amateurs aan mee mochten doen. (Al was die term 'amateur' in de praktijk nogal relatief. Met name in Oost-Europa, maar ook in sommige Westerse landen, waren renners uit de nationale ploegentijdritploeg eigenlijk alleen op papier amateurs, in de praktijk waren het fulltime wielrenner en ze ontvingen hiervoor salaris van de nationale bond of de overheid.)

Het parcours van het WK ploegentijdrit voor heren amateurs was indertijd altijd 100 kilometer lang. Het parcours van het WK ploegentijdrit voor dames was altijd 50 kilometer lang. Zowel bij de heren als bij de dames bestonden de teams uit vier renners. De ploegentijdrit was in die periode bij de heren ook een Olympisch onderdeel, bij de dames was dit niet het geval.

Geschrapt van het programma

Rond 1994 vond er een reeks wijzigingen plaats op het programma van het WK wielrennen. Eén daarvan was, dat het WK ploegentijdrit voor heren (amateurs) en dames vervangen werd door een WK individuele tijdrit (waaraan ook profs mee mogen doen). De ploegentijdrit verdween toen ook van het programma van de Olympische Spelen (met ingang van de Spelen van 1996 in Atlanta) en werd daar eveneens vervangen door de individuele tijdrit.

Comeback

In 2012 keerde de ploegentijdrit echter weer terug op het programma van het wereldkampioenschap wielrennen. Opvallend genoeg is de ploegentijdrit sinds die herintroductie niet meer een onderdeel voor landenploegen (zoals alle andere onderdelen van het WK) maar voor sponsorploegen. Anders dan tot en met 1994, toen er met ploegen van vier renners werd gereden, wordt er tegenwoordig gereden met ploegen van zes renners. De afstand is tegenwoordig korter dan vroeger: in 2013 was de afstand voor de heren bijvoorbeeld 57,2 kilometer, terwijl vroeger 100 kilometer de vaste afstand was.

Erelijst WK ploegentijdrit (sponsorteams - sinds 2012)

In 2012 en 2013 won Omega Pharma QuickStep bij de heren elite (profs) het WK tijdrijden voor merkenploegen. In 2014 en 2015 pakte BMC die titel. In 2016 ging de titel weer naar QuickStep. In 2017 werd het WK ploegentijdrit gewonnen door Team Sunweb Giant, met onder meer Dumoulin en Kelderman.

Bij de dames won Team Specialized deze titel in 2012, 2013 en 2014. In 2015 ging de titel bij de vrouwen naar het team Velocio-SRAM. In 2016 won Boels Dolmans. Ook in 2018 won Boels Dolmans het WK ploegentijdrijden voor dames.

Einde aan het WK ploegentijdrit? Of wederopstanding in een nieuwe vorm?

Het WK ploegentijdrit 2018 is waarschijnlijk de laatste editie van dit WK in deze vorm (merkenploegen). Dit komt mede doordat er een gebrek aan interesse blijkt te zijn bij veel sponsorteams om veel in dit WK te investeren. Alleen enkele topploegen focusten zich echt op dit WK, veel andere ploegen zagen het op den duur vooral als een kostenpost. Ook de interesse van de media is mondiaal nooit erg groot geworden voor dit WK ploegentijdrit voor merkenteams. Het is nog niet definitief zeker of er een einde komt aan het WK ploegentijdrit. Er zijn plannen voor een mogelijke nieuwe opzet, waarbij men met landenteams rijdt en waarbij binnen één wedstrijd een mannenteam en een vrouwenteam een soort estafette rijden (en elkaar dus afwisselen).

WK wielrennen 2018

De wereldkampioenschappen wielrennen 2018 worden gehouden in Tirol (Oostenrijk). Het WK begint op zondag 23 september met dit WK ploegentijdrit. Op dinsdag 25 september wordt de tijdrit voor vrouwen elite verreden. Op woensdag 26 september wordt de tijdrit voor heren elite verreden. Op zaterdag 29 september staat de wegrit voor dames elite op het programma. Op zondag 30 september wordt de wegrit voor heren elite verreden.

WK Ploegentijdrit 2018: parcours en programma

Hoe laat worden de Team Time Trials verreden tijdens het WK wielrennen 2018? De start van de ploegentijdrit van de dames is 's ochtends om 10u10. De heren elite (profs) beginnen 's middags om 14u40 aan hun ploegentijdrit.

Parcours WK ploegentijdrit dames

Het parcours van het WK ploegentijdrijden voor vrouwen heeft een lengte van 53,8 kilometer. De start is in Ötztal. De finish ligt in Innsbruck. In de route zitten diverse kleine heuvels, maar tegelijkertijd loopt het parcours over het algemeen genomen in een zeer licht dalende lijn.

Parcours WK ploegentijdrit heren

Ook het parcours van de ploegentijdrit van de mannen begint in Ötztal en finisht in Innsbruck. Hoewel een deel hetzelfde is als de route van de dames, heeft het parcours van het WK ploegentijdrit van de heren toch duidelijk een ander karakter. Dat komt mede door een serieuze klim die de heren na circa 40 kilometer koers moeten beklimmen. Die klim zit niet in het parcours van de ploegentijdrit van de dames. De route van het WK ploegentijdrit van de heren heeft een lengte van 62,1 kilometer.

Deelnemers WK ploegentijdrit dames

Welke ploegen doen mee aan het WK ploegentijdrit voor vrouwen 2018? Hieronder vindt u de startlijst met starttijden en startvolgorde van het WK ploegentijdrit voor dames. Er doen drie Nederlandse teams mee aan dit WK ploegentijdrit: Boels-Dolmans, Sunweb en Parkhotel Valkenburg. Alle teams hebben op de selecties van 6 rensters op de deelnemerslijst van dit WK ploegentijdrit.

Startlijst WK ploegentijdrit voor dames 2018

 • 10u10: Bepink (Ita)
 • 10u13: Virtu Cycling (Den)
 • 10u16: Parkhotel Valkenburg (Ned)
 • 10u19: Cogeas - Mettler (Rus)
 • 10u22: BTC Ljubljana (Slo)
 • 10u25: Valcar PBM (Ita)
 • 10u28: Wiggle High5 (UK)
 • 10u31: Ale Cipollini (Ita)
 • 10u34: Canyon Sram (Dui)
 • 10u37: Mitchelton Scott (Aus)
 • 10u40: Boels Dolmans (Ned)
 • 10u43: Team Sunweb (Ned)

Deelnemende teams WK ploegentijdrit heren: startlijst, selecties en startvolgorde

Selecties Sunweb en TEAMLottoNL

Hoe zien de selecties eruit van Sunweb en TEAMLottoNL voor het WK ploegentijdrit bij de heren? De selectie van de titelverdediger Team Sunweb voor het WK Ploegentijdrit 2018 bestaat uit de Nederlanders Tom Dumoulin, Wilco Kelderman en Sam Oomen, de Deen Soren Kragh Adnersen, de Amerikaan Chad Haga en de Australiër Michael Matthews. De selectie van TEAMLottoNL-Jumbo voor dit WK ploegentijdrit bestaat uit de Nederlanders Jos van Emden, Danny van Poppel, Tom Leezer, Timo Roosen, Koen Bouwman, en de Amerikaan Neilson Powless.

Startlijst

Welke teams doen mee aan het WK ploegentijdrit 2018 voor heren elite (profs)? Hieronder vindt u de complete startlijst met starttijden en startvolgorde van deze ploegentijdrit. Alle teams hebben selecties met 6 coureurs op de deelnemerslijst van dit WK ploegentijdrit 2018.

Startlijst WK ploegentijdrit heren 2018:

 • 14u40: Tirol Cycling Team (Oos)
 • 14u43: WSA Pushbikers (Oos)
 • 14u46: Hrinkow Advarics Cycleang (Oos)
 • 14u49: Dukla Banska Bystrica (Slw)
 • 14u52: Lotto Kern Haus (Dui)
 • 14u55: Sangemini Mg K Vis - Vega (Ita)
 • 14u58: Team Voralberg Santic (Oos)
 • 15u01: Felbermayr Simplon Wels (Oos)
 • 15u04: Elkov Author (Tsj)
 • 15u07: CCC Sprandi (Pol)
 • 15u10: Katusha Alpeci (Zwi/Rus)
 • 15u13: Trek Segafredo (USA)
 • 15u16: AG2R (Fra)
 • 15u19: TEAMLottoNL-Jumbo (Ned)
 • 15u22: Astana (Kaz)
 • 15u25: Team Movistar (Spa)
 • 15u28: Mitchelton Scot (Aus)
 • 15u31: Bora Hansgrohe (Dui)
 • 15u34: QuickStep (Bel)
 • 15u37: Team Sky (UK)
 • 15u40: BMC (USA)
 • 15u43: Team Sunweb (Dui/Ned)

WK wielrennen live op tv: Sporza, Eurosport en de NOS

WK ploegentijdrit dames en heren live op tv bij Sporza

De uitzendrechten van het WK wielrennen 2018 zijn in handen van Sporza, Eurosport en de NOS. Van deze drie omroepen zendt alleen het Vlaamse Sporza ook de ploegentijdrit voor de dames live op tv uit. De live tv-uitzending van het WK ploegentijdrit voor dames begint om 11u00 op de zender Canvas. (Vanaf 10u00 zendt Sporza dit WK ploegentijdrit overigens reeds online uit via hun livestream.)

Sporza zendt 's middags ook het WK ploegentijdrit van de heren live uit. Dit doen zij op de zender VRT één, als onderdeel van het programma Sporza op Zondag. De live-uitzending van de ploegentijdrit van de heren begint rond 14u30.

WK ploegentijdrit heren live bij Eurosport

Eurosport zendt op zondagochtend het WK ploegentijdrit voor dames dus niet live op tv uit, maar ze zenden het wel online via een livestream uit (meer info over de stream: zie verderop). Het WK ploegentijdrit van de heren elite (profs) wordt wel live op tv uitgezonden door Eurosport. Hun live tv-uitzending van die ploegentijdrit begint op Eurosport 1 om 15u05. Opvallend genoeg is het WK ploegentijdrit van de dames de enige wedstrijd van dit WK die Eurosport niet live op tv uitzendt. Alle andere wedstrijden (tijdritten en wegritten) van het WK wielrennen 2018 zijn wel live te zien bij Eurosport.

WK ploegentijdrit bij de NOS

NOS Studio Sport zendt het WK Ploegentijdrit van de heren deels live op tv uit, als onderdeel van de zondagmiddaguitzending op de zender Nederland 1 (NPO1). Het WK ploegentijdrit van de dames (op zondagochtend) is bij hen niet live op tv te zien, maar wel online per livestream.

Livestream WK ploegentijdrit

Livestream Sporza

Het WK ploegentijdrit is ook live op het internet te volgen via een livestream. Hiermee kan men dit WK ploegentijdrit dus op een smartphone, tablet of computer bekijken. Sporza (VRT) biedt bijvoorbeeld zo'n livestream aan. Die livestream is op zondag 23 september onder meer te vinden via het menu 'Nu Live' op hun website. De livestream van het WK ploegentijdrit voor vrouwen begint op zondagochtend om 10u00 (dus nog een uur voor hun live tv-uitzending). De livestream van het WK ploegentijdrit voor heren begint bij Sporza om 14u30. De officiële livestream van Sporza is overigens wel weer 'geo-restricted'. Dit houdt in dat deze livestream van Sporza bij deze ploegentijdritten officieel alleen in België bekeken mag worden.

Livestream Eurosport

Het is ook mogelijk om dit WK ploegentijdrit live te bekijken via een livestream van Eurosport. Hun officiële livestream van het WK ploegentijdrit bevindt zich op de Eurosport Player App. Om die livestream te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben. De livestream van het WK ploegentijdrit van de dames begint bij Eurosport al om 10u10. De livestream van het WK ploegentijdrit voor heren begint om 15u05. Ook alle andere wedstrijden van dit WK wielrennen zijn via een livestream van Eurosport te volgen.

Livestream NOS en UCI

Er is op zondag 23 september 2018 eveneens een livestream van het WK ploegentijdrit beschikbaar op de website van de NOS. 's Ochtends kan men bij de NOS live per stream kijken naar het WK ploegentijdrit voor de dames en 's middags naar het WK ploegentijdrit voor de heren. Ook is er een stream op het YouTube-Channel van de UCI. De livestreams van de NOS en UCI zijn overigens wel geo-restricted (in verband met uitzendrechten). De livestream van de NOS mag men alleen in Nederland bekijken. De officiële livestream van de UCI mag men slechts in een zeer beperkt aantal landen bekijken.

Uitslagen

Uitslag WK Ploegentijdrit dames 2018

 1. Canyon Sram Racing
 2. Boels Dolmans
 3. Sunweb

Uitslag WK Ploegentijdrit heren 2018

 1. QuickStep
 2. Sunweb
 3. BMC

Voorgaande editie: uitslagen WK ploegentijdrit 2017

WK Ploegentijdrit Dames 2017:
 1. Team Sunweb
 2. Boels Dolmans
 3. Cervelo

WK Ploegentijdrit Heren 2017:
 1. Sunweb
 2. BMC
 3. Sky
 4. QuickStep
 5. Orica Scott
 6. Movistar
 7. TEAMLottoNL Jumbo
 8. CCC Polsat

Lees verder

© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2019 worden gehouden van zondag 22 september tot en met zondag 29 september. Dit…
Ploegentijdrit Tour 2019 (2e etappe), live tv en livestreamPloegentijdrit Tour 2019 (2e etappe), live tv en livestreamOp zondag 7 juli 2019 wordt de tweede etappe van de Tour de France verreden. Dit is een ploegentijdrit. Het parcours hee…
WK wielrennen 2018: wegrit dames, live tv en livestreamWK wielrennen 2018: wegrit dames, live tv en livestreamDe wereldkampioenschappen wielrennen 2018 worden verreden in Tirol (Oostenrijk). Op zaterdag 29 september staat de wegwe…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://en.wikipedia.org
 • http://www.dewielersite.net
 • http://www.cyclingnews.com
 • http://www.procyclingstats.com
 • http://www.mundialciclismoponferrada.com/
 • http://www.uci.ch/

Reageer op het artikel "WK Ploegentijdrit 2018 live op tv - startlijst en parcours"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 23-09-2018
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!