WK ploegentijdrit (Mixed Relay) 2021, live tv en livestream

WK ploegentijdrit (Mixed Relay) 2021, live tv en livestream De wereldkampioenschappen ploegentijdrit voor heren en dames worden verreden in september. Dit is voor het eerst dat het WK ploegentijdrit wordt verreden in de vorm van een 'Team Time Trial Mixed Relay'. Dit WK ploegentijdrit voor heren en dames (Mixed Relay) is live op tv te zien. Ook kan men op het internet het WK Mixed Relay volgen via een livestream. Hoe is de geschiedenis van het WK ploegentijdrit verlopen?

2020: geen Mixed Team Relay wegens coronavirus

In 2020 wordt er als gevolg van de coronacrisis slechts een zeer beperkt programma afgewerkt op het WK wielrenen. Daarom staat er dat jaar geen Mixed Relay (ploegentijdrit) op het programma. In 2021 staat dit onderdeel wel weer op het programma.

Historie WK ploegentijdrit

In vroeger tijden (tot en met 1994) was de ploegentijdrit op het WK wielrennen een discipline waar officieel alleen amateurs aan mee mochten doen. (Al was die term 'amateur' in de praktijk nogal relatief. Met name in Oost-Europa, maar ook in sommige Westerse landen, waren renners uit de nationale ploegentijdritploeg eigenlijk alleen op papier amateurs; in de praktijk waren het fulltime wielrenner en ze ontvingen hiervoor salaris van de nationale bond of de overheid.)

Het parcours van het WK ploegentijdrit voor heren amateurs was indertijd altijd 100 kilometer lang. Het parcours van het WK ploegentijdrit voor dames was altijd 50 kilometer lang. Zowel bij de heren als bij de dames bestonden de teams uit vier renners. De ploegentijdrit was in die periode bij de heren ook een Olympisch onderdeel, bij de dames was dit niet het geval.

Geschrapt van het programma

Rond 1994 vond er een reeks wijzigingen plaats op het programma van het WK wielrennen. Eén daarvan was, dat het WK ploegentijdrit voor heren (amateurs) en dames vervangen werd door een WK individuele tijdrit (waaraan ook profs mee mogen doen). De ploegentijdrit verdween toen ook van het programma van de Olympische Spelen (met ingang van de Spelen van 1996 in Atlanta) en werd daar eveneens vervangen door de individuele tijdrit.

Comeback

In 2012 keerde de ploegentijdrit echter weer terug op het programma van het wereldkampioenschap wielrennen. Opvallend genoeg is de ploegentijdrit sinds die herintroductie niet meer een onderdeel voor landenploegen (zoals alle andere onderdelen van het WK) maar voor sponsorploegen. Anders dan tot en met 1994, toen er met ploegen van vier renners werd gereden, wordt er tegenwoordig gereden met ploegen van zes renners. De afstand is tegenwoordig korter dan vroeger: in 2013 was de afstand voor de heren bijvoorbeeld 57,2 kilometer, terwijl vroeger 100 kilometer de vaste afstand was.

Erelijst WK ploegentijdrit (sponsorteams: periode 2012-2018)

In 2012 en 2013 won Omega Pharma QuickStep bij de heren elite (profs) het WK tijdrijden voor merkenploegen. In 2014 en 2015 pakte BMC die titel. In 2016 en 2018 ging de titel weer naar QuickStep. In 2017 werd het wereldkampioenschap ploegentijdrit gewonnen door Team Sunweb Giant, met onder meer Dumoulin en Kelderman.

Bij de dames won Team Specialized deze titel in 2012, 2013 en 2014. In 2015 ging de titel bij de vrouwen naar het team Velocio-SRAM. In 2016 won Boels Dolmans. Ook in 2017 won Boels Dolmans het WK ploegentijdrijden voor dames. In 2018 werd het WK ploegentijdrit bij de dames gewonnen door Canyon Sram.

Vernieuwing met ingang van 2019: Team Mixed Relay, ploegentijdrit voor heren en dames

Einde aan het WK voor merkenteams

Het WK ploegentijdrit 2018 was de laatste editie van dit WK in deze vorm (merkenploegen). Dit kwam mede doordat er een gebrek aan interesse blijkt te zijn bij veel sponsorteams om veel in dit wereldkampioenschap te investeren. Alleen enkele topploegen focusten zich echt op dit WK, veel andere ploegen zagen het op den duur vooral als een kostenpost. Ook de interesse van de media is mondiaal nooit erg groot geworden voor dit WK ploegentijdrit voor merkenteams.

Nieuw concept: Mixed Relay

Met ingang van 2019 heeft de internationale wielerunie UCI het WK ploegentijdrit voor merkenteams daarom vervangen voor een WK voor landenteams. Dit wordt echter volgens een nieuw concept verreden. Sinds 2019 rijdt men bij het wereldkampioenschap ploegentijdrit geen aparte wedstrijden meer voor heren en dames. De teams bij dit vernieuwde wereldkampioenschap bestaan uit heren en dames. Die rijden echter niet tegelijkertijd.Ze wisselen elkaar af als een soort estafette (relay). De ene helft van het WK ploegentijdrit wordt dus door het herenteam gereden en het andere deel door het damesteam. Hun gezamenlijke tijd bepaalt het eindresultaat van dit wereldkampioenschap 'Mixed Relay'.

WK wielrennen 2021: parcours

Zodra het parcours voor dit WK bekend is, wordt het hier gemeld.

Deelnemende teams WK ploegentijdrit heren: startlijst, selecties en startvolgorde

T.z.t. vindt u hier een overzicht van de deelnemers aan de Mixed Relay en hun starttijden.

WK wielrennen live op tv: Sporza, Eurosport en de NOS

De live-uitzendrechten van het WK wielrennen zijn in handen van Sporza, Eurosport en de NOS. Hoe laat beginnen hun live tv-uitzendingen van dit WK Mixed Team Relay en op welke zenders vinden deze plaats? Zodra hun uitzendtijden bekend zijn, worden die hier vermeld.

Livestream WK ploegentijdrit (Mixed Team Relay) 2021

Livestream Mixed Relay Sporza

Er is bij deze Mixed Team Relay ook een livestream van Sporza (VRT) beschikbaar. Hiermee kan men dit WK ploegentijdrit dus op een smartphone, tablet of computer bekijken. Het is een gratis livestream. Die livestream van de Mixed Relay is op de wedstrijddag onder meer te vinden via het menu 'Nu Live' op hun website. Eveneens vindt men die livestream van dit wereldkampioenschap mixed team relay op die middag in de rubriek 'wielrennen' op die site. Ook is hun gratis livestream te vinden via de Sporza app. De livestream van die app is vooral bedoeld voor mensen die deze wedstrijd op een smartphone of tablet willen bekijken. De livestream op hun site is meer bedoeld voor mensen die deze wedstrijd op een desktop computer willen bekijken. De officiële livestream van Sporza is overigens wel weer 'geo-restricted'. Dit houdt in dat deze livestream van Sporza bij deze ploegentijdritten officieel alleen in België bekeken mag worden. Bij dit wereldkampioenschap wielrennen zendt Sporza overigens alle wedstrijden (tijdritten en wegritten) per livestream uit.

Livestream Mixed Relay bij Eurosport

Het is ook mogelijk om dit WK ploegentijdrit live te bekijken via een livestream van Eurosport. Hun officiële livestream van het WK Mixed Team Relay bevindt zich op de Eurosport Player App. Om die livestream te kunnen bekijken, dient men echter wel een abonnement op die dienst te hebben. Ook alle andere wedstrijden van dit wereldkampioenschap wielrennen zijn via een livestream van Eurosport te volgen. De Eurosport Player noemt men 'The Home of Cycling'. In het hele wielerseizoen is er buitengewoon veel wielrennen bij hen per livestream te bekijken. Ook veel najaarsklassiekers zijn voor abonnees van de Eurosport Player per livestream te bekijken. Diverse grote baanwielerwedstrijden (EK's, WK's, wereldbekers en sommige zesdaagsen) zij ook per livestream bij hen te bekijken.

Livestream Mixed Relay bij NOS en UCI

Er is eveneens een livestream van het WK ploegentijdrit (Team Mixed Relay) beschikbaar op de website van de NOS. Dit is een gratis livestream. Die gratis livestream is op die zondagmiddag te vinden in de rubriek 'Sport' op die site. Ook kan men die gratis livestream van dit wereldkampioenschap ploegentijdrit op de NOS-app bekijken.

Ook is er een livestream op het YouTube-Channel van de UCI. De livestreams van de NOS en UCI zijn overigens wel geo-restricted (in verband met uitzendrechten). De livestream van de NOS mag men alleen in Nederland bekijken. De officiële livestream van de UCI mag men slechts in een zeer beperkt aantal landen bekijken. De gratis livestream van de UCI mag men officieel alleen bekijken in landen waar geen omroep is, die de uitzendrechten van dit WK wielrennen heeft.

Livestream Mixed Relay via Go App

Men kan de Mixed Team Relay ook via een livestream op de GO App volgen. Dit is een livestream-dienst voor klanten van digitale tv van Ziggo. Op die app kan men per livestream naar de live-uitzendingen van Sporza en de NOS kijken. De live tv-uitzending van Eurosport2 kan men op die app alleen per livestream bekijken, indien men een aanvullend abonnement op een zenderpakket heeft, waarin de zender Eurosport2 zit. Elke livestream op de Go App kan men in alle landen van de EU bekijken.

Livestream iTV-app voor Mixed Relay

Klanten van interactieve tv bij KPN kunnen per livestream tv kijken op de iTV-app. Zo kunnen zij dus ook per livestream deze Mixed Relay bekijken bij Sporza of de NOS. Ook hierbij geldt echter dat men een aanvullend abonnement nodig heeft om ook de live-uitzending van Eurosport 2 per livestream te kunnen bekijken. De iTV-app is vooral bedoeld om per livestream tv te kijken op een smartphone. Via de site van Interactieve Tv kunnen klanten van KPN ook per livestream tv kijken op een desktop computer of laptop. Elke livestream op die site en app van KPN is te bekijken in de hele EU.

Livestream Mixed Relay via NLziet?

Het is ook mogelijk om de Mixed Relay te volgen via een livestream op de NLziet-app. Daarom kan men echter alleen per livestream van de live tv-uitzending van de NPO bekijken. Daarnaast dient men ook een betaald abonnement op die app te hebben, om deze livestream te kunnen bekijken. Het is ook mogelijk om de Mixed Relay per livestream te bekijken bij NPO Start. Op die site (en app) is het mogelijk om gratis per livestream naar de reguliere tv-zenders van de NPO te kijken.

Voorgaande editie: uitslag WK Mixed Team Relay 2019

 1. Nederland 27,6 km in 38'27"60
 2. Duitsland op 22"75
 3. Groot-Brittannië op 51"27
 4. Italië op 55"89
 5. Frankrijk op 1'23"04
 6. Zwitserland op 1'26"94
 7. Slovenië op 1'57"40
 8. Denemarken op 2'04"38
 9. België op 2'32"71
 10. Spanje op 2'42"82
 11. UCI World Cycling Centre op 3'28"42

Lees verder

© 2014 - 2020 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK wielrennen 2020 - live op tv en livestreamEK wielrennen 2020 - live op tv en livestreamDe Europese kampioenschappen wegwielrennen 2020 vinden plaats in Frankrijk. Het evenement wordt van maandag 24 augustus…
1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestream1e etappe Vuelta 2020, live op tv en livestreamDe openingsrit van de Vuelta Ciclista a Espana 2020 wordt verreden op dinsdag 20 oktober. De start van die eerste etappe…
Wielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvWielrennen: Olympische tijdrit 2021 - live op tvBij de Olympische Spelen van Tokio (Japan) zouden op woensdag 29 juli 2020 de individuele tijdritten voor de heren en da…
EK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamEK voetbal 2021: Nederland-Oostenrijk, live tv en livestreamOp donderdag 17 juni 2021 speelt Oranje op het EK voetbal tegen Oostenrijk. Deze twee teams zitten in de openingsronde v…

Het Europees Kampioenschap voetbal 1960Het Europees Kampioenschap voetbal 1960Als laatste van alle continenten begon Europa in 1958 aan haar eerste kampioenschap voetbal voor landenteams. Slechts ze…
WK Schaken 2021, tweekamp: Magnus Carlsen tegen uitdagerWK Schaken 2021, tweekamp: Magnus Carlsen tegen uitdagerIn 2021 spelen regerend wereldkampioen Magnus Carlsen (Noorwegen) en zijn uitdager om de FIDE wereldtitel schaken. Oorsp…
Bronnen en referenties
 • http://nl.wikipedia.org
 • http://en.wikipedia.org
 • http://www.dewielersite.net
 • http://www.cyclingnews.com
 • http://www.procyclingstats.com
 • http://www.mundialciclismoponferrada.com/
 • http://www.uci.ch/

Reageer op het artikel "WK ploegentijdrit (Mixed Relay) 2021, live tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 02-09-2020
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 7
Schrijf mee!