InfoNu.nl > Sport > Kampioenschappen > WK Atletiek 2019, live op tv en livestream

WK Atletiek 2019, live op tv en livestream

WK Atletiek 2019, live op tv en livestream Op vrijdag 27 september 2019 begint in Doha (Qatar) het wereldkampioenschap atletiek. De slotdag van dit WK atletiek 2019 is op zondag 6 oktober 2019. Het hoofdstadion van dit evenement is het Khalifa International Stadium. De wereldkampioenschappen atletiek zijn in 2019 bij diverse omroepen live op tv te zien. Ook kan men het WK atletiek 2019 online via een livestream bekijken.

Historie van het WK Atletiek

Anders dan veel andere grote sporten, heeft de atletiekwereld er erg lang mee gewacht, om een eigen wereldkampioenschap te organiseren. Pas in 1983 vond het eerste echte wereldkampioenschap atletiek plaats. Een belangrijke oorzaak hiervoor was de grote verbondenheid tussen de atletiek, als moeder aller sporten, en de Olympische Spelen. Men beschouwde de atletieknummers op de Olympische Spelen als de officiële wereldkampioenschappen atletiek.

Discussie: wel of geen eigen WK

In de jaren zestig en zeventig kwam er binnen de atletiekwereld steeds meer kritiek op de keuze van de internationale atletiekbond om geen eigen WK te organiseren. Ten eerste vonden veel critici dat de atletiekwereld zich hierdoor te sterk afhankelijk maakte van het Internationaal Olympisch Comité. Als bijvoorbeeld het IOC besloot om een bepaald onderdeel van het programma van de Olympische Spelen te laten verdwijnen, dan verdween daarmee automatisch ook het WK op dat onderdeel, zonder dat de atletiekwereld daar voldoende inspraak bij zou hebben.

Een andere reden waarom velen in de atletiekwereld wilden dat men naast de Olympische Spelen ook een eigen WK atletiek zou gaan organiseren, was dat men vond dat atletiektoppers meer kansen moesten krijgen om op mondiaal niveau te kunnen schitteren en een hoofdprijs te winnen. (Sterren van andere sporten hadden immers wel de kansen om, behalve op de Olympische Spelen, ook nog te schitteren op hun eigen WK's.)

Mini WK's in 1976 en 1980

In eerste instantie was het met name het argument dat hierboven als eerste werd genoemd, het verminderen van de afhankelijkheid van het IOC, het belangrijkste argument dat ervoor zorgde dat de internationale atletiekunie eigen WK's ging organiseren. In 1976 stond de 50 kilometer snelwandelen niet op het programma van de Olympische Spelen. De internationale atletiekunie (IAAF) besloot daarom dat jaar een eigen WK te organiseren met slechts één onderdeel: de 50 km snelwandelen.

In 1980 volgde voor de tweede keer zo'n mini-WK, waarbij naast de 50 km snelwandelen, ook de 400 meter hordes voor dames en de 3000 meter voor dames in het programma waren opgenomen. Dit waren onderdelen die niet opgenomen waren in het programma van de Olympische Spelen van 1980.

Het eerste echte WK: 1983

Na deze mini-WK's werd uiteindelijk in 1983 het eerste echte WK atletiek georganiseerd, met een compleet programma. Dit vond plaats in Helsinki. Van 1983 tot en met 1991 werd het WK om de vier jaar georganiseerd. Sindsdien vindt het WK eens in de twee jaar plaats. In 2013 werd het WK atletiek georganiseerd in Moskou. In 2015 vond het WK plaats in de Chinese stad Bejing (Peking).

WK atletiek 2019 in Doha Qatar

Het WK atletiek 2019 vindt grotendeels plaats in het Khalifa International Stadium. Dit is een stadion met een capaciteit van circa 40.000 toeschouwers. Het stadion is in de loop der tijd al voor diverse grote evenementen gebruikt, waaronder de Asian Cup (voetbal) en de Asian Games (Aziatische Spelen). In 2022 wordt dit stadion ook gebruikt voor het WK voetbal.

Deelnemers: Nederlandse selectie WK atletiek 2019

Voor veel Nederlandse topatleten is dit WK het hoofddoel van het seizoen 2019. Daartoe behoren sowieso de toppers Dafne Schippers en Sifan Hassan. Welke Nederlanders doen allemaal mee aan het WK atletiek 2019? Zodra de definitieve Nederlandse selectie van dit WK atletiek bekend is, wordt die hier geplaatst.

Live op tv: Eurosport, NOS en Sporza

De wereldkampioenschappen atletiek 2019 worden live op tv uitgezonden door Eurosport. Ook de Nederlandse en de Vlaamse publieke omroepen (respectievelijk de NOS en Sporza) zullen ruimschoots live op tv aandacht besteden aan het WK atletiek 2019.

WK atletiek 2019 live op tv bij NOS Studio Sport

NOS Studio Sport zal uitgebreid live aandacht besteden aan dit WK atletiek op de zenders NPO3 en NPO1. Hoe ziet het uitzendschema voor dit WK eruit? De avondsessie zijn doorgaans live te zien te zien op de tv-zender NPO3 (Nederland 3). Die uitzendingen beginnen gewoonlijk rond 20u00. Daarnaast zullen er ook live-uitzendingen van dit WK atletiek plaatsvinden op NPO1 (Nederland 1). In de weekends wordt er live verslag gedaan van het WK atletiek tijdens de middaguitzendingen van de NOS op NPO1. Deze middaguitzendingen op de zaterdagen en zondagen zijn echter niet exclusief gevuld met atletiek, er zal ook aandacht zijn voor andere grote sportevenementen die in deze perioe worden gehouden. T.z.t. wordt hier het exact uitzendschema van het WK atletiek geplaatst.

Live op tv bij Sporza: op Eén, Canvas en Ketnet

In België wordt het WK atletiek 2019 uitgebreid live op tv uitgezonden door de Vlaamse publieke omroep VRT (Sporza). Zij zullen dit WK atletiek afwisselend uitzenden op hun drie zenders: één, Canvas en Ketnet. T.z.t. vindt u hier het uitzendschema van dit WK atletiek.

Live op tv bij Eurosport

Bij diverse voorgaande edities van het WK atletiek zond Eurosport nagenoeg het gehele programma van het toernooi live uit. In 2017 was dit niet meer het geval. Het is nog onduidelijk hoeveel men in 2019 exact gaat uitzenden van dit WK atletiek. Zodra het uitzendschema van Eurosport bekend is, wordt het hier gemeld.

Livestream WK atletiek 2019

Livestream NPO

Het WK atletiek 2019 is ook live op het internet te volgen via een stream. Met zo'n livestream kan men de wereldkampioenschappen atletiek 2019 dus live volgen op een smartphone, tablet, laptop of op een ander type computer. De Nederlandse publieke omroep NPO (NOS Studio Sport) biedt een gratis livestream aan van dit WK atletiek 2019. Die livestream bevindt zich op alle wedstrijddagen van dit WK atletiek op de site van de NOS in de rubriek 'sport'. Ook kan men deze gratis livestream van de wereldkampioenschappen atletiek 2019 vinden op de NOS-app. Deze livestream van dit atletiektoernooi is overigens wel geo-restrictedt, zoals vaak het geval is bij streams. Dat houdt in dat men deze livestream van de NOS bij het WK atletiek officieel buiten Nederland niet mag bekijken.

Livestream Sporza

Er wordt ook door het Vlaamse Sporza (VRT) een gratis livestream beschikbaar gesteld bij dit WK atletiek 2019. Hun livestream is op elke wedstrijddag (van 27 september tot en met 6 oktober) onder meer te vinden in de rubriek 'Nu Live' op hun site. Ook kan men hun gratis livestream bekijken via de Sporza App. Voor die livestream van de Vlaamse publieke omroep geldt echter evenals voor de livestream van de NOS, dat ook deze 'geo-restricted' is. De livestream van Sporza bij dit WK atletiek mag men officieel alleen in België bekijken.

Livestream Eurosport

Ook Eurosport biedt een livestream aan bij dit WK atletiek. Hun livestream bevindt zich op de Eurosport Player App. Voor die livestream dient men echter wel een betaald abonnement voor de Eurosport Player te hebben.

Programma WK atletiek 2019

T.z.t. wordt hier het programma van het WK atletiek geplaatst. Per dag wordt in dat schema vermeld, welke wedstrijden er dan worden gehouden en hoe laat de sessies beginnen.
© 2014 - 2019 Fjodorboekanski, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
EK indoor atletiek 2019 live tv en livestream: het programmaEK indoor atletiek 2019 live tv en livestream: het programmaDe Europese kampioenschappen indoor atletiek worden in 2019 georganiseerd in Glasgow (Schotland). Het evenement vindt da…
WK allround schaatsen 2019, live op tv en livestreamWK allround schaatsen 2019, live op tv en livestreamOp zaterdag 2 maart en zondag 3 maart 2019 worden de wereldkampioenschappen allround schaatsen gehouden. Het WK allround…
WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)WK wielrennen 2019 live op tv en livestream (Yorkshire)De wereldkampioenschappen wegwielrennen 2019 worden gehouden van zondag 22 september tot en met zondag 29 september. Dit…
EK schaatsen 2019 - live op tv en livestreamEK schaatsen 2019 - live op tv en livestreamVan vrijdag 11 januari tot en met zondag 13 januari 2019 wordt het EK schaatsen gehouden. Dit EK vindt plaats in Colalbo…
Snooker Masters 2019, programma - live op tv en livestreamSnooker Masters 2019, programma - live op tv en livestreamVan zondag 13 januari tot en met zondag 20 januari 2019 worden de Dafabet Snooker Masters gespeeld in Londen. Dit is de…
Bronnen en referenties
  • http://www.atletiekunie.nl/
  • http://iaaf.com
  • http://en.wikipedia.org
  • http://nl.wikipedia.org

Reageer op het artikel "WK Atletiek 2019, live op tv en livestream"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Fjodorboekanski
Laatste update: 24-01-2019
Rubriek: Sport
Subrubriek: Kampioenschappen
Bronnen en referenties: 4
Schrijf mee!